| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti jako závaží

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]
1.1.2007 21:21:58
Ja z takove rodiny taky pochazim, ale rozhodne to neberu jako handicap. Me vlastni manzelstvi je uzasne, protoze mam toho praveho partnera, ale kdybych po dvaceti letech zjistila, ze to neni uplne ono, vim z prikladu svych rodicu, ze to neni duvod nicit kvalitni vztah. Navic si myslim, ze v porovnani dlouhodobych vztahu osudova laska vs pratelsti cizinci je naopak norma kdy ti dva dokazi jako pratele zit vedle sebe. Bylo to tak dlouha staleti, kdy se lidi nerozvadeli a nikdo to nepovazoval za problem a konec koncu i dnes vam vetsina psychologu rekne, ze zamilovanost je casove omezena a neda se brat za zaklad kvalitniho vztahu. Proste si myslim, ze zamilovanost a idealizovane vztahy se obecne precenuji. Idealnich vztahu je pomalu, tech opravdu spatnych taky neni tolik jak to vypada a ten stred mezi tim neni nebe na zemi, presto je to dobry zaklad pro zivot.
31.12.2006 16:34:41
Ano, určitě je potřeba citlivě vnímat problém každého dítěte jako jedinečný, a podle toho s ním pracovat. Žádné z našich dětí neodešlo z původní rodiny dobrovolně, takže s tímto zkušenosti nemáme, ale je jasné, že s takovým dítětem je potřeba pracovat jinak. Jenom si nejsem jistá, jestli s dětmi VŮBEC NĚKDO pracuje na tom, aby dokázaly přijmout, pochopit, odpustit a najít svoji cestu pro život.

Knížku je možné objednat na www.vug.cz nebo na adrese SPR z Brna, www.pestouni.cz, popř. www.rozumacit.cz.

Mějte se hezky, je pro mě velkým povzbuzením, že s dětmi v DD pracují tak citliví lidé jako jste vy, i když to bohužel není pravidlo. Můžou se zeptat, o který DD se jedná? Klidně i na mejl, mám ho v záhlaví.
Děkuji.
Maceška
31.12.2006 8:15:18
Dobrý den,
děkuji za Vaši reakci. Určitě máte pravdu, že SMÍŘENÍ SE s vlastní rodinou je v životě jednotlivce velmi důležité. Sama jsem si tímto musela projít, abych byla schopná přijmout rodiče takové, jací jsou, se všemi jejich klady a zápory. A byl to "běh na dlohou trať" - a to pocházím ze vcelku normální rodiny:-)Co potom "naše" děti!
Ve své praxi se setkávám se dvěma extrémy-některé děti své rodiče bezmezně milují a druzí se stejnou intenzitou nenávidí.
První skupina dětí má o svých rodičích velmi idealistické mínění, nedokáží či nechtějí si připustit, že by JEJICH rodina měla nějaký problém. To, že "skončí v děcáku" dávají za vinu okolní společnosti, špatní jsme my, soc.prac...., že jsme je doma nenechali. V takovýchto momentech pracujeme s dětmi na tom, aby se na svět, vč. své biorodiny naučili nahlížet REALISTICKY. Tví rodiče mají problémy, jsou nemocní...ale souhlasím, nepoužívat slovo zlí, neschopní...
V poslední době jsem se ale opakovaně setkala s dítětem, které k nám přišlo defakto dobrovolně, neb ho doma neměli rádi, nevěnovali se mu, proto se choval určitým způsobem, aby se dostal do DD...Zde nastupuje práce odlišná, zkusit mu vše vysvělit tak, aby ho to co nejméně ranilo a přestal své rodiče nenávidět...Oboje je velmi náročné a ne vždy se to povede...

Maceško, chtěla jsem se Vás zeptat, zda je možno přes internet objednat Vaši knížku. Vím, že vyšla, kamarádky-adoptérky z Brna mi o ní vyprávěly.
Děkuji moc, krásného Silvestra a šťastný nový rok pro celou Vaši rodinu!
31.12.2006 7:58:49
Ahoj,
další možností, kam zajít je např. SVP - Středisko výchovné péče. Když si zadáš toto heslo do internet.vyhledavače, tak zjistíš, že určitě nějaké je v blízkosti tvého bydliště! Pracují zde speciální pedagogové, psychologové. V případě nutnosti dodají kontakty i na jiné odborníky.
Hodně štěstí!
Jana Svoboda,dve dospele deti
  • 
31.12.2006 5:18:17
Libil se mi vas clanek,je pravda co pisete,dneska prakticky musite mit doklad na vse i na to ze jste obcanem Ceske republiky,ale doklad na to byt rodicem nepotrebujete k tomu nic jen fyzicky vek k oplodneni a to je prece jen malo.A jeste jedna pripominka, ne ze bych znevazovala praci socialnich pracovniku,ale mnohdy napachaji vice skody nez pomoci.
30.12.2006 19:07:04
Milá Peto,
jsme pěstounská rodinu a tuhle otázku si kladu mnohokrát. Na jedné straně vnímám, že děti odešly z dysfunkčních rodin, že byly zneužívané, týrané a zanedbávané a že je pro ně NRP šance do života. Na druhé straně čím jsou starší, tím více si uvědomujeme, že dokud nebudou naše děti žít v míru se svými rodiči, nebudou žít v míru se sebou a svým okolím. A tím nemyslím fyzické kontakty, ale vnitřní klid a odpuštění. Pokud se náhradní rodině podaří dát dítěti dost sebedůvěry a jistoty, že je milováno, pak by teoreticky neměl být pro něj problém přijmout fakt, že jeho rodiče ve své rodičovské roli selhali, a odpustit jim. Jenže v praxi to tak snadné není. Moc se přimlouvám za to, aby druzí (myslím druzí v pořadí) rodiče přijali své dítě VČETNĚ jeho prvních rodičů - tedy faktu, že jsou, že mají své klady a nejsou zavrženíhodní. Co mě nesmírně trápilo u naší poslední přijaté dcery je to, že v DD stále poslouchala, jak je její otec špatný člověk, neplní své sliby, pije, je nespolehlivý, atd. Všechno je to sice pravda, ale myslím si, že pro psychiku dítěte neúnosná. Je u nás pátý rok, a stále pracujeme na tom, že její táta není špatný člověk...je to nesmírně těžké, a přitom nutné, protože ONA HO MÁ V SOBĚ.
Riziko vidím v tom, že nesmíme překročit tu tenkou hranici, která může vést k sebeobviňování typu "jestliže teda moji rodiče nejsou špatní, tak potom musím být tím špatným já, když si mě nenechali". Čím déle máme děti v NRP, tím složitější se mi celá problematika jeví.
Jedna z věcí, která je dle mého soudu rukou zdviženou pro NRP, je fakt, že mnoho selhávajících rodičů samo vyrostlo v DD nebo dysfunkčních rodinách. Už tento fakt sám o sobě by měl být silným argumentem pro to, aby dětem byla hledána přednostně rodina náhradní. V praxi to ale zatím nefunguje.
30.12.2006 15:37:35
Určitě je kam se obrátit. Já jsem po rozvodu chodila se synem k dětskému psychologovi. Není to žádný problém. U dětské lékařky si jen řekneš o doporučení a ona ti i poradí, kde je nejbližší, nebo podle jejího názoru nejlepší psycholog. Chodili jsme v Ostravě k MUDr. Fiutowské a byla jsem s ní velice spokojená.
Líza
30.12.2006 13:34:53
Na klinického dětského psychologa.
Marcela, tři děti
  • 
30.12.2006 12:54:05
Mě oslovil zejména poslední odstavec článku. Nejstarší dceři je sedm let a už dnes je znát, že to nebude zrovna bezproblémová osobnost. Už jsem pocítila potřebu poradit se o přístupu k ní s odborníkem, zkusila jsem pedagogicko-psychologickou poradnu, ale tam mi řekli, že vzhledem k tomu, že dcera nemá problémy ve škole, není to jejich záležitost. Ale i rodiče "normálních" dětí by občas potřebovali radu. Nechci u svých dětí opakovat přístup mého otce ke mně, ale občas se přistihnu, že použvám jeho "výchovné metody". U mne a mé sestry vedly k dokonalému odcizení a strachu z člověka, který nám předal polovinu své genetické informace. Zatímco o zdraví mého dítěte se můžu kdykoliv poradit s lékařem, kam se obrátit, když jde o vztahy?
30.12.2006 11:06:50
Já myslím, že je nás takových více. Mě se narodil syn 4 roky po svatbě, zcela plánovaně po několika lékařských zákrocích, abych vůbec mohla otěhotnět. Do dvou let od porodu jsem byla rozvedená a zůstala jsem se synem sama. Všechno je ale lepší, než žít s někým, kdo tě nemiluje a dává ti to denně znát. Věř, že to dítě to pozná, že není něco v pořádku.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.