| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Škoda rány, která padne vedle

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 579 [Dalších 549 >>]
19.1.2005 22:08:16
Lído, jak bys ses podívala dítěti do očí a důrazně mu řekla "ne", když ve chvíli, kdy ho odneseš od zdroje, s sebou švihne v hysterickém záchvatu na zem a nevidí a neslyší, a vlastně můžeš být ráda, pokud ho někam odneseš, protože se ti snaží "prosliznout" mezi rukama na zem už ve chvíli, kdy ho odnášíš?

S.
Lida +2
  • 
19.1.2005 12:33:28
Honzo bl,

HOnzo, tak to je na trochu delsi povidani a vrtani se do psychologie cloveka. Uplne ve strucnosti, clovek "komunikuje" a to verbalne (samozrejme az na vyjimky, jen aby me nekdo zase nechytal za slovo). Proto je mu verbalni komunikace blizzi a lepe ji chape. Takze ja kdyz udelam toto: odnesu dite od zdroje, kde provadi neco spatneho (samozrejme , jiz pred tim jsem navodila jasne situaci, ze to co dela je nespravne), otocim ho k sobe tak, aby se mi dival do oci a do obliceje (opet velmi dulezite pro komunikaci, protoze clovek pochopi vice, kdyz se nekomu diva do oci) a pak jeste reknu durazne "Ne" mohu i zvednout varovny prst - tak jsem pouzila 3-4(s varovnym prstem) prvky, jak jasne sdelit diteti, ze neco dela spatne. Z trohoto vychazi = dite ma vetsi sanci si zapamatovat, ze neco udelalo spatne. Pokud mu placnu pres zadek (ze zadu, takze dite nevidi navic muj oblicej)tak jsem pouzila prvek pouze jeden, ktery nemusi byt diteti az tak jasny, proc nebo za co ho placam.
Je to celkem osvedcena metoda.

Co se tyce placani, ci fyzickych trestu. Ja si osobne nemyslim, ze je to dobra metoda a to zejmena z toho duvodu, ze mi prijde nedustojne dite (i dospeleho) cloveka placat, kdyz jsou jine metody. Deti maji stejna prava jako dospeli (nejsou to zadni druhoradi obcane), tak vubec nevidm ani jeden duvod, proc bych je mela placat.
19.1.2005 12:14:16
Jasne, Lido. To je presne to, o cem jsem psal. Ze to uz neni o zpusobu trestani, ale o vychove vubec.

Jen mi neni jasne, podle ceho usuzujes, ze durazne NE z oci do oci je jasnejsi komunikace, nez placnuti...? Zvlaste, pokud dite od urcite cinnosti "odtahnes" a teprve uplne nekde jinde se mu podivas do oci a reknes NE. To, si myslim, muzes dovolit uz u vetsiho ditete, ktere z toho ma rozum. Instinktivne se chovajici batole si z toho (dle meho soukromeho nazoru) nic nevezme...

Pricemz samozrejme netvrdim, ze se to tak nema delat a ze deti mame bit. Spis by mne zajimalo, cim muzes dolozit, ze NE je pochopitelnejsi, nez placnuti. Ja se priznam, ze zadny takovy dukaz neznam (coz neznamena, ze neexistuje. Pokud ano, rad se dozvim neco noveho) a neznam ani dukaz, ze je to obracene (ze placnuti je jasnejsi, nez durazne NE). Spise se to domnivam tak nejak instinktivne, coz je samozrejme velmi subjektivni.
Lida +2
  • 
19.1.2005 11:31:00
Honzo Bl.

Myslim, ze mas naprostou pravdu ve vsem, co pises Zupi.A take si myslim, ze Zupi s tebou bude souhlasit. ALe, problem, ktery se tu diskutoval nebyl o tom, ze zacneme vychovavat az dite zacne rozumet, ale o pouzivani fyzickych trestu, ci placani. Samozrejme, ze s vychovou se musi zacit hned, jak se dite narodi. Zacina to tim, ze se snazime dat diteti rezim, aby si privyklo spravne spat, potom jist atd. atd.Je take samozrejme, ze kdyz male dite udela neco, co nema, tak matka musi zhodnotit a) dite neco udelalo spatne, ale vhledem ke svemu veku neni schopno pochopit, ze mu hrozi nebezpeci apd. pak samozrejme dite trestat nemohu (viz. pokud je mu 10 mesicu a stahne ubrus, tak maminka musi vedet, ze proste na stul ubrus davat nema a nebo dite od stolu dat co nejdale b) pokud dite udelalo neco spatneho a je schopno porozumet nebo je nutno zacit s prevenci, pak diteti mohu napriklad s duraznym NE z oci do oci naznacit, ze to neni spravne ci nebezpecne. Nemusim kvuli tomu dite placat. Pokud postavim dite pred sebe, divam se mu do oci a durazne reknu "Ne", tak tomu rozumi i dite v utlem veku a mozna lepe, nez placnuti, protoze je to daleko jasnejsi komunikace.Nebo, pokud dite neco dela a neposlechne, tak ho od te cinosti proste odnesu pryc a z oci do oci znovu zopakuji "Ne", diteti je hned jasne, co delalo spatne.
18.1.2005 16:30:59
Zuzi, je to velmi kulantně napsáno a v zásadě s Tebou souhlasím, přinejmenším v souvislosti s tím cílem.

To o čem píšeš už ale není o způsobu trestání, ale o výchově vůbec. Připadá mi nicméně trochu nebezpečné odsouvat výchovu až do věku, kdy je dítě shopno samostatně rozhodovat, co je špatné a co ne. To už je asi dost pozdě. Navíc, podle čeho pozná, co je špatné a co ne, když mu to my jako vůbec první zprostředkovatelé spojení se světem neukážeme?
Netvrdím, že všichni rodiče to vědí a předávají dětem tu nejkvalitnější výbavu do života, ale myslím si, že teprve až v tom věku, o kterém píšeš, ty děti mohou začít srovnávat a vybírat z toho, co se naučily do té doby. A pokud nemají z čeho vybírat... ???

Myslím, že by se to dalo srovnat s tím, co se učíme například ve školách. Spousta věcí je nám z počátku předávána jako fakt, bez hlubších souvislostí. Později, když už jsme zralejší, dostáváme ty stejné informace podávané v širších souvislostech. Každý má vlohy pro něco jiného, proto i v této době někdo ty souvislosti chápe, někdo ne. Buď pochopí později, nebo třeba vůbec. Nic to ale nemění na těch faktech.

Stejně tak to vidím s tou výchovou. Z počátku jen říkame: "Ne, to nesmíš". Nejspíše podvědomě říkáme i proč, ale to dítě to stejně nechápe. Jak roste, začíná si uvědomovat i souvislosti a samostatně rozlišovat. Ale nějaký zaklad, co je dobře a co ne, mít přece musí...
ZuziP
  • 
18.1.2005 15:22:21
Tymto odpovedam aj Honzovi... ano, deti v urcitom veku este nechapu preco urcite veci nemozu alebo musia robit... Prave preto sa snazim ich za tieto veci netrestat a neobmedzovat ich zakazmi a prikazmi prilis... Preto radsej vazu odlozim, ako dieta budem za to donekonecna capat po rukach.
Ide ale o ciel... cielom vychovy dietata je to, aby z neho bol samostatne mysliaci a zodpovedny clovek, ktory sa vie rozhodnut sam, co moze a co nie, nepotrebuje k tomu prikaz ani povolenie rodica. Ale mnoho rodicov vychovava este 5-rocne dieta zakazmi a prikazmi bez vysvetlenia, pritom dieta v tomto veku je schopne chapat velmi vela. O to mi islo, o tento podstatny rozdiel.
17.1.2005 18:30:49
Jani, s tim uplne souhlasim. Cloveku to hned nedojde (zrovna tak, jako mne), ale kdyby nastala nejaka takovahle situace, tak verim tomu, ze i kdyz se predpoklada, a mnohdy plati, ze mamina pritomnost je nade vse, tak pokud by to melo byt tak, ze je nedokazu podporita jen by ze me (placici) byly jeste vic vydesene nez uklidnene, tak bych nejspis take prenechala misto. Zrovna tak, jako treba bych prenechala misto doktorovi, ktery vi, jak me dite vylecit, kdyz ja to nedokazu...
17.1.2005 18:22:32
Zuzi, kdyz uz to zminujes - ony ty male deti ale take nechapou PROC neco nesmi nebo neco MAJI delat...to pochopi az v urcitem veku, az k tomu dozraji...
17.1.2005 18:20:10
Tak nam ta diskuse zase vzala pekny obrat…od puvodniho tematu pres uspavani k fast foodum a penezum. Penize jsou proste vsude, at chceme, ci ne. Jak jsem uz napsala Mirce, co si myslim ja – penize nejsou vsechno, nicmene jsou proste nezbytne k zivotu a taky prijemne v tom, ze pokud je jich dostatek, nemusi se resit takove veci jako – jit ci nejit za kulturou, muzu si dovolit jednou za cas vzit rodinu do restaurace, muzu si dovolit dat sve dite do jine skoly, ktera je dal, protoze nasemu diteti to hodne prospeje?..takovych veci je mnoho. Osobne znam lidi, kteri se v “blahobytu” narodili a v nicem jinem nikdy nezili, protoze se cely svuj dosavadni zivot nechali “pumpovat” rodici (to bych se taky hanbou propadla). Pak znam lidi, kteri byli v blahobytu vychovani, ale take si prosli obdobi nedostatku penez, protoze se snazili osamostatnit a bud nechteli, aby je rodice financne podporovali, nebo take naopak. Znam i lidi, kteri byvali “chudi” a vypracovali se k lepsimu, tj. co se tyce majetku. Ti byvaji asi nejnestastnejsi, protoze maji z detstvi pocit nedostatku penez a utvrzuji se v tom, ze oni se “vypracuji” a vydelaji si spoustu penez. Vetsinou vsak zjisti (dost pozde), ze sice maji penize, ale ten zbytek, ten zivot, jim jaksi unikl mezi prsty. K teto skupine jsem patrila i ja - vyrostla jsem pouze s mamou, penez nebylo nazbyt, obleceni jsem dedila po dceri maminy kamaradky, doma jsem musela delat vsechno, protoze mama na to proste nemela cas – musela vydelavat. Delala jsem to ovsem rada, protoze pak mela mama cas na me, protoze nemusela prat, zehlit, luxovat atd. A ona byla zase rada, ze ji pomaham, a taky skryte – ze jsem nemela cas na hlouposti typu rozbijeni oken apod. Kapesne jsem nikdy zadne nedostavala (zpetne myslim, ze to nebylo moc dobre, protoze to jen zbytecne podporilo moji touhu po tom, vydelat hodne penez). Zacala jsem si vydelavat co nejdrive to slo a usetrila jsem si na veci, po kterych jsem touzila. Diky tomu jsem mohla vystudovat i zahranicni VS. Pri studijich jsem stale pracovala za “maly peniz”, jako to dela spousta studentu. Pak se o slovo prihlasila nahoda a ja dostala uzasnou praci, skvele placenou…ovsem na plny uvazek. Takze jsem chodila rano do prace, odpoledne do skoly a vse ostatni slo stranou (je to zahul, ale dela to tak hodne lidi). Penez bylo dost…, ale mne to porad nestacilo – chtela jsem zajistit mamu, babicku a taky sebe (to byla cela nase rodina!). Takze jsem makala a makala…Jenze pak mi k tomu pribyla mamca, ktera mela vazne zdravotni problemy (po operaci patere) a denne musela na rehabilitaci. Najednou jsem zjistila, ze je mnohem dulezitejsi byt s ni a podporovat ji, nez abych ji vydelavala penize pro budoucnost. Timto stastnym dilem nahody jsem zrejme neskoncila jako hodne tech “chudych, co se vypracovali” – tedy s vetsinou dost frustrujicim pocitem, ze jim pri te honbe za penezi zivot a laska utekli mezi prsty...

Mirko, moc ti fandim a preju hodne odvahy a stesti k tomu, aby jsi ziskala takovou praci, ktera by te aspon trochu bavila. A hlavne: neves hlavu!!! Znas to: nikdy nemuze byt tak zle, aby nemohlo byt jeste hur (Murphy). Pokud mas vuli k tomu, abys zmenila soucasnou situaci a veris tomu, ze ji zmenis, nakonec se ti to podari! Hlavni je to, co tu napsala Pettina – pokud mas lasku sveho manzela a svych deti, NEJSI CHUDA!!!

Pettino, je mi opravdu moc lito, co se stalo s tvym manzelem (neboli z tveho manzela). Musim rict, ze mam obrovske, ale skutecne obrovske stesti, ze neprozivam to same – manzel ted vydelava hodne penez, ale vzycky tomu tak nebylo. Myslim, ze pokud dojde k takovemuto pripadu, tak strasne moc zalezi nejen na tom, jaky clovek je, ale hlavne na hodnotach, ktere mu rodice v detstvi vstepovali.
17.1.2005 17:58:18
Samozřejmě počítám s rizikem, že to chytnu ani nebudu vědět jak. Ale tomu se vyhnout asi nedá. Teď už mi zas o tolik nejde - horší bylo, když jsem byla těhotná - to by byl hodně velkej průšvih :-(
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 579 [Dalších 549 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.