| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti jako závaží

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 35 [Dalších 5 >>]
petru
30.12.2006 9:13:08
Milá Petu, doufám, že se něco v tom nadcházejícím roce 2007 pohne dopředu. Ať se mají příští rok všechny děti, lépe než v tom letošním.

Naslouchejme svým i jiným dětem. Přeji hezký rok 2007 i všem na Rodina.cz. Petru
30.12.2006 7:00:57
Moc děkuji za všechny ohlasy! Jsem ráda, že to někdo cítí stejně, resp. že cítí, že je zde nějaký problém!
Článek v Blesku jsem nečetla, ale vím, že existuje předběžné opatření, které se ustanoví v případě nutnosti do 24 hodin. Což znamená, že kdyby NĚKDO chtěl, mohlo by být vše vyřešeno...
Co se týče "prozkoumávání" biorodiny. Samozřejmě i k nim dochází do domácnosti soc.prac.(dle nového zákona by měl/a každé 3 měsíce) a zkoumá, zda má např. dítě svou postel, psací stůl, hygienickou úroveň domácnosti...Vše je ale o HODNĚ benevolentnější než v případě adoptérů či pěstounů (sami čekáme na adoptivní děťátko, takže celou úřední mašinerií schvalování jsme si s manželem prošli). Dokážete si představit, že by adoptivní dítě dali do rodiny neplatičů, kteří mají v bytě "odstřiženou" elektřinu? I do takových rodin jezdí "naše" děti na návštěvy a prázdniny...Protože z různých (pro mne ne moc pochopitelných)důvodů se dává přednost ústavní výchově před výchovou pěstounskou. No a než být celý rok v DD...
V poslední době se hovoří, že místo výstavby nových DD, by bylo lepší zavést v ČR síť profesionálních pěstounských rodin, fungující třeba ve Velké Británii, kde by alespoň jeden z manželů byl odborník-spec.pedagog, psycholog. Myslím, že by se našla řada vychovatelů DD, kteří by do podobného projektu šli. Takže uvidíme...
29.12.2006 22:04:34
Ani nevím, kolik mi bylo, když mi mamka prozradila, že jsem se v jejím bříšku ocitla naprosto neplánovaně. Ona zrovna studovala 1. ročník vysoké školy, kterou ale už nikdy nedodělala. Ptala jsem se jí tehdy, jestli přemýšlela o potratu, ujistila mě, že ne. Ale já si to celé vysvětlila, jako že jsem nechtěné dítě, kvůli kterému se naši museli brát. Mezi našima to zrovna moc neklapalo. V dobách depresí jsem si to znovu vybavovala a vyčítala, že měla raději jít na ten potrat (naštěstí jsem jí to snad nikdy neřekla nahlas). Dnes už depresemi netrpím, naši jsou rozvedení a svůj vznik docela chápu. I mě potkalo neplánované těhotenství, aspoň jsem měla vysokou už za sebou. Brali jsme se v době, kdy jsem byla těhotná. Nikdo už se nebude zajímat o to, že jsme se na jaře stejně asi chtěli vzít, jen jsme to tedy o pár měsíců uspíšili, prostě jsme se podle okolí "brát museli". Vím, že si budu hodně dávat pozor na pusu, když jednou přijde na otázku, jestli jsme syna chtěli a plánovali. Řeknu mu, že my jsme ho zrovna v tu dobu neplánovali, ale on se přihlásil sám a byli jsme za to moc rádi. Vysvětlím mu rozdíl mezi nechtěným a neplánovaným. Tenhle příběh nemá nic společného s opuštěnými a opravdu nechtěnými dětmi, přesto jsem se tak v určitých dobách cítila.
29.12.2006 15:07:08

Dnes vyšel v Blesku článek týkající se vraždy mladé maminky jejím druhem. Celou tu hrůzu sledovala roční holčička. Aby toho všeho nebylo málo, tak když reportéři začali pátrat po osudu malé holčičky, zjistili, že původně mělo být děťátko odvezeno do kojeneckého ústavu, tam nedorazilo, našli ho v nemocnici. Na dotaz sociálního úřadu Prahy 4, mluvčí radnice oznámila, že těžko se k tomu bude někdo mezi svátky vyjadřovat, protože jsou na dovolené. Nejspíš na několik příštích týdnů skončí malá v ústavu.

POdle Marie Vodičkové (FOD) by mohlo být optimální řešení velmi rychlé. Ze zákona o rodině jasně plyne, že rodinná péče v zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči má přednost před ústavní výchovou.

Tohle je šok pro mě. Neskutečná lhostejnost úřadů mě prostě vždy pobouří. Přitom pokud by skutečně někoho zajímala malá holčička, tak by mohla již během týdne být předběžným opatřením v péči prarodičů, či v předběžné pěstounské péči, kde není nutné mít souhlas rodiče.

Vám Ivano, přeji jen to nejlepší. Moc radosti s Vašimi dětmi a hlavně hodně štěstí,zdraví.
PS: Prvně jsem četla Váš článek v Betynce před 5 roky a jsem shodou okolností spolužačka Vašeho manžela.
  • 
29.12.2006 13:31:24
Děkuji za tento příspěvek. Jsem adoptivní matka a mám stejný pocit. Jako potenciální adoptivní rodiče jsme byli prověřováni a zkoumáni až na hranici lidské důstojnosti (ano, řeší se i jak často máme sex, jak často bychom ho chtěli mít a mnoho dalších velmi důvěrných věcí), a to vše jsme podstoupili, abychom mohli přijmout za své opuštěné děťátko-pro nás vytoužené a milované. Na celý život, na své náklady, na svou odpovědnost. Na druhé straně jsou příběhy biologických "matek", často nezralých, bez zázemí, řešících problémy sama se sebou, které mají PRÁVO se několik měsíců rozmýšlet, zda své dítě vůbec chtějí, nebo ho radši nechají v ústavu, berou si ho "na zkoušku" domů, je jim dávána "šance", zda se dokážou postarat apod. V dnešní situaci, kdy potenciálních adoptivních rodičů je více než právně volných dětí, to nechápu. Ano, náš syn se jednou bude muset vyrovnat s odmítnutím biologické matky, ale od 2 měsíců má mámu, tátu a brášku (byť adoptivní), kteří ho milují a kteří ho chtějí. Co mají děti, které jsou za každou cenu (našimi zákony) drženy v biologické rodině, která se ani mnohdy rodinou nedá nazvat??? Proč se také tyto biologické rodiny, které dopustily umístění svých dětí do ústavu, neprověřují před vrácením dětí podobně jako adoptivní rodiny?Znáte někdo odpověď, pohled z jiné strany? Trápí mě to a každou návštěvu kojeňáku obrečím, když tam vidím ty desítky párů hlubokých smutných očí.
Petru
  • 
29.12.2006 13:27:20
Peto77, neodpovídám přesně na Tvůj dotaz. Ale mám zkušenost, jak děti těžce přijímají některá rozhodnutí svých rodičů, když jim nejsou vysvětlena. Před lety jsem jezdila jako vedoucí na tábor, který pořádala jedna pražská nemocnice. Nebylo tam moc dětí rozvedených rodičů, ale byly. Nejvíc si však pamatuji jednu 6 nebo 7 letou holčičku, která často plakala, protože byla skoro celé svoje první prázdniny u babičky nebo v táboře a tušila, že se její rodiče rozvádějí, proto nechtějí, aby byla u toho, aby se to dozvěděla. Ona se bála, že se rozvádějí kvůli ní. Nevím, možná to bylo úplně jinak a rodiče měli jen moc práce, možná se opravdu rozváděli(dítě jisté neshody vycítí), ale nejhorší bylo, že jí rodiče neřekli, co se opravdu děje a ona tak žila v nejistotě a obavách, že to je její vina. Byla to na můj vkus moc malá holčička, aby měla takové trápení.
Když píšeš o tom, jak se děti neustále vracejí k mamince a zase zpět do DD, úplně mě mrazí, kolikrát si musí prožít takovou tu nejistotu, proč tomu tak je a jestli je vůbec má ještě maminka ráda. Sama vím, že i když mám skvělé rodiče, že stačilo aby zakřičeli a už jsem všem vyprávěla, že mě našli, že nejsem jejich. Myslím, že dětské dušičky jsou úplně jiné než ty dospělé a měli bychom je bránit a hodně si s ními povídat a vysvětlovat přiměřeně jejich věku a dávat jim najevo svou lásku, i když je to pro mnohé z nás těžké.
Liné
  • 
29.12.2006 9:29:40
Jsem z podobného oboru a mám úplně stejné pocity jako ty. Abych se z toho nezbláznila, vytvořila jsem si takové pravidlo. Myslím si, že téměř každý by měl dostat druhou šanci. Tj. i rodiče, jimž muselo být odebráno děťátko. A pak je na nich a na té tzv. sociální síti (já vím, že se můžeme bavit o tam, jak a zda funguje, ale to by bylo na dlouho), zda začnou fungovat jak mají. Zažila jsem situace, že rodiče se skutečně začali o své děti najednou starat, třeba když se dokázali dostat z alkoholismu. A před těmi klobouk dolů. Ale pokud znovu se dětem v té biologické rodině ubližuje, žádnou další šanci bych jim už nedávala. Já vím, že je to děsně obecné, a že to není žádná "objevená Amerika", ale bylo to pro mne východisko, jak pak přistupovat k indiviudální rodině.
Je to tak těžké, vědět, co je v dané chvíli nejlepší. Hodně často by se dala rodina popsat slovy, že je péče a vztah k dětem na hranici, a co je pak lepší? Byrokracie skutečně přibývá stále víc a skutečný človíček se pod těmi nánosy papírů už ztratil.
Jo a podle mých zkušeností taky hraje dost velkou roli výměna soc. pracovníka na úřadu. Pokud se změní socka, tak rodiče začnou mnohdy hrát etudu na téma Jak je vnější okolnosti ubili a zničili a že oni by moc chtěli se snažit a své děti milují. Já jim to věřím, jen to prostě nestačí. Takže se jim dává další a další šance a končí to přesně tak jak jsi to popsala ty.
Taky bych ráda znala cestu ven.
petru
29.12.2006 9:01:51
Neodpovídám přesně na Tvůj dotaz. ALe mám taky zkušenost, jak děti přijímají některá rozhodnutí svých rodičů, když jim nejsou vysvětlena. Před lety jsem jezdila jako vedoucí na tábor, který pořádala jedna pražská nemocnice. Nebylo tam moc dětí rozvedených rodičů, ale byly. Nejvíc si však pamatuji jednu šesti nebo sedmi letou holčičku, která plakala, protože byla skoro celé prázdniny u babičky nebo v táboře a tušila, že se její rodiče rozvádějí, proto nechtějí, aby byla doma. Ona se bála, že se rozvádějí kvůli ní. Nevím, možná to bylo úplně jinak a rodiče měli jen moc práce, možná se opravdu rozváděli(dítě jisté neshody vycítí), ale nejhorší bylo, že jí rodiče neřekli, co se opravdu děje a ona tak žila v nejistotě a obavách, že to je její vina. Byla to na můj vkus moc malá holčička, aby měla takové trápení.
Když píšeš o tom, jak se děti neustále vracejí k mamince a zase zpět do DD, úplně mě mrazí, kolikrát si musí prožít takovou tu nejistotu, proč tomu tak je a jestli je vůbec má ještě maminka ráda. Sama vím, že i když mám skvělé rodiče, že stačilo aby zakřičeli a už jsem všem vyprávěla, že mě našli, že nejsem jejich. Myslím, že dětské dušičky jsou úplně jiné než ty dospělé a měli bychom je bránit a hodně si s ními povídat a vysvětlovat přiměřeně jejich věku a dávat jim najevo svou lásku, i když je to pro mnohé z nás těžké.
29.12.2006 8:06:31
Tento příspěvek o nechtěných dětech ve mne opětně vyvolal mou vnitřní debatu na téma "Je lepší, aby dítě vyrůstalo v dysfunkční rodině či byla zajištěna NRP?" Několik let pracuji v DD a za tu dobu jsem se setkala se spoustou "nechtěných" dětí, o které se matka nechtěla či nedokázala postarat. Ale ona to nezvládala jednou, dítě jí bylo odebráno, žilo 1-2 roky v kojeneckém ústavu, pak se situace doma malinko zlepšila, dítě tam bylo navráceno, chvilku to fungovlo, matka si však našla nového přítele, s ním měla další dítě, o to z předešlého vztahu se řádně nestarali, bylo jim tedy odebráno. Za čas se opět do rodiny na chvilku vrátilo, pak zase ústav...ve finále to vypadá tak, že od jedné matky je po různých ústavech ČR několik dětí a ona má další doma. Na jak dlouho? A nemyslete si, že je toto ojedinělý případ!
Proto se stále častěji zamýšlím, kolik šancí, by měla takováto žena dostávat? Děláme to opravdu pro blaho dítěte? Kdyby toto dítě vyrůstalo v pěstounské rodině, muselo by se jednou vypořádat s tím, že ho vlastní matka nechtěla. Ale to musí i v pobytech v ústavu. Nejednou řešíme s dětmi otázku "Co je na mne tak špatného, proč mne nemá ráda, co jsem jí udělal? Proč chce bráchu a né mne...?"
Vím, že je v naší republice obecně platná zásada lepší "špatná" biorodina než rodina "náhradní". Ale čím dál více se mé názory, podpořené zkušenostmi, rozcházejí s danými tendencemi naší společnosti.
A proč to sem píšu? Zajímalo by mne, zda někdo máte nějaké zkušenosti či názory, klidně i jiné než jsou ty moje:-)
28.12.2006 23:51:38
Já vím že tohle si musí každý vyřešit sám,ale myslím že by se nemělo zapomínat na rovnici šťastná matka rovná se šťastné dítě...tím že to v sobě budeš dusit a trápit se svému dítěti nepomůžeš...já sama jsem tu volbu taky udělala a sice nemůžu nabídnout synovi otce,ale aspoň má vyrovnanou mámu.Nebylo to lehké,ale stojím si za tím.Zhodnotila jsem samozřejmě své možnosti a schopnosti(naštěstí mám skvělou práci.která nás oba pohodlně zabezpečí,na druhou stranu jsem musela do práce 2 měsíce po porodu...)Hodně štěstí ať se rozhodneš jakkoliv a krásný nový rok!!!!!

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 35 [Dalších 5 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.