| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Žijeme uprostřed přírody

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 92 [Dalších 62 >>]
10.4.2008 11:14:08
O víkendu nejvíc sekají chalupáři z velkých měst :-) Místní sekají a řežou v podvečerních hodinách v týdnu, když zrovna vaše děti se chystají jít spát... Žijeme na vesnici se 190 obyvateli, 20 km od okresního města a 35 km od krajského a s 2 autama je to pohoda. Kdo je odkázán na autobusy, tak už je to horší...
Jíťa
  • 
10.4.2008 10:09:12
Jo a dodám, že ve vožení dětí kamkoliv si rodiče podle možností vypomáhají. Děti se sice skoro všude dostanou autobusem, ale zpět už ne, poslední projíždí obcí kolem 18 hod. a do toho sousedního městečka potom přijede ještě jeden ve 21 - to obvykle děti dojdou, ale pokud prší nebo je moc zima, vždycky pro ně někdo z rodičů zajede a vezme všecky.
Jíťa
  • 
10.4.2008 10:08:55
Jo a dodám, že ve vožení dětí kamkoliv si rodiče podle možností vypomáhají. Děti se sice všude dostanou autobusem, ale zpět už ne, poslední projíždí obcí kolem 18 hod. a do toho sousedního městečka potom přijede ještě jeden ve 21 - to obvykle děti dojdou, ale pokud prší nebo je moc zima, vždycky pro ně někdo z rodičů zajede a vezme všecky.
brzobohatka
10.4.2008 10:04:20
nene, bylo by to něco jako "doktor z hor", pravidelně by chodil na náštěvy a v podstatě by to byl rodinný přítel...
Jíťa
  • 
10.4.2008 9:59:34
...a k lékaři jezdit taxíkem (očekáváš zřejmě vysoký důchod)
Jíťa
  • 
10.4.2008 9:54:59
Ta idylka někdy je a někdy ne. Záleží taky hodně na místě, kde žiješ, na lidech kteří tam žijí i na tom, co to, které obecní zastupitelstvo preferuje.

My žijeme na malé vesnici (250 obyv.), do městečka to máme 2 km, do okresního města 20, autobusy jezdí normálně (chce to si jenom zvyknout), a obecní zastupitelstvo svou politiku orientuje především na děti a mládež. V obci se pořádají 2 hudební festivaly ročně, dále je tu každý měsíc nějaká akce nebo soutěž pro děti (namátkou: pálení čarodějnic, otvírání potoka, stezka odvahy, cyklozávod, den dětí, brigáda na den země, sživý betlém, helodýň = soutěž ve vyřezávání dýní...) obec pořádá i další akce pro děti neméně zajímavé (velikonoční a vánoční výstavku - děti se mohou taky se svými výrobky zúčastnit, sjezd veteránů, soutěž hasičských družstev, ročně 2-3 zájezdy pro důchodce - většinou jezdí i s vnoučaty, den lidových řemesel...), pod záštitou obce fungují pro děti 2 kroužky: Šikovné ručičky pro předškoláky a Klub ochránců přírody pro starší děti. Puberťáci nejsou o nic ošizení, neboť u nás jsou vesnice "nahusto" (vzdálenost mezi vesnicemi max. 2-3 km) takže zábavy každý týden v dosahu cca 5 km. Kino v sousedním městečku (3 km), letní kino v sousední vsi (2 km)... Jinak naše mládež si dohodla na obci zapůjčení místnosti na klubovnu, a klíče od sokolovny si můzou taky kdykoliv půjčit (v sokolovně je i malá posilovna) a nepotřebují žádný dozor.

Prostě skutečná IDYLKA jak pro nás, tak pro děti. I výběr kroužků je slušný, v sousedním městečku funguje Domeček i Liduška a v případě většího zájmu dětí z jedné obce jsou ochotni a schopni provozovat kroužek přímo v dané obci. Sokol v každé obci - takže pokud u nás není např. aerobic je zaručeně v dosahu, dokonce daleko blíž než třebas ve velkém městě. Škola u nás sice není (rodiče dávali přednost městské škole před malotřídkou) ale zase můžeme vybírat ze 2 velkých škol a jedné malotřídky (vše v dosahu 3 km - tedy dostupmé i pěšky) a ze 4 MŠ (ta je i u nás v obci).

Prostě záleží na místě, kde člověk žije.
brzobohatka
10.4.2008 9:53:31
je to životní styl, to si také myslím, pěkně jste to napsala.R^
Ajtakrajta
  • 
10.4.2008 9:38:42
No,
dokud jsem bydlela na vesnici, tak to k nejbližší kamarádce ze střední bylo 30 minut autobusem.
No a pak jsem bydlela ve městě a z Žižkova ke kamarádce na Barrandov jsem to měla 50 minut :o)
Ono je to značně relativní...
Janina, 3 děti
  • 
10.4.2008 9:37:34
Rozpor vesnice versus město nevidím příliš zásadně. Důležitý mi spíš připadá celkový životní styl. Vyrostla jsem na horách v menším městečku, teď žiju v jednom z krajských měst přímo ve středu. Můžu posoudit plusy i mínusy obojího bydlení (koneckonců, většina v diskusi už zazněla).

Snažíme se o skromnost v jídle i v oblékání (děti jedí skoro všechno a nenosí značkové oblečení za několik tisíc), o hezké vztahy se sousedy (např. na Vánoce nacvičíme nějakou méně známou koledu a jdeme všem popřát), o pomoc potřebným. Nikdy jsme neměli ani nemáme televizi. Po večerech si aspoň občas společně čteme (přečetli jsme za ta léta spoustu knížek), hrajeme společenské hry, povídáme si. Někdy navštívíme divadlo či koncert.
Ve volných dnech se snažíme dostat se do přírody (běžky, kolo, pěší turistika)a poznávat něco nového.

Vědomě usilujeme o to, abychom se spokojili s málem. A to člověk může praktikovat na vesnici i ve městě (nebo taky ne).
Přeju hezký den a spokojenost a pohodu tam, kde žijete...



Jíťa
  • 
10.4.2008 9:27:02
jednoho takového puberťáka znám. Je to moje dcera. Nevstává sice ve 4 ale v 5, aby se stihla nastrojit do školy. Autobus jí jede v 6:45 a tak-tak ho stíhá.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 92 [Dalších 62 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.