| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se stát rodiči

 Příspěvky 110 z 25 [Dalších 15 >>]
Světlana,dvě osvojené děti
  • 
4.3.2008 16:39:15
Není pravda,že příprava se nemusí opakovat!Máme za sebou přípravu,osvojení a žádáme o svěření dalšího dítěte-ze zákona jsme povinni přípravu opakovat,potvrdila nám to mgr Kotalová na příslušném ministerstvu!To jen pro upřesnění-v závěru článku pan Popela uvádí,že opakování není nutné.Přeji všem na cestě za dítětem trpělivost a hodně štěstí...
Tereza
  • 
28.11.2007 8:33:05
Není pravda, že maminky, které porodí vlastní dítě, nemusí absolvvat příparvu. Vzít si dítě do náhradní rodinné péče (ať už do adopce nebo do pěstounské) je přeci jenom rozdílné od dítěte vlastního, které si tzv. "trošku modelujete" od nejútlejšího věku. Příparva Vás má připravit na to, jaké může mít díéte problémy - hlavně psychické, jak se s nimi vypořádat a jak ke které situaci citlivě přistupovat (např. náhlý hysterický zdánlivě bezdůvodný pláč apod.) Nezapomínejte, že dítě z kojenckého ústavu nebo z dětského domova může být malinké a z biologické rodiny si téměř nic nepamatovat, ale může mu být i více let a své vzpomínky, zážitky a hlavně to, jak bylo formováno ústavní péčí, už nezapomene... to má v sobě. A právě proto je tu příprava... na tohle všechno. Nejde o shazování a zkoumání náhradních rodičů, jde o připravení na určité momenty v životě...
lida79
25.11.2007 14:21:10
Musím souhlasit, že přípravy pořádané TRIALOGEM jsou skvělé.
Právě minulý měsíc jsme je skončili a je nám to moc líto, ale už se těšíme, že se s naší partou zase setkáme.
Náplň přednášek byla dá se říct vyčerpávající a velmi prospěšná žadatelům o PP i adopci.
Měli jsme se skvěle a všem můžu jenom doporučit.
Samozřejmě jsme měli velkou výhodu, že jsme z JM kraje a Trialog nám byl přidělen.
Všem přeji takové kvalitní přípravy, jakou jsme prošli my.
Renata, 1adopťátko + 1 biopťátko
  • 
24.11.2007 21:09:12
Souhlasím s Monikou.
Myslím, že příprava má svůj smysl a je opravdu důležitá. Já osobně jsem moc ráda, že jsme ji absolvovali. Kromě odpovědí na spoustu otázek jsme získali i skvělé přátele, se kterými se pravidelně scházíme.
  • 
23.11.2007 18:12:51
Kateřino, mluvíte mi úplně ze srdce! Máme také dvě adopt. děti a jsme šťastni! Neměnili bychom, holky jsou úžasné. Tak mimochodem, nikdo z nás neví, jaké geny by si naše biologické dítě přineslo. O tom to vůbec není. Děti budou své, ať se nám to líbí nebo ne, my jim jen rádi pomáháme a jsme nablízku a oporou a ukazujeme cestu. Monika
dasa
  • 
23.11.2007 15:20:45
Souhlasím. My jsme podali žádost o adopci v roce 1997 ( mimochodem na Vánoce 1998 už jsme byli tři) a přípraka v té době nebyla povinná. My jme chodili na přednášky, které se konaly v KU v Praze-Krči, byly i dvě víkendové akce a závěrečné výjezdní soustředění, zdůrazňuji, že tenkrát to bylo dobrovolné.

Lze diskutovat o obsahu, rozsahu a formě přípravy, ale myslím, že rozhodně nebyla zbytečná. Já vidím smysl přípravky ve dvou věcech.

- Potřebné informace o NRP si většina lidí samozřejmě dokáže najít i bez přípravky, ale některé otázky bych si možná bez přednášek ani nepoložila.

- Přípravka opravdu přispěla k tomu, že jsme s manželem měli mnohem víc jasno v tom, na co si "troufneme" z hlediska zdravotního stavu děťátka, etnika apod.

- V rámci přípravky jsme se mohli podívat na děti v KU. Kdybych nechala mluvit emoce, vzala bych si je snad všechny!

A ještě jedna věc, pro adoptivní rodiče i děti je lepší, když bezdětný pár nebere neplodnost jako tragédii a ránu osudu, ale spíš jako výzvu ...- Vím, je to těžké. Možná mám "štěstí": o tom, ře možná budu mít problém otěhotnět jsem věděla někdy od 16 let, tedy mnohem dříve, než jsem o dítěti uvažovala.
Bylo tedy dost času s neplodností vnitřně vypořádat. S vědomím, že "bude problém" jsme se s manželem brali ....
Zkrátka můj syn není náhražka biologického potomka.
  • 
23.11.2007 12:22:19
My jsme si podávali žádost o adopci v roce 1999. Měli jsme docela smůlu na sociální pracovnici, která nám nebyla schopna za 2 roky podat jakoukoliv informaci. Naše čekání tak bylo o něco těžší, protože jsme opravdu netušili, co bude. Pokud jsme sociální pracovnici kontaktovali, tak jsme se dozvěděli, že "musíme být trpěliví".

Nakonec jsme si v červnu 2001 z KÚ přivezli desetiměsíčního klučinu, to už platil nový zákon a my naštěstí dostali novou sociální pracovnici. Před příchodem dítěte do rodiny měla proběhnout příprava, ale nestihli jsme to. V květnu 2003 jsme si přivezli tříměsíční holčičku. Na úřadě nám říkali, že bez přípravy dítě nedostaneme. A dostali. Nakonec jsme přípravu absolvovali, když holčičce bylo 8 měsíců. Připadalo nám to jako zbytečné, ale podřídili jsme se. Naše příprava probíhala v Brně a vedlo ji občanské sdružení Trialog. Bylo to naprosto fajn. Spoustu věcí jsme už měli zažitých, přesto to pro nás byl přínos. Setkali jsme se s lidmi z praxe - lékařka z KÚ, úřednice, která o přidělených dětech rozhoduje, mladý muž, který prošel NRP. Velmi jsme litovali, že jsme přípravou neprošli při čekání na první dítě, protože bychom si ušetřili spoustu nervů a omylů, kterých jsme se z nevědomosti dopustili. Navíc jsme získali kontakt na odborníky, na něž se můžeme v případě potřeby obrátit. (A už jsme díky nim např. odolali nátlaku jedné paní soudkyně). Nejhezčím přínosem této přípravy je parta adoptivních rodin, s nimiž se pravidelně 1 - 2x do roka scházíme. Já si prostě myslím, že příprava má cenu.
Kateřina, 2 děti v NRP
  • 
23.11.2007 10:49:34
Milá Lucie,
tak to úplně není - my jsme s manželem přípravu absolovali před třemi lety a bylo to velice zajímavé. Alespoň nás to uvedlo docela do reality. Dozvíte se tam třeba, co vlastně pro dítě znamená, že jeho biologická máma brala drogy - jak ho to může nebo nemusí poznamenat a co to znamená pro vás. Také vás seznámí s různými odborníky pro případ, že byste je potřebovali. Já přípravku moc oceňuju, člověk přestane upadat do raomantických představ z knížek a začne mít trošku reálnou představu. A co se týče lítosti - většina adoptivních rodičů, kteří nemají "vlastní" děti zase tak moc litovat nepotřebuje. Nás s manželem naše biologická bezdětnost třeba nemrzí vůbec, takové úžasné děti, jako jsou ty naše adoptivní, bychom v životě nestvořili. A myslím, že se tahle úvahy netýkají jen nás. Takže mohu říct jen - nás nelitujte, my "vlastní" děti máme (adoptivní děti jou přece také vlastní, jen nejsou biologické a to je jediný rozdíl)!
23.11.2007 10:20:56
Máme dvě bio děti, jednoho prcka osvojeného, přípravkou jsme před osvojením také projít museli, přestože jsme již naše dvě biodítka vychovávali. Přípravka určitě zbytečná nebyla, třebaže jsme se nedozvěděli nic úplně převratně nového, dalo nám to nové impulzy k přemýšlení. A na přednášku pana doktora Matějíčka budu vzpomínat ještě dlouho...
Lucie
  • 
23.11.2007 8:58:01
Ženy, které porodí své dítě ale tyto rady a průpravy zřejmě nepotřebují, že?
Vidím spíše to psychologické připravování jako další deptání lidí, kteří nemohou své děti mít, už to je pro ně známka jakéhosi selhání a navíc je psychologové a kdoví jací ouřadové proklepávají ze všech stran, prolézají jim domy a hrabou se jim v těch nejintimnějších záležitostech.
Jděte se podívat, kde žijí děti vlastních rodičů!
Manželský pár, který se rozhodne adoptovat dítě, je ochoten mu všechno dát a všeho se kvůli němu vzdát má v této záležitosti zřejmě jasno již před tím, než k tomuto kroku přistoupí.Nehledě na to, že tito lidé jsou terčem pozornosti po zbytek života, takové věci okolí nezapomíná..
Zajímalo by mě, kolik lidí stát vyhodnotí, že se jako adoptivní rodiče nehodí.
Myslím, že toto procento je mizivé.
Lituji všech dětí v dětských domovech, lituji všechny rodiče, kteří nemají své vlastní děti...
 Příspěvky 110 z 25 [Dalších 15 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.