| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S malými dětmi na turistický pochod? Ále, to teda jděte...

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 67 [Dalších 37 >>]
Simona, Vanessa a Kája
  • 
22.5.2008 7:05:23
Nesouhlasím s pisatelkou článku. Pochod Praha-Prčice absolvuji již cca 20 let. Rozhodně ho já ani mí přátelé nepojímáme jako pochod o pípy k pípě a rozhodně si nepřipadám jako beer-men nebo jak nás ve svém urážlivém článku pojmenovala. Další věc je, že absolvovat "Prčici" s kojenci je nezodpovědnost, protože takoví malí človíčkové vyžadují pohodlí a ne vedro a sluneční žár nebo naopak déšť a plískanici. Jistě má doma internet, může si tedy vyhledat spoustu jiných akcí, které jsou pořádány vyloženě pro děti (já se svými dětmi to nedělám jinak) a nemusí trapně kritizovat nás, kdo to z "Prčicí" myslíme vážně.
Pavlína, syn 17, dvojčata holky 12
  • 
22.5.2008 7:05:06
Chodím s dětmi do Prčic teprve čtvrtý rok a kdyby mě každý rok nepřemlouvaly a nepřibíraly s sebou kamarády, tak bych tam dobrovolně nešla. Tuhle pivní turistiku taky nemusím a proto vyrážíme z Prahy vlakem okolo šesté hodiny, startujeme okolo 8 hodiny 26 km a v cíli Prčici jsme okolo 15 hodiny.
Pro malé děti považuji za výhodný pochod ze Senohrab, který se jmenuje Okolo hvězdárny k Ladově chalupě. Mají i 6 km trasu, na břehu Sázavy si můžete na ohýnku upéct vlastního buřta a v cíli dostanou děti odznak s Mikešem. Pro kočárky tento terén není.
Potom chodím s dětmi pochod vždy v dubnu Kudy chodil Karel IV, z Dobřichovic se jde 10 km trasa na Karlštejn a potkáváme kočárky běžně, v cíli na Karlštejně dostane každý účastník diplom a tatranku. Tyto dva pochody nejsou masové a kamarádi dětí s námi chodí rádi.
  • 
22.5.2008 0:14:35
Beezi,
z počátku jsem Vás považoval za militantní provokatérku, která si povrchně přečetla pravidla dálkového pochodu s (dnes již) 43-letou tradicí a přehlédla zejména letité pravidlo 3: "Každý se účastní na vlastní nebezpečí a případné potíže si musí vyřešit vlastními silami a prostředky".
Musím Vás opravit v tom smyslu, že Pochod P-P neorganizují jen pánové, ale většinou ženy (mezi trasíři 70 km 2 ženy a 2 muži, na startech a kontrolách 10 žen!!! a 4 muži, konečníci-zametači 1 žena a 2 muži).
Nikde v pravidlech není zmínka, že nemohou jít děti, kočárky, důchodci. Podle pravidla 2 platí snížené startovné. Jsme druhá generace pořadatelek a pořadatelů, motáme se kolem toho už přes 20 let. Jsem tátou 2 dětí a 2 vnuků, vím o čem mluvím když jsem Vám podobným ve fóru doporučoval, ať si to zkusíte zorganizovat jako pan ing.Kulle před 43 lety a v roce 2051 můžete dupat střevíčkem jako pyšná princezna. Teprve po letité zkušenosti totiž budete vědět "o co go".
Jsem rád, že jste pročetla fórum a smekám, že jste změnila názor na nás pořadatele.
Mirek.
Beezi,V+J
21.5.2008 21:06:17
Bělo, díky za reakci.

Tu těhotnou paní chápu, taky jsem před druhým porodem chodila a chodila, aby už to konečně začlo.

K těm dalším věcem - chápu a přijímám ten argument, že kdybyste na vozíčkářskou trasu pustili rodiny s kočárky (kterých by asi opravdu pak bylo nemálo), mohlo by se to pro samotné vozíčkáře dost zkomplikovat. Pro příští ročník bych se ovšem, jako prevenci podobných nedorozumění, přimlouvala, abyste tuto restrikci zcela jednoznačně připsali do Pravidel pochodu. Kdyby tomu tak bylo letos, neexistoval by tento článek a určitě byste si ušetřili práci i s mnoha dalšími "prudiči". ;)

Vzhledem k tomu, že se vám díky důslednosti pořadatelů na startu v Miličíně velmi úspěšně podařilo tuto restrikci ohlídat a dodržet, myslím, že stejně účinně by se dalo zabránit přitomnosti pivních skautů na případné trase "rodinné". Průnik skupiny rodičů s dětmi do šesti let a chronických pivařů bude podle mého názoru zanedbatelný.

Nicméně, už jsem i pochopila systém organizace pochodu, vaši dobrovolnost obdivuju a smekám klobouk. A s dětskými trasami se tudíž nemíním vnucovat. Díky (byť pozdnímu) přečtení fóra na vašich stránkách mi došlo, že s většinou pánů prostě společnou řeč nenajdu, nedá se nic dělat, takový je život. A jedním z cílů mého článku byla přece i snaha, aby se tady v diskuzi objevily osvědčené tipy na jiné akce, kde nenarazíme. A to se podařilo.

Takže přeju úspěchy do dalších let, hlavně ať se vám podaří nějak vystrnadit ty pivaře.
;)
milan
  • 
21.5.2008 19:33:46
Milé dámy a rodiče malých dětí vůbec,
dovoluji si krátce reagovat do diskuse o účasti malých dětí na dálkovém a turistickém pochodu Praha-Prčice, ale i odjinud.
Jsem otcem dnes už slečen - 16 a 19 let, a také strýcem mj. synovce 21 let a neteře 18 let. Jsem nadšeným turistou - na PP mám letos 26 účastí ze 43 ročníků. Na rozdíl od mnohých jsou však pro mě PP jedním z mnoa pochodů ročně, nikoli jediným pochodem, kterého bych se ročně účastnil. Když byly mé dcery malé (asi do 6 let, stejně tak synovec a neteř), ani by mě nenapadlo se PP účastnit. Ne proto, že bych to i s nimi nezvládl, včetně kočárku, ale bych se účastnil jen pro tu účast, ale ty děti - a jako dospělý jsem zodpovědný především sám sobě, ale očekávají to i děti vůči sobě - by z takové akce nejspíš mnoho neměly. Od těch asi 6 let tu tehdy nejkratší trasu (Střezimíř) zdolaly bez problémů - pozor! pohybovaly se i během roku a nejen při turistice. Dnes je synovec fotbalista, neteř baskeťačka, dcery se právě zhlédly v břišních tancích.
Nyní, prosím, ještě pár postřehů. Ano, na některé trasy PP (i jiných pochodů) je omezena účast jen některým. Kdo jde nad 50 km, měl by se prkazovat lékařským vysvědčením o své schoponsto pochod zvládnout bez ohrožení svého zdraví. Trasa pro vozíčkáře je určena právě jen vozíčkářům - zde pořadatelé trochu podcenili některé spoluobčany. A to v tom smyslu, že od počátku považovali za vozíčkáře osoby zdravotně postižené. Takové osoby už nemají jinou volbu (bohužel budou i pochodu PP slepí, neschopni pohybu dolními končetinami atp.), zatímco my zdraví tu volbu máme: nemusím jít letos, půjdu za rok nebo za týden jinam. Proto pořadatelé vyšli vstříc této "určité skupině" a zcela výjimečně umožnili účast na trase krátké, zvlášť pro ně připravené - jistě nikdo do této skupiny by dobrovolně patřit nechtěl. Jak se dnes vzletně říká, je třeba se starat i o příslušníky menšin - ale je to prostě "jen" obyčejná lidská slušnost, výraz pomoci, vyjádření toho, že jsou našimi turistickými kamarády, i když nás neslyší, nevidí a nemohou s námi jít po svých. Jistě by nikdo s kočárkem na vozíčkářské trase vozíčkářům nepřekážel, ale kočárkář (ne to dítě v kočárku, ale ten rodič za ním)není vozíčkář - není osobou ZP, ZTP, ZTP/P.
Trasy pro cyklisty, pardon cykloturisty paradoxně nejsou prvotně pro ně, ale proto, aby byli uchráněni pěšáci a obě skupiny se netrumfovaly, kdo zrovna má přednost v chůzi či jízdě.
Každý rok se na webu pochodu PP opakují ve fóru žádosti, aby byly trasy velmi krátké - i pod 20 km a dokonce i jen třeba 10 km. Přátelé, zde holt musíme respektovat to, co nám pořadatelé připraví. Když si nevyberu trasu vhodnou pro sebe, jdu na jiný pochod. Vím, že jednou (pokud se toho stavu jinak dožiju) nastane rok, kdy ani tu nejkratší trasu PP nezvládnu - bude mi to jistě líto, ale chci věřit, že si nebudu stařičkou nožičkou vydupávat svoji trasu na 5 km dolů z Heřmaniček do Prčice.
Děkuji těm tuším asi dvěma nebo třem přispěvatelům, kteří upozorňují, že během roku se konají i další turistické akce - ano, pochodů je několik set, číslo se blíží, pokud už nepřekonalo, tisícovku. Mrkněte na www.kčt.cz a zde na odkaz Kalendář akcí. Pochody jsou označeny legendou (21 různých vysvětlivek)a tak například jde o vysvětlivky, že jde o pochod turistiky mládeže, rodinné turistiky, o akci Toulavého Náprstka apod.
Když jsem s pochody v roce 1977 začínal, byl za hlupáka považován ten, co nešel padesátku nebo aspoň pětatřicítku, dnes jsou za divné považováni ti, co právě chodí trasy třicet, padesát či jako na PP tu semdesátku. Jsem spolupořadatelem čtyřech stálých a letos jednoho mimořádného pochodu a snažíme se vždy připravit trasy pro všechny, proto máme trasy třeba pět nebo sedm, ale i padesát nebo sto kilometrů. Mohu i třeba nesouhlasit, že pořadatelé PP krátké trasy nechtějí dělat, ale vždy budu hájit jejich právo si takto svůj pochod zorganizovat - je to jejich nabídka mně a nám ostatním a je jen na mně, a ostatních, zda tu nabídku přijmu (vyberu s v ní), či
nikoli.
Mějte všichni hezký den i celý rok!
Bbela
21.5.2008 19:04:01
Ahoj, já jsem jedním z pořadatelů a je mi líto, že celou situaci berete tak kriticky. Je to akce, na které se bez nároku na odměnu ve svém volném čase (někteří, jako já, si na přípravy berou i dovolenou) podílí více než 5oo pořadatelů a je to opravdu náročné.
Trasy pochodů jsou delší, protože opravdu jde o dálkový pochod a snažíme se prodloužením tras eliminovat pivní turisty, ze kterých nemáme radost stejně jako vy. Zdálo se nám, že název trasy vozíčkářská ji dost vystihuje, pokud bychom na tuto trasu povolili vstup kočárkům, vozíčkáři by asi neprojeli-nedojeli bylo jich kolem 60, kočárků se v Prčici objevilo několik set. Navíc si tuto trasu opravdu organizují sami pro sebe. Jinak z dětské trasy přijelo kočárků dost, po polomech asi nebyla trasa jednoduchá, ale to neovlivníme a všichni vypadali spokojeně. Jinak perlička na závěr dětskou trasu došla i paní, co měla o víkendu termín porodu :o)
olsche
21.5.2008 14:42:58
Tak jsem zabila něco přes hodinu tím,že jsem přečetla celé to fórum a upřímně jsem se i pobavila.Pochod PP jsem nikdy nešla,tak asi taky proto....Je to škoda,že nemají trasu pro kočárky,když už jsou trasy pro cyklisty a vozíčkáře.....ale jak jsem se dočetla,tak vozíčkáři si to organizují samy, možná i mezi kočárkáři se najde někdo,kdo připraví trať.....Chápu pořadatelé,musí to být neskutečně náročné,něco tak megavelkého organizovat.
Jinak můžu vřele doporučit orientační běh,manžel běhá,já s dětmi chodím tratě určené pro rodiče s dětmi a je to super, téměř každý víkend vyrážíme někam jinam,starší syn už běhá sám,spousta známých,relax,příroda :) prostě jsem fanda.
21.5.2008 13:36:49
Moc Ti neporadím - syn bude mít teprve 3 roky a na všech výletech zatím u něho kombinujeme chůzi a nošení v krosně na zádech (nese zásadně manžel, já bych už asi 16 kg Budulínka neunesla :-) ). Dcera je už školačka, Lysou horu zvládla již několikrát.
Janusina
21.5.2008 13:09:22
Díky za snahu, já právě taky hledala... no, se stejným výsledkem... asi to letos zkusíme na tu Lysou. S prvním chlapečkem jsme čekali, až bude moct sedět v krosničce, tak třeba letos vyrazíme s kočárkem:-)) Starší bude muset po svých... A propos, ještě na podzim se částečně nesl (teď v lednu měl tři roky), máš zkušenosti, kolik toho takhle staré dítko zvládne? Chodíme na Lysou zhruba od úrovně, kde je Montér, máme v těch místech "výchozí stanici". Vždycky syna lákám, že něco uvidí, výhled, malinkaté městečka, domečky atd. a nechci, aby byl zklamaný, kdyby to třeba neušel, já se klidně obrátím v půli cesty, ale malý si takové věci někdy moc bere... A nevím, jestli by vydržel sedět s tatínkem na kole (samozřejmě v cyklosedačce), moc ho to neba...
irlev
21.5.2008 10:48:26
Beezi, jsem si početla. Jsem opravdu zhnusená. No, když to jsou teda takoví elitáři, co nemají pochopení pro kočárky, budiž jim to přáno, však oni jednou narazí :)
Naštěstí je dost pochodů, která si nehrají na "něco lepšího, dálkového" a jsou dětem vstřícné :)
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 67 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.