| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Autismus je léčitelný

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 62 [Dalších 22 >>]
Rada
  • 
29.5.2008 11:51:01
Nás zařadili do nějakého vědeckého programu. Dokonce testovali genetiku. Údajně zatím přišli na to, že dost autistů má trošku poškozený jeden gen. To náš kluk naštěstí nemá. Dokonce brali krev i tatínkovi, neboť je podezření, že je taky trochu autista.
Jo, bazírování na obalu kelímku u smetánku...to znám. Ale chuťově ten "pocholek" změnu pozná. Horo byl dostat do něj ATB. Pilulky nespolkne ani náhodou, takže sirup. Dávali jsme mu to do mlíka, oblíbeného kakaa, do lahvičky...prostě na a ne. Koukl na to zrákem, a když to bylo plně rozpuštěné, nějak tom viděl. A prej "nééé, je tam písek!!!". Od té doby trvalo dost dlouho, než začal zase pít mlíko. Už jedině z hrnku a musí si ho nalít sám přímo z krabice. Od nás už tomu nevěři. Ke kakau už důvěru nemá.

A zkušenost, že má být opatrný, že si natluče.... natluče si, ale stále je nepoučitelný. A ještě horší je, jak "ubližuje" ségře a ta už to nese docela těžce, že ji nemá rád, že se ho bojí. Občas se povede, že kluk přijde, pohladí ji a řekne: "Promiň", ale když se zasekne, tak ani náhodou. Pro veřejnost jsem jen "Ti, co mají toho nevychovance", než rodiče s handicapovaným dítětem. No nic moc, nikomu to nezávidím... a nepřeju. I když jsou horší postižení. Tohle ovšem banalita taky není...:-((
Terka
  • 
29.5.2008 9:19:38
Známým se autistické dítě VELMI zlepšilo po makrobiotické stravě.
jana38
29.5.2008 8:42:32
No já nevím, ale mě doktor tvrdil, že mastopatie je hormonálního původu. O těžkých kovech v souvislosti s mastopatií jsem nikdy neslyšela:-)
Jarmila
  • 
29.5.2008 6:27:53
Pozor, doporučení zavánějí až sektářstvím. Nenechte se manipulovat a vycházejte z reálných možností i odborných znalostí o autismu.
  • 
28.5.2008 22:28:40
ahoj, teď jsem objevila článek, který znám již z Bobina blogu. Ještě jednou chci veřejně poděkovat za Bobiny stránky, je to výborné pro nás neanglisty, pro které je práce s anglickým textem holým utrpením :-) Nejde ale jen o jazyk, autorka se prokousává spoustou informací na anglicky psaných stránkách o autismu a předkládá to nejzajímavější a ještě pro nás dělá přehledné výcucy! Paráda! Už i českých stránek na toto téma je dost a mě osobně získávání informací stálo už dost bezesných nocí, nedovedu si to představit v AJ...

Já jsem v této problematice stále nováčkem, ale neušlo mi, že třeba maminky na diskuzích se věnují především výchově dětí, přístupu k nim... snaží se je prostě jak nejlépe dovedou vtahovat a zapojovat do běžného života, nakolik jim to stav jejich dětí dovolí.
Je to pochopitelné, informace i dá se říct jakási pomoc v tomto ohledu už u nás jsou k dispozici, bohužel nesrovnatelné se zahraničím, ale prostě je to tu, dá se to nastudovat, jaksi pochopit, rodič k tomu nepotřebuje žádné vyloženě speciální vědomosti a může praktikovat... a určitě svému dítěti velmi pomůže, aby v rámci svých možností dělalo pokroky, socializovalo se, cítilo se líp, když mu rodič a okolí líp rozumí ...

Ta medicínská oblast je pro nás z úplně jiného soudku. Jednak kolik z nás je doktorem medicíny, abychom byli schopni ty odborné informace jaksi chápat a vyhodnocovat ... Přiznám se, že se fakt snažím načítat, ale čím víc čtu, tím víc v tom mám guláš. K tomu samozřejmě přispívá fakt, že na různé věci jsou různé náhledy. Na druhou stranu ale existuje už tolik studií ohledně autismu, ukazujících, co všechno může mít vliv, že je to neskutečně složitě provázané ... nikdo ještě neví, co všechno a jak moc... každopádně mi přijde, že je velká snaha ty provázky, které upletly autismus, rozmotat, a nepochybuju, že jednou budou rozmotané úplně. Pak, při stanovení diagnózy, bude mít každý doktor jasno, na jaké vyšetření autistu poslat a jaký způsob léčby nasadit. To už se ale asi nebude týkat našich dětí :-(

Já to vidím jak Boba, taky chci vyzkoušet to, o čem se říká, že by mohlo pomoct. Nejlíp všechno. Když vím, že je tu něco, co může (vím, že nemusí) zlepšit jeho stav, aby možnosti jeho rozvoje byly lepší, tak to nemůžu nezkusit. Ale fakt sama jsem zvědavá, co se nám povede... ale to už je jiné téma:-)
Takže fakt Bobo dík a jestli Tě to moc nezatěžuje, tak pokračuj!



28.5.2008 21:42:18
Pokud jde jen o tohle, tak to je samozřejmě velice jednoduché. Měla jsem na mysli komplexní dietní opatření. Když jsme se dozvěděli, že máme autistické dítě, měla jsem zapůjčená a nastudovaná skripta o souvislosti autismu se stravováním (Táňa Bálintová), a rozhodně nešlo jen o vynechání mléka.

Přesto z vlastní zkušenosti (každý můžeme mít jiné zkušenosti, že?) říkám, že v našem případě nasazená dietní opatření k žádnému zlepšení nevedla, naopak - vynechání rituálů a zakázaných potravin vedlo u Míši k panickým reakcím a regresi - zatímco když jsme jí vytvořili ty mezníky jistoty, které vyžaduje, zklidnila se a udělala ve vývoji velký pokrok. Není to pro ni snadné. Dnes zvládne tisíce maličkostí prostě jenom silou vůle. Vydrží sedět celé představení, které chce vidět, jít po pražské ulici (kde se jí dotýkají lidi, brrr), nastoupit do autobusu a vydržet tam, atd. Stýkám se s rodiči autistických dětí, a dietu v nějaké formě vyzkoušel snad každý. Jeden chlapeček má velmi přísnou dietu od raného věku, a přesto jsou jeho autistické projevy mnohem hlubší než u Míši. Prostě i autistické děti jsou každé jiné, u někoho má dieta pozitivní efekt, u jiného ne. Málo věcí v medicíně je tak jednoduchých, abychom mohli říct, že léčebný efekt bude u všech nemocných spolehlivý a stejný.
28.5.2008 21:29:46
bobo,
ten článek je super, když už nic jiného, tak informací není nikdy dost !
držím se synem taky gfcf dietu,ale my máme prokázanou alergii na gliadin a kravské mléko, imunita taky snížená a bohužel od 0,5roku úporná zácpa, což se po bezlepkové dietě spravilo, pokud ji neporušíme, protože s autistou je to s jídlem někdo dooost těžké...a něco jíst musí..-(
nicméně se zácpou bojujeme už skoro 3roky a až ted po bezl.dietě se nám podařilo, aby stolice byla v podstatě normální.
díky za ten článek, je moc fajn .-)

ps/každý autík je jiný a tenhle článek je jen návodem, co se může a nemusí zkusit...
  • 
28.5.2008 20:28:21
Pokud o necem nevime, co to je a jak to funguje, nemuzeme se predem rozhodnout, ze to neni vylecitelne. Kazdy rok na svete pribyva vylecenych deti, nekdy se to povede ;-)
  • 
28.5.2008 20:24:59
Jedine, co proto staci spravit je, vyhodit mleko a mlecne vyrobky na 3 tydny. Pokud po teto dobe zaznamenate zmeny, jste na dobre ceste, pokud ne, nechate to plavat.

Ve srovnani s tim, co predpokladam, ze resite - prijeti ditete takoveho jake je, dokazat se radovat ze zivota, ustat partnersky zivot, zapasovat dite do rodinneho zivota, ztrata pratel, rodiny, odhadovani co by asi diteti mohlo byt a do jake miry je to pro nej nebezpecne, atd. mi vylouceni mlika na 3 tydny prijde opravdu malickost.

Kdyz je rec o te etice, mne zase prijde neeticke rikat, ze autismus je nelecitelny. Tato dieta je znama od 70-tych let, Autism Research Centre shromazduje vysledky desitek tisicu rodin po celem svete, ktere leci biomedickym pristupem sve deti. Kazdorocne pribyva vylecenych deti. Treba o techto postupech v nasi kotlince slyselo jeste malo bilych plastu, nicmene to neznamena, ze lecba neexistuje. Neni mi znamo, ktera lekarska kapacita v jinem oboru jako psychiatrii venuje autismu, znam pouze Doc. Uteseneho, republikove kapacity z gastro-entero z DFN Brno, ktery rika "vime, ze vetsine deti dieta vyrazne pomuze, nevime ale, proc". Urcite Vam brnenska APLA rada vypali zaznam z teto prednasky.

Neni mi znamo, ze by jak APLA tak Motol kdy delali vyzkum a vyvratili, ze zmena stravy autismus nezlepsuje.

Kdyby pred par desitkami let Vam, resp. Vasemu lekari nekdo rekl, ze celiakie se leci dietou, vykladal neco o souvislosti stravy a cukrovky, pripadne srdc.prihod, predpokladam, ze by taky nepochodil.

Krasne damy se smutnym pohledem, jeste ne, jeste k Vam do klubu nechci, povede se to ;-)
Hanka 75
28.5.2008 16:44:37
Díky za dobré zprávy. Mě totiž zneklidnila ta první lékařka, která mi řekla, že mastopatie vzniká ukládáním těžkých kovů v těle... z toho jsem usoudila, že by se z mého mateřského mléka mohli snadno dostávat jako potrava miminku a to v tom nejcitlivějším období. Jiný odborník, ale tento návrh opravil, že se v podstatě neví z čeho je. Ale trošku nejistoty ve mně zůstalo. Tak díky za dobré zprávy.

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 62 [Dalších 22 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.