| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci ven, a sám

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 56 [Dalších 36 >>]
Martina - 5letá a 9měsíční
  • 
27.5.2006 11:36:52
Mám doma 5 letou dcerku a 9 měsíčního klučinu a můžu Vám říct, že holku nemám odvahu bez dozoru nechat venku. Máme asi tak 20-30m za barádkem koleje a jde o dost frekventovanou trať. Plot je stále nedodělaný, takže kdykoliv může opustit zahradu a z ní je to na trať jen kousek. Do toho musí ještě přejít silnici kde sice moc aut nejezdí, ale občas tu někdo zabloudí a ten jede jako blázen, že když jdem na procházku máme co dělat, aby jsme uskočili.Do toho můj tatínek podniká v oboru zámečnictví a tak se tu pořád válí nějaká železa a pod. i když máme krásnou zahradu s pískovištěm posezením, tak nemám odvahu nechat jí venku samotnou, neb je tady moc nástrah a okna tam vedou akorát z WC a koupelny, takže bych musela pořád přebíhat abych na ní viděla. Sice si říkám, že už je na čase učit jí samostatnosti, ale mám děti po umělém opl. a tak mám možná i trošku větší starch i když si myslím, že to je blbost, maminky se bojí stejně, jen je některá odvážnější. Říkám si radeji o rok dýl než si pak drbat hlavu, že jsem jí něco dopřála a jí se stane něco ošklivého. Později si myslím už zas bude mít víc rozumu a víc věcí pochopí a třeba se konečně dodělají ty vrata. Je tu přece ještě malej a ten bude chtít taky ven, tak doufám, že se to uspíší. Jinak všem odvážným přeju, aby to vždy klouzlo bez újmy na zdraví jak dítka, tak maminky.
Soňa
  • 
26.5.2006 16:31:04
Myslím, že určit hranici, od kolika let mohou děti sami ven, nelze. Bydlíme na vesnici,mám dcery 7 a 3 roky a starší jsem pouštěla před dům cca od 4,5roku. Zpočátku jsem stála za oknem schovaná za záclonou a hlídala, ale dcera je velice zodpovědná a i když všechny děti běžely přes cestu - jezdí zde pár aut - dcera se i uprostřed hry zastavila a podívala se, zda auto nejede. Mladší dceru si venku samotnou nedokážu představit. Ta může pouze na uzavřený maličký dvorek. Nemyslím si, že je divočejší, ale je jí to všechno tak trošičku jedno. Prostě styl - ono to nějak dopadne. Přesto si myslím, že se musíme učit dětem dát alespoň v něčem tu důvěru a samostatnost. Možná je to tím, že mi mladší dcera připadá pořád malá, kdežto starší byla v jejích letech už vlastně docela velká a rozumná holka.
26.5.2006 15:45:00
Petro, ale v těch osmnácti už je před ten barák pustíme ne?:o)))
26.5.2006 14:28:31
Tohle téma je pro mě pěkně živé. Mám 4 letou holčičku. Bydlíme na vesnici v rodiném domku bez plotu. Zahrada je velká, Emča má vlastní pískoviště, ale z obou stran silnice. Ze zadní "ta víc hlavní" (i když málo frekventovaná)a vepředu, kde si i hraje taková štěrková, kde sice auto projede občas, ale v případě místní mládeže někdy pekelně rychle. Tenhle rok už pouštím Emču na písek před okna. Průběžně kontroluju oknem, zda je na místě. Pokud se vzdálí, hned vyletím ven a řádím. V blízkosti asi 100 - 150 m od domu je totiž potok a dvě nádržky. Emča jako milovník vody k nim neustále tíhne a něco zkoumá. Já hned vidím, jak tam spadne, v té co jen protéká potůček si o beton rozrazí hlavu, v té druhé se utopí. Na druhou stranu si pak nadávám, že je potřeba nechat dítě se trochu osamostatnit, že jí tím dozorem škodím ve zdárném vývoji. Prostě to pořád řeším. Možná není ani tak rozdíl mezi městem a vesnicí, ale přístupem matek. Možná, že ty na první pohled flegmatické svým dětem víc prospějí do budoucího života. Budou samostatnější, průbojnější... Nevím. Přesvědčuju sebe sama, že přece není sebevrah, má snad nějaký pud sebezáchovy. Někdy se přinutím, a když míří kousek dál snažím se jí hned nevolat zpátky. Jsem připravená na vystarování a mrtvá strachy pozoruju každý pohyb. Doufám, že jí to bude ku prospěchu a já se mezitím nezblázním :-)
Olina, dvojčata Sam a Linda
  • 
26.5.2006 13:11:12
Ahoj. My bydlíme ve statku na vesnici. Uvnitř statku nemám žádný stromy a ani odkrytý rybníčky, bazénky či sudy. Pokud potřebuji něco udělat doma a děti (16 měsíců) chtějí ven, tak zamknu vrátka, aby se nedostali na ves a klidně je nechám hrát samotné na písku či běhat po dvoře. Občas je zkontroluji z okna nebo, když začnou brečet. Co se týče úrazu, tak jsem zjistila, že se ten druhý zraní pokud poběžím za prvním. Takže s těmi už tak nějak počítám. Prostě nemohu být u obouch současně, leda bych je svázala k sobě. jinak na ves chodíme pouze v kočárku nebo se drží kočárku.
Ještě se na to podívejte z druhé strany, když jsme byli malí my, tak jsme ve dvou letech nastupovali většinou do jeslí či školek, taže jsme měli trochu tý svobody. A ruku na srdce, když jsme přišli domu ze školy, tak jsme celý odpoledne lítali venku a domu přišli se soumrakem.
Popřeju vám jen silné nervy a velkou trpělivost.
26.5.2006 13:05:36
Úplně s vámi souhlasím. Mám šestiletého syna, bydlíme ve městě. Naproti domu je hřiště, musí se přejít přes silnici. Není na ní nijak velký provoz, ale občas auto nebo kolo projede. I když mu pořád dokola hustím do hlavy, že se musí u silnice rozhlížet, tak to stejně nedělá. Já ho nepouštím samotného nikam. Nikdy nevím, co se mu vylíhne v hlavě a jaké ptákoviny vymyslí. Sama si kladu otázku, v kolika letech bych ho měla pouštět samotného ven. V okolí jsou frekventované silnice, bydlíme skoro v centru. I do školy a ze školy ho budu vodit. Ale do kolika let? Fakt nevím...
Violka (2 děti)
  • 
26.5.2006 12:57:40
Lízo, vystihla jsi to přesně. Kolikrát to bývá úplně zbytečný. Někdy si říkám, že ty "velký puboše" by patřilo liskat. Možná by se jim i rozsvítilo.
Líza
26.5.2006 11:51:06
Zatímco dnes je oblíbená zábava jezdit v úzké jednosměrce v protiměru na inlajnech, popřípadě na poměrně frekventované silnici z kopce dolů zatáčkama na skejtu.
Po pravdě, někdy mám chuť vystoupit a ty puboše zlískat, protože jejich mámy seděj někde doma s pocitem, že synek je na U-rampě a nemůže se mu nic stát... A pak jsou u patníků ty kytky. :-(
26.5.2006 11:02:20
Jsem z velkoměsta a nepamatuji se, že bychom jako malé děti chodily se sestrou samy ven, až tak od 10 let, ale pouze samy do školy, na kroužek, něco malého koupit do papírnictví, vyjímečně na hřiště atd. Hlídala nás velice despotická babička a být doma nebo venku sama neexitovalo - 70. léta (cituji babičku: všude číhají úchylové - nejraději mezi rodiči ostatních dětí, doma mohl vzniknout požár, ... až budeš budeš dospělá a budeš se živit sama, dělej si co chceš, ale teď ...) Brrr!
Těžko se mi pak hledalo sebevědomí, neuměla jsem se venku pohybovat sama, ... :-(
Proto jsem u svých dětí věděla, že tohle NIKDY. Zase žijeme ve velkoměstě, chalupu máme u frekventované silnice, atd. Ale přesto se snažím pomaloučku jim svobodu, pocit samostatnosti dávat - ať už je to jít na chvilku na hřiště nebo koupit ve večerce rohlík, nebo obejít blok domů samo z druhé strany ... Dítě, které se umí pohybovat samo, nepanikařit, je oproti ostatním ve výhodě.
(Ale od dvouletého dítka bych se nehla, mohla bych sedět a pít kafe, ale musela bych na něj aspoň po celou dobu vidět ;-) )
Violka (2 děti)
  • 
26.5.2006 10:53:34
Děkuji, jsem ráda, že nejsem sama. Myslím, že se tahle křečovitost je nám, maminkám, už nějak dána a určitě se zúročí. Stačí jen představa úrazů zlámaných končetin, rozbitých hlav...atd. Děkuji Bohu za to, čemu všemu se nám podařilo vyhnout.

Ono hodně záleží, kde člověk žije. Např. i na té vesnici to není jednoduché.Máme sice oplocený dvorek i zahradu, vím, že mám vše zabezpečeno, ale přece...Menší dcerka se naučila otvírat branku na silnici a učí to staršího! Okna do dvorku vůbec nemám, navíc bydlíme až v podkroví, tzn. než bych doběhla, kdyby se něco stalo, to raděj nechám všeho a jsem s nima. Jak jedna maminka píše, že raději vaří v noci, má můj obdiv.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 56 [Dalších 36 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.