| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můžeme vitaminům uškodit? I

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 40 [Dalších 20 >>]
Cockney
  • 
19.11.2004 15:37:46
H2O nema dva atomy..., pardon, psala jsem ve spechu...to nemeni nic na tom, ze tvori dipol
Cockney
  • 
19.11.2004 14:34:12
Mirovl. trouby pouzivaji mikrovlnny generator, ktery produkuje mikrovlny s frekvenci 2450 MHz a nejedna se o atomy nybrz molekuly, nic vic a nic min jsem nemyslela. Mas pravdu, ze jsi o rezonanci nemluvila.
“hýbe se všechno co má náboj (elektrony).” - Elekrony ma snad kazdy atom, ne ?, Ve stejnojadernych dvouatomovych molekulach jako napr. O2, pusobi obe jadra na elektrony noaprosto stejne, proto jsou tyto molekuly nepolarni (i kdyz maji elektrony). V molekule slozene ze dvou atomu (jako je voda) s ruznou elektronegativitou prevlada u atomu s vetsi elektronegativitou zaporny naboj, a u druheho atomu kladny – takova molekula tvori dipol, o kterem mluvim a ktery je nasledne zodpovedny za ohrev v MT.
To, ze se hybou molekuly, proc jen molekuly a ne castice atomu a to ze se hybe jen neco, tak to mam jednak z vlastni hlavy, protoze mi to prijde hodne zname, ale take z encyklopedie. Tak bud jsem to spatne pochopila a nebo se neshodnete. A to, ze se hybaji nejake castice atomu jsem opravdu slysela poprve v zivote. Jestli je ted teorie jina, tak potom nemam nejcerstvejsi zpravy. Ty tvrdis, ze informace v: http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven , nejsou spravne?
Edna
  • 
19.11.2004 13:36:19
Cockney, to co jsi napsal(a) nedává moc smysl, ale to nevadí, každý nemusí být fyzik. Když přitom nejsi útočná jako Olina tak je to v pohodě.

Jen opravím pár základních omylů (na podrobné vysvětlení nemám čas a asi by to ani nikoho nezajímalo):

Rezonance - o ní nepadlo ani slovo. Nejde o rezonanci ale o pohyb elektricky nabitých částic v poli. Podobně jako když na hladinu vody nahážeš kuličky polystyrénu a pak rukou ve vodě uděláš vlny. Kuličky se budou pohybovat podle síly a rytmu vln. Nikde není žádná rezonance.

Hertzy a megahertzy neudávájí sílu pole ale jeho frekvenci (počet kmitů za sekundu), laicky řečeno rychlost změn pole - u příkladu s vodou jak rychle rukou mácháš. Můžeš máchat málo ale rychle (hodně kmitů, malý výkyv, jako když se drbete na hlavě) nebo hodně ale pomalu (málo kmitů, velký výkyv, jako když na někoho ve veliké dálce máváte celou rukou) - převeď si tyhle pohyby do vody a snad to bude jasnější.

Hýbe se jen něco (voda, cukr, tuk) - ne, hýbe se všechno co má náboj (elektrony). Podobně jako všechno, co se udrží na hladině vody. Když na vodní hladinu naházíš kuličky polysterénu, dřívka, listy, vodoměrky apod. a uděláš vlny, bude se hýbat všechno. Něco o trošku míň a něco o trošku víc, ale všechno.
lila
  • 
19.11.2004 13:32:00
no myslim ze maso bude meke i v obycajnom hrnci, keby som ho dusila, ci varila tak dlho. :-)
Edna
  • 
19.11.2004 13:04:16
Máš pravdu s tím zářením z mikrovlnky. Správně konstruovaná mikrovlnná trouba by neměla zářit ven, praxe je ale jiná, a to hlavně u levných trub za pár šupů ze supermarketu. Intenzita vyšší než česká norma bývá až do vzdálenosti jednoho metru. Nejvíc záření jde ven skrz sklo s mřížkou, takže všechny holky varuju - nekoukejte zblízka do mikrovlnky jestli už je jídlo hotové, a už vůbec ať tam nekouká vaše dítě!!!

Jinak k Olině: Odtržení elektronu z atomu není jaderná reakce - copak je elektron v jádru??? Pokud jsi vychodila aspoň základku, tak bys mohla vědět, že elektrony jsou v obalu a v jádru jsou protony a neutrony. Hele, mě nevadí, když je někdo hloupý nebo něčemu nerozumí, ale pokud se ten hlupák, který ví, že neví, svými žvásty snaží napadat a zesměšňovat toho, kdo má pravdu, tak to už není jenom hloupý člověk ale hlavně BLBEC!

19.11.2004 8:49:25
Ahoj holky (i kluci),
máte nějakou fundovanou radu, případně odkaz na zdroj kde bych se konečně dopátrala pravdy... :-(
Někdo mraženou zeleninu nedoporučuje z důvodu velkého obsahu dusíku.
Někdo tvrdí, že mražená (ihned po sklizni) je lepší než ta "čerstvá" kdoví odkud dovezená a kdoví kdy sklizená.
Mám v mrazáku jak syrovou tak v pyré proměněnou a do kostiček namraženou. Jak dlouho se to dá pro mimiňáky takhle uchovávat? Ta čerstvá asi dýl než ta uvařená co? Někdo dokonce zmražování hotových jídel pro děti nedoporučuje vůbec. Ach jo, mám z toho hlavu v pejru.
Já vím, že čerstvý je nejlepší, někdy mi to ale připadá jako nedosažitelný ideál – jen ať si to páni výživáři pár dní za sebou zkusí - speciálně v zimě...

Pátrala jsem, pátrala a uspokojivého (jednotného) výsledku jsem se nedopátrala. Předem díky moc za pomoc.

Matula
  • 
19.11.2004 0:07:46
Ahoj Oli, tvoj prispevok bol milym ozivenim tejto "nudnej chemicko-scientifickej" diskusie. Verim, ze ti musela nadskocit trvala a myslim si, ze by ti len prospelo, keby si si tu hlavu trosku oplachla prudom studenej vody, nech ti to trochu klesne.
Este k tym mikrovlnkam, ja som skutocny laik a 1/2 tomu, o com sa tu hovorilo, som ani zbla nerozumela, ale idem na to takym sedliackym rozumom. Verim, ze vsetky taketo vlnove ziarenia do poli (vyjadrujem sa fakt ako taky sedliak :-) ), ci uz mobilov alebo mikrovlniek musia narusat, mozno jednorazovo velmi malo az zanedbatelne, strukturu a kvalitu "ozarovaneho". Ale ked je to opakovane, tak sa to moze pekne nazbierat. Pri tom jedle by som to brala, ze predsa rovnake jedlo sa neozaruje az tak dlho, takze tie straty tam asi nebudu az take, ale napr. tie mobily, ktore nam stale ozaruju to jedno ucho a hlavu a nas, to sa na nas mozno uz podpise. Pri mikrovlnkach by som skor videla ten problem, ze ked jedlo zohrievame, casto stojime pri tej mikrovlnke, ktora podla mna ciastocne posobi aj na nas. A ked je to opakovane a casto...
Cockney
  • 
18.11.2004 9:46:14
Ale vetsina lidi pouziva noze "nerez" - pochromovane nebo z uslechtile ocele, ktere taky netrpi rzi - tedy procesem, ktery ma co spolecneho s oxidaci. Takze se pri krajeni nozi vitaminy neztraceji, ne?
Monika
  • 
18.11.2004 9:07:45
Při jaké teplotě se jídlo vaří? Pokud se vaří jídlo při dostatečně malé teplotě, mohou se v něm množit různé breberky a vy uvaříte již zkažené jídlo. Nebo se skutečně vaří jídlo při 100 °C 12 hodin? A co úspora energie?
Jinak vařená zelenina se kvůli vitamínům nejí, ale hlavně kvůli vláknině. Jinak pokud nechcete přijít o vitamíny nekrájejte, ani nestrouhejte zeleninu ani ovoce kovovým nožem, či struhadlem (plastovým toho ale moc nenekrájíte).
julie
  • 
18.11.2004 5:33:36
Miso,souhlasim s tebou ve vetsine veci... co se ale tyce tech pralesu:
to je uplna blbost jaka je to kaceni katastrofa...ve statech tu vsichni ti blaznivi ekologove plasi a pak tu nic nekaci....a co se stane...maji pak potize na zapade, kdyz v lete zafouka trochu vitr a k tomu vznikne pozar...je z toho takovej blazinec, ze maji s tim hasenim potize...kdyby tech stromu obcas trochu "procistili" o haseni pozaru by nikdo neslysel....
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 40 [Dalších 20 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.