| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Těhotenská cukrovka s inzulínem

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 44 [Dalších 4 >>]
Marie
  • 
24.6.2005 8:51:20
Ahoj holky, díky za rady, žádné problémy nemám a takto asi budu muset nechat na lékaři. Mějte se všechny fajn a zdravé dětičky! Marie
24.6.2005 8:06:55
Pokud vím, tak test na cukrovku není povinný, ale je doporučený. Někteří lékaři ho nedělají vůbec a něco zjišťují jenom v rizikových případech (třeba nález cukru v moči, větší dítě na UZ, cukrovka v rodině, problémy v předchozím těhotenství...), někteří lékaři posílají své těhule na O´Sullivanův test, jiní rovnou na oGTT.

S.
vojtami
23.6.2005 23:11:34
marie, tohle asi není otázka na mě, že.

ale taky odpovím ( trošku se vnutím :-)))
moje babička má DM na dietě, prababička měla DM na PAD a druhá prababička si píchala INZ.

proto jsem byla sledována. ale u nás - na dubnové diskuzi - a to je nás tam spousta, bylo jen pár holek, které podstoupily OGTT. a to bylo vlastě 2004/2005
věrca, 2 děti
  • 
23.6.2005 21:21:06
Tohle jsem nevěděla, že ty testy jsou povinné. Mám dvě děti, které se narodily 2003 a 2005 a na žádném zatěžovém testu jsem nebyla. Tak teď fakt nevím jak to s tou povinností je tedy bylo.Naštěstí jsou mé dětizdravé a měly ,, normalní´´ míry .Myslím si, že si každý lékař dělá co chce :-(.
Držím všem těhulkám palce ať jim vše dobře dopadne a mají krásné a zdravé děti.
Marie
  • 
23.6.2005 15:17:39
Díky za informace, ale já už jsem ve 25tt a nikdo se ani slůvkem nezmínil že bych něco jako vyšetření na těh. cukrovku měla absolvovat, když jsem byla na poradně tak mě to vůbec nenapadlo, došlo mi to až z brouzdání po netu a na další poradnu jdu až 19.7.2005. Takže mě vůbec nenapadá co s tím. Tebe gynekoložka poslala na test sama od sebe, preventivně nebo jsi měla nějáké problémy. Díky Marie.
Jitka
  • 
22.6.2005 23:43:18
Ahoj, já byla poprvé těhotná v roce 2002 a doktor mě na ten test neposlal, ani na vlastní žádost, říkal taky, že je to zbytečný, když není v moči cukr (což je podle mě blbost). Takže to bylo povinný a on na to kašlal? Ted´v roce 2005 jsem si test nechala udělat - domluvila mi to známá, jinak by mě dr. zase neposlal! Člověk co si sám nezjistí, to neví.. a pak aby věřil, že je v dobrých rukou, achjo.
vojtami
22.6.2005 22:35:16
tak já měla taky DM na dietě.
OGTT mi bylo děláno ve 24tt - dieta. bylo to přesně od 22.12.04 ( vánoce v kýbli :-( ) podle výsledků z laborky byly hodnoty vyšší, podle diabetoložky v normě. takže pak asi od 10.1.05 jsem byla bez diety

OGTT druhý test - 28+5tt
opět testy dopadly dobře, zatím bez diety

OGTT - dotřetice všeho dobrého ( u mě zlého ) - 33+3
ale teď už jsem dostala rozpis diety :-( takže do konce těhu jsem dietila. hrůza, ale vydržela jsem to.

porodila jsem ve 38+3tt
ten den jsem si měla dětat gykemický profil doma a druhý den ho zavést dr.
ale štěstí se na mě usmálo a já porodila.
druhý den po porodu jsem volala na diabetologii co dál. k snídani jsem v porodnici totiž dostala rohlík s marmeládou.
bylo mi řečeno, že můžu okamžitě začíst jíst normálně ( nemusím si vážit jídlo a můžu oslavit narození syna ). nadiktovala jsem porodinici, datum, váhu, míru a apgar skóre.
pak se mám dostavit až přestanu kojit opět na kontrolní OGTT

musím se ale trochu smát.
pořád mi všichni slibovali velké dítě. díky cukrovce a taky podle UZ vyšetřeních.
6 týdnů před porodem mi dr říkal, že má vojta už 3000g a nakonec měl 3260g.
trochu se sekli, ale co. hlavně že jsme zdraví.
  • 
22.6.2005 15:03:53
Ahoj

na dotaz, myslim, ze se ptala Lida, tak tehot. cukrovka se vyskytne behem toho 24. tydne, proto se dela v tomto cas. rozmezi. Ve 30. tydnu by jsi tedy uz mela byt klidna, pokud se cukrovka neprokazala v tom 24. tydnu.

Ja jsem na diete, a uvidime, jestli to pomaha, budu si brat krev po jidle tento tyden. Ale doufejme, ze ano !

Ahoj Sona.
Fialka
  • 
22.6.2005 11:56:08
Myslím, že ty sama to vůbec poznat nemusíš. Cca ve 24 týdnu by se dnes již povinně mělo chodit na OGTT, což je zátěžový test na cukr a tam se případná cukrovka odhalí. Dříve se na takový test posílaly těhulky, kterým bylo nad 30let nebo byla cukrovka v rodině anebo pokud těhulka rychle přibývala na váze. Dnes už by to nemělo minout žádnou maminku. Já osobně nepatřím do žádné ze zmiňovaných kategorií a protože má lékařka je důkladná, OGTT mě neminulo a tam se zjistilo, že mam zvýšenou glykemickou křivku. Od té doby musím držet dia.dietu - žádný cukr, pravidelná strava po 3 hodinách a jednou za dva týdny si nabírám z prstu kapičku na kontrolu. Je zajímavé, že všechny testy od zjištění už byly naprosto v normě bez problému. Riziko u cukrovku je hlavně pro mimčo. Za prvé se může narodit větší dítko, může mít problémy s metabolismem po porodu, protože si zvyklo v bříšku na vyšší přísun cukru a tak ho také muselo víc zpracovávat a po porodu se to najednou mění a pozor, což byla i pro mě novina, dítko pak může být hyperaktivní... Toť je vše, co o tom vím. Snad ti to trochu pomůže. Ještě pro info, docházím do diabetologické poradny u Apolináře. Hezký den :o)
Marie
  • 
22.6.2005 9:56:56
Ahoj holky, jak poznám že mám těhotenskou cukrovku, a jaký to má vliv na mimi? Díky moc. M.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 44 [Dalších 4 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.