| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se stát rodiči

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 25 [Dalších 5 >>]
22.11.2007 15:09:58
Liné, kéž by to bylo tak a opravdu se dalo dítě s ústavní zkušeností a negativním genetickým vkladem od bio rodičů pojmout a vychovat úplně stejně, jako to vlastní. Naše zkušenost je bohužel jiná. Nejspíš, nebo vlstně spíš zcela určitě, to přímo souvisí s předchozími negativními zážitky dítěte, jejich celkové délce a intnezitě a samozřejmě i s dobou, strávenou v ústavní péči. Ten náš měl za sebou přetěžkou životní zkušenost z ranného dětství a celkově 7 let ústavní výchovy a to je něco, co prostě musí být vzato do úvahy. Ono to nemusí být, a také mnohdy nebývá, vůbec na první pohled viditelné, dokonce ani na druhý, nám to zůstalo skryto několik let. Ale uvnitř to je pořád je a dříve, či později to musí nutně ven. A pak se teprve ukáže, nakolik je okolí připraveno a schopno tomu čelit. Po pravdě - my moc nebyli...

Takže příprava je určitě dobrá věc, ale jak už tady zaznělo z více stran, snad by stálo za úvahu zamyslet se nad jejím obsahem (a možná i rozsahem).

Všem v NRP přeji hodně štěstí.
Kateřina, 2 děti v NRP
  • 
22.11.2007 14:09:02
Také si myslím, že je zbytečné předpokládat, že přijaté děti budou mít automaticky mnohem větší problémy než děti biologické. Adoptovali jsme s manželem sourozence, kteří jsou prakticky naší kopií, či spíše pozoruhodnou směsicí mě a manžela. Nikdy bych nevěřila, že je to možné, ale jsou nám podobní nejen fyzicky, ale i psychicky natolik, že je to až zarážející. Podotýkám, že jsme si je nijak "nevybírali", prostě zaúřadoval osud. Syn sice trpí poruchou řeči (dysfázií), ale zřejmě to nemá vrozené, pravděpodobně ho velmi zanedbali v bio rodině, kde byl do dvou let. Musíme s ním hodně cvičit, ale jeho problémy nejsou ve srovnání s problémy, které řeší mnozí naši přátelé se svými bio dětmi(hyperaktivita je z toho to nejmenší), o nic větší. Takže mě samozřejmě velice dráždí, když mi každý druhý doktor o synovi řekne: On je adoptovaný? To s ním máte jistě spoustu problémů! A můj syn je chudák vlastně poměrně neproblémové dítě (tedy kdyby "nezdědil" půlku vlastností po mně :-)
dasa
  • 
22.11.2007 13:29:49
Jestli chcete napište na gladya@seznam.cz a zodpovím dotazy. U nás probíhal proces adopce následovně: vyplnili jsme žádost, sehnali několik potvrzení, navštívila nás soc. pracovnice, absolvovali jsme přípravný kurz(my ho měli ještě nepovinný) a psychologické vyšetření. My jsme malého přinesli necelé dva roky po podání žádosti, byly mu tři měsíce a kousek, dnes je mu 9 let. Čekací doba závisí na kraji a dnes může být samozřejmě jiná než před 9 lety.
Určitě platí, že čím méně dítě stráví v ústavech, tím lépe. Ale s možnou deprivací adoptovaných dětí je to na delší debatu. Vývoj člověka přece závisí na celé řadě faktorů. Já osobně jsem "opatrný optimista" a riziko problémů u adoptivních dětí vidím jen nepatrně vyšší než u biopotomků. A upřímně: problémové dítě beru minimálně z poloviny jako selhání rodičů. Myslím těch rodičů, kteří dítě vychovávají, ať jou bio nebo adoptivní.
LU,2děti
  • 
22.11.2007 10:01:52
Liné, moc se mi líbí tvůj názor, že se z výchovy(i problémových dětí) nemá dělat věda. Vím z vlastní zkušenosti, že jsou děti, které by místo psychofarmak potřebovaly normální výchovu s pevnými pravidly a mořem lásky.
Ladka
  • 
22.11.2007 9:08:56
dÍKY, lINÉ. Tento příspěvek dokresluje můj pohled na věc. Stejně jako Tobě, i mně připadne, že není fér očekávat od dětí v náhradní rodinné péči automaticky více problémů než u "biologických rodin".
A jak píše Matějček ve své knize Co, kdy a jak ve výchově dětí: u člověka jsou období velmi vhodná pro výchovu k určitému postoji, ale také ve výchově neexistuje nenapravitelná chyba. Každé takové propásnuté období lze kompenzovat. Toto je mni útěchou. A také může být povzbuzením pro ty, kteří děti berou do náhradní rodinné péče: nedostatek lásky v určitém období i zažité odmítnutí aj. mohou noví rodiče kompenzovat svou láskou a svou péčí.
Liné
  • 
22.11.2007 8:53:56
Už to tady mnohokrát zaznělo, ale stejně mi to nedá. Mnoho lidí pořád řeší dědičnost, špatné a dobré geny... Myslím si, že bychom byli daleko šťastnější, kdyby se pořád u dětí v náhradní rodinné péči neřešila dědičnost, pořád neoperovalo s pojmy jako je sociální nemocnost (to byl citát odborníka z jednoho DD - bohužel). Když my budeme k dětem přistupovat bez filtrů na očích, ušetříme si mnoho problémů vzniklých z předjímání.

Já tím samozřejmě nepopírám psychickou deprivaci a další důsledky předchozích vlivů. Všechny nás formují naše předchozí zážitky a zkušenosti. Ale zkusme je brát jako daný fakt, a dívat se dopředu, ne jen pořád řešit pravděpodobnost vzniku poruch chování, hyperaktivity, ADHD...

Bohužel se mi zdá, že nejvíc nálepkují takovéto děti odborníci. Náhradní rodiče se zdravým selským rozumem a ušetření odborného vzdělání toto dopředu vůbec neřeší.

Pro dokreslení ze života: můj syn biologický má ADHD, dyslexii, dysgrafii prostě kdeco, v pedagogicko-psychologické poradně jej zdiagnostikovali a poradili, ať z toho neděláme příliš velkou vědu. Můj druhý přijatý syn v pěstounské péči, má podobné potíže, s menšími vnějšími projevy. Jiný psycholog v téže poradně: aha, on je adoptovaný, no tak to se musíte připravit na ........ a následoval několikaminutový výčet poruch a potíží, které nás čekají. Když začal doporučovat psychiatra, tak jsem se vzbouřila já.

Co jsem vlastně chtěla říct - pokud o náhradní rodinné péči uvažujete a bojíte se, jaké vlastně to dítě bude, a co když se dá v dospělosti, pubertě ke svým... Myslím si, že podstatnější je, zda z našeho přijatého dítěte vyroste dobrý člověk, který bude umět milovat zase své děti, protože my jsme jej také milovali takového jaký nám byl dán.
Katoun
21.11.2007 22:29:19
Problematika náhradní rodinné výchovy mi není vůbec cizí a proto obdivuji páry (ať už bezdětné nebo ty, které vychovaly své vlastní děti), které mají odvahu a místo v srdci pro přijetí dalších dětí do rodiny ať už formou hostitelské péče, pěstounství nebo adopce. Podstatné ale je, aby se na tom shodli všichni čĺenové rodiny, včetně dětí (pokud jsou v rodině přítomny), je krásné, pokud rodina dovede cizí dítě přijmout takové, jako opravdu je, i s jeho nedostatky.
21.11.2007 21:16:22
V červnu byly prezentovány výsledky ročního výzkumu pěst. rodin, ze kterých vyplynulo, že při srovnání s kontrolní skupinou jsou pěstouni lidé, kteří si umí poradit (např. svoje problémy za neřešitelné označily 4% respondentů, oproti kontrolní skupině, kde jich bylo tuším 25)- celý výzkum, resp. jeho výsledky si lze prohlédnout na www.pestounskapece.cz. Za zajímavé v tomto souboru považuju především to, že absolutní většina těchto rodin má děti více než 7 let, tzn. neprošli přípravou. Mnoho z nich se naopak v současnosti na přípravách žadatelů podílí. Ačkoliv to není výsledkem výzkumu, zdá se mi, že to vypovídá o tom, že příprava nebude ten rozhodující faktor, jestli náhr. rodiče budou svoji roli zvládat.

Čímž nechci říct, že příprava být nemá - jenom bych ji zaměřila jinak, víc zážitkově. Ale to je jenom můj soukromý pohled na věc.
21.11.2007 20:51:27
Laďko, já to často vnímám podobně.

Obzvlášť naše starší dítě má kupu "svých" rysů (včetně diagnózy, která bývá dědičná), který nemělo po kom zdědit. Takže nám dědičnost nějak k ničemu není a ani jsem se nenaučila, že by měla mít nějakej význam.
Beéli
21.11.2007 20:04:35
Suzann!! Tvých dotazů se dotýká sekce "náhradní rodina", tady na Rodině.cz. Je tam i poradna, tam je spousta odpovědí na dotazy podobné tvým...a také články, příběhy...:) ..mrkni tam, je tam spousta zajímavého"
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 25 [Dalších 5 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.