| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu děti rozumějí v televizi?

 Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]
Lucka
  • 
30.1.2005 10:22:19
Difo, nedá mi to nenapsat ti. pozorně jsem přečetla všechny tvoje příspěvky a mám pro tebe radu: zkus se dát dokupy ty sama a pak moralizuj o zlu televize. Pro tvoje super soustředěné, sečtělé a geniální dítě by možná bylo nadevše, kdybysis alespon trochu vážila svého muže. Sorry, ale otec bez života a matka, která ho nesnáší, která se snaží vnutit děcku tu "správnáckou výchovu", aby si sama připadala k něčemu. To by docela dobře mohla být cesta ke drogám, alkoholu, útěkům z domu...Na tvém místě bych se toho fakt bála. Pochopila jsem mimo jiné, že jsi v kontaktu s mládeží. No potěž, ti pubertáci tě musí fakt milovat. Díky bohu, že nenám matku (učitelku, vychovatelku) jako jsi ty.
Arwen
  • 
29.1.2005 11:12:37
Mám syna - 1,5 roku. Přestože jsem nechtěla, aby sledoval televizi, neubránila jsem se. Nejlepší a nejvíce sledované pořady nejsou kreslené - ty nás nezajímají. Sleduje s nadšením a soustředěním AZ kvíz, Pálí Vám to, losování sportky a všechny teleshopingy.Nechápu.
lll
  • 
28.1.2005 14:25:06
Deti chodi do skolky.
lll
  • 
28.1.2005 14:21:21
Obe moje deti maji uzasnou slovni zasobu, zvladaji abstraktni pojmy a muj syn predskolak chape, co je nasobeni. Navic jsem ucitelka informatiky a fyziky.
Jestli to nebude tim, ze krome toho divani na televizi denne hrajeme nejmene pul hodinu deskove hry, cteme zhruba hodinu knizku (precteme knihu za tyden i mene, pul hodiny rehabilitujeme a pul hodiny venujeme predskolni priprave. Upozornuji, ze az na vyjimky (dovolena apod.) pravidelne.
Jak to zvladneme - jednoduse - deti si vyzvednu jiz pred treti hodinou a do tech 20:00 je casto az 5 hodin, ktere jim mohu venovat. Myslim, ze je OK kdyz se 3 x tydne divaji v techto 5 hodinach na zhruba 1,5
hodiny na televizi nebo hraji na pocitaci.
Diky tomu, ze se praci na pocitaci zivim a kdyz pracuji tak je to na pocitaci, deti cas na pocitaci temer vubec netravi. Protoze kdyz nepracuji, tak proc by byly na pocitaci :).
lll (2 deti)
  • 
28.1.2005 14:10:43
Vidim, ze jsem tu rozpoutala diskuzi a pak ani nemam cas ji sledovat.
Nikdy jsem nerekla, ze si s detmi nehraji a ze prijdeme domu a ja jim pustim televizi a reknu jim divejte se.
Jen jsem napsala, ze televizi (myslim tim samozrejme hlavne video a DVD kvuli kontrole toho na co se deti divaji) pouzivam v dobe, kdy sice jsem pritomna a mohu dohlizet na to,aby se nic neprihodilo, ale nemohu se detem intenzivne venovat.
Ono je take rozdil zda mate doma jedno dite nebo dve. Nekdy jsou 2 vyhoda (myslim tim na zabaveni nekdy je to problematicke). Navic mam zkusenost, ze kdyz delam neco na co se nemusim soustredit, dokazi deti zabavit i nejak jinak nez televizi, ale jakmile zacnu delat neco na co se soustredit potrebuji a co musi byt hotove jeste ten den, deti to "vyciti" a "zlobi".
Rozhodne jsem nikdy nenapsala, ze prijdeme ze skolky a ja si sednu k pocitaci a jim zapnu televizi a koukaji az do vecera.
Jsem zvykla neopak vetsinu poradu ktere chci videt ja v televizi a nahodou bezi v dobe, ktera je urcena detem si nahrat a postet si je az kdyz deti spi a ja delam takove cinnosti, kdy mohu televizi sledovat.
Mzslim, ze v dnesni dobe je tezke jak deti zabavit a soucasne pracovat a zvladat domacnost.
Pokud se pamatuji, maminka nas poslala treba na cele dopoledne v sobotu na zahradu, tam jsme si se sestrou hraly - samostatne a ona delala, co potrebovala.
Nemam zahradu a tudiz tezko mohu na ni deti poslat. Musim tedy byt s detmi venku ja a nemohu cas ktery drive deti travily pobihanim (samostatnem venku) venovat cemukoli jinemu.
Bohuzel mam zamestnani, ze ktereho nechodim s "cistoü hlavou" domu. A musim pracovat doma. Zase jsem doma o to delsi dobu.




Helena + Eliška 01/2004 + těhotná
  • 
27.1.2005 20:51:11
Moje rada je: člověk nemusí vidět všechno, i když ho to baví a zajímá. Ani si nemusí odpírat úplně všechno. Pustit si televizi jen občas, případně si to důležité nahrát na video a pustit v době, kdy dítě spí, nebo ho zabaví tatínek, nebo je s tatínkem venku.

Já jsem v době malého miminka koukala každý den v době odpoledního spánku na "Hvězdnou bránu", líbilo se mi koukat na "To je vražda napsala", každý den dávali k večeru "StarTrek". A večer nějaký film, když (pokud) už spala. A právě kvůli Elišce jsem si říkala, že bych měla televizi omezit, ale připadala jsem si jako závislák. Také pro mě to byla relaxace.

Pak naštěstí přestali tyhle seriály dávat a já jsem si dala velký pozor, abych nezačala tolik dalších. I když mi opravdu dost scházely. Večer jsem ještě koukala skoro každý den.

Manžel bohužel pouští zprávy a po nich nechá televizi puštěnou. Často dokáže pustit televizi a po chvíli od ní odejít, když ho to nebaví, nebo sedí u internetu a televizi nevnímá. A já chuděra jdu kolem a hned se zakoukám, i když je to sebevětší kravina. Tak jsem zavedla taktiku: když přijdu k zapnuté televizi s mnou nevybraným pořadem, zeptám se: "Koukáš se na to?" Když se manžel nekouká, jeden z nás tu televizi hned vypne.

A nějak se přihodilo, že přes den vlastně ani nepomyslím na televizi a často si ani nevzpomenu večer. Dívám se každý den do televizního programu a vybírám si. Většinou mám dojem, že ani nic pro mě nedávají. Jako rodina jsme koukali po nedělích na "Cirkus Humberto". Jinak nemůžu říct, že koukám na televizi málo, ale aspoň můžu prohlásit, že nekoukám moc. A sama si (kromě večerníčku) televizi pustím tak jednou za měsíc.

Myslím si, že pro Elišku jsou fajn filmy o dětech a o zvířátkách, ale musíme koukat s ní, protože nešťastné situace hodně prožívá (i ve večerníčku) a potřebuje uklidňovat. A proto pro nás ani nepovažuji televizi za zlo. Eliška ví, že kdo hodně kouká na televizi a nic nedělá, ten hloupne.

Občas k nám přijde někdo nabízet program kabelové televize, a já vždycky odmítám, že i na ty čtyři programy člověk kouká víc, než by chtěl, natožpak aby si ještě k nim pořizoval další.

Ovšem dneska je televize plná násilí a bohužel platí pravidlo "čím krvavější, tím lepší". Když Vladimír Železný kdysi prohlásil, že seriál Milénium předběhl svou dobu, vstaly mi vlasy hrůzou na hlavě, co nás diváky ještě čeká v budoucnosti. Milénium bylo o detektivovi, který občas vídal záblesky pohledů očima vraha nebo oběti. Pečení lidí zaživa v průmyslové mikrovlnce, vyvolávání co největšího děsu v oběti před smrtí, to byly v tom seriálu obvyklé náměty vyšetřování.

Přiznávám, že sama se výjimečně kouknu i na krvavý film (Gladiátor, Vikingové,...), ale co je moc, to je příliš. A když si ředitel televize myslí a oceňuje, že naše televizní budoucnost je utopená v krvi...

Já sama mám nejraději romantické komedie - je to kýč, ale aspoň je veselý a probouzí lepší emoce než krváky. Jenom mi od prvního těhotenství často proudem slzí oči, ... Ach jo!
27.1.2005 12:27:38
Zase z mého pohledu: aspoň trošku VÍM, co počítačové hry dovedou udělat s puboši - těm dvěma nejstarším je 14 a skoro 16. Není to až tak strašné. MMCH, takové ty nápady, že by to chtělo nějaký skutečný děj přehrát znovu a líp, to snad napadá skoro každého i bez počítačových her. To jsem mívala i v době, kdy po domácích počítačích nebylo ještě ani potuchy. Prostě po bitvě každý generálem a ex post už víme "nejlíp", jak jsme tu kterou situaci měli vlastně řešit. A taky hraju, hraju ráda, nemůžu se od hry odtrhnout a tak.
Valkýra
27.1.2005 10:57:58
Difo,
máš pravdu. S tou simulací jízdy autem mám stejný zážitek. Jsem velmi opatrná řidička a jednou jsem taky od počítače sedla do auta a jela jak blázen. Chvíli trvalo, než mi to došlo.
SIMS máme doma měsíc a už nás stáli spoustu času. Doufám, že dceři brzy zevšední. Je to dobrá hra, ale škoda toho času. Jinak - střílečky a akční hry k nám mají vstup zakázán.
  • 
27.1.2005 9:36:02
NO a k těm záporům. Hele já jsem dospělá, čtyřicetiletá ženská. Obstarávám chod jednoho domu s jednou domácností a zahradou. Chlap jeden kus, vědec, víceméně prakticky nepoužitelný v praktickém životě. Chodím normálně do práce. Naprosto obyčejná ženská. K počítačům jsem si přičichla před dvaceti lety. Mám je ráda a ony mne živí. Strávím u počítače někdy i šestnáct hodin denně. Rozumíme si?
Tak a teď si k tomu přidej fakt, na který nejsem zrovna pyšná. Já si prostě musím zahrát alespoň jednou denně. Chápeš to ? Když si nezahraju, tak mi ten den přijde neúplný, nedokonalý, prostě fujtajbl. Cítím to na sobě. A to ke mně ty počítače přišly až v relativně dospělém věku osmnácti dvaceti. Představ si, jak to dokáže pohltit patnáctiletého.
A dál. Když se někdy v životě něco nepovede, říkám si docela vážně, sakra sejvnout by to chtělo a odehrát znova. Dost mne vyděsilo, když jsme hráli doma simulaci jízdy autem. Skutečně to pak dokáže ovlivnit i tvůj styl jízdy ve skutečném autě na skutečné silnici, když kolem chodí skuteční lidé. Prostě ta možnost nahrát předchozí uloženou pozici a hrát na tři životy do tebe při dlouhodobějším hraní prostě přejde. A znova opakuju, jsem obyčejná ženská, co si to dokáže uvědomit a VÍ, že to je nedobře. Tak jsme tu hru s autem přestali hrát. Kolik mladých to udělá ? Nebo si to jen uvědomí? Kolik z nich nad tím mávne rukou?
Tohle je skutečné nebezpečí, které je tu schované. Neznamená to, že nebudeme hrát, to by pro mne vůbec nepřišlo do úvahy :-))) , ale s mírou.
  • 
27.1.2005 9:17:48
Teď se bude zdát, že si protiřečím, ale zkuste vydržet.
Já jsem počítačový a herní fanda. S dcerou jsme strávily spoustu času nad hrami ať už strategiemi budovatelskými nebo vyloženě bojovými, třeba Heroes.
A taky SIMS. To je strategie taková životní. Řídíš si lidičky, a stavíš jim domeček a oni musí chodit do práce, jinak nemají peníze. Musí si uklízet, aby se jim doma líbilo. Chtějí kamarády a spoustu věcí, ale na ty si musí vydělat. Tak ani tady nejde všechno hned. No zkrátka vždycky jsem jako holka měla domeček pro panenky a vždycky mě štvalo, že jsem je musela postrkovat sama. Tady nemusím. Mám tu hru ráda.
Holka hry milovala taky. Často jsem se vracela domů (to jí bylo tak kolem dvanácti) a hned za dveřmi jsem slyšela z počítače troubení válečných slonů a výstřely katapultů (období Age of Empires). Někdy jsem se smála, že je to taková ryze "dívčí" hra. Bylo špatně, že to hrála ? No, k tomu jak to pravidelně pokračovalo. Shodila jsem kabát a šla s holkou probrat její strategii, kde vyhrává a co jí zrovna provádí protivník, kde měla postavit hradby a takovéhle blbiny. Mezitím došla řeč i na školní "boje". Tak za hoďku mi holka mávla, že jde na divadelní kroužek nebo na turisťák nebo do hudebky. Prakticky každý den měla něčím vyplněný. O svojí vlastní vůli, já jí nikdy do ničeho nestrkala. Vyhledávala si ty kroužky sama, protože se tam setkávala s kamarády.
Dodnes vždycky jedna sedává u počítače a něco hraje. A druhá sedává vedle a "dobře radí". Krásně se vžilo naše rodinné úsloví "Hele, nechci ti do toho kecat, ale..." a odpověď "Tak do toho nekecej..." . Dovedete si představit, kolik se u toho probere věcí ? Ono si i o hrozně nepříjemných věcech líp mluví.
A co že je na tom vlastně špatně ? Špatně je to podle mne tehdy, když to přijde k dítěti moc brzo. Ona už zmíněná hra SIMS je moc pěkná, ale domeček pro panenky má tu výhodu, že do něj můžete a někdy i musíte vymýšlet, jak vyrobit postýlku, a jak uplácat z moduritu třeba housku. S holkou jsme šily takový neumělý šatičky na panenku a polštářky. A vázičku z lékovky. Víte že jsem měla tehdy někdy pocit, že jí to nebaví? A onehdá jsme náhodou na půdě přišly na krabici s těmi věcičkami a holka tak hezky vzpomínala, až mi šly slzy do očí.
Tak teď nevím, o čem je vlastně tenhle příspěvek, asi o úměrnosti a o tom, že každý věk chce svý. A taky o tom, že si myslím, že když těm malým prckům dáme telku a počítač jen jako maličký bonbónek a ten čas jim vyplníme "prací", tak získáme spoustu času v jejich "velkém" věku, kdy si sami vyberou, jestli chtějí koukat na telku nebo třeba si šít šaty na ples. Když je jako malý posadíme k televizi, tak jsme vlastně vybrali za ně. Si myslím.
 Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.