| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Těhotenská cukrovka s inzulínem

 Celkem 44 názorů.
 Rondys 


malo informaci 

(21.6.2005 14:44:26)
Ahoj Renato,doufam, ze bude i nadale vse v poradku! Jen jsem Ti chtela napsat, ze je hrozny pristup lekare, ktery ti vysledek oznami az tak pozde,mohla jsi upravit jidelnicek uz davno,ne az ve 30tt!!! Ted jsem dokonce slysela v diabet.poradne, ze jedna tehotna divka upozornovala pri druhem tehotestvi sveho gynekologa na cukrovku, kterou mela pri prvnim tehotenstvi, a on ji rekl, ze jej to az do 20tt nezajima a glukozovy test ji delal az po tomto tydnu.
Ja sama mam tu spatnou zkusenost, ze mi chteli v diabet.poradne inzulin nasadit hned pri prvni kontrole, ale chtela js nejdriv zkusit dietu(coz mi meli doporucit, ale nestalo se) a zatim mam to stesti, ze se na ni drzim, js ve 30tt. Ridim se mj. instrukcemi od Radky.
Drzim palce vsem s podobnymi porblemy, at jsou mali v poradku!
Rondys
 Jana, syn 3r. a bříško 28.tt 
  • 

Re: malo informaci 

(22.6.2005 0:27:18)
Ahoj, díky za článek, informací o těh.cukrovce je všude málo. Přestože máme těhot. cukrovku v rodině, při prvním těhotenství mě můj gynekolog na zátěž.test neposlal s tím, že dokud se neobjeví cukr v moči, je všechno OK. ALE POZOR - TO NENÍ PRAVDA (ani sestra, ani další 2 sestřenice cukr v moči při běžných kontrolách neměly, ale hodnoty pak byly kolem 11-12!) Nenechte se doktorama "zblbnout" a prosaďte si svou, že si chcete test nechat udělat, ne každý doktor vás na test pošle z vlastní vůle. Takže při prvním těh. jsem věřila, že dokud je přinesená moč ok, není třeba test dělat... a zaplaťpánbu jsem cukrovku neměla, syn se narodil zdravý a s "normální" rozměry 49 cm, 3,10 kg (přitom miminka u nás v rodině mají od 4,20 do 5 kg "díky" cukrovce). Teď v druhém těhotenství jsem se málem s doktorem pohádala, aby mi laskavě doporučení na toleranční glukózový test napsal kvůli rodinné anamnéze. Výsledky jsou naštěstí v pořádku a já jsem klidnější. Dokonce mi sestřička při odběrech řekla, že se uvažuje o tom, že tyhle testy budou ve 24.-25.tt povinné, protože se zaznamenává neustálý nárůst těhotenské cukrovky a rodí se větší a větší miminka (kvůli nerozpoznané cukrovce). Docela by mě zajímalo, jestli mohu těh.cukrovku dostat později, třeba ve 30.tt, když se testy dělají kolem 24.tt? Jak se to pak zjistí? Přeji všem zdravé a pohodové těhotenství.
 Lída,3 kluci a holka 


zátěžový test 

(22.6.2005 8:35:59)
Tak to mě docela překvapuje, že zátěžový test není povinný. V době mého druhého až čtvrtého těhotenství povinný byl! To jsou zase změny... Popravdě řečeno, naposledy jsem ho "zazdila", a pak už se po něm nikdo neptal.
 Lenka 
  • 

Re: Re: malo informaci 

(22.6.2005 9:17:11)
Ten test byl povinný do konce roku 2004. Od ledna 2005 už zase povinný není.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: malo informaci 

(22.6.2005 23:43:18)
Ahoj, já byla poprvé těhotná v roce 2002 a doktor mě na ten test neposlal, ani na vlastní žádost, říkal taky, že je to zbytečný, když není v moči cukr (což je podle mě blbost). Takže to bylo povinný a on na to kašlal? Ted´v roce 2005 jsem si test nechala udělat - domluvila mi to známá, jinak by mě dr. zase neposlal! Člověk co si sám nezjistí, to neví.. a pak aby věřil, že je v dobrých rukou, achjo.
 Nikola Německá 27tt 
  • 

Re: malo informaci 

(8.9.2010 10:07:03)
tak to já si stěžovat nemůžu. Jsem v 27tt a dnes mě sám p. doktor poslal na vyšetření. Docela jsem se toho lekla ale uklidnil mě se slovy že je to jen preventivní opatření. Docela se mi ulevilo a šla jsem domů naprosto klidná. Tak snad bude vše v pořádku.
Opravdu záleží na tom k jakému doktorovi žena chodí. Díky bohu že nemám takové problémy s doktorem. Samotnou by mě asi ani nenapadlo si říct o testy na cukr. Přeji krásné těhotenství i s těmito překážkami~;)
 věrca, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: malo informaci 

(23.6.2005 21:21:06)
Tohle jsem nevěděla, že ty testy jsou povinné. Mám dvě děti, které se narodily 2003 a 2005 a na žádném zatěžovém testu jsem nebyla. Tak teď fakt nevím jak to s tou povinností je tedy bylo.Naštěstí jsou mé dětizdravé a měly ,, normalní´´ míry .Myslím si, že si každý lékař dělá co chce :-(.
Držím všem těhulkám palce ať jim vše dobře dopadne a mají krásné a zdravé děti.
 marketa 
  • 

Re: Re: malo informaci 

(17.12.2006 20:27:19)
mila jano,
me zjistili tehotenskou cukrovku ve 30 tydnu, test mi delali az v te dobe (byl jinak dobrovolny a mne vubec nenapadlo si ho nechat udelat), protoze se mi obevil cukr v moci. Tyden jsem to udrzela dietou, ale od te doby mam inzulin. Nejsem zadny doktor a nemam zadne medicinske zkusenosti, ale selsky rozum mi rika, ze pokud jsem to po zatezovem testu jeste tyden udrzela pouhou dietou, tak to znamena, ze se to u me rozjelo asi az ve 29 nebo 30 tydnu, ale jak rikam, to je jen moje domnenka. pokud ma nekdo cukrovku v rodine nebo jina rizika a navic mimoradne velkou unavu asi tak hodinu po jidle (nez jsem pochopila system, prospala jsem celou noc a pres den tak pet hodin a byla jsem jak matoha, ted je to mnohom lepsi, myslim, ze s nynejsimi dvema hodinkami odpoledne jsem zase na normalni tehotenske unave), tak by si ten test snad mel ve 30 tydnu pro jistotu zopakovat.
Jinak davky inzulinu si postupne zvysuji, podle vysledku mereni, beru kratkodoby i dvanactihodinovy a ten musim zhruba kazde tri dny zvysovat. Na diabeticke kontroly chodim ted jednou za ctrnac dni, prvni dva tydny jsem tam ale byla nekolikrat, nez jsem prisla na to jak urcovat davky.
mam prese vsechno desny strach, aby mi to nezustalo i po porodu a aby nejak neutrpelo miminko, vsichni mne ujistuji, ze to bude v poradku, ale stejne, cervik ve mne hloda.
inu, uvidime ...
 Jana 
  • 

Re: malo informaci 

(3.9.2009 22:12:43)
Dnes už ty informace sepsané jsou, detailní info o tom co je těhotenská cukrovka, jak se zjistí, jak postupovat, co dělat a čeho se nebát zjistíte tady: http://www.tehotenskacukrovka.cz
Zdroj je z ordince Dr. Moravcové, o které se zmiňuje článek.
 Radka 
  • 

Re: malo informaci 

(27.6.2005 13:24:40)
Ahoj, ani nevíš jakou mám radost, že moje zkušenosti někdy někomu pomohly. :-)
 Marie 
  • 

Cukrovka 

(22.6.2005 9:56:56)
Ahoj holky, jak poznám že mám těhotenskou cukrovku, a jaký to má vliv na mimi? Díky moc. M.
 Fialka 
  • 

Re: Cukrovka 

(22.6.2005 11:56:08)
Myslím, že ty sama to vůbec poznat nemusíš. Cca ve 24 týdnu by se dnes již povinně mělo chodit na OGTT, což je zátěžový test na cukr a tam se případná cukrovka odhalí. Dříve se na takový test posílaly těhulky, kterým bylo nad 30let nebo byla cukrovka v rodině anebo pokud těhulka rychle přibývala na váze. Dnes už by to nemělo minout žádnou maminku. Já osobně nepatřím do žádné ze zmiňovaných kategorií a protože má lékařka je důkladná, OGTT mě neminulo a tam se zjistilo, že mam zvýšenou glykemickou křivku. Od té doby musím držet dia.dietu - žádný cukr, pravidelná strava po 3 hodinách a jednou za dva týdny si nabírám z prstu kapičku na kontrolu. Je zajímavé, že všechny testy od zjištění už byly naprosto v normě bez problému. Riziko u cukrovku je hlavně pro mimčo. Za prvé se může narodit větší dítko, může mít problémy s metabolismem po porodu, protože si zvyklo v bříšku na vyšší přísun cukru a tak ho také muselo víc zpracovávat a po porodu se to najednou mění a pozor, což byla i pro mě novina, dítko pak může být hyperaktivní... Toť je vše, co o tom vím. Snad ti to trochu pomůže. Ještě pro info, docházím do diabetologické poradny u Apolináře. Hezký den :o)
 Sona a Marion 23 mes. 
  • 

Re: Re: Cukrovka 

(22.6.2005 15:03:53)
Ahoj

na dotaz, myslim, ze se ptala Lida, tak tehot. cukrovka se vyskytne behem toho 24. tydne, proto se dela v tomto cas. rozmezi. Ve 30. tydnu by jsi tedy uz mela byt klidna, pokud se cukrovka neprokazala v tom 24. tydnu.

Ja jsem na diete, a uvidime, jestli to pomaha, budu si brat krev po jidle tento tyden. Ale doufejme, ze ano !

Ahoj Sona.
 vojtami 


Re: Re: Re: Cukrovka 

(22.6.2005 22:35:16)
tak já měla taky DM na dietě.
OGTT mi bylo děláno ve 24tt - dieta. bylo to přesně od 22.12.04 ( vánoce v kýbli :-( ) podle výsledků z laborky byly hodnoty vyšší, podle diabetoložky v normě. takže pak asi od 10.1.05 jsem byla bez diety

OGTT druhý test - 28+5tt
opět testy dopadly dobře, zatím bez diety

OGTT - dotřetice všeho dobrého ( u mě zlého ) - 33+3
ale teď už jsem dostala rozpis diety :-( takže do konce těhu jsem dietila. hrůza, ale vydržela jsem to.

porodila jsem ve 38+3tt
ten den jsem si měla dětat gykemický profil doma a druhý den ho zavést dr.
ale štěstí se na mě usmálo a já porodila.
druhý den po porodu jsem volala na diabetologii co dál. k snídani jsem v porodnici totiž dostala rohlík s marmeládou.
bylo mi řečeno, že můžu okamžitě začíst jíst normálně ( nemusím si vážit jídlo a můžu oslavit narození syna ). nadiktovala jsem porodinici, datum, váhu, míru a apgar skóre.
pak se mám dostavit až přestanu kojit opět na kontrolní OGTT

musím se ale trochu smát.
pořád mi všichni slibovali velké dítě. díky cukrovce a taky podle UZ vyšetřeních.
6 týdnů před porodem mi dr říkal, že má vojta už 3000g a nakonec měl 3260g.
trochu se sekli, ale co. hlavně že jsme zdraví.
 Marie 
  • 

Re: Re: Cukrovka 

(23.6.2005 15:17:39)
Díky za informace, ale já už jsem ve 25tt a nikdo se ani slůvkem nezmínil že bych něco jako vyšetření na těh. cukrovku měla absolvovat, když jsem byla na poradně tak mě to vůbec nenapadlo, došlo mi to až z brouzdání po netu a na další poradnu jdu až 19.7.2005. Takže mě vůbec nenapadá co s tím. Tebe gynekoložka poslala na test sama od sebe, preventivně nebo jsi měla nějáké problémy. Díky Marie.
 vojtami 


Re: Re: Re: Cukrovka 

(23.6.2005 23:11:34)
marie, tohle asi není otázka na mě, že.

ale taky odpovím ( trošku se vnutím :-)))
moje babička má DM na dietě, prababička měla DM na PAD a druhá prababička si píchala INZ.

proto jsem byla sledována. ale u nás - na dubnové diskuzi - a to je nás tam spousta, bylo jen pár holek, které podstoupily OGTT. a to bylo vlastě 2004/2005
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(24.6.2005 8:06:55)
Pokud vím, tak test na cukrovku není povinný, ale je doporučený. Někteří lékaři ho nedělají vůbec a něco zjišťují jenom v rizikových případech (třeba nález cukru v moči, větší dítě na UZ, cukrovka v rodině, problémy v předchozím těhotenství...), někteří lékaři posílají své těhule na O´Sullivanův test, jiní rovnou na oGTT.

S.
 Marie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(24.6.2005 8:51:20)
Ahoj holky, díky za rady, žádné problémy nemám a takto asi budu muset nechat na lékaři. Mějte se všechny fajn a zdravé dětičky! Marie
 Alexandra___ 


zkratky 

(24.6.2005 9:08:16)
Prosím mohl by mi někdo vysvětlit zkratky z těhotenské knížky. DĚKUJI

BWR
Hb
HTK
ERY
LEUKO
TROMBO
HBS Ag
 Monika. 


Re: zkratky 

(24.6.2005 10:39:26)
BWR - test na syfilis
HbsAg - test na hepatitidu (žloutenku) typu B

Hemoglobin, hematokryt, erytrocyty, leukocyty, trombocyty jsou položky z krevního obrazu.
 Alexandra___ 


Re: Re: zkratky 

(24.6.2005 11:08:28)
Děkuji moc,
Tak že jsem zdravá jako rybka :-)
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: zkratky 

(24.6.2005 14:49:59)
HbSAg-australský antigen-krev na žloutenku
ERY-erytrocyty-červené krvinky
LEUKO-leukocyty-bílé krvinky
Hb-hemoglobin-červené barvivo
TROMBO-trombocyty-krevní destičky

všechno krom HbsAg se dělá v rámci Krevního obrazu.
To poslední fakt netušim
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: zkratky 

(24.6.2005 14:51:44)
teda prd červené barvivo:-)ale krevní..už jsem viděla tu červenou krev:-)
 erzet 


stahovaci pas po porodu 

(24.6.2005 21:08:44)
zdravim vas,prosim chtela bych se zeptat kde bych sehnala stahovaci pas na bricho po porodu.na internete to porad nachazim jen okrajove a nic blizsiho.diky
 Alexandra___ 


jak se pozná... 

(25.6.2005 7:52:40)
V patek mi volal dr. ze mam prijit v pondeli ze porovnaval UTZ a ze se mi to za poslednich 14dni nezmenilo. Patecni obrazek byl tezko rozpoznatelny od minuleho, tak si myslim ze je vse v naprostem poradku.
Kdyz by se jednalo o zamlkle tehotenstvi tak bych zacala spinit preci ne? Nebo bych mela bolesti, je to tak?
A co se děje s hormonem HCG, jednalo by se o zamlkle tehotenstvi? Zmensila by se hodnota tak ze by mi tehotensky test nic neukazal?
Dekuji za rady a nazory.
 Marie+Láďule10.05 


Re: jak se pozná... 

(25.6.2005 9:29:34)
Ahoj, zamlklé těhotenství jsem si prošla a nic mi nebylo, žádné špinění ani bolesti,bylo mi dobře. Hormon HCG-pokud jde o zam.těh. začne klesat (jde to celkem pomalu takže tehotenský test ti klidně může ukazovat //,ještě celkem dlouho) PS: co se ti za 14 dní nezměnilo, ve kterém jsi tt? Držím pěsticky ať ti to dobře dopadne. Marie+prevítek 25t
 Alexandra___ 


Re: Re: jak se pozná... 

(25.6.2005 10:03:42)
Zitra mi zacina 9tt. No doufam ze vse bude v poradku, budu hodne pit aby bylo vse hezky videt na UTZ.
 Alexandra___ 


Re: Re: Re: jak se pozná... 

(25.6.2005 10:05:32)
Porovnaval mimiska ze nevyrost, ale jak uz jsem psala bylo to spatne videt tak at me dr nestrasi nebo ho pozenu kostemem :o)
 Marie+Láďule10.05 


Re: Re: Re: Re: jak se pozná... 

(25.6.2005 10:39:01)
Tak to ti v pondělí budu držet palečky, pak napiš, a neboj určitě to bude dobré. Zdravého mimíska a krásné bříško:-)
 q 


Re: zkratky 

(26.6.2005 10:26:18)
BWR znamená test na syfilis, dělá se dvakrát, na začátku těhotenství a na konci před porodem.Když budeš mít Alexie nějaké otázky, klidně odpovím, pokud budu vědět,rodila jsem před 3 měsíci, tak mi ještě něco z vyšetřeních v hlavě zůstalo.
 Lukáš 


Re: Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(25.6.2005 8:55:09)
Podle posledního doporučení Perinatologické sekce ČGPS ČSL JEP ze května 2005 je OGTT "povinné" vyšetření v těhotenství mezi 24-28 g.t.

L.K.
 Fialka1 


Re: Re: Re: Cukrovka 

(24.6.2005 12:53:31)
Nedá mi to, abych ještě nereagovala na téma cukrovka. V některém z minulých příspěvků jsem psala, že těhotenská cukrovka je už dva roky povinná. Tuto informaci jsem dostala přímo v laboratoři, kde mi test OGTT dělali. Moje doktorka mě na to poslala jako že to je zcela normální test, který podstupují všechny těhulky, aniž bych patřila do některé z rizikových skupin. Ani v moči jsem cukr dodnes neměla. A při tom testu mi přišli na zvýšený cukr. Nasadila jsem tudíž dietu a jednou za 14 dní nesu na kontrolu nápichy krve, které si dělám v ten určitý den 4x hodinu po jídle a ráno na lačno z prstu. Podotýkám, že žádný inzulín si nepíchám. Od toho testu OGTT jsou už náběry v pořádku a v normě. Ale přesto dietu budu muset držet do konce a chodit na ty pravidelné prohlídky. Upřímně mě překvapuje na tomto chatu, jak jsou zkušenosti rozdílné, co se týče povinnosti tento test dělat.... Mě se zdá, že u nás ve zdravotnictví vládne řádnej "bordel"...
 věrca,2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(24.6.2005 14:43:10)
To maš pravdu, že je ve zdravotnictví ,, bordel´´ a kdyby jenom tam ..... :-)
 rondys, 31tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(29.6.2005 14:01:15)
Fialko,
a to jsou navic jeste rozdilne limitni hodnoty cukru , ktere ti kazdy doktor rekne trochu jine... Jeden mi rekl do 7.3 hodinu po jidle, dalsi 7.5, na mezinarodnich strankach o cukrovce je limit pro tehotne 1hod po jidle 7.9. No a jedna doktorka mi rekla, ze vlastne i do tech 8.9 je to jeste dobre, neb to je limit pro "normalni" lidi a i pro tu tehotnou je to tudiz jeste vcelku prijatelne...
A tak si lze vybrat..o((
Nejlepe ale zjistovat sama a z vice zdroju. Rony
 Eva 
  • 

Sestřička 

(29.6.2005 17:24:57)
Tak jsem čerstvě těhotná. Nedá mi, abych se nepodělila o svou zkušenost. Zavolala jsem na gyndu, chtěla jsem se objednat. Sestřička mi řekla, že je to možné až na konci srpna. Já na to, že jsem těhotná, jestli bych neměla přijí dřív...Na to se sestřička na mně rozkřikla, cituji:"Vy jste se snad všichni posrali, jenom děti děláte. Je Vás teď těhotných jako nasraných. Já se nemůžu v klidu ani najíst, ani vyčůrat, prostě nic a ještě za to dostanu almužnu..." Přeju Vám , aby se Vám nikdy něco podobného nestalo.
 Věrka 
  • 

Re: Sestřička 

(30.6.2005 16:31:47)
Tak to je docela silná káva. To bych od sestřičky na gyndě nečekala. Nechtěla bys radši změnit doktora. Já to udělala (jsem taky čerstvě těhotná , zatím v 10 tt) a jsem ráda, protože přístup na té minulé gyndě byl děsný.
 Liamka 
  • 

Re: Sestřička 

(30.6.2005 18:28:56)
Tak to mňa by tam už nikdy nevidela! Dokážem si predstaviť ako ťa to vytočilo. A čím budeš vo vyššom štádiu tehotenstva, tak tým viac budeš možno precitlivelá... Čo by ti povedala potom? Radím ti zmeniť doktorku. I keď može byť dobrá, ale predsa i sestra musí byť kvalifikovaná a uvažovať,čo vypustí z pusy. Prajem ti pohodové tehotenstvo a krásneho mimíška.
 vojtami 


Re: Re: Sestřička 

(2.7.2005 0:27:02)
evo, ani bych se nedivila, kdyby to byla sestra na gyndě v nemocnici v kralupech.
já jsem totiž kvůli ní taky změnila lékařku, i když byla moc dobrá.
jenže jsem přestoupila až ve 20tt a moc mě mrzelo, že jsem to neudělala dřív.

máš dvě možnosti.
1) najít si jiného gynekologa a to co nejdříve, abys neměla rozkouskované vyšetření v těhotenství mezi ambulancemi ( vím že v tom pak byl docela guláš u mě )

2) stěžovat si na dotyčnou sestru a to písemně. oni ti mají pak povinnost do X dní odpovědět. myslím že těch dní je 30.

a hlavně, taková sestra se syndromem vyhoření nemá ve zdravotnictví co dělat.
moc ti přeju, aby ses už nemusela v životě setkat s podobnými individui a aby jsi měla krásné a zdravé miminko a bezproblémové těhotenství.
nenech si tou ženskou kazit to nejkrásnější období života, které ti začíná

ahoj
 Jana 
  • 

Re: Sestřička 

(3.7.2005 22:15:29)
AHoj, to je vazne hukot. utikej odtud co ti nohy staci!!! ale jeste bych si byt tebou stihla na tu "milou, slusnou" sestru stezovat. nad tim se opravdu uplne zastavuje rozum co si "profesional" dovoli. je mi jasne, ze jsi cela radosti roztetelena z tehotenstvi a ona ma takove kecy. ja kdyz byla tehotna poprve jsem to hrde hlasila gynekologovi a prosila ho o potvrzeni pro zamestnavatele, protoze pracuji v laboratori v nemocnici a on mi na to rekl: " ...a proc jste si nedavali pozor...???" a pak se velmi zdrahal mi udelat UZ aby tehotenstvi potvrdil. sla jsem odtamtud malem s placem a uz me tam samozrejme nikdy nevideli! tak si ted rikam: aspon ze na me nebyli tak sprosti jako na tebe. preju krasnoucke zdrave miminko bez ztraceni nervu s nevymachanymi hubami. Jana
 marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cukrovka 

(17.12.2006 21:04:39)
mila rondys,
taky jsem mnela hodnoty ze zatezoveho testu mezi 7 a 8 a rekli mi, ze je to moc (norma u prostredni hodnoty ma byt 6,6) a ze to bude inzulin (a je). na netu jsem ale videla, ze to je v norme a staci na to dieta, byla jsem dost zmatena a rikala jsem si proc do me chteji cpat inzulin, kdyz by to slo dietou. nedalo mi to a ptala jsem se znamych doktoru a ti mi nejdrive rekli, ze ten muj diabetolog je nejakej vysunutej, ze to prehani, takove hodnoty jsou u normalnich lidi v poradku. pak se ale poptali u odborniku na toto tema a zpetne se omluvili, ze behem poslednich dvou let je jina politika co se tyce tehulek. uz neplati, ze pokud jsou prostredni hodnoty jen trochu vetsi (tj mezi 7-8), tak je to v pohode. tehulka musi byt opravdu do tech 6,6 i kdyz treti testova hodnota treba ukazuje, ze se hladina snizuje dostatecne rychle. je totiz dulezite, aby miminko netrpelo velkymi vykyvy v hladine cukru, nestaci, aby bylo v poradku jen obdobi nalacno a dve hodiny po jidle, ale musi byt dostatecne nizka i hladina hodinu po jidle.
ted tedy picham izulin a postupne zvysuji jeho davky, glykemii merim sama vzdy po jidle a nekdy pro jistotu i pred jidlem, abych videla na cem jsem.
zaroven jakz takz drzim dietu (tj. davky popisovane v jednom clanku na rodine by ze mne udelaly zivou kostru, musim proste snist vic, v clanku (nebo t obyla jedna z odpovedi)doporucovana detska presnidavka k snidani by mi teda fakt nestacila, nebo 40g vlocek - to jsou dve - tri polevkove lzice, k smichu, moje telo spaluje moc rychle) . tj. to znamena absolutne zadny cukr, pecivo celozrne a snazim se delit jidlo do vice mensich davek nez se pri obede nacpat, ale casto mam takovy hlad, ze musim proste jist drive nez za tri hodiny. moc se mi osvedcila zeleninova smes (ale malo cibule a mrkve, ty jsou dost sladke) osmahnuta na masle a k tomu troska brambor, da se toho snist kopec, zazene to pocit hladu a cukr to nezvysuje, no a hlavne se z toho netloustne .
jinak dodavam, ze jsem zacala na 60kg se 168cm a ted jsem ve 35 tt a mam 69kg. v rodine ma babicka slaby diabetes druheho typu, ale az od 78 let veku. sladke jim malo (ted vubec), nikdy bonbony, kolu, sladky caj a dalsi podobne zlozvyky. tehotenska cukrovka je u mne tedy jasne kvuli hormonum a ne kvuli obezite a spatne strave.
doufam, ze jsem snad nekomu pomohla trosku se v tom zorientovat. kazdopadne nemejte strach z inzulinu, jen u dvou procent zen to pretrva (a to jsou hlavne ty obezni a s cukrovkou v rodine) ostatni to prejde hned nebo velmi brzo po porodu. inzulin neni zadny jed, ale hormon, vase telo ho proste nedela dostatek, protoze toho ma moc na praci a zaclo zmatkovat, tak mu ten hormon dodate umele. mnoho zdaru vsem, ltere to potkalo jako mne a nebojte se.
 Renata, 2 dcery 
  • 

Re: Cukrovka 

(29.6.2005 20:43:21)
Ahoj Marie, nevím, jak se přímo pozná cukrovka, ale vím, že když není miminku dobře v bříšku příšerně kope. První dcera kopala jinak a bolestivěji poslední měsíc a po porodu mi řekli, že jsem měla hodně zvýšené jaterní testy, taky jsem se hrozně drbala, ale přičítala jsem to napínající se kůži. Druhá kopala příšerně bolestivě od začátku (20.týdne)a po měsíci mi řekli, že mám cukrovku. Potom co jsem začala dodržovat dietu a píchat inzulín, bylo hodná. Jinak tchýně mi vyprávěla, že ji hrozně bolestivě kopal můj muž a potom musel nosit strojek na srovnání zádíček a kyčlí a prý byl hlavičkou přilepený v děloze.
Renata
 vojtami 


Re: Re: Cukrovka 

(2.7.2005 0:20:51)
renato :-)
myslím si, že to ale není vůbec pravidlo že když dítě kope bolestivě, něco mu je.
vojtěch mě zase moc nekopal. při každé kontrole jsem si stěžovala dr že kope párkrát denně, a to mě teda vůbec nebolelo. dokonce bylo unikum, když kopanec schytal manžel. cukrovu jsem měla taky.
podle kopání - nekopání lze určit dyskomfort dítěte. proto jsem pořád říkala že mě kope nějak málo ( v porovnání s ostatními maminami ). ale vše bylo prý naprosto v pořádku. i podle uz cév a placenty.
no a některé kámošky říkaly, že teda jejich mimča jim dělaly přímo fotbalový zápas v břiše a jak je to bolestivé a jsou to naprosto zdravá miminka.

tak si myslím že je to spíš náhoda co popisuješ.
ahoj
 Krista 
  • 

curkovka - zadost o rady 

(20.7.2005 9:59:53)
Ahojte, jsem ve 27tt a byla mi zjistena tehotenska cukrovka. Na diabetologii mi jen tak zhruba rekli co smim a co nesmim. Pak jsem cetla ruzne diskuse na netu a vsude bylo psano o tabulkach - kolik g sacharidu na jednotliva jidla a taky ze jim bylo presne a prisne vymezeno co jist a co ne. Muzete mi nekdo se zkusenostmi s touto dietou napsat podrobne rady? Diky moc a zdravim vsechny, Kristyna
 Drahomíra Kurdiová,dvě malé děti jedno dospívajicí a další na cestě 
  • 

Těhotenská cukrovka 

(7.5.2009 18:03:06)
Jsem ve 28 týdnu těhotenství.Asi tak před měsícem mi zjistili cukrovku takže musím dodržovat dietu a třikrát denně si píchat inzulín ráno 10 jednotek v poledne 4 jednotky a večer 6 jednotek.Několikrát denně si dělám test a neustále jsou hodnoty kolísavé jako například před snídaní 4,8 po jídle 5,7,před obědem 5,8 po jídle 9,8 atd.Aby toho nebylo málo tak mi ještě zjistili špatnou funkci štítné žlázy a tak na to beru léky.Mám už dva kluky,ale ani mi v těhotenství nezjištˇovali cukrovku,ale jelikož mi už je 37 let tak díky vyšímu věku mě hlídají na každém kroku a tak mi přišli i na tato onemocnění a obzvláštˇ když tím trpěla polovina mé rodiny.Nikdy jsem nebyla zvyklá držet nějaké diety kor tedˇ když jsem těhotná tak jsem jedla kdykoliv jsem měla chutˇ,ale tedˇ musím jíst pravidelně po 3 hodinách a myslet na testování glikémii a abych si včas píchla inzulín.Takže opravdu žádná sláva.Asponˇ,že už dnes vám ty lékaři vše vysvětlí a opravdu vás hlídají aby vše probíhalo v těch nejlepších podmíínkách a nic se nezanedbalo.Já to musím vydržet,ale hlavně atˇ je chlapeček zdraví bez nějakých komplikací.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.