| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku "Znásilnění" aneb Život s mentálně postiženým člověkem

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 150 [Dalších 130 >>]
socialworker
  • 
6.4.2007 22:20:00
Uff, uff, tedy reakce k shora uvedenemu clanku se jen hemzi hromadou velice zkreslenych informaci. Jako treba paskvil s udajnym zbavovanim svepravnosti. Takovy pojem totiz stavajici pravni rad CR vubec nezna. Vasi nevedomost ale omlouva fakt, ze i pres toto ho media (i ta velmi seriozni) velice rady pouzivaji a bohuzel velice casto - a to je pro mne naprosto nepochopitelne - i rada soudcu. Existuje pouze pojem "zbaveni zpusobilosti k pravnim ukonum". Vim, ze se poustim na tenky led, protoze pro mnohe z vas bude rozdil mezi svepravnosti a zpusobilosti k pravnim ukonum asi stejne velky jako u pojmu lide s mentalnim postizenim a mentalne postizeni, ale presto to risknu.
Je to proste tak, ze ceske pravo upustilo od zavadejiciho pojmu svepravnost jiz nekdy v 50. nebo 60. letech minuleho stoleti a do dnes se pouziva pouze zbaveni (nebo omezeni) zpusobilosti k pravnim ukonum. Rozdil je jednoduchy a spociva v zakladech pravni terminologie. Jednou veci jsou totiz prava cloveka, ktera ziskavame narozenim (podle nekterych teorii jeste drive) a omezit nam je muze pouze ve zcela vyjimecnych zakonnych pripadech soud (treba pravo na osobni svobodu v pripade nepodmineneho trestu odneti svobody). Tato prava jsou nam vsem bez rozdilu (tedy "prekvapive" i lidem s MP) zajistena napr. Listinou zakladnich prav a svobod. Tezko lze tedy kohokoliv zbavit svepravnosti - mit sva prava a uzivat jich je proste zakladnim znakem statutu zletileho obcana. Druhou veci je zpusobilost k pravnim ukonum, kterou lze v urcitych pripadech soudne omezit a nebo odejmout uplne (dotycny pak ziskava sveho opatrovnika). Plnou zpusobilost k pravnim ukonum ziskava clovek teprve zletilosti. Pro predstavu, co je pravni ukon uvadim, ze treba podepsani smlouvy, nakup rohliku v obchode, objednani sluzeb, hlasovani ve volbach atd. Zbaveni zpusobilosti k PU nebere cloveku jeho prava - ty ma stale - jen ma omezenou moznost pravnimi ukony se svymi pravy disponovat. Kdyz to vezmu hodne konkretne, tak clovek zbaveny zpusobilosti k PU muze jit se svym opatrovnikem do obchodu, vybrat si zbozi (rozhodnout se, ktere se mu libi), donest ho k pokladne, zde za nej opatrovnik zaplati (provede pravni ukon) a tim to pro nej konci, protoze koupene zbozi je jeho opatrovance, ktery si s nim dale muze delat co chce (s vyjimkou dalsiho pravniho ukonu - tedy ho nemuze treba opetovne prodat).
Stav lidskych prav je v CR velice zalostny, a to zejmena u lidi ze socialne znevyhodnenych skupin, kam patri i lide s MP. Rada spoluobcanu si stale mysli, ze nejlepsi by bylo tyto lidi nekam zavrit a nebo je zbavit jakekoliv lidske dustojnosti tim, ze jim zrusime obcanska prava. Stejne tak i cela rada opatrovniku si mysli, ze muze svemu zletilemu opatrovanci cokoliv zakazovat a stavet ho do stejne role, jako kdyby byl dite (v praxi to byva casto v situacich, kdy mu zakaze sexualniho partnera, volny pohyb pri vychazkach, spolurozhodovani o nakladani s financnimi prostredky, konzumaci urcitych druhu potravin - proste rozhoduje o vecech, ktere nemaji s pravnimi ukony nic spolecneho). To je ale opravdu zcela mylna predstava. K rozpoznani staci jen se trochu zamyslet a predstavit si, jak by se nam samotnym libilo, kdyby nam nekdo zacal zakazovat, zda si muzeme po praci dojit na pivo, zda si muzeme najit pritelkyni (nebo pritele ;-) zda a kdy si za vydelane penize koupime mobilni telefon a nebo kolik toho z neho protelefonujeme. Vim, ze nekteri z vas ted namitaji, ze lide s MP si nemohou o spouste veci rozhodnout, spouste veci nerozumi a je pro ne potreba zajistit velkou ochranu tim, ze za ne prevezmeme jejich prava. Tak to ale neni - kazdy z nas je vystaven pri disponovani s vlastnimi pravy urcitemu riziku - nekdy vetsimu a nekdy mensimu - mohu udelat radu chyb, ktere mi mohou znicit zivot a presto na to mam pravo, ktere nikdo nezpochybnuje. Proc by ho tedy meli mit zpochybnene lide s MP. To radeji hledejme cesty, jak jim poskytnout ucinnou podporu, aby svym pravum porozumeli a naucili se s nimi zachazet. Verte, ze to jde - jen jsou ted za ty roky diskriminace a prehnaneho pecovatelsky zneschopnujicicho socialniho systemu CR straslive pozadu.

No, jestli se nekdo chcete skutecne poucit, jak je to se zpusobilosti k PU, tak doporucuji navstivit napr. stranky Ligy lidskych prav (http://www.llp.cz/) nebo treba aktualni projekt I MY obc. sdruzeni Portus na http://www.imy.cz/.
papa
  • 
9.3.2007 17:08:23
Streotypy, resp. předsudky mohou uškodit at už jsou ZAPORNE nebo KLADNE. Pro lidi je potom nepříjemné rozčarování, když se někdo do známých "škatulek" nevejde. Stereotypy sice lidem pomáhají orientovat se v okolním světě, ale bohužel až příliš často vedou lidi k tomu, že přestávají ctít individualitu každého člověka.
7.3.2007 16:42:23
Myslím, že je dobře, že ten článek napsala, už proto, aby si veřejnost uvědomila, že postižení nejsou jen milá, usmívající se stvoření, vděčná za každé pohlazení. Ale že mají taky své zvláštnosti a ne vždy příjemné.
Mně kupříkladu vždycky přišlo, že "Downi" jsou milí a příjemní. To asi ve většině také jsou. Ale poznala jsem holčičku (pětiletou)s Downem, která byla vyloženě hodně nepříjemná, až krutá k ostatním dětem, zjevně věděla, co dělá, a dělala to naschvál. Vyloženě hřešila na to, že jí všechno projde, protože je postižená. Tak to u nich funguje. Terorizuje svou mladší sestru a fyzicky jí ubližuje, protože "ona za to nemůže".
Tím nechci říci, že postižené děti jsou zlé, ale to, že všichni takoví nevinní andílci nejsou, jak nám předkládají média.
Petra
  • 
7.3.2007 15:55:02
mluvi tak chladne, az mne mrazi. Divim se, ze jeste studovala i specialni pedagogiku. Cely clanek opravdu zni v tom smyslu, jak ma "blbou" sestru, ktera terorizuje rodinu a okoli. Samozrejme to nezlehcuju, ale co s tim teda Zuzana chce rict? To maji kvuli jejimu nazoru vsichni postizeni byt pekne zavreni v ustavu? Je-li jeji sestra na urovni 7let.ditete, tezko muzete cekat, ze ji predelate. Nepredelate.
Jan Pracka
  • 
3.3.2007 21:51:52
A jste povinni za svéprávnou osobu platit dluhy? Já se domnívám, že nejste. Pokud někdo půjčuje mentálně postižené osobě, byť svéprávnosti nezbavené, nemůže se divit, když o svoje peníze přijde.
Líza
3.3.2007 19:49:57
Nikdy jsem nezažila, že by potahovali opatrovníka kvůli tomu, co klient zbavený svéprávnosti vyvedl. Zbavení způsobilosti k právním úkonům nemá s trestní odpovědností co dělat, ta obvykle zaniká ještě mnohem dříve, ale posuzuje se pouze v případě jinak tresného činu (právníkům se omlouvám, pokud termíny nemám správně). Opatrovník toho člověka není povinen zajistit, aby nikoho nepřetáhl, ale zajistit, aby měl co jíst, aby ho nikdo neošidil, aby vyšel s důchodem, aby nepřišel o byt nebo aby měl kde jinde bydlet.... atd atd. Rozhodně za něj trestní odpovědnost nepřejímá. Problém může mít v případě, že by se ukázalo, že se klient dostal do zhoršeného stavu kvůli tomu, že opatrovník neplnil své povinnosti.
Tazatel Jan Pracka
  • 
3.3.2007 19:03:38
Rozumím, to co píšeš je podle mne ale částečné zbavení svéprávnosti. V lehčích případech postižení.

Já jsem ale měl na mysli jak to je při úplném zbavení svéprávnosti v případě kdy onen člověk je nebezpečný sobě a okolí. Měl by jít do nějakého ústavu aby ho tam hlídali, tak si myslím že je možno přijat za něj zodpovědnost. V tom případě přijat zodpovědnost znamená opravdu zodpovídat. To znamená že když taková osoba někoho přetáhne pantokem po hlavě, tak za to nezodpovídá ona sama když je zbavena svéprávnosti, ale posuzuje se, zda opatrovník porušil nebo neporušil své povinnosti.

Nevím, nejsem právník a tak je možné, že to tak nefunguje. Anebo takové charakteropaty necháváme svobodně běhat po ulicích a čekáme až takový charakteropat opravdu někoho zabije? Takhle by to ale fungovat nemělo. Opravdu nevím. Rád se dám poučit, jak je společnost proti charakteropatům zabezpečena. Možné je že fakt nijak.
Líza
3.3.2007 16:51:29
Asi nechápu, jak by to měl jako opatrovník ods.at...? Pokud osoba zbavená svéprávnosti něco provede, neznamená to, že za to bude opatrovník trestán. Osoba zbavená svéprávnosti ale třeba nemůže dělat právní úkony s větším množstvím peněz (rozuměj třeba prodat vlastní byt za dvacku podvodníkovi a jít pod most), nebo třeba v případě, že již není schopná se o sebe sama postarat v domácím prostředí, opatrovník může žádost do nějakého zařízení ústavní péče podat za ni.
Samozřejmě, že je to velká zodpovědnost. Když ji nechceš za svého příbuzného nést, můžeš mu nechat ustanovit veřejného opatrovníka. Tvoje věc. Furt ale lepší, než když je člověk, neschopný posoudit základní věci, vydán na pospas svému okolí.
Jan
  • 
3.3.2007 16:15:28
Na Váš dotaz dlužno odpovědět, že romské dítě od dítěte Inda nerozeznáme, protože romové jsou indočeši, tedy indického původu.
Důvod stěhování romů z Indie počátkem 5. století n.l. spolehlivě neznáme. Předpokládá se, že Indové romy ze své země vyhnali, protože ztratili trpělivost snášet jejich vlastnosti.
Tazatel Jan Pracka
  • 
3.3.2007 15:48:12
Zbavení svéprávnosti. Jak tady čtu, mnozí v tom hledají spásu, jenže podle mne je to dvousečné.

Pokud taková osoba s nezvladatelným chováním fakt něco vyvede nebo se jí něco stane, ale nezbyla zbavena svéprávnosti, je to podle zákona její malér. Vy jste z toho venku.

Jenže pokud taková osoba něco vyvede nebo se jí něco stane a zbavena svéprávnosti byla, tak to odesere stanovený opatrovník.

Takže aby to nakonec nebylo, pro dobrotu na žebrotu, nebo rovnou do krymu, pokud je ten průser nějakého většího rázu.

Zbavení svéprávnosti je sice úkon jednoduchý a patrně přináší vyšší opatrovné, ale taky větší zodpovědnost za něco za co ve skutečnosti zodpovídat nelze.

Nakonec ten dotaz: Jak to tedy JE?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 150 [Dalších 130 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.