| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy, jak a proč vlastně odstavit?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 138 [Dalších 98 >>]
Marta, 2 kluci
  • 
25.2.2008 9:59:45
Já mám podobné zkušenosti jako vy. Staršího syna jsem kojila do 20 měsíců, odstavování probíhalo pomalu a nenásilně, pil už víceméně jen ráno v posteli, pak jednoho dne zapomněl a tak jsme skončili. S druhým to bylo horší - ještě téměř ve dvou letech pil kdykoli si vzpomněl - přes den téměř pořád, za noc tak 3x.Přiznám se, že mi to do té doby nevadilo, i když okolí mělo stejně "dobře míněné" rady o skončení, ale pak jsem si jednou řekla dost - bude jaro a on mě bude svlékat venku, tak to tedy ne. S manželem jsme se radili, co pro odstavení uděláme.Už jsem si myslela, že budu muset někam na víkend odjet, ale to se mé rodině moc nazamlouvalo, tak manžel důrazně našemu synovi řekl, že "tam" má maminka bolístku, že tam nesmí lézt.(Někde jsem četla názor, že dvouleté dítě to ještě nepochopí, ale stal se zázrak.)Během tří čtyř dnů bylo po kojení, jen si nad ránem ještě cucne v posteli, ale to už neřeším. Teď je synovi 25 měsíců,mlíčko ode mě ještě má a mě to neobtěžuje. Myslím, že jsme to všichni zvládli na výbornou.
Vím, že na každé dítě funguje něco jiného, ale myslím, že když vyzkoušíte více metod, snad některá z nich zafunguje i na to vaše . Přeji hodně úspěchů.
Zuzana, dvě vnoučata
  • 
25.2.2008 9:19:42
Po čtyřicítce jsem mívala opakované záněty dásní, byly zarudlé a krvácely. A pak za několik let jsem si pořídila mezizubní kartáčky a pravidelně je používala, to už mi tedy bylo 50. A od té doby je používám stále - a dásně vůbec nekrvácí, zuby drží, nemám žádné můstky, zuby vlastní. Zubní lékařka mi tyto mezizubní kartáčky doporučovala dlouho, pořád jsem se k tomu nemohla dokopat, abych si je koupila - a nyní vidím, že jsou výborné.
renataf
  • 
25.2.2008 8:45:24
Ahoj, ja jsem sveho syna odstavila v roce a pul, protoze jsme pro nej chteli sourozence. S jeho sestrickou to bude horsi, protoze je mnohem naruzivejsi savec a take mi bude chybet motivace rici ji ne, treti ratolest neplanujeme. Ja jen vim, ze nase detska lekarka doporucuje kojit co nejdele, ne vsak vice nez dva roky. Potom uz to pry diteti muze po psychicke strance spis uskodit, nevim presne proc, predpokladam, ze zavislost na mamince by mela kolem druheho az tretiho roku spise slabnout, aby se ditko mohlo spravne zaradit mezi vrstevniky i jine dospele. R.
limama M7/99, V2/03, T4/06
25.2.2008 7:30:39
Ahoj. Tento článek mě teda dost zaujal, protože zrovna v sobě taky řeším, zda ukončit, či ne.

Mám 3 kluky.

Prvního jsem kojila 25 měsíců. Musela jsem skončit, abychom mohli mít druhé dítě. Musela jsem brát nějaké prášky. Bylo to pro mne hrozné. Přes den jsem si lepila přes bradavky náplasti, že tam mám bolinko. Nebral totiž vůbec v úvahu, že mě to bolí, pokud to nebylo zalepené. Večer bolinko nebylo. Tak to bylo asi čtvrt roku. Tento postup mi doporučila laktační poradkyně, ale měl trvat jen asi týden. Já sama jsem ale pořád nemohla. Pak jsem se rozhodla. Stanovila si přesné datum. V ten den dostal večer naposledy. Prořvala jsem to strašně. Už i proto, že jsem netušila, zda ještě vůbec budu mít druhé dítko. Syn to bral v pohodě. První noc bez kojení se vbudil. Samozřejmě jsem vydržela a nedala. Ale chtěl koprovku, tak jsem mu šla ohřát koprovku asi ve 2 ráno. Od té doby se v noci už nebudil.

Druhý: toho jsem chtěla na základě prvního kojit, dokud bude chtít, ale taky to nešlo. Kojila jsem do 31 měsíců. Pak mne prsa začala hrozně bolet. Vydržela jsem to asi měsíc s bolestmi. Mezitím jsem zjistila, že jsem vlastně těhoná, což byl důvod těch bolestivých prsou. Takže jsem synovi vysvětlila, že to teď už nejde, že má maminka bolinko. Na něj žádné náplasti neplatili, takže to bylo malinko složitější. Po týdnu jsem už neměla na to několikrát za den mu říkat, že prostě mlíčko není a on ručičkama prosil, že chce. Tak jsem zkusila,zda něco teče. Samozřejmě ano, ale vypadalo to, že to bude pracné. Tak se syn přisál, ale ten týden prostoje byl znát. Nedal do toho sání tolik síly, takže uvěřil, že mlíčko není, ale musela jsem slíbit, že až zase bude, tak dostane. ----Samozřejmě pak chtěl, ale už to neuměl.

Třetímu je 22 měsíců. Stále kojím. Přes den a v noci taky. Přemýšlím, kdy to ukončím. Vím, že už je to naposledy, takže nechci to lámat přes koleno ani kvůli sobě. Ale hlavně kvůli malému. Prostě si myslím, že sám najednou uzná, že už to není ono. Myslím, že to příjde samo, a pokud ne, tak asi hranice 3 let to vyřeší. Bude muset nastoupit do školky a pak to už asi bude o něčem jíném.
Určitě to nechce řešit násilnou metodou.

Kdysi jsem četla rady, jak přestat kojit. A jedna paní tady radila, že když jí 3-letá dívenka v šalině roztrhla šaty ....tak se rozhodla přestat. Popepřila si prsa pepřem, dívenka se napila...prý fuj, už mlíčko není dobré a přestala.....Nevím, jak na tom byla 3-létá holčička s rozumem, ale můj syn, kterému jsem se po dlouhém přemýšlení, rozhodla udělat to samé....věřte, že to bylo spíše už zoufalství, že fakt jsem chtěla druhé dítko a přestat kojit, abych to mohla řešit, bylo to první, co jsem musela udělat.
Tak můj syn mě chytil za ruku (měl 18 měsíců) a zavedl mě do koupelny. Pustil vodu a umyl mi prsa. Pak mě chytil znovu, zavedl mě do ložnice a lehl si a že už je mlíčko dobré. Byla jsem v šoku. Ale víckrát už jsem to nezkoušela. A byla jsem na sebe naštvaná, že jsem to vůbec udělala, že jsem uvěřila té možnosti. Ale ta holčička ve 3 letech na to skočila.

Znám paní, která kojila do 3 a půl let dvojčata. Přestala, protože dvojčata musela slíbit čertovi s Mikulášem, že už pít mámino mlíko nebudou. :-D Taky řešení.

Tak ať kojíte či ne, tak přeji hlavně zdravé miminka. Kojení je důležité---pro mne dost. Manžel má cukrovku, takže si říkám, že aspoň tímto malým úkonem jsem se snažila o to, aby jí zdědili v minimální případě. Ale není to nejdůležitější. Hlavní je, že máme své děti rády a dáváme jím to najevo.
Pro mne bylo kojení i jako nádherná chvilka, kterou jsem se svým dítkem strávila jenom já. Nikdo jiný nám do toho nekecal. I když já jsem kojila na veřejnosti v pohodě. Snažila se krýt třeba plínou, či šátkem, ale kojila jsem všude. Malé mimčo i v šátku při chůzi. Musela jsem zrovna pro dítko do školky a prostě mimču, jsem nevysvětlila, že už musí vstávat a najíst se, protože za chvíli vyrážíme, takže dosti často měl hlad zrovna při vyzvedávání syna. No což. Jemu to nevadilo a když jsem dítko nosila v šátku, tak nebyl problém. Nidko nic neviděl, každý si myslel, že mimi spinká a ono si v klídko sálo to své mlíčko. A byl spokojený. Žádný řev hladového dítka na ulici.

Prostě nedám na kojení dopustit. Je to jednoduché, vždy v dosahu v té správné teplotě a kdykoliv si řekne.

Vy, co opravdu kojit nemůžete, tak si ale nelamte hlavu a nebrečte. Prostě to tak bohužel u někoho je. Ale to nevadi. I lahvička miminko uspokojí.

Nevím,zda je tato možnost dána geneticky. Mně máma kojila snad jenom v porodnici, takže můžu říct, že nejsem kojené dítě. A prsa....ty mám celkem malá. Teda kromě období těhu a kojení, kdy jsem si užívala a snad ještě užívám větších. Kamarádka má prsa ...no velikost ani neznám, je to dosti velká velikost, snad F nebo možná ještě více...má problém na sebe koupit podprsenku. No a kojila jedno dítko snad 3 měsíce a druhé jenom 2. Prostě fakt prý neměla mléko. Takže velikost taky nehraje roli. A nebo ano, ale v opačném směru. Malé OK a velké ne. Možná ta velká nemají prostor, kde by se mléko v klídku shromažďovalo. Ale tomu fakt nerozumím, takže se tím zabývat nebudu.


Román končí.
Kirkland
25.2.2008 6:52:31
Myslim, ze opravdu se nema nic prehanet. A to ani cisteni zubu. Mam dve kamaradky, ktere si zuby cistily opravdu po kazdem jidle (jedna jeste casteji) a ted maji obe obrovsky problem. Maji znicenou sklovinu a velice slabe dasne. Doktor jim obema sdelil, ze se to uz neda lecit. Chodi na nejake zpevnovani, ale pry je to stejne jen odlozeni o par let, nez o zuby prijdou.
Dulezite neni ani tak to cisteni, jako prace s niti. Vyflossovat si zuby 2x denne, zamezi spouste problemu.
25.2.2008 2:25:29
Při čištění zubů se u nás hodně zapomíná na zubní hedvábí. Prababička si už čistila zuby za pomoci nitě a babička si je tak čistí také a má ještě polovičku svojích zubů a to jí bude 84 let
Mila,5 dětí
  • 
24.2.2008 23:48:03
také bych se s vámi chtěla podělit ze svými zkušenostmi s kojením .Bohužel i když mám 5 dětí tak 4 z nich jsem kojila jen do 3 měsíců a poslední do 5 měsíců,ale s tím ,že jsme začaly přikrmovat již po 14 dnech,protože malá pořád plakala hlady a nepřibrala ani deko.Musím říct,že jsem to obrečela ,protože jsem chtěla vydržet co nejdéle a pořád jsem poslouchala jak neexistuje nemít mléko a kojit může každá,jen se trochu snažit atd.Nejvíc mě dokáže naštvat,když čtu nebo slyším,že kojením se vyvíjí citový vztah mezi matkou a dítětem,jako kdyby matky které své děti nemohou kojit je měli méně rády,přece i když krmím z lahvičky tak své dítě chovám a mazlím se s ním atd.Ještě jsem chtěla říct ,že všechny děti kromě rýmy jsou naprosto zdravé a to nejstaršímu je již 20let a nejmladší dceři 6měsíců.takže výsledek pokud to jde kojit kojte ale vy kterým to nejde tak si z toho nedělejte nervy a těžkou hlavu.
  • 
24.2.2008 20:35:06
Ráda bych pozdravila všechny maminky a poděkovala za možnost přečíst si Vaše názory na kkojení a odstavení. Taky mám doma "přísavku"-chlapečka, který má 18 měsíců a už v porodnici dostal pžezdívku Áda přísavka. Kojím častokrát denně-třeba mlíčkem zapíjí buchtu, brambůrky a podobně. V noci se párkrát přitulí a cucne si a spinká dál. Nevěděla jsem jak dlouho ještě kojit a jestli odstavit-maminka a okolí do mě "hučí" a´t už mu nedám , ale já to cítím jinak-a dám na Vás, co jste napsaly, že až se s mimčem domluvím...přestat kojit. Zkusím to.
Moc děkuji! A držím palce všem kojícím mamkám i ostatním mamkám,co kojit nemůžou. Hodně zdraví všem!
Petulina, kluci 11 a půlroční mimi
  • 
24.2.2008 14:30:48
Oceanská vlnko, utni to kojení!!!!!! Nebo se úplně zruinuješ. A dcera tě potřebuje zdravou a šťastnou. To je pro ni v tomhle věku (i v dalším) to nejdůležitější. Odkojila si nejdůležitější období, teď už je to jen bonus na víc. Já musela taky odstavit na důraznou radu lékaře (a pediatr mi to schválil) už v 9. měsící, protože jsem měla špatný krevní obraz, padaly mi zhusta vlasy, dokonce se mi udělala seboroická dermatitida v hlavě - svědivý hnus. Jedla jsem jak nezavřená, pila litry denně a cítila se úplně vyšťavená. Po odstavení to všechno zmizelo. Syn je úplně fit, teď je mu přesně rok.
Neboj se toho, prostě už jí nedej. Pokud je takhle závislá, nepomůže totiž ani postupné omezování frekvence, jen radikální řez(u mě to třeba odešlo úplně dostracena, protože byl malý na vytvoření závislosti, ta se vytváří až od jednoho roku věku), . Musíš ovšem odstříkávat tak, aby tě prsa nebolela a nedostala jsi zánět. Mléko tak postupně zmizí. (Jinak na horkost v prsou, když hrozí zatvrdliny je bezvadný tvaroh na kapesník a do podprsenky. Vytahne horko.) Neboj se odstavení, malá potřebuje už i normálně jíst - chybí jí živiny, proto tě takhle vycucává. Zachraň se pro ni :-)) Držím palec.
Lenka, Klarka a Kristynka (4 a 1,5)
  • 
24.2.2008 13:44:44
Taky jsem ten pripad, kdy vznika tezka zavislost... :o) Starsi dcerku jsem kojila do 3,5 let, behem toho jsem byla tehotna a kojila i miminko, takze 1/2 roku jsem kojila dve deti. Ted mame to same s mladsi. Ma skoro 20 mesicu ale je opravdu tezky zavislak. Nedela ji problem kdekoliv se po mne zacit sapat se slovy: ham ham. Nastesti se to da ukocirovat takze na verejnosti uz nekojime a mala si to celkem da vysvetlit. Jedine co mi vadi, ze po druhem porodu mi zacaly dost padat vlasy a celkove jsem byvala vic unavena, ale to ke kojeni patri.
Takze kdy odstavit? Slysela jsem nazor, ze v severskych zemi ani slovo odstavit neznaji. Proste az prijde ten spravny cas, tak ditko prestane mamincino mlicko vyzadovat. Takze pokud nekojite ditko skolou povinne, nereste to... :o)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 138 [Dalších 98 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.