| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co jedí moje děti ve školce?

 Celkem 242 názorů.
 Míša, syn 4 roky 
  • 

školkovské jídlo 

(13.4.2007 8:40:19)
Souhlasím. Je to někdy fakt katastrofa. A přitom na jídelníčku vše působí jako v Hiltonu. Syn chodí do soukromé školky, za jídlo platíme 500 měsíčně. Se svačinami jsem spokojená - i celozrnné pečivo, mazat si mohou či nemusí (to je značka ideál, syn má nejraději suché pečivo), k tomu ovoce a velký výběr nápojů (čaj, mléko, kakao...). Obědy jim servírují na místě a děti si mohou říct, co chtějí a co ne, což nám opět vyhovuje...maso mají hodně často, to je pravda, ale osobně s tím problém nemám, stejně si zobne pár lžiček:-)) a polívky jsou dobré. Odpolední svačina se různí, někdy namazaný chleba, někdy banán, jogurt...
Syn je extrémně vybíravej (je to po mně:-)), takže nám tato volnost hodně vyhovuje, do dneška mám traumatické vzpomínky, jak jsem ve školce seděla nad koprovou omáčkou a musela jsem ji dojíst...
 Vlasta, 3 robátka 
  • 

Re: školkovské jídlo 

(13.4.2007 8:55:50)
Mě taky hodně štvou "Odměny", které jsou sladké bonbóny, nebo čokoládičky. Jako motivace to není nejlepší. Myslím, že se dá vymyslet něco lepšího a zdravější. Na zubaře nám potom nikdo nepřispěje.

Jinak svačinky na odpol. svačinu jsou u nás katastrofa. Děti chodí po O a vždy dostanou tu sváču do ruky a jsou to sušenky. Zkoušela jsem se domluvit, že svačiny na odpo. zruším a nebudu to platit, ale údajně to nejde, protože, kdybychom neplatili ve školce celý den, tak by dostala školka méně dotací od městské části. Takže platíme 5Kč za odp. svačinu, která není vždy, to co bych si představovala pro děti.
 Insula 


Re: Re: školkovské jídlo 

(13.4.2007 9:04:44)
U nás by se snad do sušenky dala započítat müsli tyčinka a ta je v pořádku. Opravdu jsem sušenky ještě neviděla. Jo a dostávají i kukuřičné lupínky do jogurtu. Opravdu si nemůžu stěžovat.
 babicka ctyrleteho vnoucka 
  • 

Re: Re: školkovské jídlo 

(14.4.2007 1:30:52)
Jsem babickou ctyrleteho vnoucka.Pokud sleduji jidelnicek,nemam nic proti jeho sestaveni,myslim,ze vedouci jidelny spolecne s reditelkou materske skolky si pocinaji dobre.Zda se mi,ze deti dostavaji i docela velke porce naprosto zbytecne,ale p.ucitelky i vedouci tvrdi,ze takova je norma.Pokud se tyka pomazanek,ktere jsou udelany kaloricky spravne pro deti tohoto veku,neni treba namitek od rodicu.Rodice si najdou cestu,jak si urychlit veceri konzumaci jidel,treba v Mekaci a nektere z pekaren.Sladkosti maji deti urcite dost a zbytecne.Pokud se skolky tyka,libi se mi,ze si deti gratuluji treba k svatku nebo narozeninam,ale prekvapenim je,co rodice detem prichystaji,vesmes tvrde cucave bombony ...Dnes jsou i cokoladove bonbony balene a ten jeden bonbon precin neni.Ale lizatka a tvrde bonbony - kazi zoubky a nejen to...Hrozi nebezpeci vdechnuti tvrdeho bonbonu,jedna matka se divila,ze svemu vnouckovi toto zakazuji.A pak se stal problem,vdechnuti bonbonu a zakaz noseni bonbonu v kapsickach i jinych prilezitostech....A maminky,vubec s ucitelkami nesouhlasily.V ordinaci pediatru take deti dostavaji za odnemu tvrde bonbony,skoda,ze si to lekarky neuvedomuji..Obrazek je lepsi ....Dite od tri let by melo dostavat ve skolce pribor,vnoucek perfektne umel,al pri lzici si pomaha rukama a ja z toho mam nervy.O toto si ucitelky usnadnuji praci a je to chyba.Samozrejme krajene maso,jinak by to asi nezvladly nase roztomile deticky
 nada,2 děti v pěst. péči 
  • 

Re: Re: školkovské jídlo 

(15.4.2007 21:56:56)
Vy platíte a dostáváte svačinky. Já platím a svačinky nedostáváme. Před třemi roky chodil do školky syn - dostal vždy svačinu v sáčku - chleba s pomazánkou, ovoce, celozrnou tyčinku. Teď dcera chodí do stejné školky a můžu buď platit půl den a vždy ji vyzvednout po obědě - což není reálné a navíc má ve školce kroužek. Nebo platit celý den a pokud si dítě 2x týdně vyzvednu po obědě nemáme na žádnou svačinu nárok - nelze nám ji dát údajně z hygien. důvodů. Ostatní školky běžně svačiny dětem dávají. Tak nevím jaké předpisy platí pro různé školky ve městě.
 Sylvie 


Re: Re: Re: školkovské jídlo 

(15.4.2007 22:39:12)
Nado, nevím, jaké jsou hygienické předpisy, ale naše školka taky odpolední svačinky nedává. Resp. pokud si o ně rodič předem řekne, tak si dítě odnese domů třeba suchý rohlík, ale prý z hygienických důvodů už nemohou takhle předem namazat pomazánkou, nebo když mají děti pudink nebo tak. Co se v praxi dává a co už ne, to jsem si nezjišťovala, protože já si sváči nevyzvedávám, ani když jdou holky po obědě. CO jsem pochopila, tak by to měla být novinka od letošního školního roku (v naší školce).
 Nanna 
  • 

Re: Re: Re: Re: školkovské jídlo 

(16.4.2007 14:48:50)
Naše školka se taky vymlouvá na hygienu a nedá ani ten suchý rohlík :-( Problém je, že svačinu nelze ani odhlásit - prý by to bylo organizačně náročné. Ptala jsem se tedy na Hygieně, jak je to s těmi přepisy a prý je to na každé školce, jak si to zavede. Bohatě by prý stacilo přidat ke svačince upozornění, že je určena k okamžité spotřebě.
 Jit 
  • 

Re: Re: Re: školkovské jídlo 

(19.4.2007 9:47:15)
No to si sjednejte nápravu. Já pracuji jako vedoucí ŠJ v mateřské škole a není problém ráno do 8 hodin nahlásit - či odhlásit odpolední svačinku, když si ji odhlásíte, tak ji samozřejmě neplatíte, jinak dostávat svačinku sebou opravdu nelze z hlediska hygienických předpisů.
 mona - dcera 13, syn 6 
  • 

Re: Re: školkovské jídlo 

(26.4.2007 10:43:22)
Asi je to všude stejné. V naší školce ( Pha 4 ) se jídelníček také hemží párky, guláši s knedlíkem, moravskými vrabci a jinými, vyloženě hospodskými jídly, které opravdu nemají s dětskou stravou co dělat. Ale asi to chutná paní učitelkám, tak co by do sebe ládovaly jáhly, pohanku a celozrnné pečivo. Štve mě to, protože jsem celý den v práci a večeří to už opravdu nezachráním.
 Insula 


Jsem maximálně spokojená 

(13.4.2007 9:02:00)
Já jsem s jídlem v naší školce maximálně spokojená. Chápu, že se také musí vejít do určitého rozpočtu, ale i tak je jídlo velmi pestré. Dostávájí i celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, jogurty, ryby, kuřecí, vepřové i hovězí maso. Opravdu jsem byla mile překvapena. Mají i bezmassá jídla, někdy i sladké (i když toho opravdu málo).
Od autorky článku mě překvapilo, že neví, co dostávají děti odpoledne (tuším, že to bylo odpoledne) a že musí čerpat z toho, co jí řeknou děti. U nás je na nástěnce jídelníček a tam si můžu všechno přečíst.
 Eva 
  • 

Re: Jsem maximálně spokojená 

(13.4.2007 11:09:51)
Já naši školku také chválím. Také mívají bezmasý den, min. jednou týdně rybu, no prostě myslím si, že je mívají pestré. Ovoce každý den, střídají různý pomazánky, zakysané mléčné výrobky také docela často. Sušenky vůbec neznáme.
Dokonce na zač. každého školního roku se sejdeme maminky spolu se zaměstnancemi školky na takovém posezení, kde můžeme ochutnat např. pomazánky, ovocný salát, koláč, nebo různé šťávy, které se dělají dětem. Samozřejmě s možností vzít si i recept. Nemohu si stěžovat.
Oběma dětem tam chutná, dokonce si někdy i přidávají.
 Jiřina 
  • 

Re: školkovské jídlo 

(13.4.2007 10:07:00)
Já mam take štěstí na školku. Ano, každý den kromě jednoho bezmaseho, kdy je sladký oběd, mají maso. Ale já si myslím, že děti maso potřebuji a po pravdě- ty moje ho moc nesní. Kromě toho přílohy jsou velmi pestré, rýže, brambor, omáčky, těstoviny. luštěniny.Maso rovněž střídají. POlevky jsou rovněž pestré, zeleninove, luštěninove, mlečne.
Pomazánky na bílem nebo celozrnném. Ty krajíčky jsou tenke, ale mohou jich sníst kolik chtějí (ty moje sní stejně jenom jeden...). A mě vyhovuje i ta pulka jablka nebo mandarinky nebo něčeho jineho. Protože to mají ke každemu jídlu- k oběma svačinkám i k obědu je něco čerstveho- ovoce nebo zelenina.
Mívají i jogurty. Takže když to nasčítám je ten den co se týče stravy mnohem pestřejší než kdyby dostala dopoledne jen jedno jablko. Záleží na dítěti. Ty moje sní málo, ale chtějí častěji. Takže po jablku dopoledne by padly hlady, ony k tomu musejí ten chleba nebo něco..:-)
Se sušenkami jsem se nesetkala. Bonbony dostavají, ale nikdy ne víc než jeden denně a to ani ne vždy. Doma dětem přece taky dáš občas něco k mlsání. Ale souhlasím, přehánět se to nesmí.
 Piggy 


Re: školkovské jídlo 

(13.4.2007 10:54:20)
Také nejsem spkojená s jídelníčkem ve školce, co se týče masa, to mi ani nevadí nebo přílohy, jen je škoda, že není tam dušená zelenina, třeba s kukuřicí... Sladká jídla se dosti opakují, z luštenin je hrachová kaše s párkem! Vítám akorát jen cizrnové placky, ale to je málo. Prostě jídelníček nemá fantazii.
Co mi vadí jsou svačiny, dopoledne jsou na výjimky pouze chleba, nevím proč to více neprostřídají s celozrnným pečivem ( celozrnné když tak jen odpoledne, což polodenní děti jsou o to ochuzeny, ovoce když tak jen čtvrtky nebo pulky ( udajně se to dá přidat ,tak zpracovávám dcerku..). Zelenina pouze na ozdobu, ale že by mohli dát půlku rajčete/ papriky tomu dítěti které má zájem, tak to NE! Nebo dát do misky uprostřed stolu, at si nejaké dítě samo přidá..
Dále mi vadí sladké svačiny, je jich víckrát týdně a müsli tyčinka tam ani jednou nebyla, místo toho perník, karlovarský rohlík, vánočka apod, někdy se jedná o kupované potraviny, ne vlastnoručně pečené. Tvaroh, či jogurt s bídou jen jedenkrát týdně. A k tomu ještě piškoty...proč zrovna ty? Taky se setkáváme s bonbony za odměnu, nejraději bych je zakazala, ale pro všechny deti, jen pro dceru - to je obtížné, protože je dost na ně a těžko by snášela, že někdo chroustá po tuctech a ona ani jeden.
Taky mi bylo argumentováno, že pulka deti to nejí apod....a vyhazuje se. Stejně si myslím, že školka má plnit vyšší fci než pouhé hlídání dětí, tedy vést děti k zdravému jídelníčku. Doma se snažíme a tak nerada vidím, jak školka to nám v podstatě maří.
Maminky, vy které jste spokojené s jídelníčkem nebo chodíte do tzv. zdravé školky, napište mi příklad jídelníčku, lušteninové obědy,sladká jídla, svačiny... pokusila bych to navrhnout hospodářce, aby to zkusila zařadit do jídelníčku.. Můžete také poslat na mail: ryglova@irsm.cas.cz Děkuji předem.
Předpokládám, že ani u vás stravné nepřekračuje 30 kč/den i přes více ovo a zel.
 Piggy 


Jak řešit, kam stěžovat, když vše selže? 

(13.4.2007 12:27:42)
Vzhledem k tomu, že jsem nespkojena s jidelničkem, vegetarian nejsem, jen chci aby bylo vice zdravějších jidel a ovoce+zel, jogurtu apod.. Dosavadní jednaní s reditelkou nebyla moc uspesna, u pí hospodařky zatím nic moc. Když ani u ní neuspěju, kam se mám obrátit? Postežovat na uřadě?? Stravné u nás stojí 27 kč/celý den a to máme totalitní jídelníček (koukám, že jinde mají za míň nebo stejně a s lepším jídelníčkem ) a nejsme malá školka - jsme v Praze.
 Anouk 


Re: Jak řešit, kam stěžovat, když vše selže? 

(13.4.2007 23:53:54)
Piggy - výhledově budu mít ty samé starosti jako ty, jídelníček, který jsem zahlédla na nástěnce pro tento týden - Bavorské vdolečky, koprovka, prejt.
Pokud bys přišla na nějaký způsob jak na to... či případně se Ti ozval někdo s návrhem jídelníčku, mohla by sis na mne prosím vzpomenou a přžeposlat to? kuju!
 Lenk@@@ 


Re: Re: Jak řešit, kam stěžovat, když vše selže? 

(14.4.2007 20:02:42)
Stezujte si provozovateli skolky. Doporucila bych vzit jidelnicek k nutricnimu poradci (jsou ve velkych nemocnicich, nebo se zeptejte na www.fzv.z), nechat si udelat zhodnoceni a toho poslat provozovateli v kopii reditelce skolky.
 PETRA 
  • 

Re: Re: Jak řešit, kam stěžovat, když vše selže? 

(16.4.2007 0:09:28)
Milá Anouk a další, pracuji v této branži, školkové kuchyně mám prochozené a třeba v Brně se úroveň šk.stravování krásně zvedá, proto mě překvapuje, že v Praze je to taková bída,ale k tvé žádosti-zkus www.jidelny.cz, budete tam minimálně odkaz na jídelníčky. Kuchařky ze škol a školek mají k dispozici xx-školení, kde můžou shlédnout předvádčky dodavatelských firem a nabrat tam inspiraci, takže myslím, že chyba je v jejich neochotě anebo v neochotě pí.ředitelky dát do kuchyně víc peněz, to je dost častý problém. Pokud rodiče nic nezmůžou u ní, pak ať se obrátí na zřizovatele, nejčastěji obec. Ne/vhodná skladba jídelníčku myslím spadá do dozorové činnosti odboru školství místně přísl.úřadu, aspoň dříve to tak bylo.
 Anouk 


Re: Re: Re: Jak řešit, kam stěžovat, když vše selže? 

(16.4.2007 9:31:25)
Petro - děkuji za podněty... u nás ve městě je školek několik a všechny narvané až po strop, konkurence tím pádem žádná a snažit se ve směru zlepšování stravování také nemusí, možná je zakopaný pes i v tomhle... Každopádně snažit se s tím něco udělat budu, přestože mne zatím všichni, bohužel opravdu všichni s kterými jsem o tom mluvila odrazovali, přinejlepším mi nedávali pražádnou šanci.
Ještě jednou děkuji za odkazy!!!
 Adda ..... 


Re: školkovské jídlo 

(13.4.2007 16:45:07)
Já jsem s naší školkou spokojená.Bílé pečivo nemají jen celozrné,hodně často ryby,častěji než my doma ato je máme rádi.Jogurty mají taky a když nějakou sladkost tak je to müsli tyčinka,ovoce mají taky dost.Malá se tam naučila jíst i to co doma odmítala.
 Lucka a dvě dcery 
  • 

Re: školkovské jídlo 

(17.4.2007 15:08:24)
Tak my máme asi školkovskou vyjímku. Denně koukám na jídelníček a až na pár jídel jsem spokojená. Hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, tmavého chleba, ryb atd. Holka je zvyklá jíst všechno. Žádná čokoláda. Pijí neslazený ovocný čaj, občas minerálky.
 andrea 2 deti 
  • 

Re: školkovské jídlo 

(26.4.2007 9:42:21)
Bydlime kousek za Prahou, skolku mame sice malou, ale k prasknuti nacpanou.
Moje 4 leta dcerka ve skolce odmita jist a ani se moc nedivim. Bezne ke svacince dostavaji napr. rokforovou penu,nivovou, krabi ci klobasovou pomazanku apod., o obedech ani nemluvim madarsky perklet nebo ledvinky nejsou vyjimkou. Skolka obedy nevari, pouze je odebira od soukrome firmy. Je to katastrofa. Pry jsou radi ze se vejdou do ceny 27 korun. Dcerka je bezne pouze na suchem chlebu, suchych testovinach apod.Ovoce v jidelnicku psane max. 2x tydne, 1x jogurt.
Ptali jsme se na nejake normy podle kterych se ma ve skolkach varit, odpovedi bylo ze sice normy jsou, ale v v jake skladbe jidel a jestli jsou vubec vhodne pro male deti, to uz nikdo nekontroluje. Bohuzel nemam na vyber, chodim do prace a dceru nekam davat musim.
 JankaP 


Rodičům je to jedno :-( 

(13.4.2007 8:51:25)
Obávám se, že rodičům je jídlo a jeho skladba prostě šuma fuk...
U nás ve školce je to lepší, jablko a jiné ovoce jsou dost často, sušenka jako svačina - s tím jsem se dosud nesetkala. Ale děsím se, až syn půjde do školy. Kdysi jsme tam totiž chodili do jídelny jako "cizí strávníci". Za staré paní vedoucí to bylo chutné, zkoušela i nové potraviny, několikrát bylo i klokaní maso! Pak šla do důchodu a během dvou let... no, škoda mluvit. Co také říci o UHO (= čili socialistických "univerzálních hnědých omáčkách")? Jestli tam syn nastoupí, nebude mě mít paní vedoucí ráda. Budu se ozývat. Ale obávám se, že budu jediná. Nevadí, občas je třeba bojovat i s větrnými mlýny.
 Renata Č. 


V naší školce .... 

(13.4.2007 9:41:13)
V naší školce je jídelníček vždy vyvěšený alespoň na týden dopředu a musím říct, že jsem s ním spokojená. K dopolední svačince mívají děti většinou pečivo s pomazánkou, ale klasické bílé pečivo se nevyskytuje, vždy je to pečivo tmavé/celozrnné a pomazánky bývají opravdu zajímavé (špenátová, cizrnová apod.). Při pravidelných sedánkách s paní učitelkami jsme je měli možnost ochutnat a i přes občas nevábnou barvu jsou velice chutné a děti je mají rády. Pokud se vyskytne dítko, které opravdu nechce, dostane pečivo suché nebo namazané máslem/margarínem.
Obědy mi připadají v pořádku, střídají se různé druhy masa, příloh, luštěniny, saláty.
K odpoledním svačinkám mívají jogurty, musli tyčinky, ovoce. A když pro syna přijdu odpoledne, téměř vždy je tam mísa s ovocem (nakrájená jablka, oloupané mandarinky apod.), které děti mohou konzumovat v průběhu celého dne, není to na příděl.
Pokud mají rodiče připomínky k čemukoliv, včetně jídelníčku, je možné je uvést do anonymní ankety, kterou dělá paní ředitelka každý rok a pak na rodičovské schůzce se ke všem připomínkám vyjádří a také samozřejmě kdykoliv promluvit osobně s kýmkoliv z personálu školky.
Asi máme na školku štěstí, překvapilo mne, že se najdou školky, kde se v dnešní době nedbá na zdravou výživu, chápu, že školka má nějaký rozpočet, ale nemyslím si, že zdravé potraviny jsou výrazně dražší než ty nezdravé, určitě by se mohl udělat alespoň kompromis.

Renata
 nicota 
  • 

Re: Rodičům je to jedno :-( 

(13.4.2007 12:31:45)
Rodičům je to opravdu jedno sice odbočím od školky do školy,ale největší šok jsem zažila na rodičáku:děti za sběr papíru vyhrály den výletu navíc a já jediná zajásala,že budou mít děti radost.Ostatní rodiče odmítky dát dětem stovku nebo dvě na ten výlet což mě zarazilo,protože nikdo na tom není finančně špatně.Nakonec to dopadlo,tak že děti místo výletu půjdou na dopoledne do mecdonaldu kde stejně ty peníze utratí a ještě víc než na výletě,ale místo pohybu se budou nacpávat.Já tam s dětmi chodím taky ,ale raději pojedou na výlet.To ještě pro zasmání než přišel na řadu výlet rodiče si odhlasovaly zrušení bufetu ve škole,že si tam za kapesné kupují sladkosti.Myslím si ,že za kapesné si má dítě koupit co chce nebo si ušetřit,když chce nehledě nato,že si tu sladkost koupí mimo školu stejně.Ale že nechtějí bufet a místo výletu je pošlou do mecdonaldu to mě pobavilo.
 Heidi 


JESTLI SE CHCETE OZVAT  

(14.4.2007 20:08:21)
Jestli se chcete ozývat a vadí vám jídlo ve školce nebo škole, případně i jiné věci - vzrůstající šikana, agresivita mezi dětmi, to že musí děti brzy vstávat do školek a škol atd. doporučuji psát zároveň na Ministerstvo školství, Kuchtový, poslancům, všem politickým stranám i těm malým, do novin, do časopisů, všem ředitelům školek a škol, na internetové diskuse, do televizí, do rozhlasu. Taky Moravcovi a Šimůnkovi do OVM a Nedělní partie, ať si tam k tomu pozvou hosty a debatujou na to téma. Musí ale napsat hodně lidí, když přijde jeden email, tak se tím zabývat nebudou.
 Blanka 
  • 

Párek a kuřecí 

(13.4.2007 9:08:15)
Chápu Vaši snahu o zařazení zdravé stravy do jídelníčku ve školce, proto neberte následující řádky jako kritiku, jen jako připomínku.
1. Co se párku týče, ten je v dnešní době vyráběn především ze soji a dalších přísad a maso byste tam opravdu nenašla (pokud se nejedná o soukromou výrobu). Tím nechci říct, že je zdravější,spíš naopak.
2. Kuřecí bych také nepovažovala za všespasitelné kvůli vyššímu obsahu hormonů. Ve školkách jistě nebudou děti krmit masem v biokvalitě, proto střídání druhů (bílé, červené),je z mého pohledu menší zlo než se zaměřovat jenom na bílé. I o rybách a rtuti by se dalo lecos napsat.
Jinak Vám samozřejmě fandím, je těžké něco dostat ze zajetých kolejí. Třeba např. nedostatek vlákniny zatím u nás nikdo moc neřeší a přitom jsme na tom mezi evropskými zeměmi nejhůř. Určitě to nespraví pár zrníček v nejmenovaném jogurtu.
 Petr 
  • 

Re: Ryby a rtut 

(13.4.2007 9:55:00)
Pises: "I o rybach a ruti by se dalo lecos napsat."
Je to jako obvykle umele vyvolany povyk. Ano je pravda, ze v zralocim mase se nekdy vyskytuje vice rtuti, tak, ze kdybys to jedla denne, ti to muze ublizit, ale porad bude platit, ze rybi maso obecne je mnohonasobne zdravejsi nez jakekoli jine maso (i napriklad kureci, ktere je dnes plne antibiotik). Chci jen rict, ze omezovat ryby na zaklade umeleho poplachu je spatne. Vice o rybach a ruti napr. zde: http://www.gotmercury.org/
 Mišyčka 
  • 

Re: Re: Ryby a rtut 

(15.4.2007 22:44:14)
I u nás se už počítalo, kolik do sebe dostaneme rtuťi (a methylrtuťi). Prý se nemusíme bát.

http://www.chpr.szu.cz/vedvybor/dokumenty/stanoviska/stan_2006_5_deklas_Hg_rev1_add1.pdf

Cituji z odkazu:

4. CHARAKTERIZACE ZDRAVOTNÍHO RIZIKA
15.
Pravděpodobnostní analýza obvyklého přívodu celkové rtuti z ryb a rybích výrobků pro českou populaci poskytla informaci, že s 97,5% pravděpodobností nebude 99,99% populace chronicky exponováno dávce celkové rtuti vyšší než 0,12 ug / kg t.hm. / den, což představuje dávku asi 0,84 ug / kg t.hm. / týden. Je-li hodnota PTWI pro methylrtuť stanovena ve výši 1,6 ug / kg t.hm. / týden, pak zjištěný přívod celkové rtuti, tedy včetně methylrtuti, nepředstavuje významné zdravotní riziko. S využitím mechanistického přepočtu hodnot celkové rtuti na hodnotu methylrtuti lze odhadovat obvyklý přívod methylrtuti z ryb a rybích výrobků ve výši 0,71 ug / kg t.hm. / týden. Hodnota MOS by pak činila 1,92. Je však nutné opět připomenout, že tento odhad nezahrnuje další možné expoziční zdroje (mimo dietární).

5. ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ
16.
1. Zjištěný údaj je relativně příznivý a nesignalizuje přímou potřebu intervence.
2. Určitou verifikaci může přinést monitoring biologických vzorků z člověka, který ovšem nerozliší zdroje z diety a mimo ni.
3. Výsledky pravděpodobnostní analýzy rovněž naznačují, že spotřeba ryb a rybích výrobků nedosahuje obecných nutričních doporučení a je asi poloviční. Při zdvojnásobení spotřeby, při stejné struktuře druhů ryb a rybích výrobků a kontaminace by byl přívod methylrtuti stále ještě na přijatelné úrovni, což je příznivá zpráva z hlediska komunikace rizik.
4. Vzhledem k očekávaným inter-individuálním rozdílům ve spotřebě ryb a rybích výrobků je vhodné pokračovat ve výchově rizikových skupin populace (ženy ve fertilním věku, ženy těhotné a kojící, děti do 3 let věku), ve smyslu vhodného výběru ryb a rybích výrobků (viz doporučení – leták SZÚ).
 Lenka Nova 


Re: Párek a kuřecí 

(13.4.2007 11:57:35)
Maso je ve všech párcích (pokus nejsou vegetariánské), pouze u levných je ho méně a je nahrazeno jinými surovinami, i separované maso je maso!!!, není to kostní moučka, jak koluje názor na internetu.
 hmr 
  • 

Kolik dní v týdnu chodí děti do školky? 

(13.4.2007 12:02:48)
Předpokládám, že od pondělí do pátku, tedy pět dní. Takže - jeden den bezmasé hlavní jídlo, jeden den ryba, jeden den kuřecí. Takže pro hovězí a vepřové zbývá rovněž po jednom dni. To považujete za přehnané množství? Chápala bych to tehdy, pokud by pisatelka článku byla vegatariánkou, ale takto?
 Blanimour 


Párek je sajrajt 

(14.4.2007 23:44:47)
Párek možná obsahuje víc sóji než masa, ale to z něj nedělá zdravé jídlo. Jako do jakékoliv jiné uzeniny se do něj přidává spousta různých sajrajtů - třeba soli, které mu dodají uzenou chuť, aniž by se musel dlouho udit apod. Děti by zkrátka uzeniny vůbec jíst neměly (i když je to někdy těžké - dcera jak vidí šunčičku, tak se může utlouct).
 Petra 
  • 

Já bych byla spokojená. 

(13.4.2007 10:15:50)
Teď asi někoho pobouřím, ale musím napsat, že mně strava uvedená v článku (snad kromě těch sladkostí za odměnu)přijde docela pestrá a já bych s ní byla pro děti spokojená. Zatím jsem s oběma kluky (2,4 r.) doma a kdyby jedli podle tohoto jídelníčku, byla bych šťastná. Například rybu do nich nedostanu za žádnou cenu, housky jedí jen suché, jakmile je něčím namažu, tak je nejedí. Jeden zeleninu jí, druhý se jí ani nedotkne, jeden jí jen maso, druhý zas jen brambory.... Dávám jim hodně celozrnné pečivo, ale teď jsem zas slyšela, že ve větší míře není pro děti zdravé.
Já se naopak těším, až půjde starší od září do školky, že v kolektivu dětí, se to stravování snad trošku upraví. Kdyby mu chybělo nějaké ovoce a zelenina, tak to doženem odpoledne.
 Martísek + holčička 4 roky 
  • 

My jsme v pohodě 

(13.4.2007 11:03:56)
Naše malá se ve školce naučila jíst, byla velký "nežira", za což jsme byli velmi vděční. A co se týká stravy v naší malé vesnické školce? Jsme s tamním jídlem spokojeni, je opravdu velmi pestré, celozrnné pečivo, maso, ryby, jáhly i müsly tyčinka v pátek odpoledne, mléka, zákysy, jogurty, pomazánky, atd..
Ovoce dostává každé dítě celé! Když malá nastupovala do školky, popovídala jsem si s paní učitelkou o tom, že malá moc nejí, ať ji do jídla nenutí a ať to vždy konzultuje se mnou co nechtěla jíst a pak paní učitelce řeknu jestli to doma jí nebo jestli to nemá ráda, apod.. Přece jsme každý jedinec, kterému něco chutná a něco nemá rád a tak to nejí. A takto musíme postupovat i u dětí, také mají své chutě. Samozřejmě nemůžeme dát pouze na naše děti, ale vy jste jejich rodiče a vy je přece dobře znáte, co opravdu nemají rády nebo zda si jenom vymýšlý.
A ještě bych chtěla dodat, že všeho s mírou a hlavně pestrost jídelníčku. Zdravá strava je dobrá, ale nevidím důvod, proč by děti ve školce nemohly mít omáčku s masem a těstovinami.
S pozdravem. Martina
 štěpánka 
  • 

A co nemocnice? 

(16.4.2007 21:06:01)
To co jsem četla (ne všechno), není nic proti tomu, jaké "dobroty nám nabídli se synem v 1,5 roce v dětské nemocnici na Karlově. Hned první den jsme oba vyfasovali br.kaši s párkem (spíš to teda byl nějaký buřtík). Párek nejím ani já, tak jsme oba vrátili. Když jsem požádala o stravu pro malé děti, bylo mi řečeno, že na to mají nárok jenom děti do 1 roku. Synovi nedali ani sušené mléko (tenkrát pil myslím Sunar), prý nemá nárok. To mělo 1,5 roku staré dítě jíst jako dospělý? Nakonec jsem pro něj vymohla stravu pro ty roční děti, takže měl každý den br.kaši (naštěstí ji odjakživa miloval) a k tomu jakési podivné "mleté" maso, které bylo přesolené a on je naštěstí ani nejedl. A tak strávil 3 týdny na bramborové kaši, pečivu "s něčím" a jídle doneseném z domova. Tím myslím: ovoce, zeleninu, jogurty, Sunar. Vařené jídlo nám bohužel nosit nikdo nemohl, protože manžel se doma staral o druhé dítě se zápalem plic a všichni ostatní příbuzní chodili do práce a večer nám na střídačku nosili výše uvedené potraviny.
Nechápu, že v dnešní době ještě někdo může takto krmit děti v předškolním věku. Přeci to nejsou jenom naše zmenšeniny. A když my dospělí jíme tak, jak bychom neměli, aspoň dětem bychom měli založit na dobré stravovací návyky i do budoucna.
 Myss 


Re: A co nemocnice? 

(20.5.2007 10:12:38)
souhalasim.Mam naprosto stejnou zkusenost a to jako tehotna na 3mes.pobytu v nemocnici,tak s rocnim ditetem v Karvine-Raji a s 3,5letym ditetem ve fakultni nemocnici v Ostrave-Porube.Tam,kde by nam lekari opravdu meli ukazat,jak zdrave dite(navic v nemoci) krmit,tam je to o to vic pecka!V televizi a casopisech nam porad radi a malem se i maminkam posmivaji,kdyz uvedou,ze diteti daji pribinacka(je to prece tolik tuku..),tam na druhe strane predvedou toto.Nemluvim o detskych zdravotnich sestrach,to by bylo na jinou diskusi a uz to tu bylo.Tento problem je asi na vyjimky celorepublikovy.
 Dana78 


Nesouhlasím 

(13.4.2007 10:20:44)
a musím se zastat paní kuchařek ve školce. Moje mamka pracuje jako kuchařka ve školce na Praze 4 a vím, že se snaží všichni, včetně paní ředitelky, zařazovat stravu pro děti v maximální míře zaměřenou na zdravou výživu tj. ovoce, zelenina, maso, ryby, luštěniny atd. A divila byste se, kolik dětí toto vyjmenované nejí, protože se stravují s rodiči po restauracích a chtějí - smažený hermelín či sýr, párek (zrovna ten, co není maso a naví je v něm dost soli), hranolky a jiná "zdravá" jídla, které je naučili jejich rodiče jíst.
Pokud jste stravovací referentkou zkuste si na jeden den vyšetřit čas a jít s podívat do kuchyně, jak se tam vaří a hlavně se pak koukejte, jak děti jedí:-( to je katastrofa, ten nechce to a ten zas ono.. ono to není o tom, co jim dají ve školce (učitelé je nemají vychovávat, pouze usměrňovat), ale k čemu je vedou rodiče.
Takže pokud byste se zaměřila na rodiče a zdravou výživu pro jejich děti, možná byste se pak dozvěděla, kde je kámen úrazu. Možná paní ředitelka ráda zařadí více ovoce a zeleniny, ale budou si pak stěžovat jiní rodiče, že jejich dítko nemělo nic k jídlu, protože tohle prostě nejí:-(
Proto si myslím, že chyba není toliko v přístupu personálu školky, kteří mají mimochodem dost nízké rozpočty na jídlo a podobné,aby je pak zbytečně vyhazovali do koše, ale v přístupu rodičů, kteří davají svým dětem nezdravé potraviny a které tudíž zdravou stravu odmítají - zkuste se někdy kouknout do koše na odpad, kolik již zmíněných zdravých potravin tam skončí a budete se divit, co naši miláčkové všechno nejedí:-)
 Zuzu 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 10:36:32)
Přesně tak, u nás je rozpočet na jedno dítě za celodení stravování 24kč/den. Byli jste někdy v obchodě a viděli kolik co stojí? Co se dá asi tak dětem uvařit za těch 24kč? Já si nestěžuji, naše paní kuchařky dokážou opravdu i za tak malé peníze sestavit plnohodnotný jídelníček. Děti mají každý den ovoce a zeleninový salát, dvakrát do týdne mají mléčný výrobek (jogurt, pribináček) a že mají každý den nejrůznější pomazánky? Mají je obvykle na nějakém celozrném pečivu. Podle mě je to dobrý způsob, jak za levný peníz, obstarat dětem pestrou stravu. Možná že někdo namítne, proč si neodsouhlasíme větší poplatky za stravování. Budete se divit, že mnohým rodičům už i těch 24 kč připadá hodně. Nakonec odpovědnost za stravu našich dětí neseme my rodiče a to co nám nezaručí školní stravování, máme dohnat, když je naše dítě doma.
 Mery72 


doplnění 

(13.4.2007 10:53:32)
Když vaříš pro víc lidí, je to levnější - tím pádem i za těch 24 Kč na človíčka se dá při 50ti dětech pořídit docela dost.
 Zuzu 
  • 

Re: doplnění 

(13.4.2007 11:10:04)
Ano a právě proto nechápu, na co si tady mnozí tak stěžují. Vždyď doma by jsme jim za ty peníze nemohli nabídnout ani polovinu co dostávají ve školce. Myslím si, že doba univerzálních hnědých omáček (které známe z našeho dětství) a pomazánek z toho co zbylo ze včerejška, jsou už dávnou minulostí. Já si opravdu nemohu stěžovat, v naší školce je denně na jídelníčku čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny a obiloviny tak 2krát týdně, bílé pečivo snad děti ani neznají a co je podle mě také důležité, děti tráví hodně času na čerstvém vzduchu a to jim potom opravdu chutná všechno :). Tak nevím, jestli máme takové štěstí na školku a nebo je to tím, že někteří z nás prostě nebudou spokojeni nikdy.
 Eva 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 11:49:08)
Určitě na tom něco je, podívat se na to i z pohledu kuchařek, než jenom z pohledu "přehnaně opatrných" maminek. Je fakt, že každé dítě někdy něco nejedlo a něco má raději. To je všude. Musíme to akceptovat. Já osobně jsem se stravou dětí doma vcelku neměla problém, jen mladší byla nejedlík, tak jsem se bála, jak ve školce, říká, že tam jí a bráška to potvrzuje. Dokážou si s jídelníčkem doslova "pohrát", prostřídat a dávat zajímavé recepty, několik různých způsobů, až se divím.
Dokonce tuhle jsme doma měli nezdravý řízek a syn mi povídá: mami, to ve školce nemáme. A že tam jí jako o život :-)
 Lassie 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 14:16:06)
Domnívám se, jak už tu někdo napsal, že škola by měla děti vést mj. ke zdravému způsobu života. Je pravda, že prosadit změnu by bylo velmi náročné, ale určitě jsou cesty, jak toho docílit. Jamie Oliver z Velké Británii vyhlásil válku nezdravému stravování ve školách - jednak je sám otec a pak vynikající, velmi populární kuchař. Dokázal, že vařit se dá chutně a levně zároveň. Ano, byl to boj, který stále trvá - nejdříve se obrátil přímo na vládu, aby se změnil systém stravování ve školách - pak začal spolupracovat s jednou konkrétní školou a kuchařky z něj šílely: Děti nechtěly jíst, jídlo vracely, zeleniny a ovoce se ani nedotkly, jídlo se vyhazovalo....co mě šokovalo bylo, že rodiče tedy dávaly dětem extra peníze, aby si mohly pro něco doběhnout přes ulici - hranolky, hamburgery. Spousta rodičů dětem obědy odhlásilo....ale časem se jídelna začala opět plnit, děti si začaly zvykat a kuchařky z této školní jídelny začaly pomalu "zaučovat"své kolegyně z jiných škol.Nutno dodat, že tam byly děti ještě více navyklé na nezdravou stranu, oběd bez hranolků by většina z nich nepozřela. Je potřeba něco dělat, jelikož se řítíme stejným směrem, děti jsou obézní, nemocné a jiná, rychlejší cesta, asi neexistuje.Odkaz na J.Olivera např.- http://www.channel4.com/life/microsites/J/jamies_school_dinners/
 Monča 
  • 

Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 14:24:36)
Zajímalo by mne, co vaříte nebo připravujete dětem k večeři?
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 14:43:42)
Mám 9 měsíční dceru, takže zatím vařím spíše mně a mému partnerovi, případně tchýni s tchánem a známým. Souhlasím s tím, že nic se nemá přehánět - také si dám občas smažák nebo řízek, guláš nebo vepřovou - a ráda. Psala jsem to proto, že pokud si já, která jsem vyrostla na omáčkách, smažených jídlech, hodně slaných jídlech a sladkostech mohu zvyknout na pohankové karbanátky, zeleninová jídla, omezit sůl a sladké, může i kdokoliv jiný. Změnit jídelníček mi trvalo léta, musela jsem dokupovat ingredience, naučila jsem se chodit sem tam nakoupit do zdravé výživy a ráda mám i recepty od známých. Věřím, že pokud se začne v dětském věku, je to méně komplikované, než začít obézního teenagera zvykat na zeleninu.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 14:35:40)
Já si hlavně myslím, že i "zdravé jídlo" (v ČR se to používá jako nadávka) se dá udělat tak, aby bylo chutné. Vařená zelenina, pohankový nákyp, luštěniny, sojové maso apod. se dá mnoha způsoby ochutit, okořenit a udělat tak, že je to moooc dobré. Problém je jenom v lidech, kteří jsou přesvědčení, že co není z pořádnýho masa, neplave v omáčce apod. není pořádný jídlo. Ale na druhé straně je to potřeba přizpůsobit konkrétnímu člověku, jeho nárokům a životnímu stylu. Švagr má zaměstnání, které je fyzicky velmi náročné, je hodně osvalený, hodně energie během dne vydá a je taky nutné, aby dostatek energie přijímal. Ten by o jáhlové kaši nebo zeleninovém rizotu prostě fungovat nemohl. To neznamená, že jí nezdravě... jí hodně saláty a všechno možné... i nějakou tu pohankovou sladkost aj. si rád dá... ale až jako zákusek k pořádné porci masitého jídla.
S tou obezitou si myslím, že to je taky do značné míry záležitost genetiky, popř. nějaké metabolické poruchy (problémy se štítnou žlázou aj.). Někdo k tomu náchylný je, někdo se může krmit sladkým a tučným od rána do večera a stejně je váhově na hranici podvýživy. A někdo jí zdravě, a přesto má nadváhu... i z těch jáhlů. Prostě jeho tělo je nastavené tak, že se "obaluje a oplácává" i při vegetariánské stravě. Každej jsme jinej.
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 14:50:43)
Samozřejmě, Vando - měla jsem na mysli děti, které trpí nadváhou způsobenou nezdravým způsobem života. Já mám třeba zase problémy přibrat, to se mi to mluví - 5-6 kilíček by mi bodlo. Chtěla jsem jen říct, že děti si samozřejmě raději vyberou ten smažák, ale nemyslím, že by to měl být důvod, proč nevařit ve škole zeleninu. Nejen ta Velká Británie, ale především USA jsou příkladem toho, jak to může vypadat, když děti jedí jen to, co chtějí.Nejde o to cpát to do dětí pod tlakem, ale od útlého věku zařazovat do jídelničku zdravé věci, především zeleninu, ryby, celozrné pečivo, luštěniny atd.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 15:13:11)
Jasně, Lassie, já jsem si jenom nemohla odpustit to poznamenat :o)
Já ve svém okolí, mezi přáteli aj. totiž žádného takového obézního člověka jako výsledek špatné výživy neznám (fakt!). Známá má 150 kilo, ale proto, že má vážnou metabolickou poruchu, na tom co jí prakticky nezáleží. Pak mám kolem sebe ženský co jsou oplácanější, ale mají to prostě daný geneticky, hormonálně. Nezúčastněnému člověku mohou připadat prostě obézní, řekne si "asi se nezdravě stravují"... ale já je třeba znám osobně a vím, že jsou naopak na výživu velmi zatížené a třeba i hodně sportují (mmch naše tělocvikářka na VŠ byla pořádně oplácaná, ale zdravě žijící ženská a hlavně v pohybu od rána do večera... tedy ne že jenom kibicovala u cvičení, ale sama hodně a denně (v létě i v zimě) sportovala, byla ohebná a měla skvělou fyzičku jako nikdo z nás studentů, ale prostě podle měřítek dnešního módního průmyslu byla "fakt tlustá"). No a já s manželem jsme ten případ, který jí hodně a rozhodně ne nízkotučně, ale přesto kamkoli přijdem, slýcháme obavné poznámky o tom, že jsme zase zhubli, že nejíme apod. Taky bych snesla na sobě 5 kilo navíc a vypadala bych "líp". Doslova zápasíme o každé kilo, vykrmujeme se seč můžem... a pak přijde nějaká střevní chřipka, nebo nachlazení s teplotama, a my zase přijdem o těch pracně nastřádaných pár kilo co nás obalují a vypadáme jak kostry :o)
 Martina + Davídek 14 m 
  • 

Re: Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 23:53:00)
jojo, Jamie ale také ve své domovině se školními obědy hezky pohořel. Nedávno jsem právě někde četla rozhovor, kde si na to stěžoval. Dětičky to zdravé nechtěly papat
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(14.4.2007 19:07:44)
Po pravdě řečeno si nejsem jistá, v jaké fázi se teď Jamie pohybuje, zkusím to zjistit.Jedno je ale jisté - bojoval s větrnými mlýny a to především právě kvůli rodičům, kteří se, z pro mě nepochopitelných důvodů, nechtěli na změně stravování podílet. Chápu, že někteří rodiče jsou rádi, že nějakou školku vůbec sehnali - nerozumím ale tomu, proč by se kdokoliv odmítl připojit k tak dobrému nápadu jako je změna školního jídelníčku. Nemluvím o jídelníčku vegetariánském, veganském, makrobiotickém ani o žádných jiných extrémech - pouze o zdravé, vyvážené stravě. Včera jsem si zrovna vzpomněla, jak tu probíhala bouřlivá diskuze kvůli kouření - proč bych měla dýchat kouř z cigaret, když já sama nekouřím a kouř mi vadí....proč by děti rodičů, kteří se snaží přistupovat k výživě svých dětí zodpovědně, měly jíst nezdravá jídla? To, že by to některé děti nejedly, by měl být spíše problém jejich rodičů...mimochodem - i v kampani J.O.měly děti na výběr z několika jídel, takže i děti, které například nejedí hrášek, by hlady neumřely.
 Heidi 


K tomu kouření 

(14.4.2007 20:15:53)
Lassie, k tomu kouření si taky pamatuju, jak jsme tu debatovaly, plno lidem to vadí a nakonec se s tím stejně nic nedělá. 24.4.se o tom má hlasovat v PS, někde jsem četla, že to stejně asi poslanci neschválí, asi by bylo dobré tam naklusat s transparenty a kontaktovat zahraniční zpravodaje. Taky na www.stopkoureni.cz je petice a v pondělí tam má být nějaká schůzka, tak jestli někdo můžete, tak tam běžte a pak alespoň můžete dát vědět ostatním co tam bylo.
 BellaDonna 
  • 

Re: K tomu kouření 

(15.4.2007 21:17:55)
No já nevím, ten zákon by byl sice fajn, ale tuším tam je zrušení zákazu kouření na zastávkách (to, že by se nekouřilo v přístřešcích, považuju za výsměch) - takže bych dala přednost tomu, aby se mohlo kouřit v restauracích, kam přece jenom nemusím, než na zastávkách, kam prostě musím.
 Nerida 


Re: Re: Nesouhlasím 

(15.4.2007 13:57:14)
Celou serie jsem sledovala, Jamieho Olivera mam rada. Nektere deti ani nevedeli jak vypada rajce nebo kvetak. Proste to nikdy nevideli doma., natoz aby to ochutnali. Smutne a sokujici.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(17.4.2007 13:59:46)
Znalosti tvého syna mi připadají přiměřené věku. Neznalost celeru nemusí být způsobena alergií. U nás celer v syrové podobě nejíme, pouze rozstrouhaný a povařený do omáček nebo polévek. Takže při jídle se s ním dítě běžně nesetká. Naproti tomu květák a rajče by mohlo dítě běžně konzumovat a tudíž znát. I kdyby mu to nechutnalo, tak by to mělo znát, protože mu přece nemůže nechutnat něco, co nezná :-)
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(18.4.2007 8:56:14)
Limetku znám z obchodu. Jednou jsem ji koupila, no mně to přišlo jako děsně kyselej citron akorát drahej. Ale jinak jsou taky ovoce, zeleniny a koření, který vůbec neznám. Mně by teda spíš zajímalo, když mám použít nastrouhanou kůru (ať už citronu nebo limetky:-)), kde mám vzít takovej plod, jehož kůra nebyla chemicky ošetřena.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(18.4.2007 10:14:10)
Markéto,
chemicky neošetřenou kůru by měly mít citrusy, které mají certifikát bio. Dají se už dneska koupit skoro běžně v některých zdravých výživách a viděla jsem je už i v nějakém supermarketu. V Praze sehnat takový citrón dnes už není problém, jinde to může být horší. No a pak se dá koupit citronová kůra sušená v sáčku jako koření, ale k té osobně nemám důvěru, protože si vůbec nejsem jistá, že by tato kůra pocházela z nechemizovaných plodů. Na to bych rozhodně nesázela.
... a taky v plno receptech, ve kterých je ta strouhaná kůra napsaná, není potřeba. Někdy ve výsledném produktu fakt chybí, ale stojí myslím vždy za to zkusit to udělat bez ní a mám tu zkušenost, že je výsledný produkt taky naprosto OK.
 Lída+2 


Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 16:51:34)
Taky si myslím, že školka aspoň ta neše se snaží....
ale děto skoro nic nejedí.
Já měla loni problém. VElmi hubené dítě: VYplnila jsme dotazník na www.vyzivadeti.cz a přišlo mi, že nemám dávat celozrnné pečivo.... neb díky tomu je hubený. nevěřila jsme tomu,ale vyřadila doma- zbylo jen to ve školce. Váha stoupla od července do prosince o 3kg.
Tady to je:
Strava by měla být pestrá a vyvážená. Základem jsou tři hlavní jídla – snídaně, oběd, večeře – a mezi nimi ještě dvě menší svačinky, rozmezí cca 3 hodiny.
Jídlo by mělo být rozděleno do 5 denních dávek, což je zde dodrženo.
Z masa by se v jídelníčku měly častěji objevit ryby (např. štika, pstruh, losos), doporučují se cca 2x týdně.
Je bezvadné, že u chlapce omezujete uzeniny. Jelikož uzeniny jsou zdrojem nejen soli, cholesterolu, ale také zdrojem skrytých tuků.
Je také velmi dobře, že má syn v jídelníčku denně mléčné výrobky. Mléko a mléčné výrobky jsou pro rostoucí dětský organizmus cenným zdrojem vápníku potřebného pro růst kostí a zubů. Velmi vhodné jsou polotučné druhy. Vybírejte ze širokého sortimentu jogurtů (např. Kunín, Olma, Rajo, Via Natur, Yoplait), kysaných mléčných nápojů, sýrů (např. Cottage, Gouda, Eidam, žervé) dle jeho chuťové obliby.
Jíst by je měly 2-3x denně.
Chválím Vašeho syna za to, že denně jí ovoce a zeleninu, kde je vláknina a také spousta vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.
Denně by ve zdravém jídelníčku měly být zelenina a ovoce v nejlepším případě v 5 porcích – tedy ke každému jídlu, vhodnější jsou samozřejmě v čerstvé podobě.
Ovoce a zelenina jsou totiž zdrojem nejen vitamínů a minerálních látek, ale také vlákniny. Vlastností vlákniny mimo jiné také je, že přispívá ke snižování hladiny cholesterolu.
Denně jí Váš syn bílé i celozrnné pečivo, které kromě energie dodá tělu také vitaminy a minerální látky. Pro takto malé děti, jako je Váš syn, ale není celozrnné pečivo vhodné. Větší množství vlákniny v něm jim totiž může způsobit trávicí obtíže. Prozatím postačí vláknina z ovoce a zeleniny. Celozrnné pečivo jí zatím podávejte jen pro zpestření. Až bude starší (kolem 10-12 let) mělo by celozrnné nad bílým převažovat.
Vhodné je také upřednostňování rostlinných tuků (Rama, Flora) před živočišnými. Nejen, že neobsahují cholesterol, ale mají také vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které u dětí i dospělých prospívají zdraví srdce a cév. U dětí navíc podporují správný růst a duševní vývoj.
Také používání rostlinných olejů pro teplou kuchyni lze díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin doporučit. Mezi nejvhodnější patři olivový a řepkový (Bertolli, Ceresol). Vždy by však na jejich obale mělo být uvedeno, že jsou vhodné pro tepelné úpravy.
Správné je jen občasné zařazování sladkostí, protože nadměrně zvyšují energetický příjem velkým obsahem sacharidů, zvláště jednoduchých a často i tuků, jejichž složení v nich je zcela nevyhovující.
Jako občasné zpestření jídelníčku samozřejmě neuškodí. Volit můžete také „zdravější“ varianty – ovoce, sušené ovoce, ořechy nebo müsli.
 Hana tři dcery 20 , 16, 6 let  
  • 

Re: Nesouhlasím 

(13.4.2007 22:40:46)
Jsem učitelka Mš a mohu jen souhlasit.Strava je u nás pestrá zeleniny a ovoce dostatek i pečivo je rozmanitého druhu.Klasický chléb je stejně nejlépe kousatelný,vícezrnné ap.moc nechutnají.Kámen úrazu jsou pomazánky,ne že by byly nedobré to naopak žádná se v týdnu neopakuje , ale děti se krásně šklebí-rybí nejí-zeleninovou nemají rádi-zelenina BRRR co to je, další nejí vajíčka a nejlíp je na tom sýrová.Ve šlehaném tvarohu a jogurtu se také vrtají-nejvíc jim chutnají všelijaké křupky do jogurtu.Ovoce je v kursu,ale zelenina vázne ať vařená, nebo čerstvá.Hlavní jídlo je na tom lépe většinou děti jí dobře a většina si i přidává a to i polévku.A pokud se týká bonbonů bývají málo a vždy je to jen 1 pro dítě.Stejně to jsou bonbony,které přinesou děti.Ruku na srdce kolik toho smlsají děti doma-oplatky,zmrzlina lízátka ap.Ten jeden bonbon, ani ne denně není tak moc.A závěrem-co nejsou zvyklé jíst z domu nechtějí ani ve školce a můžeme se všichni stavět na hlavu jak chceme.
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(16.4.2007 8:00:59)
Myslím, že Dana má v mnohém pravdu. Spousta dětí není z domova zvyklá na zdravé stravování. Ještě možná tak celozrnné pečivo. Ale dostanou-li např. kroupy, jáhly či luštěniny, věřím, že to nejí. Je to velký problém. Pro mnoho matek je snadnější sednout si s dětmi do "mekáče" než jim uvařit zdravou stravu. Nejspíš ve svém dětství taky nezažily nějakou přemíru zeleniny či zdravých příloh, tak opakují to samé. Co se týká celozrnného pečiva, problém je možná také v tom, že školky mají skutečně nízký rozpočet na stravu a porovnejte cenu bílého pečiva a tohoto..bývá několikanásobně vyšší. Pak už skutečně nezbývá než aby rodiče, kteří stojí o zdravé stravování dětí, se snažili najít školku, kde se tak vaří - a kde je to možná i dražší. Moje dcera nyní vyzvedává děti dokonce před obědem, vnučka téměř nejí maso, takže nemá ani cenu to platit. A ještě jedna poznámka : někteří rodiče si myslí, že vrcholem zdravé výživy je každý den jogurt, není tomu tak. Přemíra mléčných výrobků může též škodit. Panmatuji si, když moje děti byly malé, byla propagace mléka - dávali jim ho ve škole a nedávno jsem viděla něco podobného, opět denně mléko... přečtěte si knihu o osteoporóze od MUDr. Jonáše a MUDr. Strnadelové.
 Lenka, 2 děti (4r,6m) 
  • 

Re: Re: Nesouhlasím 

(16.4.2007 11:07:40)
Pozor, nedoporučuje se normální mléko, ale určitě je nutné konzumovat denně jogurty, zakysané výrobky.
 Martina, 2 malí kluci 
  • 

Je hrozné co ty děti dneska jedí 

(18.4.2007 14:05:05)
Možná trochu odbočím, ale celkem by mě zajímalo, jak naučit děti jíst to, co je zdravé (nebo i to co je nezdravé:-)) - zkrátka to co se jí obvykle v jídelnách nebo i to, co jíme my doma.
Toho mladšího dosud jen kojím, o tom řeč není. Staršího - přes 2,5 r. - jsem chtěla dát od září na den do školky, ale zdá se, že to nepadá v úvahu právě kvůli jídlu. Chleba ani jakékoli jiné pečivo nepozře, ovoce jen měkké a na kousky. S celým jablkem by si hrál jako s míčkem. Maso nejí ani namleté. Z normálních jídel akceptuje polévky a omáčky s knedlíkem či těstovinami, případně bramborovou kaši. Buřta či jinou uzeninu ani náhodou - ani šunku. Miluje měkké sýry a jogurty, těch sní fakt hodně. Taky vypije denně skoro litr mléka. Chápu, že ho to zaplácne, ale tvrdě mlíko vyžaduje a když mu ho nedám přes den, budí se na něj v noci. Rozhodně nevypadá jako podvyživenec, má na metr sloro 20kg. Ne že by nerad čokoládu, tu miluje, ale z toho tlustý není (dostane sem tam bonbon,ale tak 2-3krát do týdne, nejsem blázen). Vidí nás, jak jíme, jídlo mu nabízím, ale nenutím (když nutím, je to samosebou horší). Přijde mi, že před rokem jedl lepší než teď.
"Je hrozné co ty děti dneska jedí" mě dokáže fakt vytočit. U nás v rodině se jedlo vždycky všecko, žádné vybírání, myslím že jíme i celkem zdravě, aspoň se o to snažím - hodně zeleniny, ryby, vláknina, bio kvalita a tak. Radikál ale taky nejsem. A ten prevít prostě nejí a nejí. Resp. jí, ale jen co Jeho veličenstvo chce. Tak by mě fakt zajímalo, jak to udělat, aby měl zájem jíst jako většina ostatních.
 Dana78 


Nesouhlasím 

(13.4.2007 10:24:00)
a musím se zastat paní kuchařek ve školce. Moje mamka pracuje jako kuchařka ve školce na Praze 4 a vím, že se snaží všichni, včetně paní ředitelky, zařazovat stravu pro děti v maximální míře zaměřenou na zdravou výživu tj. ovoce, zelenina, maso, ryby, luštěniny atd. A divila byste se, kolik dětí toto vyjmenované nejí, protože se stravují s rodiči po restauracích a chtějí - smažený hermelín či sýr, párek (zrovna ten, co není maso a naví je v něm dost soli), hranolky a jiná "zdravá" jídla, které je naučili jejich rodiče jíst.
Pokud jste stravovací referentkou zkuste si na jeden den vyšetřit čas a jít s podívat do kuchyně, jak se tam vaří a hlavně se pak koukejte, jak děti jedí:-( to je katastrofa, ten nechce to a ten zas ono.. ono to není o tom, co jim dají ve školce (učitelé je nemají vychovávat, pouze usměrňovat), ale k čemu je vedou rodiče.
Takže pokud byste se zaměřila na rodiče a zdravou výživu pro jejich děti, možná byste se pak dozvěděla, kde je kámen úrazu. Možná paní ředitelka ráda zařadí více ovoce a zeleniny, ale budou si pak stěžovat jiní rodiče, že jejich dítko nemělo nic k jídlu, protože tohle prostě nejí:-(
Proto si myslím, že chyba není toliko v přístupu personálu školky, kteří mají mimochodem dost nízké rozpočty na jídlo a podobné,aby je pak zbytečně vyhazovali do koše, ale v přístupu rodičů, kteří davají svým dětem nezdravé potraviny a které tudíž zdravou stravu odmítají - zkuste se někdy kouknout do koše na odpad, kolik již zmíněných zdravých potravin tam skončí a budete se divit, co naši miláčkové všechno nejedí:-)
A po pravdě, tento jídelníček, co popisujete ve vaší školce, se mi zdá až na sladkosti v podobě bombonů, dost dobrý, např. nechápu, co je tak špatného na vepřovém mase jednou týdně.. :-(
 Džejn 
  • 

zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 10:28:21)
Moje děti už sice jsou ze školky pár let venku, ale přesto přidám i svůj názor.

Myslím si, že je třeba brát v úvahu každé jednotlivé dítě. Pokud by moje dítě bylo obézní jedlík, určitě bych byla pro pohanku, špenát, jablko ke svačině bez pečiva, žádné sladkosti, k pití pouze vodu. Nechceš? Nechutná ti? Odchod od stolu, neublíží ti to.

Pakliže jde ale o dítě, které obecně jí velmi málo, v podstatě je podvyživené (jako jsou doteď moje děti), tak budu chtít, aby dostávaly to, co opravdu sní (což si bohužel o pohance, špenátu apod. nemyslím), budu chtít, aby si měly možnost denně zobnout do masa, aby ke svačině bylo pečivo. Nevadila by mi ani kobliha - pokud ji sní, třeba z ní přibere :-).

Nejvíc by se mi asi líbil model, co tu někdo výše popisoval - dítě si vybere.

Co se týká sladkostí, myslím si, že 2 bonbony denně dítě nezabijou, spíš bych trvala na tom, aby to bylo před poledním čištěním zubů. Ale zase - pokud by mé dítě trpělo nadváhou, tak by mi to milé nebylo.

(V současnosti žádné mé dítě do jídelny nechodí, protože jim tam nechutná a stejně to nesní a celé vrací - vím od učitelek. Takže jsem obědy platit přestala a vařím teplé večeře, abych měla jistotu, že se aspoň jednou denně pořádně nají. Oba jsou hubení a jí velmi málo. S "tlusťochama" bych tohle neřešila a klidně je nechala na večerním hlávkovém salátu :-) .
 Piggy 


Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 11:01:44)
Máte pravdu, výběr by byl fajn, ale je otázka, zda by tlusté děti si vybraly dobrovolně ovo, zel., dietní jídla. Bojím se, že by si sáhly právě po sladkostech apod. ... A některé hubené jedí zas dietně (potenciální dětské anorektičky - už takovou jsem viděla)..
Takže výběr ano, ale jen pod dohledem učitelek a po konzultaci a přání rodičů.
 Jana syn 12 let 
  • 

Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 11:48:42)
Já byla se školkou spokojená,ovoce měli v misce k odpolední svačině denně,jablka,mandarinky,pomeranče oloupané a každé dítě si mohlo vzít jak chtělo,banán většinou dostali jeden.Pomazánky na pečivu,které se střídalo-celozrné,chléb,rohlíky.Pokud chtělo dítě jen suché pečivo nebyl problém.Rozhodně učitelky do ničeho dítě nenutili.plně respektovali,když rodiče oznámili,že dítě nejí třeba maso(náš případ),tak děcko nechali,že si vzalo třeba jen kousek.K pití čaj,mléko,kefír,nebo jogurtový nápoj.
K obědu se střídali různá jídla,knedlíky třeba minimálně,omáčky v rozumné míře.Beru,že třeba pohanku,nebo cizrnu na jídelníčku neměli,ale většina dětí yb to nejedla a rodiče by si stěžovali.Takže rozumný kompromis.
Jogurty,pribináček,termix taky běžně.
Sušenky nikdy, bonbony jen pokud přineslo dítě na oslavu svátku,narozenin,tak to učitelka rozdala jinak ne.
Sladké pečivo velmi minimálně,občas vánočka,nebo loupáček.
Jídelníček vystaven na týden dopředu,takže jsem si ho mohla opsat a doma uvařit to co ve školce neměli.
Ovšem horor je teď ve škole.Na každém patře automaty na sladké nápoje(cola,fanta),sice mají nárok na pitný režim,ale jen do své přinesené láhve.Pokud si přinese láhev s vodou a nechá si ji na lavici,je zle.
Dříve byla možnost kupovat svačinky(školní mléko a rohlík,trojúhelníček sýra a pod.)Nyní pro nezájem rodičů zrušeno.
Ve školní jídelně se vyměnilo vedení a výsledek:sice výběr ze dvou jídel ,ale buď univerzální omáčky,nebo smažené jídlo.Občas sladké moučné jídlo.Syn si stěžoval,že mu tam nechutná,takže teď využívám toho,že jsem doma a vařím.
 Nasuada 


Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 11:57:08)
Když tak čtu, že dva bonbóny denně nazabijou, hlavně když si dítě vyčistí zuby ... bílý rafinovaný cukr je téměř čistá sacharóza, kromě energie tedy nula nula nic. Při trávení sacharózy tělo spotřebovává vápník, skupiny vitamínů B, vlákninu, různé minerály a další živiny. Tedy nejen proto, že máme sladkost v ústech se nám kazí zuby .... To vyčištění pomůže jen částečně. No já neříkám, že dítě nemůže sladké, ale když si představím ty příšerné bonbóny typu bonpary tak to teda fakt ne. Med, obilné slady, přírodní hnědý cukr, třtinová melasa .... to jsou sladidla, která obsahují i živiny a tělo pak nemusí sahat při zpracování do zásob.
 Lenka Nova 


Re: Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 12:30:36)
Můžete mi vysvětlit, na co se spotřebovává při trávení sacharózy vápník, vit. B, vláknina a různé minerály a další živiny? Sacharóza je disacharid, štěpený v tenkém střevě sacharázou na fruktózu a glukózu.
Jediný rozdíl mezi rafinovaným cukrem a hnědým vidím v tom, že rafinovaný cukr je jen sacharóza, ne v tom, že by z těla něco "odebíral".



 Lilith 


Re: Re: Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 14:56:52)
Koukam, ze tematu cukr asi obe docela rozumite, muzete mi prosim odpovedet na jednu otazku ? Hnedy cukr (trtinovy?) je predpokladam lepsi nez rafinovany bily, ale proc? A v cem? Ja ho zacala kupovat automaticky jako zdravejsi nahrazku bileho cukru a prave ted mi po vasi diskusi doslo, ze tomu uplne presne nerozumim. Diky moc :-)
 Lenka Nova 


Re: Re: Re: Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 22:23:38)
Rafinovaný cukr - bílý je pouze sachróza, je zbavený ostatních minerálních látek, hnědý cukr by měl obsahovat minerální látky, případně vitamíny.
 Nasuada 


Re: Re: Re: zdravé jídlo .... 

(14.4.2007 22:27:01)
No já nejsem chemik ani doktor .... sacharóza je jak píšeš disacharid a musí se štěpit na monosacharidy a představuji si to tak, že při té přeměně tělo spotřebovává živiny. Ty se spotřebovávají i při přeměně hnědého cukru samozřejmě, ale hnědý cukr není zbaven původních živin kdežto rafinovaný cukr ano.
 Lenka Nova 


Re: Re: Re: Re: zdravé jídlo .... 

(16.4.2007 12:20:09)
Jenomže to si právě představuješ špatně, je to sice už pár let, co jsem dělala zkoušku z biochemie, ale při té reakci se nic nespotřebovává, naopak se získává energie. Ty minerální látky, které jsou přítomné jsou pouze jako katalyzátor reakce (nespotřebovávají se). Protože se při této reakci uvolňuje energie, doporučuje se např. při dlouhodobé zátěži sacharóza, sníst třeba kostku cukru, tou zátěží myslím třeba dlouhá písemka, jednání... Rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem je jen v tom, že hnědý cukr ti dodá kromě této energie i ty výše zmiňované minerály a vitamíny, tudíž získáš víc.
 Nasuada 


Re: Re: Re: Re: Re: zdravé jídlo .... 

(16.4.2007 20:25:20)
Stejně se mi nějak nezdá...., dobře pokusím se to nastudovat odpovědněji než jen ze dvou knih o zdravé výživě :-)
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: zdravé jídlo .... 

(13.4.2007 22:04:56)
Souhlasím. Moje řeč!
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Re: zdravé jídlo .... 

(16.4.2007 9:27:50)
Naprostý souhlas s Katkou. Dva bonbony denně nezabijí...ale nic nepřinesou, naopak, dítě si zvyká na naprosto nezdravé jídlo a pak to vyžaduje! Když byly moje děti malé, bylo to v 70. letech, o zdravé výživě se moc nehovořilo. Ale přesto dostávaly sladkosti výjimečně, na Mikuláše a dejme tomu k narozeninám nějaká ta čokoláda a výjimečně bonbon. Ale denně, to v žádném případě. A mimo jiné - oběma je přes třicet a mají krásné zdravé zuby. Zato jsem viděla před několika lety malou krásnou holčičku, tak 5 let - a ta stále držela v ruce sáček s bonbony - a měla všechny zuby odpudivě černé...pořád ty zuby vidím před sebou.
 Jiřina,2 děti,3vnoučata. 
  • 

Re: zdravé jídlo .... 

(18.4.2007 14:20:04)
Jídlo ve stravovacím zařízení se již několik let nezměnilo.Pamatuji moji družinu,dětí družinu a teď vnuky.Pořád se vaří luštěniny s vejcem na tvrdo,zahuštěné guláše a opečené párky.
 Danuš+brouček 
  • 

Párky NE! 

(13.4.2007 10:31:30)
Myslím, že párky by děti jíst ve školce teda nemusely, to ať se na mě nikdo nezlobí. Luštěnina se dá uvařit i s vajíčkem a neříkejte mi, že by to děti nejedly! Párky jsem nezdravé i pro dospělého natožtak pro děti. My jako rodiče párky ani jiné uzeniny nejíme, takže je doufám nebudou chtít ani naše děti - ledaže by jim zachutnaly ve školce :-(.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Párky NE! 

(13.4.2007 13:02:20)
hm... a co kdyby do školky nechodily dvě dítka s alergií na vejce, ale s alergií na sóju (což je taky dost časté) nebo jinou složku párků... pak by se k tomu stavěli stejně jako Ty k vejcím :o)
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Párky NE! 

(14.4.2007 14:43:23)
Zadrž :o)
Já nemám potřebu účastnit se přestřelky argumentů... pouze jsem navrhla alternativní pohled na "Tvoje vejce" :o) Nemám potřebu se přít o pravděpodobnostech alergií na jednotlivé potraviny... nicméně kdybych do toho chtěla jo vrtat, tak v těch párcích není jen sója a pravděpodobně školka nevybírá párky tak zodpovědně jako Ty... (mmch s alergiemi dětí na barviva a různé věci co jsou v párečku jsem se teď v posledních dnech osobně setkala). Já si ten párek vůbec osobně neberu (uzeniny vůbec nejím, protože mi nechutnají, manžel je jí a kupuje si je sám dle libosti, takže já s nimi nepřijdu ani do styku), ani ty vejce. Mně je to celkem šumák :o)
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Párky NE! 

(15.4.2007 21:28:39)
Milado, pokud vím, tak LoraX, na jejíž příspěvek jsem reagovala, syna ve speciální školce nemá... tedy aspoň to tak nevyznělo. Jinak sama jsem citlivá na několik alergenů, jsou mezi nimi i dvě potraviny, takže myslím vím jak to chodí. Jak jsem říkala, toto nemám potřebu zde rozebírat, pouze jsem nabídla alternativní pohled... tak si to neber tak osobně.
V.
 mag 
  • 

Re: Párky NE! 

(13.4.2007 15:53:51)
Souhlasim, ze by deti nemely jist parky. Pro autorku: parky opravdu nejsou maso, parek je osolena a okorenena kuze promichana s moukou (naprosto bez urazky, obcas to i jim). Fakt nevim, proc by tohle deti mely jist. A nerikejte mi, ze kdyz ma dite alergii na vajicka, za vam parky prijdou v pohode... :\
 Kudla2 


Re: Re: Párky NE! 

(13.4.2007 16:47:35)
Naše starší měla párek poprvé v roce - přesněji řečeno to nebyl párek, ale kus buřta, řádně opečeného nad ohněm. Dal jí ho strejda a strašně jí chutnal ;-)))

A od té doby (budou jí čtyři) jich měla asi deset (převážně vařených ve vodě). Naposledy na jedné sportovní akci, které se aktivně zúčastnila a párky tam byly jako pohoštění.

A naše jedenapůlletá dneska dostala čokoládovou (ó hrůzo!) lentilku - u naší výborné paní doktorky.

Skutečně v tom nevidím sebemenší problém a souhlasím s holkami, které píšou, že nemá cenu děti držet pod skleněným poklopem, protože pak docílíme jedině toho, že po těch "nežádoucích" potravinách budou jako divé - taky jsme měli v rodině případ matky makrobiotičky, která dětem nedávala maso a děti se u babičky cpaly řízkama až se jim dělaly boule za ušima.

Problém nevidím v tom, když dítě ochutná jakoukoli - byť sebenezdravější - potravinu. Problém by byl, kdyby párky, hranolky, řízky, polívky z pytlíku atd. byly na každodenním jídelníčku, ale jednou za rok nikoho nezabije ani ten pečený buřt. To, aby se děti celkově stravovaly pestře a zdravě, je hlavně na nás rodičích - školka má svoje finanční limity a asi opravdu nemůžeme chtít, aby nám tam vyvařovali třeba makrobioticky, pokud většina národa makrobiotici nejsou. Pokud tam nevaří na přepáleném tuku a nesmaží jim denně hranolky s hamburgrem (což ve většině školek zaplaťpánbu nedělají), tak je to pro mě OK, když tak kouknu na jejich jídelníček a čeho se tam nedostává, to dodám z vlastních zdrojů.

 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Párky NE! 

(13.4.2007 17:12:07)
Kudlo, naprosto s tebou souhlasím. Problém ale vidím spíše v přístupu - když jim to nedáme, nebudou nic jiného jíst. Jde hlavně o to, že ta smažená jídla se u nás začínají konzumovat čím dál víc, takže časem nebudou právě tyto jídla vyjímkou ani ve školních jídelnách. A nejde ani moc o to,aby dítě některé jídlo vůbec nejedlo(maso, smažené, sladké), ale spíše o to, aby jedlo alespoň trochu z toho ostatního(zelenina, celozrné pečivo, ryby...).
 Kudla2 


Re: Re: Re: Re: Párky NE! 

(13.4.2007 17:37:46)
Lassie,

já mám pocit (i osobní zkušenost) že smažená, sladká apod. jídla jsou tak trochu návyková - když si na ně zvykneš, ostatní ti připadají mdlá a bez chuti, naopak když jim zase odvykneš, už na ně většinou ani nemáš chuť, protože ti připadají moc těžká.

Tady bych taky viděla riziko, které ale nevím, jestli reálně hrozí, spíš si myslím,že ne a že v našich školních jídelnách tohle nepřevládne (i když smažený řízek se tam samozřejmě občas objeví, taky jsme se na něj vždycky těšili).
 Lassie 
  • 

Re: Párky NE! 

(13.4.2007 17:59:26)
Je to tak, také to tak u mě funguje - omezila jsem sůl a solené houstičky, které jsem dříve milovala, už moc nemusím. Dříve jsem také byla schopná dát si do čaje 3 kostky cukru. Do kafe si teď dávám jeden, čaje nesladím - a nechápu, jak jsem to dřív mohla pít.
 Albert 
  • 

Konečně někdo normální 

(15.4.2007 21:28:07)
Už jsem myslel, že sem píší hlavně přecitlivělé maminky, které si někde v ženském časopise přečtou cosi o "správné" výživě a pak tomu fanaticky věří...
Jejich děti pak působí mezi ostatními jako exoti.
 Lenka, 2 děti (4r,6m) 
  • 

Re: Konečně někdo normální 

(16.4.2007 11:11:40)
No, tak já myslím, že jde hlavně o přesvědčení každé maminky. Každá chceme to nejlepší a není potřeba nás tak podceňovat! To, že chce jíst někdo zdravě, neznamená, že musí jít málem přes mrtvoly. Všeho s mírou, ale párků opravdu netřeba.
 Mirka 
  • 

Re: Párky NE! - recept 

(13.4.2007 16:23:46)
Kdo jíte párky?
Následujici receptura na obyčejné párky byla získaná od nejmenovaného pracovníka jedné Rakouské firmy, která vyrábí uzeniny na objednávku a podle cenových požadavků supermarketů a hypermarketů v České republice (takovej páreček z Makra ...). Pokud byste v receptu marně hledali maso, nespletli jste se, skutečně tam žádné není. Obyčejné párky: receptura na 100 kg výsledného produktu :

15 kg SEPARÁT (kostní moučka)
15 kg SÁDLO
26 kg KŮŽOVÁ EMULZE
10 kg A-GEL (chemie)
6 kg ŠKROB
22 kg LED (strouhaný pro spojení směsi, později zvodnatí)
1,9 kg SŮL
2 kg SÓJA
1 kg EMULGÁTOR
1,1 kg KOŘENÍ + BARVIVO
------------------------------------------
Výsledný produkt = 100 kg růžovoučkých párečků
 Lenka Nova 


Re: Re: Párky NE! - recept 

(13.4.2007 22:29:47)
Škoda, že málokoho zajímá, jak je to ve skutečnosti a že separát není kostní moučka, ale separované maso, nechci se zastávat uzenin, ale jejich problém je ve velkém množství soli, to platí i o tavených sýrech.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Párky NE! - recept 

(17.4.2007 15:25:30)
Opravdu?
Já zas nerada vidím tu hysterii, že je v něčem kůže a chrupavky. Pokud vím, právě z tohohle a jenom z tohohle se dělá sulc, který je zdravý na klouby. Problém není ta kůže, ale z jakých zvířat, jak zpracovaná a ochucená atd.
 Lenka 
  • 

čaj nebo voda? 

(13.4.2007 11:13:12)
Žiju v zahraničí, kde dcerka chodí do školky. Byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že se tady dětem nikdy nedává k pití čaj, který tak důvěrně znám z českých školek, ale obyčejná voda (příp. mléko, výjimečně juice). Měla jsem trochu obavy, jak se k tomu dcera postaví, ale kupodivu s tím neměla žádný problém a čistou vodu teď vyžaduje i doma. Myslím si, že i v českých školkách by voda nebyla od věci.
 MarketaB 


Re: čaj nebo voda? 

(13.4.2007 20:58:46)
Myslim, ze je chyba, ze v ceskych skolkach se pije caj at uz oslazeny medem ci vitaminovym sirupem. Deti by se meli naucit pit vodu a to v Cechach lidi ani jejich deti neumeji.
 Nasuada 


zdravá strava 

(13.4.2007 11:17:15)
Z článku jsem poněkud smutná a doufám, že až půjde můj syn do školky budou tam vařit poněkud lépe.
Když budou děti doma dostávat celozrné pečivo, jiné druhy obilnin než jen pšenici a rýži, bílé jogurty, zakysaná mléka, zeleninu, ovoce atd. tak jim pak ve školce nepříjde divné, že by to měly jíst. K tomu celozrnému pečivu, někdo psal, že to moc pro děti není vhodné. Tady zase platí všeho moc škodí a pro různě věkově kategorie platí různá omezení. Taky se dost pozná v plíně nebo v nočníku (pardon jestli jsem někoho znechutila, ale např. svojí snahu o zařazení neloupané rýže do jídelníčku svého syna jsem okamžitě po přebalení zarazila a počkám si). Kvalitní knihy o vaření pro děti (a nejen pro ně) pomůžou pomalu pozměnit jídelníček .... můj 19m syn jí CZ žitný a špaldový chleba z jemně mleté mouky, bílé jogurty, neslazená zakysaná mléka, ovoce a zeleninu zcela běžně. A chystám se časem i na pohanku, jáhly atd. Neříkám, že nemá rád sladké ... ale i to lze nahradit ovocem, obilnými slady, přírodním cukrem atp. No a občas mu buchta o babičky taky neuškodí.
K tomu párku - všichni dneska víme co to párky jsou, že. Takže kdyby to byl párek z našeho prasátka, který mi řezník připravil před očima, tak proč by ho tříleté dítě nemohlo, že? Ale místo kupovaného? - to raději kousek masa. Apropo děti opravdu nemusejí mít maso každý den.
Autorka článku má naprostou pravdu a musím souhlasit s její snahou o změnu. Ale pravdu mají i ti kdo napsaly, že některé děti by to nejedli .... Všechno je to o tom, že děti považují za normální jíst to co jedí rodiče, prarodiče atp. Já 90 % jídel jím se synem a málokdy mi něco odmítne. Taky má osobitě svoje chutě:-)
 Modřinka 


Re: zdravá strava 

(13.4.2007 11:53:53)
Ahoj, úplně s tebou souhlasím, jen nevím, proč chceš pohanku a jáhly zařazovat až časem? Můj bobek (1 rok) jí oboje už několik měsíců a konkrétně jáhly miluje :-).
Zdravím všechny, které nejsou líné investovat svůj čas a úsilí do zdravé stravy dětiček:-). Možná mám štěstí, ale můj syn jí veškerou zdravou výživu s velkou chutí(bílým neslazeným jogurtem počínaje a maminky mlíčkem konče). Jediný problém, který neustále řešíme, je odrážení nájezdu ňaminek od známých. Včera jsem viděla sousedky šetiměsíční holčičku s čokoládovou tyčinkou v ruce. Prý jí to moc chutná a doktorce to neříkají...
 Nasuada 


Re: Re: zdravá strava 

(13.4.2007 12:05:37)
No to není tím, že bych si myslela, že to nemůže. Prozatím jsem si koupila kuchařku a ..... časem na to dojde. Já jsem taková pomalejší, všechno má svůj čas:-). Mimochodem ty jáhly, už jsem je zkoušela, ale dost mě štvou, i když je spařím několikrát vařící vodou tak mě příjdou hořké. No musí být čerstvé, ale kam na ně. U nás v BIOprodejně je mají, ale datum výroby tam nikde není a trvanlivost je tam i půl roku a přitom jsem četla, že zrovna jáhly májí díky zpracování trvanlivost cca 3 měsíce.
 Kristain 


Re: Re: Re: zdravá strava 

(13.4.2007 13:32:58)
Je fakt, že na jáhly můžeš trefit starší a tím pádem hořké. Ale místo nich kupuju např. jahelné vločky, taky mám doma vločky ovesné, špaldové, pohankové, jimi zahusťuji polévky místo jíšky nebo z nich dělám kaše nasladko. Malý taky tyto věci jí cca od 7 měsíců, už ani nevím přesně, dodnes dělám každé ráno sobě i jemuovesnou či pohankovou kaši nasladko, má necelé dva roky a baští to.

Takže si myslím, že pokud se to umí upravit, tak je pohanka a další velmi chutnou stravou. a na to nikdo alergický nebude.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re: zdravá strava 

(13.4.2007 22:07:58)
Mohla bych poprosit o recept na pohankovou kaši na sladko? Ráda bych ji zkusila. Můj mail je Lenka.Hoblova@seznam.cz. Díky.
 mija 
  • 

Re: Re: Re: zdravá strava 

(13.4.2007 19:15:16)
Prosím, mate-li vyzkoušeno, můžete mi doporučit nějakou "zdravou" kuchařku pro malé dítě? Na trhu je jistě velký výběr, ale raději dám na doporučení... Díky. M
 Líza 


Re: Re: Re: Re: zdravá strava 

(13.4.2007 19:38:47)
Horan-Momčilová: Vaříme dětem chutně a zdravě.
 Nasuada 


Re: Re: Re: Re: zdravá strava 

(14.4.2007 22:08:53)
Líza mě předběhla:-), vařím dle Horana-Momčilové + sešitů zdravé výživy Pavla od Pavly Momčilové. Poslední co jsem koupila a ještě nepoužila: Čermáková, Černá: Kukuřice, rýže, jáhly, Pohanka
 Mišyčka 
  • 

Re: Re: zdravá strava 

(15.4.2007 23:07:52)
Svoje starší dítě jsem kojila do 2 let a do té doby jsem jídelníček uhlídala. Pak už ne. :-( :-( :-(
Těch čokolád... děsný. I od babičky, která vykládá o tom, jak čistit zuby, aby se nekazily. Těch babiček máme 4 a k tomu několik tetiček. Čokolády jsou schované na nedostupném místě a po kouskách večer po večeři "dávkujeme" odměny. Ještě tam je nějaký ten Mikuláš, pak kompletní vánoce i velikonoce. Narozeninové lentilky (250 g) malá bohužel snědla nekontrolovaně. A že pak pěkně blinkala, tak pak souhlasila s tím, že sladká odměna bude malá a až večer.
Od září chodí do školky a přestala jíst špenát a brokolici, problém je s mrkví, když se ovšem jídlo nazve "Bystré oko" - finta ze Sama doma - tak ji sní. Přitom jídelníček ve školce nevypadá vůbec špatně, zřejmě to pochytala od dětí.
Od podzimu se mi do ní nepodařilo dostat pohanku. Nebo jiný jogurt, než ten s Kostíky. Tak aspoň kupuji Lactobacily v lékárně...
Nějak jsem to u ní s jídlem přestala zvládat. Snad to přes prázdniny vylepšíme :-)
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: zdravá strava 

(16.4.2007 9:01:44)
Zkus to vydržet a nevzdávat zdravou výživu. Můj syn je citlivý na určité potraviny a já nebyla dostatečně důsledná, takže mu babičky dávaly to, co chtěly. Já jsem také začala jeho dietu porušovat, což nikam nevedlo. Myslela jsem si asi velmi naivně, že to nějak přežijeme, jenže on na ty zakázané potraviny opravdu reaguje. Tak jsem se nad sebou musela zamyslet a rázně promluvit s babičkami. Jeho zdravotní stav budeme řešit, již jsme objednaní k léčitelce. Dietu pokud možno dodržíme, dokud to půjde. Když vidí u dětí, že mají něco jiného, tak to také chce. Musím mu to stále opakovat, že to, či ono nesmí, protože mu to nedělá dobře. Říkám mu, že až bude mít v pořádku bříško, tak to bude také moci papat. Držím palečky, vydrž.
 Lenka, 2 děti (4r,6m) 
  • 

Re: Re: Re: Re: zdravá strava 

(16.4.2007 11:16:10)
Možná by bylo lepší, samozřejmě upozornit, že malý zrovna toto nemůže, ale místo toho mu nabídnout to, co může. Asi to tak děláte. Náš Davídek je pak schopný paní doktorce sám od sebe odpovědět, že je nemůže, když mu je nabízí. :o)Sama jsem koukala.
 Pavlína&potomci 


Re: zdravá strava 

(13.4.2007 14:23:03)
KatkoFifi,
naprostý souhlas. Jsem neskonale vděčná, že tady v Praze je školek hodně a přece jen se dá vybrat taková, která bude nabízet mj. i zdravé jídlo. Lituji maminky z menších měst či vesnic, kde takový výběr není a dítko musí chodit do školky, která je k dispozici, bez ohledu na to, jak se tam vaří. Chápu i to, že pokud je v městečku jedna, dvě školky, byl by nejspíš problém začít najednou vařit zdravě - celozrnné obilniny, luštěninové pomazánky, tmavé pečivo, méně masa, ale zato kvalitního (žádné uzeniny a párky)... Věřím tomu, že spousta dětíb y to nejedla, když je doma zvyklá na vepřo-knedlo a kupované chemické mňamky... Navíc mám vážné podezření, že většina kuchařek podobnou stavu ani vařit neumí, protože se léta jelo skutečně jen na to vepřo-knedlo a podobné české speciality...
Ovšem to byla jen filosofická vložka, osobně jsem s naší školkou spokojená, neb se tam velice snaží. Synek je na zdravou stravu zvyklý z domova, jí bílé (domácí) jogurty, celozrnné pečivo (výborný doma pečený chlebík :)) ), všemožné obilniny, ovoce, zeleninu, doma pečené skladkosti slazené slady či obilnými sirupy, pije bez problémů čistou vodu a neslazené čaje...
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: zdravá strava 

(15.4.2007 22:38:51)
Ja jsem s jidelnickem v nasi skolce spokojena. Sladka hlavni jidla minimalne (u nas se neji - proste klukum ani mne nechutnaji), sem-tam mame u babicky palacinky a to je jina :-DDD. Jeden den v tydnu maji deti 2 jidla, z kterych si vybiraji. Ovoce/zeleninu maji ke kazdemu jidlu. Odpo, kdyz prichazim pro kluka hodnekrat slysim pani ucitelku - "deti, je tady v mise zelenina/ovoce, pojdte si vzit"...

A souhlasim taky s nazorem, ze deti se uci v RODINE zdrave strave. Ne, ze bych byla fanatik, ale mladsi syn uz nejak odrostl masovozeleninovym prikrmum bez chuti a zapachu - takze varim jenom jedno jidlo, ale snazim se vybirat tak, aby to smeli i deti jeho veku (je mu 20 mesicu) - my dospelaci si preci jidlo muzeme pak ruzne dochutit, okorenit. A nestezuji si ani deti ani manzel.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: zdravá strava 

(17.4.2007 15:31:05)
K tomu "poznávání z plínek" - pokud jde o stravu ve školce, tak dítě ti do školky s plínkami nevezmou. Myslím, že ve školkovém věku je většina dětí bez plínek i na noc, takže bys to musela zkoumat v míse :-) Je pravda, že mám přehled o tuhosti stolice dcery, vzhledem k tomu, že jí zpravidla utírám po velké já. Naštěstí má "bobky" :-))
Kdyby se někdo zděsil, o čem že se to tu proboha bavíme, tak má pravdu - o hovnu! :-))))
 Rajka,tři děti 
  • 

Každý má kousek své pravdy 

(13.4.2007 11:45:15)
Naprosto chápu maminku,kterou skladba jídelníčku ve školce nazlobila.O to víc mrzí,když prahnete po změně,ale jste osamělým pěšákem.Vytrvat a něco změnit je pak téměř nemožné....Zažila jsem to na vlastní kůži,na schůzce ve školce jsem měla k jídelníčku připomínky a byla jsem JEDINÁ !!!!!!!Trochu šok....

V loňském roce mé dvě děti ukončily MŠ,letos jsou tedy prvňáky.Po celou dobu čtyřleté docházky jsem pečlivě četla jídelníček.Při některých variantách jako např.salámová pomazánka na vece,mléko...mi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.Ostatní jídla taky zcela postrádala fantazii,přednost měla česká kuchyně a to,co dle kuchařek děti nejspíš snědí(nedělám si iluzi,že ony samotné doma vaří zdravá jídla)....omáčky s brambory či knedlíky,sladká jídla,luštěniny s párkem,vepřové,hovězí a kuřecí v nějaké typicky české úpravě.Svačinky byly představě zdravé výživy na hony vzdálené....pomazánky na vece,mléko či čaj a to i tehdy,když se mléko k pomazánce naprosto nehodilo(viz výše zmiňované)a mohlo by způsobit u citlivějších dětí akorát bolest břicha.Když nebyly pomazánky,místo vyplnily sladké rohlíky,briošky,šátečky či koláče se sladkým čajem či džusem.Sladké k sladkému si dá snad opravdu jen šílenec.Něco jako vámi pisatelkami popisovaný jogurt,banán či jablko s mandarinkou jsem nikdy nezažila.Zato bonbónky za odměnu se to jen hemžilo.....

Časem jsem totálně rezignovala a doplňovala fádní školkový jídelníček doma tím,co považuje naše rodina za podstatné(jogurty,ne příliš slazené vločky,mléko,hodně ovoce a zeleniny,lehké rybí a drůbeží pokrmy,potraviny s vlákninou,jáhly,pohanka,parabolizovaná rýže,dostatek tekutin: ne příliš či vůbec neslazených v mnoha variantách(ovocné a bylinkové čaje,ředěné džusy,minerálky či jen obyčejná voda).Když se tak stravují rodiče a dětem totéž odmalička předkládají,nemá s ničím dítě problém.

Ten vidím hlavně v tom,že rodiče dnes nemají na přípravu jakéhokoli jídla čas ani zájem,většina z nich se stravuje ve fastfoudech,kam berou i potomky,nosí domů potraviny i pro ně samotné lákavé-saláty s majonézou,salámy,párky, hranolky a pak už je opravdu pozdě v MŠ něco napravovat,protože děti očekávají svůj milovaný smažák,hranolky či párek.Ve všem ostatním se budou jen šťourat.A aby se jídlo nevyhazovalo a netekly zbytečně peníze,kuchařky jim to nabídnou.Zdravá výživa je ,bohužel,u nás stále v plenkách a většina má zakódováno CO JE ZDRAVÉ,NENÍ DOBRÉ.Že už leta vycházejí různé kuchařky,které nabízejí z produktů zdravé a racionální výživy spoustu výborných a chuťově atraktivních variant,nechává spoustu lidí naprosto lhostejnými.

Na závěr věta jedné maminky,která vodila své dítě do školky denně s lízátkem v puse a podivovala se mým komentářům nad jídelníčkem:
Já nevím,co pořád máte s tím jídlem,to ,co tu je napsané,to vařila i moje babička,maminka,jedla jsem to celé dětství a žiju.....

A to je náš český pohled na věc.Jen proboha nic neměnit!!!!!!!

 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Každý má kousek své pravdy 

(13.4.2007 22:12:32)
Známého synovec údajně nejí nic jiného, než colu a hranolky. No hrůza!!!!
 Helena 
  • 

šokující 

(13.4.2007 11:45:52)
Pokud jste stravovací referent, jak píšete, tak si v první řadě prověřte, co děti ve skutečnosti dostávají. Pak teprve pište.
 Iva & Anežka & Jolanka 


a co... 

(13.4.2007 12:30:30)
se zkusit v dané školce domluvit, že by si ke svačince přineslo každé dítko ovoce-zeleninu, které má rádo z domu...???Pak by nebyl ohrožen ani rozpočet, ani děti, které by tyto věci konzumovati nechtěly.
 nekázanka 


Re: a co... 

(13.4.2007 12:41:15)
obávám se, že to se nesmí kvůli hygienickým předpisům vztahujícím se na školní stravování (z tohoto důvodu jsou celkem problematické i zmíněné bonboby, oříšky a jiné pochutiny, které rodiče nosí z domova). vím sice, že se to někde takhle praktikuje, ale pokud by přišla kontrola, byl by to možná průšvih.
 asmara 
  • 

Re: Re: a co... 

(13.4.2007 14:58:40)
za jistých okolností to možné asi je.Můj syn držel půl roku přísnou jaterní dietu,nad jídelníčkem mi vstávaly vlasy hrůzou/přiznám,že předtím jsem byla laxní matka,která to moc neřešila,doma zdravě jíme,ale neměla jsem tendence bojovat s větrnými mlýny/ a protože podle jakýchsi
vnitřních předpisů není možné,aby dítě navštěvovalo celodenně školku a neplatilo stravné,nosila jsem denně kastrůlky s obědem a svačinou a odnášela si je plné rozličných UHO omáček a gulášových polévek.Vždy mě zvlášť dojímala kombinace gulášovky s kynutými buchtami.....
 Míša, syn 4 roky 
  • 

vybíravost:-) 

(13.4.2007 13:06:51)
Milé maminky, buďte rády, že vám dítka tak hezky papají. Já v podstatě ani školkovské jídlo moc neřeším, syn nejí skoro nic, odmítá mnohdy i ochutnat. Má to asi v genech po mě:-)
Naštěstí největší nedůvěru má ve sladká jídla a ani bonbóny, zákusky apod. ho neoslovují.
Nejlepší jídečníkem je snídaně: makový závin, oběd: dietní kuřecí maso a suché brambory, večeře: suchý chleba, tvrdý sýr, půl rajčete:-)))

A to ne, že bychom se nesnažili!
 jitka, 1 dcerka 
  • 

Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(13.4.2007 13:24:30)
Milé dámy, pracovala jsem jako uč v MŠ a po mateřské jako poradc pro správnou výživu.
1) děti opravdu rády mlží, ne každé, ne vždy, ale většinou a většina. Není nic horšího, než dítě, které je vybíravé a brečí že tohle mu maminka nedává. Mám na výběr dvě věci. Buď to budeš jíst protože to je zdravé, nebo nebudeš. Doma z toho je, že ho učitelka každopádně hubuje a je na něj zlá, nebo mu nedá najíst. Pokud mu ale dá, to co dítko chce, tak ve většině případů nejí zdravě podle rodičovských představ. Zde by si mnoho z nás mělo sáhnout do svědomí. Nezapoměňte, že rodiče si chtějí vyzvednout dítě, které je najedené. a to nejde, pokud vám 5 dětí z 10 odmítají jíst hrášek, protože mu ho odmítnete rozmačknout vidličkou. Takové dnes ty děti opravdu jsou a nedělám si iluze ani o tom svém.
2) limity ...100x a 1000x diskutované a opravdi nízké
3) já rozbory masa viděla na vlastní oči. Kuřecí a ryby jsou dnes mnohem horší, než hovězí, případně vepřové. Pokud dítě netrpí obezitou, není opravdu důvod podléhat moderním trendům, že vepřové je nezdravé, že po hovězím zešílíte (bohužel ta cena!) tak není důvodu se masu vyhýbat. A jáhly, čočka a podobně? víte maminky čím jedí děti? Očima. Prostě jim se ty jáhly nelíbí a jsme u bodu 1. Pokud dítko není na tato jídla zvyklé z domova, tak se s tím moc neudělá. A propo: proč by školka měla suplovat rodiče v návyku na zdravé jídlo?
 Líza 


Re: Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(13.4.2007 18:39:21)
Na druhou stranu proč by měla návyků na zdravé jídlo děti zbavovat ;-))))
Ale když jsi ta poradkyně, tak mi ve tvém rozboru chybí jedna velmi podstatná věc. A to - "nechceš - nemusíš". Kde je probůh psáno, že tomu dítěti musí všechna jídla ve školce kdovíjak chutnat nebo že je dokonce musí sníst? Když nechce, ať to nechá, pokud má hlad, tak si asi aspoň trochu vezme, když hlad nemá, tak co? - A tady jde zase jen o to, že kazíme dětem zdravé návyky (které pravda tedy někomu stačili zkazit už rodiče a prarodiče) - že dospělí vybírají, co se bude jíst, a dítě rozhoduje, kolik se toho sní. Třeba jedna lžíce. Dítě ví, jestli má dost...
Jenže něco takového je ve školkách nereálné.... ještě v tomhle století mi ve školce dítě citově vydírali, když se jim zdálo, že málo snědlo. Chtělo to několik rozhovorů, které nakonec z mé strany končily poměrně ostře, než pochopili, že mají nechat holku, ať sní, kolik chce sama. A pokud nesní skoro nic, že mi to mají jen říct (aby si nevydyndala deset minut po nesnědeném obědě tatranku).
 Hanka, učitelka 
  • 

Re: Re: Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(15.4.2007 22:16:37)
Lízo, myslím, že jsi správná maminka, když se nerozčiluješ hned, když ti dítě ve školce něco nesní. Většina rodičů ale taková bohužel není a když dítě párkrát oběd nesní, dělají dusno.
Myslím, že je potřeba rozlišovat, když dítě nechce dál jíst, protože nemá hlad= určitě se nesmí dál nutit, anebo nejí, protože mu to nechutná, a to by se podle mého názoru učitelka měla snažit ho k jídlu motivovat. Je to ale velmi těžké rozeznat.
Není mi ale jasné, jak chceš, aby si děti postupně ve školce zvykaly na nová zdravá jídla, když jim zpočátku moc nechutnají a nechtějí je jíst.Dítě řekne:Já už mám dost, už nechci" už po dvou lžičkách. Ty víš, že nasycené ještě není, ale pokud ho budeš přemlouvat, řekne doma: "učitelka mě nutí" a přiběhnou na tebe rodiče. A potom řeknou- ve školce by měli děti učit jíst zdravá jídla. Ale jak???!

 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(15.4.2007 22:44:15)
Hano,
i když si myslíš, že to dítě nasycené není, nutit a přemlouvat bys ho neměla. Může to být jen tvůj mylný dojem. Však ono si to dítě nejspíš časem uvědomí, že když oběd nesní, bude pak mít hlad. Nebo opravdu má malou potřebu jídla, moje dcera byla řadu let přesně takový případ - stačilo jí k nasycení pár lžiček. Během minulého roku hodně vytáhla do výšky a rázem začala pěkně "futrovat". Zrovna dnes snědla u babičky k obědu 10 jahodových knedlíků, a zhruba po třech hodinách místo svačiny ještě asi osm dalších. :-)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(16.4.2007 7:13:09)
Hanko, dítě se k jídli nesmí přemlouvat, a pokud ho k té zelenině přemlouvat budeš, má o důvod víc ji nejíst. Pokud dítě ví, že to je prostě jediné jídlo, které má k dispozici, tak si několikrát vezme pár lžiček a pak zjistí, že kvůli tomu mělo hlad a příště už toho radši sní víc. Čím víc tanečků kolem jídla, tím víc odmítání ze strany dítěte. Kdybys moje dítě přemlouvala k tomu, ať jí, i když jasně řeklo, že má dost, taky bych na tebe do školky přiběhla. Tímto způsobem mi z dcery, která nikdy nedělala s jídlem problém, jednu dobu paní ředitelka málem udělala takovýho toho vybíravýho rejpavce. Mluvily jsme o tom několikrát a nakonec z mé strany i dost rázně - z její pak zaznělo něco ve smyslu "až bude podvyživená, nechoďte si na nás stěžovat" a když konečně přestala s citovým vydíráním, kdo všechno bude smutnej a jak bude nemocná, když to nespapá, tak holka začala zase normálně jíst - kvůli sobě, ne kvůli okolí. Přemlouvat děti k jídlu je cesta do pekel a překvapuje mě, že to jako učitelka MŚ provozuješ.
 Hanka, učitelka 
  • 

Re: Re: z pohledu učitelky a poradce pro výživu 

(15.4.2007 22:00:31)
Souhlasím 100% se všemi třemi body. To, že některým maminkám nevadí, že jejich děti nejedí ve školce, je ojedinělé. Většině to vadí a svádí to na "nedobrá" jídla. To ale v mnoha případech jsou luštěniny, zeleninové omáčky, saláty, apod. Myslím, že je to často tím, že oni sami je nejedí. Ne náhodou máme celosvětové prvenství v rakovině tlustého střeva a tolik obézních dospělích i dětí. Držím palce všem, kdo se snaží pomoci lidem zlepšit stravovací návyky a přeji hodně štěstí!
Mimochodem- co se týče druhů masa- nechápu, co může být zdravé na kuřecím mase, když ta kuřata se od vajíčka dostanou na pult za 38-42 dní a jsou krmena směsmi s proteiny a hormony..(to není science- fiction, to jsou všechna ta kuřata, která kupujeme v hyperkách a která kupují i školní jídelny. Tyto informace jsou v učebnicích Mendelovy zemědělské univerzity)My doma chováme ovce a prasata- věřím, že toto maso je tisíckrát zdravější, třeba i ten níže diskutovaný prejt.
 Vanda1 
  • 

Re: vybíravost:-) 

(13.4.2007 13:29:17)
Jé, Míšo,
asi máme nějaké ty geny společné. Já jsem coby dítko měla úplně stejný jídelníček jako Tvůj syn, akorát bez toho rajčete (já jsem měla okurku nebo tak něco, rajčata syrový nesnesu). Suchý brambory (babičku zvyklou zalévat hojně šťávou z masa brali přitom čerti), zákusky jsem vždycky odmítala (i dnes jím z celého sortimentu cukráren tak dvě věci, ostatní prostě nepotřebuji... narozeninový dort bylo pro mne nutné zlo, stejně jsem ho nejedla), chleba namazanej máslem a na to sýr bych nevzala do úst (buď jenom s máslem, nebo jenom se sýrem).
Dneska si ale nijak potravně omezená nepřipadám... jakmile se člověk stravuje sám dle svého a není odkázán na uniformní veřejné stravování, přizpůsobí si jídelníček a okruh vařených jídel svým potřebám a je to v pohodě. Jediný problém nastává na různých návštěvách a akcích, kde člověku předkládají (popř. vnucují) pokrmy, které opravdu neocení, jako třeba když se diví mně že k řízku nechci bramborový salát, ale jenom suchý brambory (o co všechno se já ubohá ochuzuji) nebo že manžel odmítá svíčkovou a podobný věci, protože špatně tráví cokoli na smetaně (no určitě je tím omezen o nějakou zásadní životní kvalitu)...
Tak držím palce, hlavně ať si doma jídelníček přizpůsobíte, a ať jste zdraví :o)
 Míša, syn 4 roky 
  • 

Re: Re: vybíravost:-) 

(13.4.2007 13:37:08)
Vando, to jsme z jednoho těsta!!
Já jsem třeba vždycky poznala, když jídlo obsahovalo nějakou ingredienci, kterou jsem nesnášela. Byť v mikroskopickém množství a všichni tvrdili, že to nemůžu poznat. Nebo ze mě tchýně šílí, když takřka chirurgicky preparuji vepřové nebo hovězí maso:-))) Když jsme v zahraničí, zásadně jím jen to, co znám, a nejsem žádný nadšenec do exotických pokrmů...zkrátka za to nemůžu. Upřímně závidím těm, co rádi ochutnávají.
A pak se mám divit, že syn má s jídlem tytéž problémy?! No, nedivím se:-)
Snad z toho časem trochu vyroste jako já.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: vybíravost:-) 

(13.4.2007 14:02:45)
Amen :o)
Jisté ingredience odhalím ve stopovém množství ("vždyť to tam nemůžeš poznat").
Jsem mistr v preparování masa ("ty se v tom zase vrtáš").
Úplně stejné to mám i s tou exotikou (manžel to má podobný, když byl na služebce v cizině, živil se tam týden suchýma bramborama :o).
A taky se to časem dost zlepšilo a žijem s tímto "handicapem" spokojeně :o)
 Kudla2 


Nic se nemá přehánět. 

(13.4.2007 13:19:21)
Viděli jste pořad Jamie Olivera o školních jídelnách? Jak tam měli KAŽDÝ DEN pizzu, hranolky, hamburgery, pořád to samé? A když se snažil to změnit a zavedl tam zeleninu, děti to nejedly a navíc narážel na odpor ředitelů, protože to stálo moc peněz.

To je problém, naše školky jsou proti tomu zlatý. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale na tom jídelníčku u Lucky ve školce neshledávám - snad kromě těch párků - nic nevyhovujícího. U toho masa je mi naopak sympatické, že to střídají - nemyslím si, že by bylo moc žádoucí jíst pořád jenom jeden typ masa, byť by bylo považováno za "zdravé". A pokud má to hovězí jednou týdně a doma se nevaří vůbec, tak v tom nevidím problém.

My se snažíme doma vařit ze surovin, nikoli z polotovarů, hamburgery a hranolky dětem nedáváme vůbec a smažené jen výjimečně. Taky se snažíme jíst hodně zeleniny a ovoce. Ale připadá mi, že striktně odmítat cokoli, co není celozrnné pečivo, naklíčené zrní, pročítat všechna "éčka" na obalech a zavrhovat občasné bonbóny a čokoládu už trochu zavání fanatismem.

Nedávno jsem byla na velikonoční akci, kterou pořádalo mateřské centrum. Děti tam putovaly za "pokladem", který představovaly "biobonbóny" z melasového cukru. Takže se organizátoři maximálně snažili vyhovět požadavkům zdravé výživy. Přesto se našla jedna maminka, kterou to děsně zprudilo a vynadala jim, proč tam nemohli dát místo bonbónů radši hrozinky nebo třeba nějaké obrázky, že ONA bonbóny svým dětem zásadně nedává a takhle z pokladu nedostaly nic a mrzelo je to. Dětem bylo cca okolo 4-5 let a neříkala nic o tom, že by byli alergici. Tak tomuhle říkám fanatismus.
 Míša, syn 4 roky 
  • 

Re: Nic se nemá přehánět. 

(13.4.2007 13:22:20)
Souhlasím!
Ovšem biobonbóny....to už je na mě trochu moc:-)
 Lassie 
  • 

Re: Nic se nemá přehánět. 

(13.4.2007 17:05:59)
Pravda, Jamie sváděl velký boj, ale situace se začala celkem pozitivně obracet k lepšímu, když už to skoro vzdával. Jsem také proti fanatismu, ale zároveň bych nerada, aby to dopadlo právě jako v těch britských školách, kde neexistovalo, aby nebyly každý den hranolka s něčím smaženým. Abychom pak Jamieho nemuseli povolat :-)
 vb 
  • 

Re: Nic se nemá přehánět. 

(14.4.2007 8:09:06)
Mohu jen potvrdit, dcera navstevuje skolu v zahranici; obedy: pizza, tacos, hamburger, cheesburger, apod. Je faktem,ze ovoce a mleko jsou denne, ale ovoce typu sladky broskvovy kompot,...Nejvetsi sok byly ale svaciny -je zcela proti "bontonu" davat diteti svacinu z domova, jako jedinci. Mohlo by to poskodit citeni ostatnich, rozumejte napriklad chudsich deti(?!); tak mi to tedy bylo opakovane zduvodneno. A tak jsou svaciny hromadne, vsem stejne a stejne veci, tj. co rodiny na zacatku tydne dodaji pro celou tridu-typnte si, same crackers, takze dlouhodobe kazdy tyden dodavame balik jablek ci pomerancu a mam overeno,ze je to jediny zdroj cerstveho ovoce.
Pravda, asi bych se uz mela prestat divit, po zkusenostech,ala pozvani na obed do lokalni rodiny. Anoncovali,ze bude krocan (neslo o Den dikuvzdani); ovsem ten obed byla kava, a sendvice naplnene platky kruti subky. Moje bezne obedy v dobe materske, kdyz se nektere mistni zname zastavily je vskutku sokovaly-ryze s kuretem v bile omacce pro ne predstavovala zazitek k neuvereni, povazte "domaci jidlo" ve vsedni den. Takze stale odolavame, pizza nam do domu nesmi a dceriny kamaradky se oakvane ptaji, kdy k ni zase mohou prijit na sleep over s ceskou veceri a nebo, kdy udela dcerka ve skole cesky den s jahodovymi knedliky (naposledy jsme jich dodaly asi 60 kousku, protoze dva vzorky na hlavu byly malo).
 adelaide k. 


Re: Nic se nemá přehánět. 

(15.4.2007 8:31:34)
Kudlo, a byly ty bobnony opravdu v bio-kvalitě?? Nebo používáš termín Bio pro něco (podle tebe) nesmyslně alternativně zdravého??? Víš co označení "Bio" znamená???? V poslední době se setkávám dost často s hodně pohrdlivě vyslovovaným označením "bio" ve významu "určené pro fanatiky zdravé výživy" a dost mě to štve.
 Kudla2 


Re: Re: Nic se nemá přehánět. 

(15.4.2007 13:09:31)
Adelaide, to nevím. Pytlík jsem neviděla, byly to takové hnědé bonbóny, dítko ten svůj snědlo hned, jak ho dostalo. Ale jeden z organizátorů říkal té mamince, že jsou to bonbóny, kde je místo cukru melasa, a měly by být tedy "zdravější" než třeba bon pari.

Osobně si myslím, že název "bio" se používá pro spoustu věcí, které chce prodejce draho prodat ;-))

Jádro problému nevidím v tom, nakolik si ty bonbóny zasloužily název "bio", ale v tom, že organizátoři se poctivě snažili, aby těm dětem dali něco šetrnějšího, a přesto se našel někdo, kdo je za to "zpucoval". Mně osobně by nevadily ani ty bon pari, ale když má někdo na nějaké hromadné akci nějaké hodně extra požadavky, tak je to jeho problém a přijde mi hloupé prudit s tím ostatní. Kteří to nota bene dělají ve svém volném čase a maximálně se snaží, aby to všechno klaplo a děti se dobře bavily.

Na takových akcích se také rozdávají preclíky, perníčky apod., ale nikdy jsem nezažila, aby se nějaká maminka rozčilovala, že její dítě má třeba celiakii a jak ono k tomu přijde. Přitom tam by k tomu byl nějaký racionální důvod.
 jutta 
  • 

pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 13:47:49)
Jsem opravdu v šoku z jídelníčku, který pisatelka uvedla. Kdybych věděla, že mému dítěti dávají ve školce nebo škole takové humusy, tak snad rovnou zajdu za ředitelkou a budu si stěžovat. Kobliha malému dítěti nepatří do pusy a sladkosti už vůbec. Právě ve školce by měli udržovat trend zdravé výživy, protože jak se děti jednou naučí, tak budou jíst i do budoucna. Já sice svému dvouletému synovi taky občas dám bílý rohlík, ale je to pouze vyjímečně, když dojdou jogurty. Sladkostem se vyhýbáme, ale jsou tu pořád babičky a tety, které zákaz sladkosti nerespektují a místo ovoce jim cpou čokoládu. Letošní pomlázka tedy skončila v koši, protože to byla samá čokoláda. Že je toho škoda?? Není, nedala bych to ani jako polevu na bábovku. Mým odstrašujícím příkladem je má sestřenice. Jako miminko byla krásné dítě s váhou tak akorát. Pak přišly ty sladkosti, které jí teta cpala, aby jí utišila. Dneska je jí skoro 18let a při výšce 165cm váží metrák!!! Hrůza. Takže maminky, dbejte na zdravější stravu vašich dětí a o to, co jim ve školce dávají jíst. Je to důležité. Potom už bude pozdě něco řešit.
 Kudla2 


Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 14:00:02)
To mi přijde, nezlob se, už docela přehnané. To, že dítě občas dostane čokoládu nebo koblihu, z něj ještě hroudu sádla neudělá, když bude mít dost pohybu.
 Kudla2 


Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 14:00:42)
To mi přijde, nezlob se, už docela přehnané. To, že dítě občas dostane čokoládu nebo koblihu, z něj ještě hroudu sádla neudělá, když bude mít dost pohybu.
 Itica 


Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 14:09:57)
To sice ne, ale rozhodně mu to podrývá zdraví. Takový věci by měly být ze školkového jídelníčku pryč. Mě jako matce dítěte rozhodně není jedno, co můj syn dostává k jídlu. Někomu to ale jedno je. Apropo jednou koblihou to začíná a končí třeba deseti za jeden den. Stejně jako u všech jiných jídel a zlozvyků. Ono se totiž lehce může stát, že si dítě na pravidelnou koblihu zvykne a pak nebude chtít jíst nic jiného. Jako můj švára- kakao a čokoláda to bylo jeho jediný jídlo- prarodiče ho tím krmili a tchýně pak byla na pokraji zhroucení a švára nemocnej. Musel na dva měsíce na léčení, aby ho vůbec zachránili. Takže pokud budu chtít, aby moje dítě jedlo koblihu, tak mu jí dám sama, ale od školky čekám, že mu budou dávat pouze jídlo zdravé nebo minimálně neškodné.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 15:18:28)
Jutto, nemáš ty to na hranici hrůzy z jídla? Vyhodit čokoládu do popelnice,srdce mi krvácí, příště pošli:)))
Mám dvě odrotlé děti a jedno mrńavé, největší hošík má naprosto jiné stravovací návyky (množství, rychlost, skladba) a jinou postavu než jeho o 4 roky mladší sestra. Vyrostli stejně(stejná doba doma, stejné školní jídelny, stejné babičky)
A víš co, u kluka mě brala hysterie, že má sklony k nadváze a on se chudák, když už něco dostal(potají většinou) naučil futrovat rychlostí blesku do zásoby. Není to žádné drama, ale má s jídlem problém. No a já si myslím, že je to moji šílenou soustředěností na zdravou výživu, a naprostým tabuizováním sladkostí, když byl děcko. Mrzí me to, pozdě.
 Itica 


Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 18:50:39)
Neee, to opravdu nemám. Jen se snažím to sladké dětem nedávat. Je to asi tak, že když si mám vybrat mezi čokoládou a banánem, tak radši dám banán. Dneska totiž uznávám, že můj strýc doktor přes zdravou výživu, měl pravdu. Sladkosti a čokoláda, to je jed. Hlavně pro děti. Když to vezmu tou hodnotovou cestou, tak jim sladký nic nedává. Je to energetická bomba, která stejně tak jak umí energii dát, tak jí zase rychle vezme. Takže když si dám čokoládu, tak budu plná energie, ale jen na chvilku a po chvilce budu k smrti unavená. Takže proto se snažím taky dětem jí nedávat, protože pak jsou jako z divokých vajec a za chvilku zase protivný a unavený. Hlavně ten mladší.
Jestli chceš, ještě tu nějaká čokoláda asi je, tak ti jí pošlu. Písni adresu:-)
 Nerida 


Re: Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(15.4.2007 14:16:57)
Souhlasim se vsim, krome cokolady. Pokud se jedna o horkou cokoladu v dobre kvalite a malem v mnozstvi, ta nejen ze neskodi, ta dokonce prospiva.
 Jika 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(16.4.2007 9:51:31)
Mně by zajímalo, co na to děti Jutty, když jim maminka vyhodila pomlázku do koše?
Myslím, že tohle už fanasismem aspoň zavání...
 Itica 


Re: Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(16.4.2007 14:41:51)
Na to mohu odpovědět. NIC. Pár kousků jsem jim schovala, ale když to nevidí, tak to nechtějí. Takže dostanou sušenku a na čokoládu si ani nevzpomenou. Nechtějí ji. Fanatiznus to není, proč by měl být??? Jen se snažím chránit zdraví svých dětí. Ten starší to pochopí a ten mladší na nějakou čokoládu už dávno zapoměl. Jak jednoduché!!
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


To je trošku přehnané 

(14.4.2007 8:06:01)
Synek je zatím malý, ale pravda je taková, že děti hodně touží po tom, co nemají. Až bude chodit sám do školy, do kroužku atd., nebude mít problém si koupit, na co má chuť. A doma se tím rozhodně chlubit nebude.
Já razím zlatou střední cestu - občas něco sladkého holkám pustím, zbytek obstarají babičky a pravda je taková, že to nijak nevyžadují.
Čaj pijou neslazený od malička, dokonce se nedávno můj otec málem skácel, když ho Tereza s kamenným obličejem poučovala, že ona čaj nesladí. A když byla maličká a my jsme byli někde v restauraci, zásadně si objednávala neslazenou "mineualku".
S velikonočními zajíčky se to u nás má tak napůl - přebrala jsem je, ty z lepší čokolády (nad těch 30% kakaa) jsem nechala, ty horší jsem bez milosti vyhodila.
A s naší školkou jsem moc spokojená, za 23,50 Kč/den dostávají děti pestrou stravu. Kolikrát ani nevím, co že to děti přesněd mají: např. vrťánková kaše nebo hummus (jídlo z cizrny, původem z Izraele), proto vítám, když na nástěnce u jídelníčku visí recepty na takové zdravé jídlo. Terezce chutná, tak proč ho nezařadit doma.
A ještě jsem se chtěla vyjádřit k McDonaldu - tam moje děti nikdy nebyly a upřímně, ani já a to mi bude skoro třicet. Myslím, že k tomu není důvod. O tom, jak zdravé věci tam prodávají se nemusím rozepisovat, ale navíc jsou ty hnusy děsně předražené. Ne, že by moje děti (teda zatím jen ta starší) nejedla nikdy hranolky, ale vyjímečně, třeba na dovolené, si může zobnout. Ale teď je z fastfoodu poučena, neb moji rodiče ji koupili langoš a ona čtyři dny a noci běhala na WC, myslím, že už to ani chtít nebude.
 Denisa, syn 5 roků 
  • 

Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 14:13:03)
Přesně, všichni se těď zbláznili do zdravé stravy a do biopotravin. A v jakém životním prostředí vyrůstají bio zvířata a rostou bio rostliny - pod stejným nebem jako ty ostatní, ve stejném znečišteném ovzduší a padají na ně stejné kyselé deště, atd. A že je v nich míň chemikálií, ono se to dožene zase někde jinde. Nebudou mít rakovinu,ale biorakovinu.
Extrémy jsou na nic. Všeho moc škodí. Stejně to rádoby uchráněné dítě od sladkostí bude chtít jednou ochutnat a možná tím, že se mu to normálně občas nedostávalo, tak mu to o to víc zachutná a bude se tím cpát v pozdějším věku, stejně tak třeba s řízkem či něčím jiným. Stačí jíst rozumně, normálně, každý si vybere co mu vyhovuje. Jíme doma všechno, i zeleninu i ovoce i sladké i celozrnné i maso i občas smažené. Od každého něco a všichni jsou spokojení a tak to je i ve školce.
 Itica 


Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 18:57:14)
No jistě, všeho trochu, ale ty koblihy bych fakt dítěti nedala. To radši sladký piškot. Jasně že budou mít touhu to potom ochutnat, ale povíme si na rovinu. Já jsem třeba nikdy nekouřila cigarety (zkusila, ale nekouřila) a dneska mě to neláká. Jako děti jsme taky sladký neměli a taky mě to neláká. A když něco ano, tak to ochutnám nebo se toho přejím a konec. Jenže kdybych jedla sladký pořád a často, tak jsem za chvilku jako ta moje sestřenice. Nemám nic proti lidem s nadváhou, ale přece jen je to strašný, když mají pak zdravotní problémy. A o tom to je. Myslím si, že pokud děti mají jíst sladkosti, tak ať jim je dávají rodiče a ne ve školce. Aspoň mají rodiče přehled, kolik a co sní. Nebo snad ne???
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(17.4.2007 11:24:50)
nadvaha neni vzdy jen o nerozumnem konzumovani sladkosti! a naopak. manzel sni od malicka jednu dve velke cokolady denne a je jak vyzle. vas nazor, absolutne zadne sladkosti mi pripada uz opravdu malicko jako fanatizmus. osobne synovi sladkosti nedavam, ale kdyz to semtam udelaji babicky, tak privru oko. myslim si, ze od vseho neco (krome fastfoodu apod.) je nejlepsi. ono si pak dite uz samo vybere co chce
 Mery72 


:-)) 

(13.4.2007 14:13:33)
Jo jo, jako bych se slyšela (teda spíš četla:-) před šesti lety! Dnes máme tři děti a stravu mají někdy zdravou, někdy nezdravou, někdy slanou, někdy sladkou, i na tolik opovrhované bonbóny někdy dojde, na náročném výletě mají od 4 let povolený tvrdý salám (vysočina, jinak to nejíme) a na zdraví nebo jejich prospívání si nemůžu stěžovat. Příjdou mi ty některé příspěvky fakt zvláštní. Chovejme děti ve skleníku, aby se náhodou nesetkaly se světem...
Aneb všeho s mírou.
 Míša, syn 4 roky 
  • 

Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 14:30:53)
Také se mi to zdá silně přehnané. Důležitá je podle mě vyváženost a celkový životní styl. Když jsou děti v pohybu, nesedí u počítače, ale jezdí na kole, chodí na výlety, po sladkém jsou naučeny čistit si zuby, přijde mi normální, že si na výletě dají nějakého brumíka. Důležité je, aby i to mlsání bylo kvalitní, tedy žádné lídlovské čokolády:-)
V rodině máme sestřinici, jejíž dětičky byly také drženy na uzdě co se sladkostí týče, ale to byste je měli vidět, když se sešly s jinými dětmi (z téže rodiny!) a dostali oplatky....myslíte, že si vzpomněly na dobrou, zdravou výchovu? Kdepak? Balení v nich zmizelo rychlostí blesku.
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 17:11:44)
Milá Jutto a jak si prosím tě do budoucna představuješ pobyty dětí třeba ve škole v přírodě, na táboře ? Jak to řešíte na dovolené, na výletech ? Stále máš s sebou bio-nezávadnou-zdravou stravu ? To já jsem prostě padouch, na výletech dětem zmrzku, ba občas i párek v rohlíku zakoupím.Budu se muset nad sebou vážně zamyslet. Jinak já zase u nás znám holčinu, která majíc maminku přísnou vegetariánku, kupovala si denně cestou ze školy z kapesného 10 dkg gothaje a jedla ho z papíru před sámoškou. Nějak se tam ta ozdravná výchova minula účinkem.
 Itica 


Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(13.4.2007 19:09:12)
Ale já jsem přece nemluvila o bio potravinách. Jen jsem řekla, že sladký pro děti není to pravý ořechový a že koblihu by fakt ve školce dostávat nemuseli. To radši to ovoce. Z koblihy nic nemají, pouze zaplácanej žaludek. Moje děti si taky občas dají párek v rohlíku. A jak řeším výlety?? Snažím se koupit něco, co není moc sladké, nebo tučné, smažené a pokud možno bez těch chemických přísad. Jistě, jde to těžko ale jde to. No v zimě jim třeba s sebou táhnu jogurty, ovoce, sušenky (ne čokoládové), pečivo a v létě hlavně to ovoce, pití, pečivo a nějakou tu sušenku. No je rozdíl dát sušenku a třeba tu koblihu. Rozhodně nenutím děti jíst klíčky, semínka, suchary a tak. No ale když si to koupím někdy pro sebe a oni projeví zájem, tak jim to ráda dám. Radši než čokoládu. Vždycky bude lepší ovoce než čokoláda (jakákoliv a ne jen ta z Lidlu), čaj než rum, selský rohlík než kobliha. Je sice fakt, že na něco umřít musíme, ale proč to tak uspěchat. Osobně jím jen to, co není smažené (většinou, protože mi to nezvládá žaludek), co není moc kořeněné (chilli, pepř, a další pálivé) a i to sladké. Když mám chuť na zmrzlinu, tak si jí koupím dva kopečky, ale nesním jí půl litru. To je asi to, co starší děti nezvládají- nepřecpat se tím. Jo a ty tábory?? Tam to neovlivním, ale je pravda, že syn už loni povídal, jak jim tam pořád dělali smažený věci a tak si radši schovával rohlíky od snídaně a cpal se jima. Rohlík taky nic moc, ale lepší než to smažený. Já nevím, ale fakt mi tyhle věci už nechutnají, i když hranolky třeba miluju, ale nejím je. Je mi po nich špatně. Teda po tom mastném. Asi holt každý podle svého.
 Vanda1 
  • 

Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(14.4.2007 0:07:53)
My hranolky nesmažíme, ale pečeme normálně nasucho na plechu v troubě. Chuťově jsou úplně stejný. Takže za jistých okolností to tučná bomba být nemusí...
 Mortadela 


Re: Re: Re: Re: pro děti jen to zdravé 

(17.4.2007 10:44:24)
Fakt chutnají stejně? Já takhle peču brambory sice ne ve tvaru hranolek, ale plátků, říkáme tomu myši a pak na to dávám česnek. Ale má to jinou chuť než hranolky řekla bych. Ovšem je to jistě zdravější než smažené v tuku.
 Peggy 
  • 

Jídlo ve školce a extrémy 

(13.4.2007 18:40:07)
Se stravováním ve školce mám podobnou zkušenost, ale počáteční zklamání jsem překonala tím, že jsem se snažila uvědomit, proč se ty párky, makovky (v našem případě místo koblih) a minimum ovoce (skutečně jde jen o malé plátky a kousky)v jídelníčku objevují. Můj syn chodí do normální školky a musím říct, že jsem skákala dva metry vysoko, když nám přišlo oznámení, že ho tam vzali. Bydlíme na malém městě, kde se v minulosti jedna školka zrušila, a tak je o místa v MŠ velká mela. Ač bych normálně patřila mezi rodiče, kteří upřednostňují zdravou výživu za každých okolností, uvědomuju si, že školka hospodaří s minimálním rozpočtem, vyšší stravné rodiče neodsouhlasí, takže limitující jsou skutečně především peníze. A bohužel nejen za stravné. Když si uvědomíme, za jakou mzdu pracují učitelky v MŠ, tak já osobně jim nemůžu mít za zlé, že nechtějí pohanku "ládovat" do patnácti dětí z 20 s minimálním úspěchem, protože ty děti, vzhledem k sociální skladbě, která ve školce je, ty potraviny prostě neznají a nejsou na ně zvyklé. Podle mě je to tedy spíš na diskusi na dětském hřišti mezi maminkami a kamarádkami či na náměstí, když vidím roční dítě s párkem v rohlíku než na stížnosti ve školce. Myslím, že je to z velké části systémová záležitost. Až bude víc peněz a vůle peníze do školství dát, bude to lepší. Zavádění nových potravin ve školkách by vyžadovalo až téměř hrdinský přístup a velké nasazení od učitelek a to - ráda bych se mýlila a všem, co se snaží o nový přístup, moc držím palce, ale silou to od nich vyžadovat si prostě netroufám. Až bude víc dětí zvyklých na zdravou stravu z domova, tak to těm učitelkám půjde snáz. A bude větší vůle zvýšit stravné. Impuls musí přijít od většiny rodičů, potažmo dětí.

Pokud se sladkostí týká, tak si myslím, že extrémy jsou nebezpečné. Zažila jsem situaci, kdy tříletý chlapeček, pro kterého byla čokoláda tabu, tabulku čokolády ukradl na návštěvě. To je myslím horší prohřešek ve výchově a hůř se napravuje, než sem tam nějaká sladkost. Ne za odměnu (to ve školce určitě nemá co dělat), ale jako přirozenou součást jídelníčku v rozumném předem domluveném množství. Ani přílišné hlídání porcí se mi nelíbí. Podle mě totiž platí, že čím víc se jídlu věnuje pozonost a čím víc se zdůvodňuje, že to je zdravé a to ne, tak tím větší "bloky" dětem vznikají. Jíme, protože je to dobré. I to jablíčko, rajče či okurka. Když je dítě zvyklé, přijme to. Čím víc humbuku, tím víc škody do budoucna. Zakazovaná sladkost v dětství může být největším "utěšením" při problémech v dospívání či dospělosti. Toho se pak člověk těžko zbavuje. Takže podle mě je dobré všeho s mírou. I u školkového jídla. Ač se mi jídelníček ve školce nijak dvakrát nezamlouvá, nekritizuju ho před synem, protože bych mu tím uškodila víc, než že sem tam sní ten párek. Jogurt si dá prostě doma.
 Líza 


Re: Jídlo ve školce a extrémy 

(13.4.2007 19:37:30)
Peggy, to je zvláštní. Naše školka bezpochyby hospodaří se stejně malým množstvím financí na jídlo jako jiné školky, ale její jídelníček je podstatně zdravější než ten z článku, a párky neobsahuje. Zato obsahuje ovoce, zeleninu, luštěniny i zakysané mléčné výrobky. ;-) Že by to bylo o tom, trochu se namáhat a změnit zaběhané zvyky? Prostě vzít tužku, kalkulačku a vymyslet komplet nový jídelníček, který pak můžeš každý měsíc točit kolem dokola, jako se to dělá v případě toho starého?
 Peggy 
  • 

Re: Re: Jídlo ve školce a extrémy 

(13.4.2007 20:29:21)
Určitě je to v lidech - školku, kde i za málo peněz dělají zázraky a ty děti to jedí, můžu jen závidět. Jak už jsem psala, jsem šťastná jak blecha, že syn může do nějaké školky vůbec chodit. Chěla jsem říct, že po "normální" školce, kde je sociální skladba jaká je a většina dětí není na zdravou výživu zvyklá, a málo peněz ze všech stran (na stravné, ať jsem konkrétní 25 Kč na oběd a po 5 Kč na svačinu), nemůžu násilím vyžadovat radikální změnu. Spíš zkusit mluvit s ostatními rodiči, což jsem zkoušela, a musím říct, že odezva byla taková, že velká část rodičů se stravou v naší školce nemá problém, protože se stravují podobně. Já se jen bráním tomu, aby se dítě stalo prostředkem předem prohraného boje, protože to jemu duševnímu vývoji (ztratí důvěru v autoritu školky) prospěje míň než sem tam párek. Podotýkám, že posuzuju naši školku, kde párek ve frankfurtské polévce a nedostatek ovoce a zeleniny je největším prohřeškem. Vajíčkový salát či koblihy zmíněné v jiných příspěvcích bych určitě nenechala bez odezvy (aby u toho syn nebyl).
 Itica 


Re: Jídlo ve školce a extrémy- dá se to změnit 

(15.4.2007 12:02:21)
Peggy, ono to až tak nemožné není. Nevím, jestli jsi kdy měla příležitost vidět vaření Jamieho Olivera (nejspíš ano, na Nově to taky dávali). Vaří rychle, zdravě a věřím, že i chutně. Představ si, že tenhle člověk si vzal do hlavy, že celý jeden region v Anglii přiměje k tomu, aby ve škole razantně zrušili jejich jídelníčky ( skladba byla děsná-hranolky, hamburgry, smažené hranolky a rybí prsty, atd) a jídlo v nich obsažené nahradili zdravými surovinami a jídly vůbec. Dělal to hlavně proto, aby děti jedly zdravě a taky proto, že míra jejich obezity byla velmi vysoká. Většinu dílů, kdy se o toto téměř nemožné pokoušel, jsem měla možnost vidět a musím říct, že před ním skláním. Dokázal to asi tak v 95%, ale málem ho to stálo nervy. A problém???? Téměř všechny kuchařky buď neuměly základní kuchařské dovednosti, nebo(a to častěji) odmítali se s jídlem dělat déle, než je třeba. Ono hodit zmrazené jídlo na smažení do rozpáleného oleje a pak za chvilku vyndat, to není nic těžkého, ale nakrájet zeleninu, osmahnout cibulku, podusit zeleninu, oloupat brambory, nastrouhat mrkev a já nevím, co ještě, to chce spoustu času, kterou nejsou kuchařky ve většině ochotny investovat. Ani ony děti nechtěli jeho stravu jíst, ale postupně se k tomu dopracovaly a pak si jen libovali. Takže ne pokaždé musí být počátek u rodiny. Někdy to jde i z druhé strany. Záleží ale pak i na rodičích, zda budou ochotni jídlo, které dítě jí v jídelně a chutná mu, udělat i doma. Vlastně dobrým příkladem rozpočtu na jídlo je i na Primě pořad "jste to co jíte", kde doktorka lidem ukazuje, že za stejnou cenu, jakou dají za to nezdravé, se dá nakoupit i to zdravé. Takže všechno jde, když se chce, jen se musí chtít. A jak říkáš, že když dítěti nedáš sladké, tak si to při nejbližší příležitosti někde koupí. To je ten kámen úrazu. Spousta lidí dává dětem kapesné a to je chyba. Pak si opravdu jdou koupit jen to, co jim chutná a třeba i tu dobrou svačinu z domova hodí do koše. Náš syn kapesné nedostává. Proč? Protože doma se ráno nasnídá, dostane s sebou svačinu a pak má v jídelně oběd. Přijde domu a dostane svačinu. Proč mu dávat peníze, když to co potřebuje mu koupím a jídlo mu dám???? My jsme s bratrem taky kapesné nedostávali a žijeme. Krom toho nikdo z těch tyranů ve škole neměl pak důvod mě otravovat kvůli penězům a krást mi je, protože jsem žádné neměla. Takže jak už jsem řekla, všechno jde, když se chce.
 Itica 


Re: Re: Re: Jídlo ve školce a extrémy- dá se to změnit 

(16.4.2007 14:47:20)
No ono se říká, není člověk ten, aby se líbil všem a tak to asi bude i pořadech. Já ti osobně mohu říct, že způsob stravování, který tam uvádějí, je v pořádku. Kritizujou spíš lidi ten pořad a ne ty diety a stravování. Zkus se podívat na některé stránky fitnes a tak a tam mívají taky jídelníčky na hubnutí a velký rozdíl tam nebude. Nějaký ten rok se takovou stravou zabývám a tak můžu říct, co je zdravé a co ne, ale každýmu to jeho, pokud mu je jedno, co to s jeho tělem udělá a hlavně zdravím.
 Itica 


Re: Re: Re: Re: Re: Jídlo ve školce a extrémy- dá se to změnit 

(23.4.2007 21:41:24)
Tak náš syn dostává sem tam nějakou korunu a taky si šetří. Já vím, kolik tam má a když si chce něco koupit ,tak o tom musím vědět. Možná trochu drsné, ale je to tak lepší. On by to totiž za ty blbosti utratil, ale hlavně mají ve škole problémy s krádežeme a šikanou kvůli penězům. Jednou mi takhle řekl (když jsem mu dala peníze na pití a on si koupil nějako létající kravinu), že si to koupit musel, protože mu kamarád řekl, že to koupit má, jinak ho nevezme do party a ještě mu dá přes hubu (píšu, jak to řekl). Takže jsme značně naštvaná šla kravinu vrátit a řekla, jsem mu, že kamarád není kamarád, když ho tak vydírá a pokud mu něco řekne, že mu vzkazuji, že mu taky jednu vrazím. No já vím, dosti drsné, ale co s takovým trdlem, co vyhrožuje dětem?? Nesnáším šikanu a snažím se proti tomu bojovat. Někdo to dělat musí. Takže peníze mu do školy nedávám a když ano, tak je hodně malou částku, aby ho někdo neokradl. Jinak syn chodí na obědy, takže pokud mu dojde pití, tak to chvilku vydrží a pak má pití na obědě, kde se může napít kolik chce a v družině jim taky dávají pití (zbytek od oběda, ale stačí to). Ráno než jde do školy, tak si dá taky pití, kolik chce a pak má to s sebou. Manžel má taky se šikanou kvůli penězům špatný zkušenosti a když mu tenkrát máma přestala peníze dávat, tak měl klid. Tak to řešíme taky tak. Ale asi záleží na každým, jak si to udělá. Já se jen snažím nepodporovat dítě v tom, aby bezhlavě utrácelo peníze. My je neměli a šetřit jsme se taky naučili. Na to není pozdě ani v pubertě i dýl. Ale jak říkám, každý jak uzná za vhodné.
 Astila 


Souhlasím s článkem 

(13.4.2007 20:31:36)
U nás ve školce je to podobné. Z ovoce mají jen plátek jablka. K svačině dostávaly roládu, která má několik éček. V poslední době už se to střídá s rohlíkem nebo kouskem chleba. K pití sladkou šťávu. Jednou ráno měli studené mléko, bílé pečivo s pomazánkou a plátek rajčete. Trochu divná kombinace. Jednou jsem se ptala, zda by nemohli dát jogurt nebo banán. Prý by se nevešli do limitu. Péct sami taky nechtějí, to je zase prý moc tučné a oni mají nějaký limit na tuky. Bonbóny mají za odměnu.
Abych řekla pravdu, taky doma nejíme vždy jen zdravě. Ale párky, hranolky, tučný jídla nebo smažený téměř nedělám. Od té doby, co je ve školce, měl už 2x průjem a jednou střevní chřipku se zvracením. Nesedla mu prý čína. Nevím, jestli byla moc kořeněná.

Jak to vlastně je ve škole nevíte někdo? Mají tam automaty s dobrou vodou? Doufám že ne s colou? Nebo si každý nosí pití sám?
 Jana syn 12 let 
  • 

Re: Souhlasím s článkem 

(13.4.2007 21:47:35)
Jak to je ve škole,alespoň u nás jsem tu už psala.O proti školce horor.Pitný režim je,ale slazené čaje,automaty na colu,fantu jsou na škole taky samozřejmě bohatě využívané.Mléko se pro nezájem rodičů zrušilo,zdravé svačinky také.Takže jedině dávat dítěti pití do školy s sebou(tak to řeším já),ale musí to být maximálně tak ta půllitrovka a ještě ji nesmí mít při vyučování na lavici.Jídelníček to už je kapitola sama pro sebe.Využívám možnosti a vařím doma.
třeba budete mít štěstí víc než my a povede se vám automaty na nápoje ve škole zrušit,nebo je tam nenechávat dávat.Ale to musí být hodně rodičů,které budou protestovat,je to v moci ředitele.
Ale v tamní jídelně si o takových pokrmech jako jsou jáhly,špalda,cizrna a podobně můžou nechat děti jen zdát.Kdysi jsem vznášela dotaz proč a bylo mi odpovězeno,že 90% dětí by to vyhodilo.Takže je lepší udělat smažáka,který sní právě těch 90%
 Anouk 


Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(13.4.2007 23:39:21)
Tak tohle jsem si přečetla v jídelníčku na tento týden ve školce kam přijali mého syna...
Takže jdu pročíst příspěvky a hledat jak se pustit do boje s větrným mlýnem...
 babicka ctyrleteho vnoucka 
  • 

Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(14.4.2007 1:39:11)
Proc ne,vsak to neni kazdy tyden ....Jidla pedskolnich deti by mela byt rozmanita a zdrava,mely by se naucit jist vsechno.Muj vnuk je od rodicu pekne rozmazleny,take mu ledacos ve skolce nechutna...Cim si mlada matka a otec v
dnesni dobe vypomahaji ? Mekacem,hranolky,smazene syry,smazena kuratka atd....omacky,varena zelenina,maso ? Nevari,pozna se to ve skolce,co deti ji a znaji ....
 Anouk 


Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(14.4.2007 8:55:53)
Babičko čtyřletého vnoučka, pokud se souhlasně vyjadřujete k "Bavorským vdolečkům, koprovce a prejtu"... moc prosím o vysvětlení co je na uvedených jídlech zdravého... Rozmanité to je docela určitě, to nepopírám:-)
 Monča 
  • 

Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(14.4.2007 9:01:23)
No k prejtu bych výhrady měla, ale zbytek mi přijde docela normální.
 Hana - úča MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(15.4.2007 15:45:37)
Děvčata, nesmíte hned věřit všemu co uvidíte na jídelníčku. Má to tam vždy vznešený název a ve skutečnosti je prejt mleté maso na cibulce , mírně kořeněné. Nebo takový vajíčkový salát - nejedná se o klasický salát jak ho kupujeme v obchodech tj. s majonézou. Do pokrájených vajec je přidána cibulka a spojeno je to ochuceným bešamelem. A tak bych mohla pokračovat dál. Mě by spíše vadilo, že ve školkových jídelnách vaří z polotovarů. Brambor.kaše je výhradně z prášku, maso po znojemsku je udušené maso a do práškové hnědé omáčky jsou nakrájené okurky atd. Polévky jsou z plechovek, knedlíky (sladké i přílohové) kupované - pěnové. Během 1týdne jsme s kolegyněmi nenašly ani jeden oběd klasicky uvařený. Toto by mně vadilo víc než vaše kritizovaná skladba jídelníčku.
A ještě něco: letos jsem na zač.školního roku měla ve třidě (3-5letých dětí) jen 5 z 25 dětí, které jakžtakž snědly vše co jim jídelníček nabízel. A už vůbec nebudu rozebírat to, že polovina dětí odmítala zeleninu, u jablíček chtěly okrájet slupku, mandarinky preparovaly od bílých vláken, porek na chlebě házely pod stůl - no katastrofa.A maminky se chodily za děti "přemlouvat" aby to ve školce nemusely jíst a řešily to před dětmi. Myslím, že nevhodně. Závěrem vám řeknu jedno: všechno jsme si zmotivovaly, naučily básničky, písničky o zelenince, ovoci, zdravá výživě, poslechly povídání paní kuchařky a v mojí třídě nejsou děti které by něco odmítaly. Samozřejmě že někdo, o kom vím, že to opravdu nemá rád , dostane malinký žďabec ale sní ho. A je rád že to dokázal. Ony totiž děti - opičátka jsou - a když to nemusí on, nebudu to jíst ani já. Už jen z principu. Vy tu tedy řešíte, že by bylo dobré mít ve školkách více ovoce a zaleniny. Je ale opravdu nutné to děti naučit jíst doma.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(15.4.2007 17:06:22)
HANO TAK VIDÍŠ. Asi patřím mezi ty šílený rodiče. Co nedopřály dětem zeleninu.Mám dost silnou alergii na mrkev. To takovou, že se dusím. Bála jsme se to dětem podat. Takže jsem to řešila ve školce tím, že jsem to všem oznámila. učitelkám a kuchařkám( měl i jen chleba s máslem , když byla ta zeleninová pomazánka).Jinak mu to nedávali. Ani salát nic....
TEprve v pěti letech jsem se se synem dobře domluvila( měl patlavost) a tak jsem mu dala ždibek mrkve a čekala co se bude dít.... nic se nedělo. Zákaz jsem zrušila....
Co když má někdo z těch rodičů něco podobnýho nebo ty děti....na porek, na rajče.... co já vím. Někomu je zle od žaludku po česneku....někomu vadí meruňky, jablka, kiwi ( ty jsem neměla 6 let v puse).....není to vždy zmlsanost....prostě kdo nezažil, že se dusí po jídle. Tak si myslí, že ten druhej kecá.....:-(
 Hana - úča MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(15.4.2007 18:58:19)
Lído, pochopilas dobře co jsem tím chtěla říct? Asi ne, jinak bys nepletla hrušky s jabkama. Jestli má dítě alergii, tak mi to má rodič říct, tady se nejedná o alergie ale o to, že když to doma dítě odmítá tak mu to prostě nedávají a nenaučí ho jíst zdravě - zeleninu a ovoce. Mně se po motivaci ani nikdo nedusil, neotekl, nepozvracel, tak si myslím, že to není alergií ale nedůsledností rodičů. Když dítě odmítá kousat maso, tak mi to tak nevadí, jako když odmítá zeleninku a ovoce. A to já jsem vyloženě masožravec. Tak si o tom mysli co chceš, ale myslím, že když to memůžeš jíst ty, tak bys to tvoje děti jíst naučit měla(pokud nejsou alergici). Já bych nedala do pusy brambor.guláš nebo fazole ale proč bych to svým dětem neuvařila když to mají rády? A o tom to je.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(16.4.2007 6:14:54)
Hano. Aha. Jasně. Jsem to dobře nepochopila.No rodiče jsou různí.....

Kluci jedí všechno ovoce a zeleninu( jen jeden z nich moc nemusí papriku,ale trochu sní vždycky). A to jsi si přečetla zase špatně ty. Já jim to dala. Ale až po té co začali "dobře mluvit".
Jedí mrkev všechno. JAblka. Manžel jim dělá mrkvové saláty. Já tu mrkev nemohu ani oškrábat...:-( Mají to minimálně 1x týdně. moc jim to chutná. NA to, že měli i podle mě přestávku velikou....si na tu chuť zvykli překvapivě rychle.
Kiwi jedí taky i lískové oříšky. Neboj nešidím je.....
Takže minimálně 3 roky jedí oba i mrkev.....
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(16.4.2007 6:16:58)
Jo a navíc mi jasně dětská DR jasně řekla, že nic na co mám alergii já jim nesmím podat dřív než se snima dobře domluvím. I alergoložka se sháněla. Kdy jsem jim to dala poprvé......
 Eva 
  • 

Nepleťte s alergií 

(16.4.2007 10:16:15)
Přece nemůžete zaměňovat vybíravost v jídlech s alergií. To snad ví každý rodič a také to ve školce nahlásí. Ale pokud dítě řekne: To nejím, a nemá k tomu důvod, tak to není alergie.
Také jsem silný alergik - na veškeré rybí maso, také bych se udusila. Samo, že jsem je dětem nejdřív nedávala, pak jsme zkusili a jsou bez problémů. S manželem si dělají rybu sami (já jí nemůžu ani připravovat), o mně vědí, že ji nemůžu, ale jim chutná a není problém.
 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(16.4.2007 15:36:34)
Hani - letím kolem, snad to nebude zmatené...
Tvůj motivační přístup k dětem se mi moc líbí!!! A ten jídelníček co jsem uvedla v začátku se mi ale stále nelíbí... Sladký jídlo, knedlíky a prejt mi stejně furt nepřipadá jako skladba jídla pro MŠ, možná máš pravdu, že ale prejt není prejt:-) Polotovary jsi mne ovšem dorazila, takže budu mít na zjišťování o další věci navíc, to je namne už opravdu silná káva... Vypadá to, že když něco není zakázano, je to prostě povoleno:-(
Jo jinak kluk si mandarinky taky preparuje a jablka chce loupat (vidí to u malé), ale ani jedno není důvodem proč bych mu měla dát místo toho sušenku.
 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(16.4.2007 15:48:16)
Lído - tak mne napadlo, na uvedené skladbě jídelníčku nevidíš nic špatného... vidíš na ní něco dobrého?
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(17.4.2007 6:05:52)
Sem tam proč ne.....snažím se marně vzpomenout jak je to dlouho co měli děti právě tyhle 3 jídla.....
Syn má 1x týdně knedlík. rýži, brambory, těstoviny.....prostě denně něco jinýho.
Vdolečky mladší nikdy. Starší před 2lety.
kopračku- asi jo- možná na podzim.....
Prostě když by se jídelníček opakoval. Co měsíc stejnej. TAk by mi to vadilo víc. Než, že jim 1x za rok usmaží i zmiňovaný hermelín.....
Dělaj jím kaše z ovsa, vařej pohanku, jahelník jim taky dělaj(ač je sladkej- je to dobrý).Fazolovou polévku...prej tak dobrou neumím....
A kldyž jim dělaj řízek je to dinosaurus. vyřežou to a druhej den je nějaká čína....
 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(17.4.2007 9:00:21)
Lído - to potom chápu, když je to u Vás spíše vyjímečně...
Jak jsem se již stihla informovat,tady to vypadá spíše na pravidlo:-(
Já bych nebyla tak vyvalená, kdyby tam ta jídla nebyla nasekána takhle pěkně za sebou. Jo a včera na tenhle jídelníček z minulého týdne navázali hrachovou kaší a uzeninou.
 Hana - úča MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(17.4.2007 19:41:22)
Anouk, jestli ti opravdu záleží na jídelníčku v MŠ, tak se na to zaměř. Nevím jestli ale s něčím hneš. Já jsem se na to informovala a bylo mi řečeno: zakázané to není do určité míry. Ale co je - určitá míra - to už nikde není definované. Takže je to nekontrolované a tudíž zneužívané. Někdy jsou ty potraviny opravdu jak pro chlapi v hospodě - slané a kořeněné, hrůza. A to mně fakt štve víc než celková skladba jídelníčku.
 Dagmar 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(16.4.2007 22:40:38)
A co říkáte na používání umělých sladidel ve stravě předškoláků - a to nejen jako součásti light nápojů, ale v zájmu snižování spotřeby cukru i k slazení
různých jídel - například salátů ? Navíc prý je použití sladidel výhodnější v tom, že se rozpouštějí lépe než cukr.
 Peggy 
  • 

Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(14.4.2007 9:05:58)
Tak nevím jak ostatní diskutující, jestli si to taky "ulehčují", ale já vařím od doby, co jsem doma, tedy už pátý rok, každý den (výjimkou jsou samozřejmě výlety, dovolená atd.) každý den, obden i polévku (druhý den máme stejnou nebo zbytek zamrazím a pak ji máme jindy na prostřídání). Ale knedlíky a typická česká jídla to jsou výjimečně, prostě máme radši lehčí jídla, takže syn na UHO ve školce taky divně koukal. Takže rozmazleností z fastfoodů to nebude (McDonadla nevyhledáváme, sem tam tam zajdeme na shake nebo zmrzlinu, hranolky nemiluje nikdo z nás. Zakazovat ho synovi nechci, protože zakázané ovoce chutná nejlíp. Ale objevil ho až ve 3 letech). Tak milá babičko, neházejte maminky do jednoho pytle, prosím.
 Jana syn 12 let 
  • 

Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(14.4.2007 10:06:30)
Proti koprovce bych třeba tolik nenamítala,vdolečky pokud jsou jednou za čas tak taky ještě jdou.Ovšem prejt,no potěš,chudák dítě.To nejím ani já.To je ještě horší než párek.Nejsem fanatik do zdravé výživy,ale majoneza,prejt,párek to prostě do školky podle mě nepatří.
Jinak jak s tím bojovat?Ve školce jak kde,pokud přesvědčíte dostatečný počet rodičů,tak můžete něco změnit,sama asi těžko,protože učitelka bude oponovat,že normou to je povolený(myslím třeba ten prejt,koprovka)a že kuli jedné stížnosti si nepoštve proti sobě zbytek rodičů.
Občas je situace ještě horší,že školka nevaří a jídlo jim vozej ze školní jídelny,pak už je nějaký boj ještě těžší.
Jinak koukala jsem ze zvědavosti na jídelníček dětského tábora- taky perly - rohlík s nutellou,tak to mě přišlo jak zlý sen.Opečený buřt mě na táboře nepřekvapí,to bych považovala za samozřejmost,ale nutella a ještě s rohlíkem? Proč?
 Mortadela 


Re: Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(17.4.2007 12:29:02)
Rohlík s nutellou měla dcera minulý týden ve školce. :-( Doma to nekupuju, tak to nechápala a hlásila mi, že měli rohlík s čokoládou.
 Lída+2 


Re: Bavorské vdolečky, koprovka, prejt 

(15.4.2007 16:56:28)
Já tak trochu nechápu co máte všichni proti koprové omáčce?:-O
trocha brambor, omáčky a 1/2 vejce- jednou za měsíc až dva- no boooooože.......já osobně to neřeším.

Jo a ještě. Dětem se chutě mění. Náš 3letý starší miloval čočku. NYní v 8letech už nepatří mezi jeho oblíbená jídla. řekla bych, že skoro naopak....

Prejt moje děti měli jednou na zabijačce. Ten jim teda nechutnal.

BAvorský vdolky měl starší ve školce 2x za 10měsíců- nevidím, to jako tragedii. NAvíc mu to nechutnalo....
Mladší je snad nikdy neměl V jeho školce je nedělaj.....

Jo a ještě mě napadlo. Když jsme chodila pro DAna po O. TAk tam babička vyzvedávala dvojčátka. holčina vždy najedená- vrátila 3/4 oběda. A klučina všechno dojedl- jak jsme přes okýnko viděla. A babička se rozčilovala, že mu to dlouho trvá. Jednou jsme zasledchla holčinu co má dobrýho. prej vydrž hned v autě ti ám sušenku..... no to mi příjde dost šííííííílený...
 Hanka, učitelka 
  • 

Pohled z druhé strany 

(13.4.2007 23:58:03)
Nedá mi to nereagovat-teď jsem na mateřské dovolené s dcerou, předtím jsem pracovala jako učitelka na 1.stupni ZŠ a nějakou dobu také ve školce. Souhlasím s tím, že mnoho vedoucích stravování toho o zdravé výživě moc neví a pouze plní spotřební koš (potraviny,které musí v jídelníčku být podle dané normy).
Na druhou stranu mi přijde zvláštní chtít, aby děti ke zdravé výživě vychovávali ve školce. Vím, jak je těžké přimět své dítě ke snědení nového jídla. Dělám to nenásilně, pomalu, motivuji, povzbuzuji, za čas jídlo zařadím znovu, aby si malá zvykala. Po měsíci většinou slavím úspěch. Ale ve školce jich mají u oběda třeba dvacet. I když se snaží, kolektivní motivování ("Podívejte, jak to Anička všechno spapala, to je šikovná holčička, teď bude zdravá a silná,...) moc nezabírá. Jak taky, když Toníček je zvyklý, že co mu nechutná, to nejí a dojídá se sladkostmi a Jiříkova maminka nic jiného než párky a smažák s hranolkami nevaří. Možná si řeknete, že to jsou vyjímky- bohužel, nejsou. A to jsem učila na vesnici. Když jsme do jídelníčku zařadili zdravou výživu- luštěniny, ovocné saláty, ryby, atd., děti většinou všechno vyhodily(Máme od rodičů zákaz jim v tom bránit) a domů chodily hladové. Rodiče si samozřejmě na jídla stěžovali, že nebudou platit obědy, když dítě nejí. Ve městě je několik školek- nemůžeme si dovolit přijít o děti, protože by nás mohli zrušit.
Moje máma dělá účetní ve školní jídelně. Za 1 oběd zaplatí prvostupňák 17 Kč(potraviny), stát 25 Kč(režijní náklady).17 Kč pokryje průměrné jídlo- zeleninová polévka, sekaná s bramborem, apod. Bez přílohy- to už je nadstandart. Banán- 4 Kč + 17Kč=21 Kč. Měsíčně(20 dní) by místo 170 Kč zaplatili 210 Kč. 80% rodičů dá přednost nižší ceně před zkvalitněním obědů. Bohužel.
Výsledky z jídelny pro 500 dětí- od 1. třídy až po oktávu gymnázia:pokud je k obědu ovocný salát, čtvrtina dětí ho nejí. Ovoce si vezme cca 70%, uklizečka desítky kusů nachází v šatnách a před budovou. Zeleninové saláty si vezme 50% dětí. Hodně dětí nejí ani ovocné jogurty, natož bílé. Nejí nic, na co nejsou zvyklé. Ten návyk se ale musí vypěstovat doma.
Moc bych si přála, aby se jídelníček ve školkách a školách změnil- moc bych si přála, aby nám to rodiče svou výchovou a svým příkladem umožnili.
 aanka 


Naša školka 

(20.5.2007 14:12:31)
Súhlasím, že návyky zdravo sa stravovať - presne tak ako iné návyky si deti budujú už doma. Ja som s našou školkou maximálne spokojná, Strava je pestrá, obedy zahŕňajú množstvo prívarkov a šalátov, desiaty a olovranty mliečne výrobky, pomazánky, presnidávky, ovocie... Páči sa mi, ako naše učiteľky motivujú školkárov. Mávajú ovocné dni, vtedy detiz domu prinesú nejaké ovocie a učiteľky spolu s nimi vrámci dopoludňajších aktiví pripravujú ovocné misy, šaláty alebo dokonca varia presnidávky. Detvákom sa to tak páči, že sa nemožu dočkať, kedy to spapkajú :) Takisto som prekvapená z toho, že vo školkách učiteľky sami dávajú deťom sladkosti. Nám dokonca odporučili, aby sme pri oslavách narodením priniesli niečo iné. Takže ak sladkosť, tak maminky upečú ovocné koláčiky či prinesú ochutené mliečka. Takže z našej strany zatiaľ maximálna spokojnosť.
 Jana syn 12 let 
  • 

Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 9:56:20)
To je to co jsem už psala,já byla nadšená z jogurtů,mléka,které se mohlo zaplatit na svačinky,ale jaksi syn byl ze třídy jediný kdo měl zájem.Spotřeba jogurtů je u nás klidně kolem šesti kusů denně,když počítám sebe a syna.Tuhle mi maminka od synova spolužáka řekla,že jogurty jsou drahý a že na ně nemá.Ale na sladkosti a na mekáč má běžně.Takže otázka priorit.
 Mery72 


jogurty 

(14.4.2007 11:58:36)
...tak můžeš mamince od synova spolužáka "ode mne vzkázat", že pokud se jí jogurty zdají drahé (stejně jako mně), tak si je jednoduše může vyrábět doma. Recept jí klidně pošlu:-))
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: jogurty 

(14.4.2007 13:01:23)
Mám zájem o recept, budu je dělat z kozího mléka v jogurtovači, tak mi ho prosím napište (recept) do mailu nebo sem, to je jedno. Moc předem děkuji.
 Mery72 


recept 

(14.4.2007 16:18:43)
Žádný zázrak, vezmu mléko (pro nás 2 litry), sušené mléko (4 vrchovaté lžíce) a trochu živého jogurtu (dávám Hollandii, asi 2 lžíce). Rozmíchám, respektive rozmixuji, protože sušené mléko se špatně míchá, naliju do sklenic (šroubovacích zavařovaček) a dám do jogutrovače na 4 hodiny. Ale dá se mléko ohřát asi na 45 stupňů a ve sklenicích dát na noc "bucat" do peřin:-) Ráno je hotový. Nebo kdo má, tak i do termotašky.
Sušené mléko se přidává, aby byl jogurt hustý. Pokud vám nevadí řídký, nedávejte ho tam.
Na internetu je ještě nekolik dalších receptů, nám vyhovuje tento.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: recept - díky 

(14.4.2007 19:11:33)
Díky moc.
 AVONLady 
  • 

Re: jogurty 

(8.10.2007 0:17:41)
Jogurtovač mám již řadu let a jsem s ním spokojená. Zvláště nyní, kdy podražilo mléko a mléčné výrobky bude jistě o něj velký zájem.
Jogurty nedělám z kozího mléka, ale z kravího. Mylím, že postup bude zcela totožný a velmi jednoduchý.
Na dno skleničky, které jsou součástí jogurtovače dám 2 - 3 kávové lžičky bílého jogurtu a doleji vlažným mlékem. Vše dobře rozmíchám a vložím do jogurtovače. CCa za 6 hodin jeho provozu ( nejlépe v noci ) je vyroben chutný domácí jogurt, který se může ochutit marmeládou, džemem nebo čerstvě rozmixovaným ovocem. Potom se dá zchladit do ledničky.
Vámi vyrobený bílý jogurt se dá opět použít jako kultura pro výrobu dalšího nového jogurtu.V rodinách, kde jsou děti, je k nezaplacení.
 arsiela, 


Re: jogurty 

(14.4.2007 14:18:10)
Díky ,recept mám,ale paní ho nechtěla.Já dělám občas doma jogurt,máme velké hospodářství,takže mléko je domácí jak kravské,tak i kozí.Dělám si i tvaroh.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: jogurty 

(14.4.2007 15:47:45)
prosím, prosím o recepty jak na kozí jogurt, tak na tvaroh. Kolik je třeba mléka apod. Mám doma jogurtovač. Děkuji.
 asmara 
  • 

recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 10:10:58)
posílám ještě jsem recept-je z Neviditelného psa/záložka Mlsotník/-už jsem zkoušela-ověřené a polopatické.Takže...
Já mám přístup k čerstvému mléku, bez pasterizace, ale je mi jasné, že to nemusí být i váš případ. Proto si kupované mléko napřed upravte, do živé podoby, tj. přidejte do něj jogurt s živou kulturou. Dá se poměrně snadno sehnat. A jak se udělá ten kýžený tvarůžek? Jednoduše, mléko zahřejeme, teplota tohoto mléka nám udá,jak tuhý tvaroh chceme (čím vyšší, tím tvaroh bude tužší. Ale pozor! Stále se v něm musí udržet prst. Poté postavíme na teplé místo (já ho dávám v zimě na topení a v létě do elektrické trouby na nějakých 30-40 stupňů. Délka tohoto čekání je samozřejmě odvyklá na teplotě, většinou 24 hod, ale i dvakrát tolik. Hotový a ideální tvaroh se snadno pozná. V nádobě (hrnci, keramice, misce,..) plave bílý kus tvarohu v lehce zakalené vodě = syrovátka. Pak už jen slijeme do plátna (já používám starý povlak na polštář, někdo plínu, prostěradlo… a necháme vykapat. Tak 6-12 hod, podle hustoty plátna. A tvaroh máte hotový!
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 10:54:54)
díky moc, budu mít mléko čerstvé kozí, takže už tam nemusím žádnou kulturu přidávat? Ještě prosím o odpověď pro jistotu, abych něco nepokazila. Díky.
 asmara 
  • 

Re: Re: recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 13:06:14)
ne,tam už mléčné bakterie jsou,tohle se týkalo mléka z krabice,kreré se musí"oživit"
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 14:11:11)
Jasně to jsem si myslela, ale jistota je jistota. To ale nemohu předtím mléko svařit? Bojím se, aby tam náhodou nebyly nějaké "breberky", i když mají kozičku očkovanou a v čistotě, tak si nejsem úplně jistá, a proto jsem mléko pro děti vždy převařila. Tím převařením se živé bakterie zničí, ne? Jak to děláte? Z kozího mléka (nepřevařeného) se může dostat klíšťová encefalitida, i když nevím, jestli kozičku pouštějí ven a možná ji paní prohlíží.
 asmara 
  • 

Re: Re: Re: Re: recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 14:53:29)
Tak s kozím mlékem zkušenost nemám,já jsem tvor městský,takže oživuji mléko kravské kupované.Jinak si myslím,že když čerstvé kozí převaříte a oživíte kulturou z kozího jogurtu,mělo by to fungovat také,ale nezaručuju.
 arsiela, 


Re: Re: Re: Re: recept na tvaroh-ověřené 

(16.4.2007 22:01:58)
Prosím Tě kde jsi četla o tom,že z mléka(kozího)by se mohla přenést klíšťová encefalitída?Není mi jasný systém přenosu v tomto případě.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re: Re: recept na tvaroh-ověřené 

(17.4.2007 21:13:49)
Četla jsem to v časopisu Květy a je to také zde - encyklopedie.seznam/heslo/135296-kozi-mleko
 Mery72 


Jééééé!!! 

(14.4.2007 16:11:14)
Tak na tvaroh nemám, pošlete mi ho, prosím? Díky moc.
Mery
 arsiela, 


Re: Jééééé!!! 

(14.4.2007 18:31:58)
Tvaroh dělám tak jak mě to naučila babička,normálně nechám zkysnout mléko,dám na cedník(plastový),nechám překapat.Pak vezmu plenu,hmotu naleju do pleny zavážu.Dám opět na sítko a zatížím.Nechám 24 hodin odkape z toho syrovátka a v pleně máte tvaroh.Ale nečekejte tvaroh jako v krámě,je to takový hrudkový,celkem nevzhledný,ale dobrý.Někdo z něj dělá i pomazánku.Já si ho jen nepatrně přisolím,přidám šnitlík,nebo kousky natě z jarní cibulky a baštím.V zimě když není zelený,tak ho abštím jen přisolenej.Ale pro dítě se samozřejmě solit nemusí.To jen já si ho kapku přichucuju.
Akorát pozor,neudělá se z trvanlivého mléka!!!!!Nezkysne !!!!
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Jééééé!!! 

(14.4.2007 19:10:25)
super díky a ještě recept na jogurt prosím.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Jééééé!!! - omluva, už ho mám. 

(14.4.2007 19:15:35)
Recept na jogurt, já přehlédla příšpěvek od maminky s jogurtem. TAk se ommlouvám.
 Mery72 


Díky 

(14.4.2007 22:18:18)
Díky moc! Při čtení jsem si vzpomněla, že jsme takhle dělávali tvaroh doma, když jsem byla malá. Jen jsme zkončili u bodu: vykapat přes plenu (zavěšený na kohoutku od vany:-))). Už jsme ho nezatížili. A ta vykapaná syrovátka se dá taky použít, ne? (jak???)
 arsiela, 


Re: Díky 

(15.4.2007 18:19:17)
určitě jo,ale upřímně já ji dávám štěňatům a starším psům,máme chovatelskou stanici,a docela jim tohle pomáhá.Prostě podělím nás lidi i pejsky.Snad mě za to nebudete kamenovat.Samozřejmě jde jen to nechat vykapat,ale je ten tvaroh pak řidší,když to zatížíš,je hrudkovatější.
 marcela 
  • 

Re: jogurty 

(8.11.2007 7:48:34)
Hezké dobré ráno, reaguji na Váš příspěvek - dělám si jogurty sama - já bych ráda koupila jogurtovač, malá ( 9 měsíců) má jogurty moc ráda, zatím kupuji Activie - bílé, natural. Můžete mi napsat jak Vy děláte jogurty? Díky moc za odpověď a moc moc prosím napiště mi na sterimar@centrum.cz
Díky. Marcela
 marcela 
  • 

Re: jogurty 

(8.11.2007 7:49:09)
Hezké dobré ráno, reaguji na Váš příspěvek - dělám si jogurty sama - já bych ráda koupila jogurtovač, malá ( 9 měsíců) má jogurty moc ráda, zatím kupuji Activie - bílé, natural. Můžete mi napsat jak Vy děláte jogurty? Díky moc za odpověď a moc moc prosím napiště mi na sterimar@centrum.cz
Díky. Marcela
 asmara 
  • 

Re: Re: Pohled z druhé strany 

(16.4.2007 9:54:19)
tak to je náhodou ještě ta lepší varianta,že to někomu dají,aby si to donesl domů.Vždycky,když se vyzvedávám syna z družiny,poznám už tak sto metrů od školy,co měli jako zákusek.Okolí vypadá jako po jogurtové nebo po pomerančové bitvě-oblíbená odpolední zábavička,metat po sobě zbytky oběda.....
 Líza 


Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 7:30:47)
Hanko, nesouhlasím. Moje starší dcera šla do školky a nevěděla, jak vypadá knedlík. Rajskou doma nevaříme, cizrnu jsem nikdy neviděla, atd atd. Spoustu jídel, ať zdravých nebo méně zdravých, viděla ve školce prvně a nikomu nepřipadalo divné jí je nabízet, protože všichni předpokládají, že ta tradiční nezdravá jídla všechny děti dobře znají a jsou zvyklé je jíst. Další neznámá věc byla ta, že ve školce byl k pití čaj nebo šťáva, a vůbec ne voda, kterou jakožto jedinou tekutinu byla dcera ochotná vzít do úst.
Takže dítě, které bylo zvyklé jíst něco a vesměs spíše zdravého (ale to je v principu jedno), prostě přijde do zařízení společného stravování a polovičku jídel nezná, v našem případě ani pití. A musí to nějak přežít.
Tak mi přijde logičtější, když už ty děti nutíme, ať jedí, co neznají, nebo co maminka dělá jinak, nebo co v životě neochutnaly, aby to teda aspoň bylo zdravé. Protože navykat dítě, zvyklé na dušené maso s bramborem a zeleninou, na prejt (viz příspěvky níže) nemůžeš omluvit vůbec ničím.
Jo a v naší jídelně ve škole loni taky zasahovali rodiče, aby se trochu změnil poměr sladkých a tučných jídel a zeleniny. Zajímavé ale je, že dost lidí si ta zdravější a zeleninová jídla bere (mají na výběr). ROzhodně to není tak, že je můžou rovnou vyhodit...
 Líza 


Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 7:37:33)
Teď to zní, jako bych cizrnu považovala za nezdravé jídlo - ne - uvádím ji pro ilustraci toho - že prostě maminky vaří něco a ve školce či škole se vaří něco jiného a je to úplně normální. A když už to tak je, tak je nesmysl ohánět se tím, že děti nebudou jíst, na co nejsou zvyklé. Když jim to bude dostatečně tvrdošíjně předkládáno, začnou na to být zvyklé taky. (Jako si moje dcera zvykla na ty knedlíky.)
A není pravda, že by zdravé stravování neměla u dítěte prosazovat školka či škola, ale jen rodiče. Rodiče by jistě měli, někteří to dělají, jiní ne. Ale myslím, že informací o negativních následcích nesprávného stravování od dětsví máme dost na to, abychom si nelhali do kapsy. On by totiž ke správnému stravování dětí měl přispět každý, kdo se na něm podílí.
Pro ty babičky, které jsou v pohodě, protože rodiče přece berou stejně děti do mekáče: jednak zdaleka ne všichni rodiče, a jednak - co je pro dítě lepší: mít zdravou přesnídávku, oběd a svačinu a večer hranolky a hamburger, nebo mít všechno jídlo s nadbytkem tuku, cukru a soli?
 Anouk 


Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 9:14:00)
Lízo... amen:-)

Nejsem žádná stravovací extremistka, ale třeba prejt???
Nikdo přeci nemůže popřít, že to není zdravé, tak jak to můžou dávat tříletým dětem???

 Cilka 
  • 

Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 17:22:04)
Prejt(hmota, ze které teče mastnota) jaký si představuje každý dospělý je úplně něco jiného než "prejt", který se dělá ve školce (hmota plná housky, která viděla maso z rychlíku).Tedy aspoň v naší MŠ
 Heidi 


Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 17:34:26)
Jé Lízo, víš jak děti milují rajskou? Chceš recept? A nemusíš s knedlíkama, můžeš s kolínkama.
 Líza 


Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 18:36:52)
Recept nepotřebuju, rajsou znám, v současnosti jednou za uherskej rok vařím. Nicméně v době, kdy bylo staršímu dítěti tři, jsem ji nedělala. ;-) Vařila jsem jiná a bezpochyby stejně dobrá jídla ;-)
 Kudla2 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 19:17:10)
Lízo, považuješ rajskou s knedlíkem za nevhodné jídlo pro tříleté dítě? Pokud ano, proč?
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 19:24:25)
Nepovažuju ho za nevhodé pro tříleté dítě, prostě jsem rajskou v té době nevařila (a ani dnes ji moc často nedělám), co je na tom divného? (i když osobně knedlíky za dvakrát zdravé taky nepovažuju a ty moje dcera fakt ve třech letech neznala proto, že jsem dávala přednost jiným přílohám)
Přijde mi, že kdybyste fakt četly ty dva příspěvky, v nichž jsem příklad s rajskou, cizrnou a spol. uváděla, nemohly byste se na tohle ptát. Uváděla jsem to jako příklad jídla, které moje dítě neznalo a ve školce se ho muselo naučit jíst (takových jídel bylo hafo). A jako příklad toho, že je normální jíst ve školce či škole něco, co z domova neznám, a proto neznalost zdravých jídel pro mě není argumentem, proč je v jídelnách dětem nevařit.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 19:28:55)
Jak to tak po sobě čtu, asi jsem trochu neadekvátně vystartovala, omlouvám se... dneska mám fakt stresovej den a asi pak vnímám neutrální věci jako útočný :-(
 Kudla2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 19:38:56)
Jasný... napsala jsem to tam dřív, než Ty. Zcela chápu, taky jsem dneska byla přetažená a "startovací".
 Kudla2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(14.4.2007 19:29:03)
Tak se nečerti, jen mě to zajímalo. Přiznám se, že jsem nečetla všechny příspěvky a reagovala jsem jen na to, co jsi napsala, nikoli na to, co stálo za tím ;o))
 Mortadela 


Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(17.4.2007 12:56:01)
Broučinko, to já bych zase podrobný recept na rajskou uvítala, v záhlaví mám mailovou adresu. Předem děkuji. :-)
 Heidi 


Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(17.4.2007 21:12:25)
Mortadelo, 5 rajčat, 2 bobkové listy, trochu tymiánu, špetku soli, 4kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, cibulku nakrájet a dusit na másle, přidat rajčata a koření, trochu vody, zahustit asi 3lžíce hladký mouky povařit přidat sladkou smetanu, už nevařit nebo jen krátce, přecedit.
 Mortadela 


Re: Re: Re: Re: Re: Pohled z druhé strany 

(24.4.2007 11:55:00)
Broučinko, moc děkuju. Tento recept mi velmi vyhovuje, už jsem ho vyzkoušela a měl velký úspěch. Až tak velký, že se naše šelmice přejedla a v noci blinkala. :-)Já jsem jí říkala, že tři talíře jsou trochu moc... ale nechtěla mě slyšet a dlabala a dlabala... :-)
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Vaření 

(15.4.2007 13:43:17)
Lízo, a jak si malá na ta jídla zvykla? Já taková ta klasická česká jídla, co se dávaj v jídelnách, taky doma nevařím. Spíš se snažím vařit zdravě, rychle a vařím to, co chutná i mně :-) Nemyslím si, že by byly knedlíky a rajská nezdravé, ale kromě toho, že to ani pořádně neumím, tak mi přijde zbytečné trávit čas takhle časově náročnýma jídlama - pro 1 dítě a sebe (manžela nepočítám, ten jí přes den v práci). Už mě ale napadlo, co bude moje holčička říkat na ta jídla z jídelny, až půjde do školky - tak by mě zajímalo, jak to třeba vzala vaše dcerka?
 Líza 


Re: Vaření 

(15.4.2007 15:56:12)
Ona to prostě vzala. První, co jí tam hrozně zachutnalo, byly pomazánky ;-))), ty já jsem prostě nikdy neuměla tak, jako paní kuchařka.
Ostatní jídla - ani nevím, ale možná hrálo svoji roli to, že byla od malička zvyklá, že když se nenají toho, co je na stole, nic jiného nedostane a může mít hlad. Tak prostě i tam jedla, co jí dali...
 elindra 


Re: Re: Vaření 

(15.4.2007 16:35:55)
Lízo, Šimon mi taky tvrdí, že paní kuchařka ve školce dělá lepší brambory než já... Naučil se tam jíst spoustu jídel i když je dost vybíravej, chápu ho, taky jsem byla taková. S jídlem v naší školce jsem spokojená, vaří tam celkem klasicky i omáčky a knedlíky, ale mají ovoce, zeleninu, pití střídají, mají i minerálky. V minulý školce kam chodil to byla dost katastrofa - salámová pomazánka, hermelínová pomazánka, párek a podobně :-( To tady nemají.
 jarka ,vedoucí stravování MŠ,2děti 
  • 

Re: Pohled z druhé strany 

(17.4.2007 10:06:49)
100% s Vámi souhlasím, naučit děti na zdravou stravu musí začít rodiče doma. Pracuji v MŠ jako hospodářka, takže vytvářím jídelníčky a neustále se snažím zavádět nová a hlavně zdravá jídla, ale děti jsou k jakékoli novince nedůvěřivé, protože to neznají z domova. Takže vážení rodiče - začněte u sebe - nejlepší je osobní příklad.
Ještě k množství ovoce a zeleniny, maminky se diví, že se dětem nedává např. celý banán, atd. Většina menších dětí ho prostě nesní. u nás to řešíme přídavky, každé dítě dostane svou půlku banánu a několik banánů je na přídavek pro ty děti, které chtějí přidat.
 Monča 
  • 

jídelníček 

(14.4.2007 9:57:39)
Po přečtení příspěvků v diskusi jsem se snažila sestavit jídelníček na celý měsíc /jen obědy/podle vašich připomínek. Když jsem vynechala: sladká jídla, uho omáčky, smetanové omáčky, rajskou, uzeniny, vejce, smažené, zařadila 2 bezmasé dny v týdnu, 20 jídel jsem nevymyslela. Většina maminek zde píše, co nezdravého ve školce vaří, ale jen málo přichází s nápadem, jaké jídla/ myslím konkrétní jídla, ne víc zeleniny, víc ovoce, méně tady toho a tamtoho.../ by se měly vařit. Vážně moc by mne to zajímalo. Dík za rady.
 Marcela, 2 dcery - 12 a 6 let 
  • 

můj plný souhlas s pisatelkou článku 

(14.4.2007 19:13:52)
Zdravím!
Tak přesně podle referencí pisatelky vypadá jídelníček mé mladší dcery ve školce, vypadal úplně stejně i v době, kdy školku navštěvovala starší dcera. Převážně děti jedly smažené pokrmy, pikantní guláše, omáčky, bílé pečivo, kvanta mléka a mléčných výrobků, spoustu masa vepřového a hovězího, málo ovoce a téměř žádnou zeleninu, mnoho sladkých pamlsků za odměnu. Obě mé holky trpí "alergií" na kravskou bílkovinu, z mléčných výrobků tolerují pouze kysané, kterých se dětem v naší školce nedostává. Domluva s ředitelkou, učitelkami i vedoucí stravování nehrozila, nikdo nebyl vstřícný k dětem nejen mým, ale i jiným obdobně "postiženým". Dokonce ani potvrzení lékaře neovlivnilo jejich zabedněné mozky, nepomohla ani žádost o změnu stravování na obecním úřadě, petice matek. Mladší dceru jsem po špatné zkušenosti se starší odmítla dávat do školky, muž změnil zaměstnání a spolu s babičkou se střídáme v péči o ni. Není to správné řešení, izoluji tak dítě od svých vrstevníků, ale nemám sílu se podruhé dívat na mé milované dusící se dítě s celoroční nudlí u nosu z nadměrné hlenotvorby, celou noc kašlající, ráno nevyspané a s generalizovaným ekzémem na kůži. Jsem matka a tudíž chci pro své dítě jen to nejlepší a nejzdravější. Paradoxem je, že prý nemám právo hodnotit jídelníček 3 až 6-tiletých capartů a nic na tom nemění ani skutečnost, že pracuji jako rehabilitační lékař-specialista na výživu. Já už prostě nemám sílu dál bojovat s "větrnými mlýny"!
Marcela
 Gabča, Adélka 12/02 


Co tak uvařit doma a přinést jídlo sebou do školky 

(15.4.2007 20:54:11)
Mám dcerku s ekzémem, tak když je jídlo, které se mi nepozdává, jsem domluvená, že jí uvařím a jídlo do školky přinesu. A nejsem jediná kdo to dělá.
Ono je vše o lidech. Pokud je ředitelka netolerantní a hloupá. Je špatná komunikace a domluva.
Viz kamarádka z jiné části města a v jiné školce: kluk alergie na mléko - doma bezmléčná dieta. Ve školce v papírech napsáno ne mléko a mléčné výrobky. Mají tam učitelku, která mu to několikrát vnutila - pokaždé to zvrátil zpět do talíře. Na maminčiny výtky reagovala "vápník je pro tělo důležitý". Tak tam maminka poslala tatínka. Ten udělal dusno, seřval a ostudu udělal před jinými rodiči a od té doby to tam šlape jak má. Podotýkám, že nikdy nežaloval syn - vždy jí to oznámily ostaní děti.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Co tak uvařit doma a přinést jídlo sebou do školky 

(17.4.2007 15:23:59)
Já nevím, jestli důvodem je jen to, že ředitelka je netolerantní a hloupá. Domnívám se, že existují hygienické předpisy týkající se stravování ve školkách, a ty možná donášku vlastních jídel zakazují. Nevím to, jenom jsem to zaslechla, a protože se mě problém netýká, dál jsem se tím nezabývala.
 Alena,Toník,Bětka,Mája, Anička 


svačiny u nás 

(15.4.2007 21:23:30)
Nám v JÚ v Liberci to vyřešili po svém.Ve smíšené třídě dětí ústavních a dětí"z venku"k 1.dubnu dopol.i odpol.svačiny zrušily a musíme si je nosit z domova.Na jednu stranu to je dobré protože vím co má dcera jí.Ale jinak je to "TREST" za to že nesouhlasíme s jejich podmínkami o rádoby poskytování sociálních služeb.Akorát je mi líto dětí které mají namazané chleby a rohlíky a my ostatní dáváme dětěm ovoce,jogurty atd.
Než by nám nabídly nějaké jiné služby tak raději zrušili dětem jídlo a dělají rozdíly.Asi nepotřebují peníze a nechtějí mít starosti na víc.
 Zuzka 
  • 

Re: svačiny u nás 

(16.4.2007 12:14:58)
On je taky rozdíl s čím ten chléb je (anebo co za chléb to je) a taky je rozdíl jaký jogurt to je. Například celozrnný pečivo s doma vyrobenou pomazánkou a k tomu čerstvá zelenina si určitě nezavdá z jogurtem plným éček, který navíc ovoce viděl jenom z rychlíku.
Určitě bych nedělala rozdíly, jestli to dítko má to nebo ono. Myslím, že některé maminky nebudou spokojené nikdy.
 maňa 


Re: Re: svačiny u nás 

(17.4.2007 11:15:35)
Nevím jestli jste pochopila co jsem chtěla říct(a nebo jsem to špatně formulovala).Vadí mi že z 30dětí dostane polovina svačinu a druhá polovina si ji musí přinést z domova,protože kdyby bylo po mým tak bych dala dětem třebe jenom suchý chleba protože některé druhy jsou velmi chutné.Sama podporuji zdravější a hlavně odlehčenou stravu(dcera je pohybově velmi omezená-vvv)protože bude mít v budoucnu velké problémy s chůzí.Takže mi nešlo tak o skladbu jídla ale o přístupu vedení k nám rodičům a hlavně dětem!
 Alena  
  • 

Pozor na oříšky 

(16.4.2007 9:35:38)
Oříšky bych dětem ve školce nedala. Je nebezpečí, že je vdechnou.
 Mortadela 


U nás za to MŠ nemůže 

(16.4.2007 11:47:35)
V případě naší dcery (3,5 roku) není problém ve školce, neb tam vaří řekla bych velmi dobře, ale jen v jejím přístupu. Nerada to přiznávám, ale je velmi vybíravá - nejí maso, ovoce jen minimálně, čerstvou zeleninu do ní dostanu jen tak, že soutěžíme kdo ji sní dřív. Pečivo jen sladké nebo bílé, eventuelně chleba - tmavé pečivo je prý tvrdé a ona to jíst nebude... :-( Takže jí jen sladká jídla, polévky a přílohy. Já z ní šílím, sama si na zdravou stravu v rozumné míře docela potrpím, snažím se jí domlouvat, ale ona je jak mezek. Velmi mě to zlobí, zlobím se i na dcerku - ze školky chodí hladová jako šakal, ale není to chyba školky - to ona nejí tohle a tamto a to jí zase nechutná, tak je holt hlady. :-(
 Lenka 
  • 

Re: U nás za to MŠ nemůže 

(17.4.2007 9:14:51)
Mortadelo, řekla bych, že v případě tvé dcery jde o jakousi manipulaci. Z vlastní zkušenosti vím, že děti dokáží najít citlivé místo a vyvádět rodiče z míry. Na BBC 3 občas běží zajímavý pořad o dětech s problémy, hlavně s jídlem. Psycholožka doporučovala nevěnovat takovému chování pozornost, nerozčilovat se, prostě nedat dítěti najevo, že ti vadí, že nejí to, co by měla. Jakmile dítě vycítí, že už tě to z míry nevyvede, začne jíst normálně protože zjistí, že tebou nemůže manipulovat.
 Kačka + Eliška + Anička 


co dělat? 

(16.4.2007 22:06:10)
mám úplně stejný názor a stejné zkušenosti jako autorka článku. Moje dcera (popravdě řečeno) nejí tak šíleně zdravě, ale byla bych ráda, kdyby školka zdravou výživu dětem nabízela. Protože, pokud jsem pochopila dobře, tak naše dcera prostě jí to, co ji ve školce dají (ve většině případů) a takto se učí nové chutě.
Nedávno měly děti ve školce oběd: lečo s chlebem, prý skoro všechny děti jedly jenom chleba! Dceři jsou 3 roky a moc se nedivím!
Bonbóny samozřejmě dostávají za "odměnu" - každý den!
Je pravda, že dcera přibrala ve školce tolik, jako by doma nikdy nepřibrala. Je dost hubená, ale pokud přibírá na bonbónech a koblihách k svačině, tak radši, ať zůstane štíhlejší!

A co nám tedy zbývá? Asi se opravdu více angažovat při výběru jídelníčku v naší školce a nenechat se odbýt. Všechny maminy jsme pravděpodobně ta generace, co se bojíme se ozvat, aby to děti ve školce neměli "špatný".
 Hanka, 3 děti 
  • 

některé pochybnosti 

(17.4.2007 9:45:38)
mám 3 děti. z toho 2 naprosto zdravé a třetí dcera má bohužel potravinovou alergii. Za poslední rok jsem přečetla troufám si říct stovky článků o zdravé výživě (nebyly to bohužel přímo vědecké či odborné publikace). Jenom pro doplnění spektra názorů, které se tady objevily, uvádím následující:
- dle některých odborníků je celozrnné pečivo pro děti do cca 10 let nevhodné, protože brání vstřebávání železa a vápníku. To brání vstřebávání i u dospělých, ale u dětí v ranném věku je prostě potřeba železa a vápníku větší. Znám z vlastního okolí ženu, která se živí výhradně celozrnným pečivem a má problémy s lehkou chudokrevností. Lékař jí řekl, že železa má dost, jen se jí velmi obtížně vstřebává právě díky stravě s velmi vysokým obsahem vlákniny.
- dle dalších názorů se každý člověk rodí s určitým množstvím laktázy /enzymu štěpícího laktózu - mléčný cukr/. Toto množství se zhruba po 1 roce věku snižuje, u některých jedinců zcela vymizí. Proto potřeba mléka a mléčných výrobků není taková, jak slyšíme v médiích, nebo jako dříve byla masivní kampaň. Mléko (kromě mateřského) prý zatěžuje zbytečně střevo člověka. Autor článku/bohužel jsem zapomněla odkaz na něj, netušila jsem, že to budu někde interpretovat/ dokonce uvádí, že některé celé národy/rasy mléko téměř nepijí, že ho nepotřebují. Jsou to zejména Asiaté, Afričané apod., země z oblastí stálého slunečního svitu. U nás ve střední Evropě prý tradice vysoké spotřeby mléka vyplývá jednak z ekonomických důvodů (krávu měla téměř každá rodina/ a jednak z nedostatku slunečního záření, kdy pro absorpci vápníku z mléka za pomocí vitamínu D se geneticky ve střevech zachovala ještě ve větším množství laktáza. (snad jsem ten názor interpretovala alespoň trochu srozumitelně.) Z mléčných výrobků se lépe vstřebávají zakysané, proto lze doporučit zejména je, ale také ne jako dominantní část stravy.
- jako smutnou zajímavost uvádím, že moje dcera má prokázánu alergii právě jen na zakysané výrobky (tzn. jogurt, kefír a podmáslí), tj. na obecně nejlépe tolerované mléčné výrobky. Nesnáší též všechna probiotika.
- další odlišný názor od většinového je ten, že rostlinné oleje jsou vhodné pouze do studené kuchyně, při vysokých teplotách se z nich stávají téměř nebezpečné chemické sloučeniny. Proto je např. smažení lepší na vepřovém sádle.
- posledním názorem, který tu chci uvést, jistě "bodnu do vosího hnízda". Veškerý humbuk kolem BIO potravin je prý podvod. Pěstování BIO je možné pouze v malém množství, a to proto, že okolní příroda je tolik prosycená veškerými pesticidy, antibiotiky apod, že ve formě náletů, zbytků ve stravě apod., umožňuje drobným zemědělcům pěstovat své BIO výrobky. Pokud by se výroba BIO prováděla ve velkém měřítku, úrodu by ničily plísně, bakterie, skot, prasata a drůbež by měly různé nemoci. Veškeré tyto přípravky vymysleli lidé právě proto, aby přežili.

Nejsem lékař, odborník na výživu, proto netvrdím, že některé z těchto názorů jsou správné a jiné ne. Jen jsem chtěla kvůli objektivitě přidat další informace.
A na naší školku si nemůžu stěžovat, umožňuje spec. dietu a ovoce i zeleniny máme dost.
 Mortadela 


ZŠ - zprostředkovaně 

(17.4.2007 12:26:37)
Moje mamka je vedoucí školní jídelny na ZŠ. Často poslouchám její stesky a připadá mi to jako začarovaný kruh. Když chce vařit zdravě, děti to nejedí a paní učitelky si chodí stěžovat, že chtějí maso, nic jiného neuznávají hodno zaplacení a snězení. Samy děti si zdravě asertivně též chodí stěžovat - prý chtějí častěji hranolky, pizzu. Polévky děti prý nejedí vůbec - zrovna minulý týden přišla z práce úplně šokovaná, že šla náhodou pro něco do jídelny a viděla přijít 4 třídy naráz. Víte kolik z nich si dalo polévku? Jeden jediný žák. Z učitelů nikdo. Na druhé straně mě zase šokuje, že třeba bramborovou kaši dělají instatní, bramborové těsto instantní, smažené věci (květák, brokolice, karbanátky atd.) z polotovarů. Mamka to zdůvodňuje tím, že uvařeno musí být v 10.00 hod. a vařit vše čerstvé by kuchařky nestihly. A tak brzo hotové to musí být proto, že obědy také vozí pečovatelská služba důchodcům. Kdyby totiž škola vařila jen pro sebe, neutáhla by to finančně. Město je to malé, jiná škola tam není, tak holt museli vzít kšeft pro důchodce. Tak to holt máte jedno s druhým... :-(
 Lída,3 kluci a holka 


Re: ZŠ - zprostředkovaně 

(17.4.2007 13:46:06)
Mortadelo,
ony jsou ještě absurdnější momenty: když si mi třeba dcera stěžovala, že jí moc chutnala polívka, chtěla si přidat, ale nechtěli jí dát :-(((((
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

spokojenost 

(17.4.2007 13:15:54)
Já jsem se stravováním ve školce spokojená. Na jednu stranu bych uvítala více bezmasých jídel, protože my s manželem na to moc nejsme, takže maso míváme doma často, ale zase na druhou stranu si myslím, že maso je pro vývoj dětí důležitý. Z domova vím, že porce masa, kterou je dcera schopna sníst v rámci jedné porce je dost malá. Takže když dostane maso skoro každý den a sní pár soust, dostane do sebe za týden takovu porci, jaká odpovídá věku.
V článku je také kritizováno, že když už maso, mělo by být více drůbežího. To tedy nevím. To je dost dietní. Já bych byla pro více ryb a hovězího. Ráda bych i doma dělala více ryb, ale upřímně řečeno nevím, jaké mám dělat. Nevím, u které ryby mám jistotu, že v ní nebudou kosti. I ve filetu z aljašské tresky se občas najde. A rybí prsty mi nepřipadají moc zdravé, připadá mi, že je v ních víc obalu než masa. Dobrý je losos, ale ten je dost drahý. Také nám všem chutná pstruh nebo kapr, ale ta práce než kousek pro dceru dokonale vykostím! JIné kostičky vybírá z jídla docela dobře, třeba když přehlédnu kousek kosti ve vývaru, ale z těch rybích mám strach.
co se týká svačin, tak když vyzvednu dceru dřív než ji sní, vždycky ji dostaneme sebou - ať už jde o jogurt, ovoce nebo pečivo s pomazánkou. Dokonce když odcházíme mezi posledními a jsou tam zbytky, můžeme si vzít i porci navíc. Jenom bych byla radši, kdyby děti dostávaly ve školce více bílých jogurtů, moje zkušenost je, že mají všechny přichucené. No ale zase chápu, že pokud na to nejsou děti naučené a nejedly by to, tak může učitelkám a hospodáři připadat lepší, aby jim dávali alespoň ty přichucené, které budou jíst. Ale fakt nemám přehled kolik procent dětí by bílé nejedlo. O dopoledních svačinách takový přehled nemám, odpolední jsou různé - ovoce (celá mandarinka, perník nebo jiná "buchta", chléb s pomazánkou, jogurt, knockebrot s polevou.
 BaruBaru 


dětská jídla 

(17.4.2007 13:25:06)
Jsem celkem spokojená co se týká kvality jídla. V naší školce dělají pravidelně akce pro rodiče a děti a ty bývají spojené s ochutnávkou dětských jídel. Tady jsem také poprvé ochutnala pomazánku z červené řepy nebo špenátovou - a bylo to překvapivě dobré. Protože k nám chodí dost vietnamských dětí tak jsme měli týden vietnamské kuchyně, zajímavé a povedené. K čemu mám připomínky to je množství jídla - děti chodí ze školky celkem hladové a na přidání se prý nedostává. Klidně bych připlatila, ale to zase prý nejde. Tak se většinou dojedí doma. Nejde přeci dát stejnou porci 3 letému cvrčkovi a 6 letému předškolákovi.
 Štěpa, vedoucí školní jídelny 
  • 

reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků 

(18.4.2007 20:30:20)
Jako vedoucí školní jídelny pražské mateřské školy reaguji na velké množství článků ke stravování v mateřské škole.Stravování ve školních jídelnách se musí řídit vyhláškou pro školní stravování. Normy jsou jednak na finanční limit, tzn. kolik platíte stravné, jednak na spotřebu masa, mléka, ryb, luštětin, zeleniny, ovoce, brambor, cukrů a tuků - tzv.spotřební koš. Finanční limit je vždy pro určitou věkovou kategorii v nějakém rozpětí, takže určitě školy v Praze mají dražší stravování než např. na Moravě. Spotřební koš musí každá vedoucí počítat za každý měsíc. Chtěla bych vidět, jak vychází spotřební koš ve školce, kde dostávají na svačinu plátek okurky. Dle vyhlášky je totiž doporučená denní spotřeba zeleniny pro dítě ve věku 3-6 let 100g, zrovna tak pro ovoce. Pro tekuté mléko je to 300g, pro maso 55g. Ze své zkušenosti musím říci, že mléko v dnešní době spousta dětí odmítá. Jogurty nebo pribináčky by možná mnohé jedly raději, ale zase je mohu zařadit na svačinu nejvýše jednou týdně z důvodu finančního ( cena jogurtu je minimálně 7 Kč a fin. limit na svačinu je v naší MŠ 5,50 Kč). V naší MŠ mají děti většinou k jedné svačině ovoce a k jedné zeleninu, samozřejmě k obědu zeleninové polévky, často i hlavní jídlo obsahuje zeleninu, určitě jednou týdně je k obědu zeleninový salát, přesto málokterý měsíc dosáhneme ve spotřebě zeleniny doporučených 100%. Ono totiž 100g je docela velké množství a málokteré dítě je schopné to sníst. A bohužel je stále víc dětí, které sní jen minimum zeleniny, než dětí, které si ji rády přidají. Jsem ráda, že se nyní maminky více zajímají o zdravou výživu, ale i v tomto tématu jsou názory odborníků někdy různé. Také je třeba si uvědomit, že co je zdravé pro dospělé, nemusí být zdravé pro malé děti. Například celozrnné pečivo, omezování spotřeby vajec, másla. Zrovna tak co dospělým neškodí, nemusí platit pro 3leté děti. Co se týče různých bonbonů a sladkostí, které děti dostávají, tak to jsou pouze pochutiny, které přinesou do školky rodiče, určitě je nekupuje žádná kuchyně z peněz na stravné. A ještě k odpoledním svačinám. Dle hygienické vyhlášky lze těžko zabezpečit, aby např. chléb s pomazánkou dostaly děti, které odcházejí ze školky v půl jedné a stejnou svačinu jedly děti za dvě a půl hodiny. Pomazánky je nutno uchovávat při teplotě do 10 stupňů. A při vytíženosti kuchařek nemůžu po nich chtít, aby připravovaly svačinu nadvakrát a ještě je balily. V naší MŠ jsme problém vyřešili takto: Pokud chodí dítě ze školky po obědě pravidelně, odpolední svačiny si odhlásí a neplatí je. Pokud jde po obědě jen někdy a nepravidelně, tak si svačiny platí všechny, protože by bylo opravdu organizačně nezvládnutelné každé ráno zjišťovat, kolik dětí svačinu odhlašuje. Ale v takovém případě dáváme dětem s sebou svačiny průmyslově zabalené, pokud možno v cenovém limitu 5,50Kč určeném na svačinu, většinou jsou však dražší. Takže děti, které chodí ze školky po obědě častěji, jsou vlastně finančně zvýhodňovány. Určitě ale nelze v tomto případě dávat dětem vždy nejzdravější potraviny. Nikdy totiž nevím, kolik dětí půjde v určitý den po obědě, mnohdy se to kuchařka dozví až v půl jedné, když si rodič pro dítě přijde. Proto musí být na skladě stále zásoba trvanlivých potravin, do kterých se přidávají různé konzervanty. Takže se nedivte, že k odpolední svačině dostane dítě jdoucí ze školky po obědě např. sušenku. Pokud by dítě svačilo ve školce, určitě by dostalo na svačinu něco zdravějšího.
 zuzka 
  • 

Re: reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků 

(19.4.2007 2:53:15)
Bydlime v USA, muj syn tady chodi do skolky, na kazdy tyden maji stejny jidelnicek a spociva z kurecich kousku(jak od McDonald), hamburgeru, testovin z konzervy a kazdy patek pizza. A to si ani nemuzu stezovat, protoze alespon s tim vetsinou dostanou salat, dusenou zeleninu, ryzi nebo bramborovou kasi, ke svacine 1 ovoce(pomeranc, jablko, banan, bluma)a mleko. Kdyz tady moje sestra asi pred 5 lety chodila na zakladni skolu, tak meli kazdy den to same, pizzu a hamburger s hranolkama, ani kousek zeleniny. Hodne jsem se toho obavala a proto jsem byla mile prekvapena, ze se to alespon trochu zmenilo k lepsimu. Ale kdyz jsme na zacatku roku meli posezeni s personalem i z kuchyne, tak jsem se ptala, jestli by misto hranolek s kecupem nemohly deti dostat radeji varene brambory, tak na me koukali jak na blazna, ze deti to prece maji rady...
 Bára 
  • 

Re: Re: reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků 

(19.4.2007 8:54:50)
Ano, tak to je.Zkuste v jiné zemi mít takové požadavky, tak plat vám nebude stačit.Nemůžete mít individuální přístup k dítěti směrem ke stravování. Nemusíme chodit do Ameriky za takovou stravou jak ji popisujete, stačí třeba Španělsko - pro děti se bere jídlo z protější restaurace, o hygienickém vybavení nemluvě.Víte kolik jsou vůbec náklady skutečné na jedno dítě v MŠ? bez stravného 5 - 6 tisíc měsíčně - když počítám platy, energie, údržbu vybavení atd. A to jsou nezapočítány opravy většího charakteru. Myslím, že děti se mají v MŠ jek v bavlnce. A o zdraví jídla? Kde je řečeno, že papriky a rajčata a jiná zelenina ze skleníku je zdravá? V Polsku teď probíhá akce - zelenina z vlastních zdrojů - zcela vyhrává zelí, ale ne to krásné, velké ale normálně přírodně vypěstované. Myslím, že se začíná zcela logicky prosazovat staročeská kuchyně. Nejhorší ve stravě jsou polotovary s chemickými příměsy- rádoby nazýváno zdravá výživa. Zde bych zaměřila pozornost ve stravování dětí. A co říkat dětem, které doma zeleninu skoro vůbec nevidí, a při zmínce o vitamínech odpovídá, že už mělo Marťánka.Ňapište některá z maminek týdenní jídelníček - Vaši představu.
 gatto 


Re: Re: Re: reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků 

(19.4.2007 15:49:13)
Pondělí:
-celozrnný chléb s cizrnovou pomazánkou, čerstvá okurkou, bylinkový čaj
-zeleninové rizoto natural posypané tofu, obloha, voda
-jablko s celozrnnými sušenkami, sojový jogurt, voda

Úterý:
-kaše z ovesných vloček s banánem, sojové mléko
-staročeské brambory se zelím, zeleninový salát, voda
-celozrnný chléb se špenátovou pomazánkou s tofu, voda

Středa:
-strouhaná hruška s banánem a celozrnnou sušenkou, bylinkový čaj
-rizoto ze špaldy se sojovými kostkami, zelenina, voda
-domácí buchta s ořechy a kokosem, sojový nápoj

Čtvrtek:
-jablko s mrkví a celozrnnou sušenkou, sojové mléko
-celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou s bazalkou a olivami, sypané tofu, hlávkový salát, voda
-celozrnný chléb s fazolovou pomazánkou, čerstvá zelenina, voda

Pátek:
-celozrnný chleba s hrachovou pomazánkou, zelenina, čaj
-pečená zelenina se slunečnicovými semínky a ořechy, vařené brambory, voda
-obilná kaše s ovocem, voda
 Bára 
  • 

Re: Re: Re: Re: reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků 

(19.4.2007 20:39:02)
Protože pracuji ve školce, beru tvůj jídelníček jeko inspiraci, ale bohužel na zcela bezmasou stravu nemůžeme přistoupit, jednak to neodpovídá požadavkům stravování v MŠ, a pak velká část rodičů by protestovala proti zavádění vegetariánské stravy.Ale chodí k nám maminka s dítětem - vegetariáni a svačinky dokážeme přizpůsobit - s obědy to je horší. Ale předám paní vedoucí ŠJ jako inspiraci.No a ta voda, to je jaká? A taky jsme se už setkali se závadnou stravou ze zdravé výživy, přestože záruční doba byla dobrá. Často to zboží prý leží dlouho na nevhodných skladovacích prostorech. Ale jsem ráda za každý návrh a přínos, ne jen reptání.Formou otevřené diskuze a vstřícným přístupem obou stran se dá hodně věcí vyřešit.
 Itica 


Re: reakce vedoucí ŠJ MŠ na většinu článků- tak nějak si to taky představuji 

(24.4.2007 11:25:19)
Tak takovou představu o stravování dětí v MŠ bych měla taky. Dokážu si představit, že rozpočet na stravu dětí je fakt malý, ale myslím, že když se chce, tak se to dá udělat, i když sem tam se musí někde ošidit. Taky je jasné, že jsou potraviny (jak už bylo Vámi řečeno), které děti nemohou a tak se dají z jídelníčku vyškrtnout. Každopádně mě Váš popis jídelníčku vaší MŠ velmi potěšil, protože vím, že je spousta školek, kde si opravdu s pestrou a zdravou stravou moc hlavu nedělají a dětem dají téměř cokoliv, hlavně aby se vešli do rozpočtu. Když tak o tom přemýšlím, není jiná možnost, jak sehnat levnější a aspoň trochu kvalitní jogurty?? Bílé by zřejmě u dětí neprošly, ale i ty ovocné by se daly sehnat možná levněji. Je to asi taky o možnostech. My jsme velké město a těch možností koupit levné, ale dobré jogurty je tu hodně. Taky většina prodejců dává množstevní slevy, takže by s rozpočtem školky problémy být neměly. Chci ale taky říct, že pokud by za mnou přišla učitelka ze školky nebo snad sama hlavní kuchařka a dala mi na výběr, jestli budu platit měsíčně 250 za obědy, ale strava nebude moc pestrá, nebo jestli budu platit 300, ale ve stravě bude hodně zeleniny a zdravých věcí, tak radši připlatím (ty ceny jsou jen ukázkové, v reálu jsou i vyšší) a budu mít jistotu, že strava mého dítěte je víc než dobrá. I když náš domácí rozpočet není vysoký, ba na hranici minima, tak radši těch 50kč přidám,aby se mé dítě dobře a zdravě najedlo. Takže mé díky Vám, že patříte mezi lidi, kteří se snaží dát dětem pokud možno to nejlepší. J.
 Piggy 


Příiklady jídelníčku ze školek, kde jsou maminky spokojené s výživou 

(20.4.2007 13:43:05)
Snad se dočkám, že jiná spokojená maminka kromě Uniqy, kromě vychvalování své školky, také napíše příklad či rovnou opíše týdenní jídelníček jejich "zdravé" školky sem do diskuze, abychom my nespokojené maminky mohly dát vedoucím ŠJ a ředitelkám jako inspiraci ke změne jídelníčku.
Předem děkuji.
 Jana (synové, 6 a 3roky) 
  • 

Chleba se sádlem 

(22.4.2007 2:54:03)
Holky, buďte v klidu, to co popisujete, je ještě v pohodě. U nás je pravidelně v pátek na svačinku - chleba se sádlem, zelenina - prý to dětem výtečně chutná. Párek k dopolední svačině tak ynení žádnou výjimkou a jitrnicvoý prejt či dršťková polévka k obědu? Vždyť děti se tak olizují - zařaďme ji častěj! A ostatní rodiče? Vždyť nám to prý taky chutná, tak co bysme jim to upírali?Ach jo!!!
 Colorlight 


nedělám z toho vědu... 

(22.4.2007 8:29:38)
Ahoj,
můj syn taky navštěvuje MŠ a jídelníček má podobný. Jsem ráda, že ho někdo během dne "donutí" sníst teplé jídlo a docílí toho, že se v jídle nešťourá a nebrblá.
Maso je v pořádku, jsem ráda, že jim tam maso připravují. Z masa se tvoří svalová hmota a je dobré pro dětský vývoj. Ryby připravujeme občas o víkendu, nebo večer, takže mi nevadí, že jich v MŠ tolik nemají. Ony mořské ryby se zase tolik nedoporučují kvůli možným alergiím.. A těžko vybrat ryby, které neobsahují kostičky, které mohou dětem zaskočit. Ohlídat 20 dětí, aby se nezadusily kostí, to musí být něco.
Půlka jablka je také v pořádku, protože než dítě schroupe jablko, trvá to hodinu, nemyslím tím všechny děti, ale můj syn určitě.
Banán k odpolední svačince je opravdu málo, protože pak je čeká lítání na zahradě nebo lítání v herně, proto si myslím, že kousek pečiva, koblih, nebo nějaká sladká sušenka jsou úplně v pořádku. Potřebují energii a dle mé zkušenosti, když syn sní banán, má za chvilku zase hlad.
 Katul 


jiná školka 

(4.5.2008 21:20:37)
ahoj, četla jsem článek a chtěla bych k němu jen dodat mé "zkušenosti". Dcera na Vánoce oslavila 3narozeniny, těšila jsem se jak malé dítě že budu mít doma velkou holku a já konečně nastoupím do práce, kterou jsem zatím neměla. Už při prvním pohovoru s paní ředitelkou jsem byla naštvaná..kriteria přijetí..oba rodiče musí být zaměstnaní..ehm..no..proto dávám holku do školky abych pracovat jít mohla ne? dále i otec dítěte..byl pro paní ředitelku oříšek..s otcem dítěte nežijeme a navíc je nezaměstnaný..takže jsem musela dolést za ním aby mi to podepsal..nervy.Ale vše bylo splněno a tradá na schůzi o přijetí. Tam přišel šok!!školka se má stavět a "nějakým nedopatřením" se nedostala kupní smlouva nemovitosti k podpisu pana starosty, tudíš nemáme nemovitost, tudíš nemáme školku, takže kdo ví kdy bude školka otevřena, navíc se kolem školky staví nové byty a pokud přibude víc dětí které budou lépe splňovat požadavky, příjmou ty!!!! Co na tohle říct??Našťestí se ozval jeden rozzuřený tatínek a seřval osazenstvo úřadu na dvě doby. Výsledek? Všechny děti co byli nyní přijaty nastoupí, se zbytkem volných míst si naloží jak chtějí. Děti nastoupili v únoru!!! Musím říct že školka pěkná, ale poněkud zajímavý rozpočet!!"maminky totiž nevědí a nepochopí kolik co v téhle době stojí!!!!"No dcera tedy od té doby do školky chodí, když porovnám školné v jiných školkách, řekla bych že tam musí mít zlacené židle..ale nemají. Ale co se dá dělat, jinde ji už nevezmou.O jídle tedy nemůžu říct nic negativního..kolikrát koukám na sváču - celozrné pečivo s máslem pomazánkou - docela velká vrstva a rajče,okurek,paprika apod tam vždy je. Přiznám se že někdy se stane že se dcery zeptám jestli chce svačinku a když řekne že ne tak mám oběd :o) To bych tak asi chtěla dodat, ono asi opravdu záleží na školce a na vedení.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.