| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otázky kolem adopce (které vážně nesnáším)

 Příspěvky 110 z 133 [Dalších 123 >>]
atisa
11.5.2009 18:49:44
Pod to se podepisuji.A doporučuji neříkat, nic jím do toho není a ku prospěchu věci také ne. A hlavně, když řeknete, že nikdo nic takového neměl je to stejný výsledek jako nevím...ne?
A hlavně jsou schopni napsat to i do zprávy, kterou si odnesete, nebo necháte tam a bude předkládat i jinde.
Mar
  • 
19.3.2008 13:27:51
Dobrý den,
lidská hloupost bohužel asi jen tak nezmizí. Nemám žádné ( zatím) děti, takže se potýkám jen s otázky, zda už jsem těhotná a věřte, že v okamžiku, kdy dostanu třetí v jednom týdnu ( směs rodiny, přátel, ale i zcela cizích lidí), tak si říkám, proč se stále ptají a nepočkají až budu těhotná ( což bych si fakt přála) a jistě jim to nadšeně hned sdělím.
Jinak jsem začala, ale reagovat spíše na adopci tatínků, jsem tatínkem adoptovaná a rozhodně mezi mnou a bráchou nikdy rozdíl nedělal a rád nás má myslím stejně.
Mějte se všechni krásně.
15.3.2008 21:52:21
Dekuji vam za vystizny clanek!Po 10 letech manzelstvi jsme si adoptovali 7-mesicniho chlapecka,[v dubnu bude slavit sve 10te narozeniny].Deset mesicu po te se nam narodila Sarah!Maleho jsme si prinesli domu o cislo vetsich dupackach celeho vyjukaneho,ale po par dnech se uz usmival a vyzadoval pozornost...bylo to me prvni dite a tak mi trvalo nez jsem se "zajela" do role matky....meli jsme z maleho obrovskou radost.Byl to uzasny den,kdyz jsme si ho konecne z domova
odvazeli domu.... jiz predtim nez "byl nas" ,jsme byli od adpoce odrazovani ze stejnych duvodu jak pisete ve vasem clanku.Nedali jsme se a jsem tomu moc rada! Martinek je mazel,ve skole mu to jde a zatim problemy nejsou.Verim predevsim na vliv vychovy a prostredi, ve kterem dite vyrusta. Sarinka se narodila predcasne byl to jeden z nejtezsich dnu v mem zivote.Hned ji odvezli na intenzivni peci ani jsem ji nevidela.Vazila 700grm.....zustala nam v nemocnici 4 mesice.A tak jsme tak nejak tez cekali i na ni az si ji odvezeme domu...po vsech zdravotnich eskapadach nam z ni roste kouzelna a zdrava holcicka.Sarah mi byla v brisku citila jsem ji kopat,i kdyz jen par dni...delame spolu plno holcicin.Ale miluju obe moje deti,a necitim rozdil,ze jedno bylo casti meho tela a druhe ne.Za obe denne dekuji a raduji se!Zijeme v USA a musim rict,ze lide tady jsou vice v oblasti adopce informovani a vice citlivi! jeste jsem tu "hloupe" otazky nedostala.Naproti tomu,kdyz priletime do CR na navstevu,hned se nekdo najde.....
Tez tu znam plno dospelych,kteri byli adoptovani nebo sami adoptovali jine.....
Daniela - Bety 3,5, Emma 1,5
  • 
9.3.2008 7:10:34
Toho doktora bych asi nakopala s rozběhem :-))). Jinak tento příspěvek je skvělý, moc jsem se pobavila - jasně, na dobře formulované otázky my adoptivní rodiče bez potíží odpovíme, taky mám jednu historku: byla jsem s oběma dcerami na dětském programu v ostravské Rodince a přišla tam maminka s bio dítkem. 3/4 hodiny na nás koukala, skoro s vytřeštěnýma očima, pak říká: "Ty vaše dcery si ale vůbec nejsou podobné." A já na to: "To ani nemůžou. Mají každá jiné rodiče." Paní málem dostala infarkt. "JAKTO????" "Jsou adoptované." Miniinfarkt se určitě konal :-)). Byla z toho v šoku jak ona, tak ostatní matky, nevím proč, furt nevím, PROČ je tak exotické se "přiznat" k adopci, když každé 20. dítě je nebiologické a navíc spousta tzv. bio dětí vyrůstá s jedním nebio rodičem. Onehdy jsem slyšela krásný rozhovor dvou bio dětí z prvního stupně ZŠ, které měly "službu" u dveří do školy: "Já mám dva taťky." "Jo? Já mám zas dvě mamky". "Hm, tak to jsme na tom skoro stejně:-)." Určitě ale tyto děti nejsou předmětem nadstandardní pozornosti okolí :-))). Navíc x dětí, které potkáváte ve školách, dětských centrech, na nákupech, JSOU ADOPTOVANÉ. Jen to nevíte, protože rodiče nejsou tak otevření jako Kačislava nebo já, a prostě to NEŘEKNOU. Možná byste se divili, kolik jich ve skutečnosti je :-))).
  • 
3.3.2008 11:28:05
Moc pěkný článek. Taky máme s manželem doma jednu adoptovanou princeznu. Otázky jako máte ji rádi jako svoji vlastní dceru nechápu. Ona prece je naše vlasní. Má naše jméno,adresu a hlavně naši nekonečnou lásku. Co záleží na tak nepodstatné věci jako jsou geny. Lidé kteří pokládají tak hloupé otázky asi dost dobře neví co je láska k dítěti. Vždyť je to dítě jako každé druhé, je maličké a potřebuje naši lásku. V dnešní době kdy ze každým rokem zvyšuje procento neplodných párů už snad adopce není ničím neobvyklím snad si to naše společnost uvědomí a přestane klást takové otázky.
3.3.2008 11:23:36
Otázky i lidi jsou různé :-D Chytré i blbé. Vážně záleží na taktu.
Taky by mě zajímalo, jaké to je, mít adoptované dítě. nenapadlo by mě, že ho rodiče nemají rádi. Spíš by mě zajímalo, jak k nim přišlo, v kolika letech, co má za sebou, jaké to je, být rodičem adoptovaného dítěte. a teď mi rozumějte dobře. ne proto, jaké to je, jak ho máte rádi. Ale jak se vyrovnáváte s některými věcmi, které provázejí adoptované dítě. Citová deprivace, důvěra, či naopak nedůvěra k cizím lidem. Jasně, jde-li o miminko, jsou tyto formy reakcí asi minimální, ale u dětí starších se vyskytují. Zajímaly by mě prostě pocity adoptivních rodičů.
Pěkná kniha, kterou jsem kdysi četal, se jmenovala "Jako stromy bez kořenů", kde právě o adopci a pocitech adoptivních rodičů psala nějaká, tuším německá, maminka.

Ale chtěla jsem se zmínit o osobních "srážkách s blbcem"
Paní učitelka ve školce: "Měli byste pořídit Elišce sourozence, potřebuje to jako sůl" nebo "A kdy budete mít druhé, už je na čase?" Moje odpověď:"Paní učitelko, když dovolíte, budeme si o narození či nenarození našich dětí rozhodovat sami s manželem"

A jedna úsměvná z dětské pohotovosti. Oba jsme s manželem bledé pleti. Naše dcera je od přírody snědá, přes léto vážně vypadá jako čokoláda. Asi to má po mém dědečkovi, který je taky tak snědý.
Pan doktor: "A po kom je dcera tak snědá?"
Já: "To nevím"
Pan doktor, velice opatrně: "A její otec?"
Já: "No, to je manžel, ten je taky světlý"
Pan doktor tváříce se drobet nevěřícně "Tak když je to tak, uděláme radši jaterní testy. Mohal by mít vysokou hladinu bilirubinu, což by mohl být problém".
Za 14 dní nám přišly výsledky, které potvrdily, že naše dítě, ač má oba světlé rodiče, je prostě snědé od přírody.
Jitka
  • 
3.3.2008 8:08:45
Článek je milý. Jen poznámka ke strachu z genů. Po gynekologické operaci mi před 10 lety lékaři sdělili, že s největší pravděpodobností nebudu moci mít geneticky vlastní děti. Než ale došlo na adopci, stal se zázrak - dnes 8-letá Kačka. A za tři roky ještě jeden (dokonce neplánovaný :-))- Kryštof. Otázky kolem adopce jsme ovšem promýšleli dvakrát. Dneska mám ale chvíle, kdy si říkám: kdyby ty naše "potvůrky" přecejen měly cizí geny, byla bych vůči nim asi vnímavější. Nejen proto, že vidět vlastní chyby zhmotněné na dětech není zrovna příjemné. Samotnou mě překlapuje, že u biologicky vlastních dětí se člověk přes všechnu snahu neubrání skrytým rodičovským ambicím. (Řekněme že by dítě bylo zralé na zvláštní školu. U vlastních genů to člověk bere osobne, ale pro adoptované dítě asi bude zkrátka jen hledat, co je nejlepší pro ně samotné.) Tak si to užívejte!
Hanka, Honza 9
  • 
2.3.2008 23:53:03
Ahoj Kačislavo, dík žes to tak hezky napsala, cítím to úplně stejně. Máme doma devítiletého Honzu a i když bych ho s tou jeho živelností občas přetrhla vejpůl, vím, že je to pro mě to nejmilovanější, nejvoňavější a nejkrásnější dítě jaké znám. Neumím si představit, co by na tom mohlo změnit bio-nebio. Z toho, že se s námi denně chodí pomazlit, odmítá se vystěhovat z naší ložnice atd. se zdá, že je to oboustranné. S lékaři tak špatnou zkušenost nemám, spíš jsou nejdříve zaraženi, když jim někdy skrz rodinnou anamnézu řeknu, že je adoptovaný, ale párkrát mě vzápětí pochválili, že je to super, že to netajíme. Dokonce mě překvapil můj gynekolog, že jsme jako udělali dobře a nevolili tu krkolomnou cestu k hodně komplikovanému napůl bio porodu. I když si někdy říkám, že bychom jako dva introverti měli pravděpodobně trochu klidnější dítě, neumím si představit, že bych Honzíka neměla. Když už, tak obojí. Přeji co nejhezčí mateřskou, první třídu, pubertu, střední školu a tak dál;)
2.3.2008 13:07:27
Taky nám řekla známá, že nemáme být smutní, že teď už se nám jistě narodí i "vlastní" dítě... Ufff...
2.3.2008 13:03:25
Zeptat se někoho, proč si "vybral" takové dítě a ne jiné, je mezi neomalenými dotazy opravdová "třešnička na dortu". Ale nutno říct, že i my jsme podobné otázky zažili, i když naše děti romské nejsou - zase se nás někdo ptal, proč jsme chtěli dvě najednou a proč jsme nechtěli miminko, když jsou "nejméně riskatní" (naše děti k nám přišly, když jim bylo 2 a 3). Fakt nevím, co za dotazy nás ještě čeká!
 Příspěvky 110 z 133 [Dalších 123 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.