| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co jedí moje děti ve školce?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 263 [Dalších 243 >>]
23.4.2007 21:41:24
Tak náš syn dostává sem tam nějakou korunu a taky si šetří. Já vím, kolik tam má a když si chce něco koupit ,tak o tom musím vědět. Možná trochu drsné, ale je to tak lepší. On by to totiž za ty blbosti utratil, ale hlavně mají ve škole problémy s krádežeme a šikanou kvůli penězům. Jednou mi takhle řekl (když jsem mu dala peníze na pití a on si koupil nějako létající kravinu), že si to koupit musel, protože mu kamarád řekl, že to koupit má, jinak ho nevezme do party a ještě mu dá přes hubu (píšu, jak to řekl). Takže jsme značně naštvaná šla kravinu vrátit a řekla, jsem mu, že kamarád není kamarád, když ho tak vydírá a pokud mu něco řekne, že mu vzkazuji, že mu taky jednu vrazím. No já vím, dosti drsné, ale co s takovým trdlem, co vyhrožuje dětem?? Nesnáším šikanu a snažím se proti tomu bojovat. Někdo to dělat musí. Takže peníze mu do školy nedávám a když ano, tak je hodně malou částku, aby ho někdo neokradl. Jinak syn chodí na obědy, takže pokud mu dojde pití, tak to chvilku vydrží a pak má pití na obědě, kde se může napít kolik chce a v družině jim taky dávají pití (zbytek od oběda, ale stačí to). Ráno než jde do školy, tak si dá taky pití, kolik chce a pak má to s sebou. Manžel má taky se šikanou kvůli penězům špatný zkušenosti a když mu tenkrát máma přestala peníze dávat, tak měl klid. Tak to řešíme taky tak. Ale asi záleží na každým, jak si to udělá. Já se jen snažím nepodporovat dítě v tom, aby bezhlavě utrácelo peníze. My je neměli a šetřit jsme se taky naučili. Na to není pozdě ani v pubertě i dýl. Ale jak říkám, každý jak uzná za vhodné.
22.4.2007 8:29:38
Ahoj,
můj syn taky navštěvuje MŠ a jídelníček má podobný. Jsem ráda, že ho někdo během dne "donutí" sníst teplé jídlo a docílí toho, že se v jídle nešťourá a nebrblá.
Maso je v pořádku, jsem ráda, že jim tam maso připravují. Z masa se tvoří svalová hmota a je dobré pro dětský vývoj. Ryby připravujeme občas o víkendu, nebo večer, takže mi nevadí, že jich v MŠ tolik nemají. Ony mořské ryby se zase tolik nedoporučují kvůli možným alergiím.. A těžko vybrat ryby, které neobsahují kostičky, které mohou dětem zaskočit. Ohlídat 20 dětí, aby se nezadusily kostí, to musí být něco.
Půlka jablka je také v pořádku, protože než dítě schroupe jablko, trvá to hodinu, nemyslím tím všechny děti, ale můj syn určitě.
Banán k odpolední svačince je opravdu málo, protože pak je čeká lítání na zahradě nebo lítání v herně, proto si myslím, že kousek pečiva, koblih, nebo nějaká sladká sušenka jsou úplně v pořádku. Potřebují energii a dle mé zkušenosti, když syn sní banán, má za chvilku zase hlad.
Jana (synové, 6 a 3roky)
  • 
22.4.2007 2:54:03
Holky, buďte v klidu, to co popisujete, je ještě v pohodě. U nás je pravidelně v pátek na svačinku - chleba se sádlem, zelenina - prý to dětem výtečně chutná. Párek k dopolední svačině tak ynení žádnou výjimkou a jitrnicvoý prejt či dršťková polévka k obědu? Vždyť děti se tak olizují - zařaďme ji častěj! A ostatní rodiče? Vždyť nám to prý taky chutná, tak co bysme jim to upírali?Ach jo!!!
Piggy
20.4.2007 13:43:05
Snad se dočkám, že jiná spokojená maminka kromě Uniqy, kromě vychvalování své školky, také napíše příklad či rovnou opíše týdenní jídelníček jejich "zdravé" školky sem do diskuze, abychom my nespokojené maminky mohly dát vedoucím ŠJ a ředitelkám jako inspiraci ke změne jídelníčku.
Předem děkuji.
Bára
  • 
19.4.2007 20:39:02
Protože pracuji ve školce, beru tvůj jídelníček jeko inspiraci, ale bohužel na zcela bezmasou stravu nemůžeme přistoupit, jednak to neodpovídá požadavkům stravování v MŠ, a pak velká část rodičů by protestovala proti zavádění vegetariánské stravy.Ale chodí k nám maminka s dítětem - vegetariáni a svačinky dokážeme přizpůsobit - s obědy to je horší. Ale předám paní vedoucí ŠJ jako inspiraci.No a ta voda, to je jaká? A taky jsme se už setkali se závadnou stravou ze zdravé výživy, přestože záruční doba byla dobrá. Často to zboží prý leží dlouho na nevhodných skladovacích prostorech. Ale jsem ráda za každý návrh a přínos, ne jen reptání.Formou otevřené diskuze a vstřícným přístupem obou stran se dá hodně věcí vyřešit.
19.4.2007 15:49:13
Pondělí:
-celozrnný chléb s cizrnovou pomazánkou, čerstvá okurkou, bylinkový čaj
-zeleninové rizoto natural posypané tofu, obloha, voda
-jablko s celozrnnými sušenkami, sojový jogurt, voda

Úterý:
-kaše z ovesných vloček s banánem, sojové mléko
-staročeské brambory se zelím, zeleninový salát, voda
-celozrnný chléb se špenátovou pomazánkou s tofu, voda

Středa:
-strouhaná hruška s banánem a celozrnnou sušenkou, bylinkový čaj
-rizoto ze špaldy se sojovými kostkami, zelenina, voda
-domácí buchta s ořechy a kokosem, sojový nápoj

Čtvrtek:
-jablko s mrkví a celozrnnou sušenkou, sojové mléko
-celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou s bazalkou a olivami, sypané tofu, hlávkový salát, voda
-celozrnný chléb s fazolovou pomazánkou, čerstvá zelenina, voda

Pátek:
-celozrnný chleba s hrachovou pomazánkou, zelenina, čaj
-pečená zelenina se slunečnicovými semínky a ořechy, vařené brambory, voda
-obilná kaše s ovocem, voda
Jit
  • 
19.4.2007 9:47:15
No to si sjednejte nápravu. Já pracuji jako vedoucí ŠJ v mateřské škole a není problém ráno do 8 hodin nahlásit - či odhlásit odpolední svačinku, když si ji odhlásíte, tak ji samozřejmě neplatíte, jinak dostávat svačinku sebou opravdu nelze z hlediska hygienických předpisů.
Bára
  • 
19.4.2007 8:54:50
Ano, tak to je.Zkuste v jiné zemi mít takové požadavky, tak plat vám nebude stačit.Nemůžete mít individuální přístup k dítěti směrem ke stravování. Nemusíme chodit do Ameriky za takovou stravou jak ji popisujete, stačí třeba Španělsko - pro děti se bere jídlo z protější restaurace, o hygienickém vybavení nemluvě.Víte kolik jsou vůbec náklady skutečné na jedno dítě v MŠ? bez stravného 5 - 6 tisíc měsíčně - když počítám platy, energie, údržbu vybavení atd. A to jsou nezapočítány opravy většího charakteru. Myslím, že děti se mají v MŠ jek v bavlnce. A o zdraví jídla? Kde je řečeno, že papriky a rajčata a jiná zelenina ze skleníku je zdravá? V Polsku teď probíhá akce - zelenina z vlastních zdrojů - zcela vyhrává zelí, ale ne to krásné, velké ale normálně přírodně vypěstované. Myslím, že se začíná zcela logicky prosazovat staročeská kuchyně. Nejhorší ve stravě jsou polotovary s chemickými příměsy- rádoby nazýváno zdravá výživa. Zde bych zaměřila pozornost ve stravování dětí. A co říkat dětem, které doma zeleninu skoro vůbec nevidí, a při zmínce o vitamínech odpovídá, že už mělo Marťánka.Ňapište některá z maminek týdenní jídelníček - Vaši představu.
zuzka
  • 
19.4.2007 2:53:15
Bydlime v USA, muj syn tady chodi do skolky, na kazdy tyden maji stejny jidelnicek a spociva z kurecich kousku(jak od McDonald), hamburgeru, testovin z konzervy a kazdy patek pizza. A to si ani nemuzu stezovat, protoze alespon s tim vetsinou dostanou salat, dusenou zeleninu, ryzi nebo bramborovou kasi, ke svacine 1 ovoce(pomeranc, jablko, banan, bluma)a mleko. Kdyz tady moje sestra asi pred 5 lety chodila na zakladni skolu, tak meli kazdy den to same, pizzu a hamburger s hranolkama, ani kousek zeleniny. Hodne jsem se toho obavala a proto jsem byla mile prekvapena, ze se to alespon trochu zmenilo k lepsimu. Ale kdyz jsme na zacatku roku meli posezeni s personalem i z kuchyne, tak jsem se ptala, jestli by misto hranolek s kecupem nemohly deti dostat radeji varene brambory, tak na me koukali jak na blazna, ze deti to prece maji rady...
Štěpa, vedoucí školní jídelny
  • 
18.4.2007 20:30:20
Jako vedoucí školní jídelny pražské mateřské školy reaguji na velké množství článků ke stravování v mateřské škole.Stravování ve školních jídelnách se musí řídit vyhláškou pro školní stravování. Normy jsou jednak na finanční limit, tzn. kolik platíte stravné, jednak na spotřebu masa, mléka, ryb, luštětin, zeleniny, ovoce, brambor, cukrů a tuků - tzv.spotřební koš. Finanční limit je vždy pro určitou věkovou kategorii v nějakém rozpětí, takže určitě školy v Praze mají dražší stravování než např. na Moravě. Spotřební koš musí každá vedoucí počítat za každý měsíc. Chtěla bych vidět, jak vychází spotřební koš ve školce, kde dostávají na svačinu plátek okurky. Dle vyhlášky je totiž doporučená denní spotřeba zeleniny pro dítě ve věku 3-6 let 100g, zrovna tak pro ovoce. Pro tekuté mléko je to 300g, pro maso 55g. Ze své zkušenosti musím říci, že mléko v dnešní době spousta dětí odmítá. Jogurty nebo pribináčky by možná mnohé jedly raději, ale zase je mohu zařadit na svačinu nejvýše jednou týdně z důvodu finančního ( cena jogurtu je minimálně 7 Kč a fin. limit na svačinu je v naší MŠ 5,50 Kč). V naší MŠ mají děti většinou k jedné svačině ovoce a k jedné zeleninu, samozřejmě k obědu zeleninové polévky, často i hlavní jídlo obsahuje zeleninu, určitě jednou týdně je k obědu zeleninový salát, přesto málokterý měsíc dosáhneme ve spotřebě zeleniny doporučených 100%. Ono totiž 100g je docela velké množství a málokteré dítě je schopné to sníst. A bohužel je stále víc dětí, které sní jen minimum zeleniny, než dětí, které si ji rády přidají. Jsem ráda, že se nyní maminky více zajímají o zdravou výživu, ale i v tomto tématu jsou názory odborníků někdy různé. Také je třeba si uvědomit, že co je zdravé pro dospělé, nemusí být zdravé pro malé děti. Například celozrnné pečivo, omezování spotřeby vajec, másla. Zrovna tak co dospělým neškodí, nemusí platit pro 3leté děti. Co se týče různých bonbonů a sladkostí, které děti dostávají, tak to jsou pouze pochutiny, které přinesou do školky rodiče, určitě je nekupuje žádná kuchyně z peněz na stravné. A ještě k odpoledním svačinám. Dle hygienické vyhlášky lze těžko zabezpečit, aby např. chléb s pomazánkou dostaly děti, které odcházejí ze školky v půl jedné a stejnou svačinu jedly děti za dvě a půl hodiny. Pomazánky je nutno uchovávat při teplotě do 10 stupňů. A při vytíženosti kuchařek nemůžu po nich chtít, aby připravovaly svačinu nadvakrát a ještě je balily. V naší MŠ jsme problém vyřešili takto: Pokud chodí dítě ze školky po obědě pravidelně, odpolední svačiny si odhlásí a neplatí je. Pokud jde po obědě jen někdy a nepravidelně, tak si svačiny platí všechny, protože by bylo opravdu organizačně nezvládnutelné každé ráno zjišťovat, kolik dětí svačinu odhlašuje. Ale v takovém případě dáváme dětem s sebou svačiny průmyslově zabalené, pokud možno v cenovém limitu 5,50Kč určeném na svačinu, většinou jsou však dražší. Takže děti, které chodí ze školky po obědě častěji, jsou vlastně finančně zvýhodňovány. Určitě ale nelze v tomto případě dávat dětem vždy nejzdravější potraviny. Nikdy totiž nevím, kolik dětí půjde v určitý den po obědě, mnohdy se to kuchařka dozví až v půl jedné, když si rodič pro dítě přijde. Proto musí být na skladě stále zásoba trvanlivých potravin, do kterých se přidávají různé konzervanty. Takže se nedivte, že k odpolední svačině dostane dítě jdoucí ze školky po obědě např. sušenku. Pokud by dítě svačilo ve školce, určitě by dostalo na svačinu něco zdravějšího.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 263 [Dalších 243 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.