| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Máme doma prvňáka

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 107 [Dalších 87 >>]
Katka,kluci 5 a 9
  • 
25.8.2008 10:12:55
To byl pokus o vtip, nějak mě tady ten výčet robátek,které "my nic neučíme, ale když oni se tolik, tolik zajímají o ty encyklopedie, četbu a matematiku" pobavil.....
néni
24.8.2008 18:42:13
Děkuji za zprávu. No bude to mazec.Také říkám, že se ze mě asi stane alkoholik;)Bude to zkouška mé trpělivosti
24.8.2008 0:47:03
Molly,

Ty opravdu učíš v mateřské školce? „materiály doma mají“ „pracují s nimi samy“… to mi připadá spíš jak požadavky na školní dítě. O jakých "materiálech doma" to píšeš?
Náš čtyřletý syn doma vůbec nemaluje. Prostě ho to nezajímá. Podobně jako psaní, čtení, počítání... Má k tomu svůj důvod – neumí sedět na jednom místě. Miluje akci, společnost, nejradši někde lítá nebo sportuje, v pražském Beckilandu je jak ryba ve vodě. Když musí být doma (domov někdy nazývá nelichotivě vězením), staví lego. Na chalupě řeže dřevo vlastní pilou, seká dříví, vykopává motykou plevel, tvoří stavby z polínek a trávy. Ráno vstává jako první, po obědě dávno nespí, má divoký temperament a velmi tvrdě prosazuje svoje „zájmy“. Nesnesitelné dítě. Žádný pracovní sešit jsme nikdy doma neměli, omalovánek se nikdy ani nedotknul, písmenka ho nezajímají, počítá do 13, ale moc ho to nevzrušuje. S pastelkami jsem ho naposled viděla, když ve vzteku čmáral v bytě po zdech. A představ si – ve školce jsou samá chvála. Tak si říkám, že ty děti se stejně nakonec nějak rozvíjejí podle svého vnitřního nastavení a je to skoro fuk, jak se jim kdo věnuje.
Nechávám je žít.
23.8.2008 21:27:53
Mě tohle taky rve uši, na Rodině spíš oči:-) Vždycky jsem to viděla jen napsané, ale zrovna předevčírem jsem slyšela kamarádku to vyslovit a bylo to stejně divné. Taky mi vadí tátovo věci, manželovo kalhoty atd.
Marcela K.
23.8.2008 15:11:48
Já osobně si nemyslím,že mám doma génia.Spíš,že je na něco šikovnější,než třeba na samostatné oblékání,to jsme zatím nezmákli.;)
Ivka (kluci 8 a 3roky)
  • 
23.8.2008 13:30:34
Já spíš zírám, proč tady tolik holek DĚSÍ, že jejich děti zajímají písmenka a hroutí se, že se budou ve škole nudit. Myslím, že v dobré škole (nutno prověřit!) by se žádné dítě nudit nemělo. Navíc škola není jen o písmenkách a číslicích.Když šel starší syn do první jako čerstvě šestiletý, číst neuměl. Řada jeho spolužáků (díky častým odkladům i o 1,5 roku starších!!) už četla plynule. Po prvním pololetí se však "čtenářská zdatnost" ve třídě skoro vyrovnala (ti, co začínali, však měli za úkol číst 15min denně doma). V hodinách čtení neposlouchají děti koktání spolužáků při hromadném čtení, ale nosí si z domova knížky, které přečetly, a vyprávějí o nich před celou třídou, vzájemně si je doporučují a půjčují, chodí do školní knihovny. Píší si čtenářský deník (2 věty+obrázek o každé knížce). Naše skvělá paní učitelka nenaučila syna jen skládat PÍSMENKA, ale naučila ho ČÍST!!Nyní, po druhé třídě, syn za prázdniny přelouskal několik knih od Ferdy Mravence až po několikasetstránkového Harryho Pottera, naopak syn kamarádky, který četl už ve školce, na knihu nesáhne a čte nanejvýš komiksy. Takže maminky prvňáčků neděste se, skládání písmenek se ve škole řeší tak do Vánoc, pak už je to jen otázka tempa(to má asi dlouho každý jiné) a jde se spíš po obsahu, což mi přijde nejdůležitější :-)
Jinak k zázračným batolatům-každé dítě něco hlouběji zaujme (třeba jen na čas) a díky skvělé paměti ohromuje okolí svými znalostmi(mnohdy velmi úzce zaměřenými), jiné věci naopak třeba déle "vypouští".Někdo má dinosaury, někdo pozná desítky vlajek států, někdo písmenka. Můj syn ve 2,5 letech rozeznal na 100m vzdálenost desítky značek aut i jejich typ, ale nevěděl, jakou mají barvu...
23.8.2008 11:04:45
Snad nemáte ty oči úplně vyvrvané?! :-)
Prostě,mě to nepřijde,jsem na to zvyklá.
Třeba spojení "narodil se v osmém měsíci" bych já a spousta lidí na tomhle konci světa pochopila,jako že se narodil v srpnu.Mě tedy spíš rvou oči hrubky,ale proti gustu...a navíc jsme jen lidé,ne?
Ale za případné zdravotní problémy se omlouvám.:-D
Líza
23.8.2008 7:31:15
Molly, to dítě, které nakreslí v předškolním věku matku jako kouli s pěti čárama je s trochou nadsázky moje mladší dcera.
Nemá buňky na kreslení. Zato je strašně fyzicky zdatná.
Její starší sestra kreslila ve dvou letech tak, jak ona nyní.
Starší dnes chodí na výtvarku do zušky, ale když má vylézt na prolézačku víc jak metr nad zem, dodnes se třese strachy.
Je to proto, že jsem ji nevodila na hřiště?
Ne, je to proto, že je prostě taková. S některými dispozicemi se děti rodí. Nebudu kazit dny dítěti, které nenávidí kreslení, tím, že bych ho denně nutila hodinu kreslit. Vím, že ve škole bude psát jak prasátko, ale naučí se to. Nevidím ale jediný důvod, proč mu tužku v ruce zhnusit tím, že ho k ní budu nutit.
Líza
23.8.2008 7:27:05
Molly, mně jsou naopak proti srsti rodiče, kteří celou školku hustí do dětí přípravné sešity pro předškoláky. A jsem z těch matek, které v předškolní přípravě (tím myslím takové ty věci jako doplňování logických úkolů a uvolňování ruky) nechává věci na školce. Ono totiž moje dítě je (tedy dosud bylo, jde do školy za týden) malé dítě, které si potřebuje hrát, povídat a řádit, potřebuje se seznamovat se skutečným světem a rozhodně raději stráví víkend na kole, v bazénu nebo v lese než u procvičovacího sešitu pro předškolní děti. Učit se bude ve škole, na to má čas. Děláme z nich příliš brzo výkonové stroječky, děti se mají rozvíjet - aspoň v tom předškolním věku - úplně jinak.

Jo a starší dcera šla do školy s tím, že už tři roky plynně četla tlustý knihy, na kterých bylo napsáno, že jsou pro děti od 9 let, tiskace psala, sčítala a odčítala, jedině jsem jí zakázala psát psace, aby se nenaučila nějakej zlozvyk, na kterém by konzervativní učitelka mohla v první třídě bazírovat a dávat jí ho sežrat. Ale dělala to proto, že chtěla ona, kreslila proto, že ji to bavilo, vyráběla a stříhala proto, že ji to bavilo.

A ať si učitelky - v základní či mateřské škole - myslí cokoliv, všechny děti se psát naučí a to, že nepíšou přesně tak, jak je to v písance, ničemu nevadí - jen to vadí učitelce. V mnoha zemích se vůbec neučí psací písmo a lidi píšou celej život vlastní zkráceninou, vzniklou z psaní malých tiskacích písmen, a taky to tam po sobě přečtou. Bazírování na psaní v českých školách je přehnané.
22.8.2008 14:01:07
Ahoj,neberu to vůbec špatně.Takových spojení,které jiným tahají uši je mraky a já to slýchám často,takže mi to ani nepříjde :-)
Je fakt,že je to možná krajové (jsem z podkrkonoší),každopádně je to od spisovné češtiny na hony vzdálené.Mám příbuzné na Moravě a ti se diví třeba že "přijdu do hodiny",což znamená,že od odchodu k návratu mi stačí jedna hodina.A jim to přijde divné... No snad jsem tě (a ostatní) moc nepohoršila svou mluvou :-)
Pa pa a mějte se fajn
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 107 [Dalších 87 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.