| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu děti rozumějí v televizi?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 54 [Dalších 34 >>]
EvčaKo
27.1.2005 7:51:55
Ahoj, souhlasím se Zdenou: taky pouštím synovi televizi jen na ty jeho oblíbené Kouzelné školky...
Chce to jen mít to pod kontrolou. Žádné střílečky, to bych vypla. Beru to, také si potřebuju v klidu sednout, promluvit s manželem, navařit atd. Pokud to má jako zábavu, tak beru. Nebo má rád zvířátka, pořád si s něma hraje a je šťastný, kdy mu pustím nějaký přírodopisný film. Vůbec nemá špatnou slovní zásobu a problémy s přemýšlením. Naopak: ze školky pořád slýchám, co všechno povykládal, zkrátka je hrozně ukecaný. Volá mě přes obývák do kuchyně pokaždé, co tam je za zvířátko, co je za pohádku atd. Zkrátka brát to jako relax.
A potom si také jít a pohrát si s ním, to je potřeba. Aby viděl, že maminka o něho stojí a že ho má ráda.
27.1.2005 1:47:01
Tak se tak koukám na výsledky toho průzkumu a zajímalo by mě, co to bylo vypečenou partičku dětiček.
Buď jsou na tom dnešní děti opravdu tak špatně, nebo EURORSCG není odborník na studie.
Pamatuju si, jak kdysi dávno běžel v televizi seriál Goya. Já byla tenkrát ve třetí nebo čtvrté třídě a skoro všechny děti jsme se na to tenkrát dívaly. A moc dobře si pamatuju vzrušené debaty další den ve škole, jakou zas ten chlípník Goya ulovil milenku. Rozuměli jsme tomu všichni moc dobře. A asi o rok později běžely v kinech Vzpomínky na Afriku. Je to dodneška můj nejmilejší film a neměla jsem naprosto žádný problém ho pochopit.
Ta anketa mi přijde hodně pofidérní. Asi chápu, co tím autoři chtěli říct a mají pravdu. S televizí se to nemá přehánět. Ale že by děti opravdu takhle zhlouply a na televizi by se neměly dívat už jen proto, že jí nerozumí? To se mi nezdá.
Alena
  • 
26.1.2005 19:51:08
Ale difo přece nikde nepíše, že za všechno může televize:)
Akorát tohle je holt diskuse o televizi, tak se mluví hlavně o televizi...
26.1.2005 18:42:23
Pardon, Difo, jednak jsem nepostřehla, že jsi "ta", za což se omlouvám, a jednak jsem odpovídala na Tvou první reakci, aniž bych stihla číst další vývoj diskuze. To jsem učinila - a myslím, že tady zaznělo něco podobného, co jsem nakonec napsala i já: všeho s mírou. Strčit dítě k televizi a nenabídnout mu jiné činnosti - špatně, nabídnout mu televizi jako bonbónek pro zpestření - přijatelné.
M.
26.1.2005 18:17:55
Difo,
tak to si nemyslím. Půl hodiny denně odpovídá dítěti tak asi pětiletému. Syn od věku asi šesti let celkem "v pohodě" sleduje filmy typu S tebou mě baví svět, Pod Jezevčí skálou a Jak vytrhnout velrybě stoličku, a ty mají, jak sám jistě víš, kolem hodiny až hodiny a půl. - Podle mě je problém, když rodiče nechávají dítě koukat na televizi "nepřetržitě" několik hodin a to navíc bez výběru pořadů, popř. je nechávají dívat na drastické filmy jako jsou detektivky (hlavně ty plné střílení a krve), akční filmy, horory apod. Ale nechat dítě koukat na půldruhahodinovou Popelku, dvouhodinový Edův pohádkový balík nebo zkrátka něco zcela evidentně určeného dětem, notabene pokud se tak děje nejvýš jednou dvakrát týdně, to si myslím, že na dítěti žádné negativní stopy nechat nemůže. Naopak - pokud bych svému tehdy šestiletému synovi nedopřála třeba výše zmíněné typicky dětské filmy, myslím, že by byl výrazně ochuzen (prostě proto, že my jako rodina si stejné zážitky ve skutečnosti tak snadno "neomakáme", tedy nejezdíme každý týden na víkend do lesa, syn neprožívá dobrodružství ve sněhu na horách ani neleze s otcem na pískovcové skály - a nedělo by se tak ani tehdy, kdybychom tu televizi neměli vůbec). - Myslím, že některé pořady mohou dítěti výrazně obohatit jeho život, fantazii - a i znalosti. V necelých sedmi letech začíná syn např. vedle Večerníčku sledovat dokumenty o přírodě i vědě a technice, někdy též vědomostní soutěže - a předpokládám, že obé mu přináší znalosti, které by nás s manželem třeba ani nenapadlo mu v tomto věku nabízet.
M.
26.1.2005 18:15:28
Ach jo, co pořád všichni máte proti počítačovým hrám? Jsou přece i rozumné, co třeba takové budovatelské strategie? Caesar, Pharaoh, Zeus, Emperor a další? Zrovna v nich je docela důležité přemýšlet, správně si naplánovat město, kontrolovat funkčnost ekonomiky, a navíc se můžete nenásilně dozvědět i něco z historie. Nebo logické hry - Berušky a další. Samozřejmě není správné, když pak někdo žije jenom v tomhle virtuálním světě. Musí to být s mírou.
26.1.2005 18:11:09
Ano, utkvi ji primo v hlave;-))))
26.1.2005 17:39:03
Difo - vezmu to stručně. Spousta dětí má problémy s matematikou taky proto, že je to ve škole blbě učí. Spousta dětí málo mluví ač se jim rodiče věnují. Drogy nemusí hledat citově a jinak chudý člověk - může je hledat i člověk, kterýho naopak nezajímá blbá televize, ale co dokáže příroda. Hodit všechno na telku je dost černobílý.
Líza
26.1.2005 17:32:04
Jo, to je riziko té aktivní zábavy :-), ale ta rozbitá hlava jí i synovi utkví víc než tv pořady :-)))))))))
Ilča
  • 
26.1.2005 17:22:13
No ja vím, co taky na takovou otázku říct, že?
Začali jsme prakticky. Přišli domů a nepustili televizi. Zato dcera málem rozbila synovi hlavu, když skákali tady u mě po posteli:-)
Asi budu muset vynechat i PC:-)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 54 [Dalších 34 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.