| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou - Umění včas se vzdálit

 Příspěvky 110 z 254 [Dalších 244 >>]
Brusinka14
22.5.2010 17:18:48
Mateřství nese s sebou určité povinnosti. Něco upravuje zákon. A to ostatní? Víte kolik různých a nejrůznějších vztahů mohou mezi sebou rodiče a děti mít? Kolik je to příběhů a životních situací?

Já vidím vztah rodičů a dětí jako vztah mezi lidmi. Ten se musí budovat a rozvíjet, má-li nějaký vztah být. Tak jako to je mezi partnery, přáteli apod.

Nemám ráda přirovnání "pupeční šňůra". Zavání to právem. Fakticky dítě nemá právo na matku a matka nemá právo na dítě. Ať se v zákoně píše, co chce. Tak to v praxi nefunguje. Pokud se někdo chová závisle, tak je to závislák, ať je to matka, dítě, partner, jakýkoviv umanutý debil. Tam já vidím šňůru, která nemá být. A na druhé straně je možné pěstovat vztahy spojené se vzájemnou pomocí, a to mezi kýmkoliv. Vztahům se nedá poroučet, ale nemusí se ani nijak násilně přetrhávat.

Spousta lidí radí, jak má kdo žít. Co je důležité? Mladé matky se třeba u prvního dítěte přesně řídí podle knih výživa pro batolata, u druhého dítěte už na to kašlou. A tříleté dítě? Tady by maminka měla vědět, že to není její panenka na hraní, že je to člověk, který se chce bavit i s jinými lidmi (dětmi). Ale mluvit o odstřihávání ve věku tří let? To se mi zdá drsné. Hlavně, aby to dítě něco takového neslyšelo (děti nejsou hloupé). Potom by se třeba bálo na něco zeptat, s něčím se svěřit. A to by bylo škoda, protože takové dítě to potřebuje.
  • 
18.3.2005 9:18:47
Ahoj Renčo,koukám,že si asi stejná jako já v tom o čem tu píšeš.Když šla do školky první dcera,prožívala sem to samé a nyní nastoupila do školky i ta druhá(ale jen na 5 dní v měsíci)a prožívám to znova.A ještě k tomu když bulí,že tam nebudu s ní a nebudu vědět co dělá,ale má hodný učitelky.Nevim jak ostatní,ale já na tom druhým sem závislá stejně jako na tom prvním dítěti ,ale starší dceři bude 12 a začíná mít jiný zájmy než mi jen sedět za zadkem,takže mám na mladší víc času skoro jako kdybych měla jen jedno,tím ale nechci říct,že druhou dceru nějak zanedbávám či ostrkuju,to ne,jen už je víc samostatná.Taky sem myslela,že budu mít jen jedno a měla sem strach,jestli to druhé budu mít stejně ráda,ale byly to jen hloupé obavy a určitě nemusíš mít strach mít druhý a už vím,že bych milovala stejně i třetí,ale stačí mi dvě.Já sem na dětech příliš závislá,moc dobře vím,že to taky neni dobře,ale je to silnější než já,vždy si řeknu,že nebudu taková měkota,ale nevydržím a podlehnu(ještě že můj muž neni stejný,jinak by nám děti zvlčily).Jitka
Renča, holčička 3,5 roku
  • 
18.3.2005 2:51:37

Zdravím, i když tady koukám není koho.
Vůbec to nechápu, je to velice dobré téma. Nyní prožívám něco obdobného, moje zlato nastoupilo tento týden do školky. Do práce jdu až za dva týdny a to je možná ta chyba, že mám čas přemýšlet. Je mi líto, že čas kdy jsem byla s malou sama už se nevrátí, že na ní bude působit někdo jiný, že nejsme už stále spolu, že nevím co dělá, že nevím jak se má.
Stále hledám čím si to omluvím, čím se zbavím pocitu, že chci být stále s ní. Dlouho jsem kojila a ta doba, kdy jsem přestala se v něčem podobá i tomuto období. Myslím, že pak je to až ten okamžik, kdy odejde z domu.
Mám jedno děcko, napište mi, ty které jste prožily něco podobného. Jaké to je mít druhé dítě? Jste stejně závislé i na tom druhým, nebo se to lepší. Napište i ty, které máte jen jedno a proč si nepořídíte druhé. Jde tu lásku rozdělit, nebo je to ještě horší? Bolí to stejně?
Pište jen ty, které jste mě pochopily.
Díky
Renata
petura
23.10.2004 22:38:33
Monty, prosím tě kolik přibíralo tvé dítko?
Já byla s malým na tříměs. a dr. byla úplně v šoku že od 6týdnů přibral jen 30dkg. Pořád ho tahala za kůži a opakovala že je to hypotrofní dítě a že je na nemocnici. Stála jsem tam jak tele, vyklepaná z těch jejích řečí.Nutno dodat že to nebyla naše lékařka(ta měla dovču).
Okamžitě nasadila příkrm a já jako slepá a hluchá ho tím začala ládovat. Prý jednou příkrm jednou kojit. Ale jak jsem začala přikrmovat tak mlíka ubývalo. S odstupem času si říkám, že se vlastně ani nezajímala o to jak třeba kojím. Nedala mi jedinou radu. Vůbec neměla zájem abych kojila. Vím že takový přírustek je opravdu nízký, ale musela to řešit hned příkmem??
Sylva
  • 
23.10.2004 21:28:34
Monty,
bylo by skvělé, kdyby všechny sestry na šestinedělí věděly, že mléko se po porodu vytváří i několik dní. Ne že hned zmáčknou mamině prsa a prohlásí "vy kojit nebudete, ani to nezkoušejte" nebo podobnou perlu.
No a budu drsná - pokud má nějaká mamina pocit, že zklamala, tak je to především její vina, protože si plánovala něco, co ani při nejlepší vůli naplánovat nejde. Taky je fůra mamin, které přišly z porodnice s tím, že kojit nemůžou. A zavolaly laktační poradkyni a podařilo se. Leckdy jde jen o to nebrečet, nelitovat se a něco pro to udělat. Ale politovat se je fakt snadnější.
Samozřejmě nemám na mysli maminy, které opravdu z nějakého závažného důvodu nemůžou kojit.
Kampaň za kojení mi připadá stejně smysluplná a rozumná, jako kampaň za zdravou stravu. V podstatě jde o totéž.
Sylva
  • 
23.10.2004 21:18:34
Milado,
nooo, jak to vnímal...všechno jsme předem probrali, taky už mu bylo 13 let, tak to šlo. Zezačátku přilítnul ze školy, nakouknul do dveří a zeptal se: "Pořád ještě kojíš?". Taky jsem měla dojem, že kojím FURT. Pak se po špičkách odplížil, "aby nerušil Aničku".
Později si třeba psal úkol, já jsem seděla vedle něj a kojila. Na úkol se soustředil jako obvykle, tj. špatně. Ale s erotikou to společného mělo pramálo, protože během psaní pokládal obvyklé dotazy, např. "a co kdybych si sem dal zelený světlo" - v čemž sexuální podtext prostě nedokážu najít.
Teď to myslím ani neregistruje - pokud teda nekojím okázale, což znamená, že usednu do křesla, kojím a čtu si teletext a žádosti o jídlo atd. odrážím.
Mám dojem, že je to pro něj stejně erotické, jako když kdokoliv jí normální jídlo z talíře.
Milada.
23.10.2004 21:01:06
Sylvo,

souhlasím s těmi pytlíky:-)
Nevím, jak kojení Tvé dcery vnímal Tvůj syn, když si kojila dceru, ale ten můj syn opravdu vnímal (a dosud vnímá) prsa jako zdroj mléka, tak jako to vnímá u všech savců - když si je třeba prohlížíme v knížce.
Synovi byly 4 roky a 10měsíců, když jsem dceru přinesla plně kojenou z porodnice a bylo mu asi 8 a 1/4, když jsem ji kojit přestala. Běžně mne při kojení vídal a celkem pochybuji, že nějakou erekci měl, prostě věděl, že miminko (či později batole) teď jí a hotovo. Běžně říkal: Terka cucá :-) Mýmu synovi je téměř 9 let a opravdu si nemyslím, že by prsy vnímal jako erotický symbol. Možná je opožděnej :-)))

Pokud mám napsat, kdy jsem si všimla, že má erekci - pravda, nesleduji to stále :-)) - tak ráno, když ho budím do školy, třeba mu v rozespalosti pomáhám s oblíkáním - to aby nepřišel pozdě do školy. Ovšem on sám to nijak nekomentuje, pouze např. v případech, kde jde úplně rozespalej čůrat do WC a nestrefí se..

Milada
23.10.2004 20:25:04
Sylvo, jenže ony některé maminky kojit nemůžou, protože prostě nemají mlíko. Nebo ho nemají dost a musí přikrmovat. I tady na Rodině jsem zaznamenala pár příkladů... a všechny ty holky si připadaly jako matky, které SELHALY, protože nemohou plně kojit do 6 měsíců. Taky jsem se setkala s tím, že je maminkám prostě doktorem "předepsáno" přikrmování, protože dítě málo přibírá a ony si to nechají vnutit... já naštěstí měla a mám doktorku, která je dle mého názoru v pohodě a žádné přikrmování mi nevnucovala, i když syn po cca 3 měsících přibíral dost málo a na dvojnásobek porodní váhy se dostal až někdy v deseti měsících (ovšem měl při narození skoro 4 kg).

Zkrátka se nic nesmí dramatizovat, kojení je přo dítě samozřejmě zpočátku TO NEJLEPŠÍ - ale když to mlíko není, tak se ženská nemusí hned jít věšet...:o)
Lubylu
23.10.2004 20:13:40
Monty,

Polly do dnes ošahává a hladí lidem vlasy.... nedělá to jen mě, hladí sebe, hladí manžela (tomu i hruď, protože je chlupatý jak opice :oD ) a hladí i vlasy kohokoliv jiného, kdo je ochoten to vydržet :o)
A proč to dělá? Co já vím - v každém případě jí to uklidňuje. Proč hladí vlasy i cizím lidem? Mám v tom hledat úchylku?

Proč tedy hledat v tom, že Stáník hladí a ošahává prsa jiným hned sexuální podnět ?
Proč si myslíš, že by mohl v 21 měsích vědět,že prsa mohou znamenat něco erotického?

Kojení a kouření - tam se přikláním k názoru, že raději nekouřit pokud možno, nebo to snížit na minimum !!!
Jenže kouřících těhotných, či kojících matek je jako šafránu - naštěstí, tutdíž to tady nemá snad ani smysl řešit.

Taky znám spoustu matek, které z nějakého důvodu kojit nemohly, ikdyž chtěly.
Ano, je doba taková, kdy se na nás hrne nátlak z každé strany, že kojit je pro dítě to nejlepší (a ono je).
Jen jsem nikdy neměla tvůj popisovaný pocit, že když bych nekojila, tak selhávám.
Maminkám, které kojit nemohou je to líto, ale když prostě kojit nemohu, tak je jasné, že v takovém případě je pro dítě nejlepší umělé mléko...
Nesmíme se nechat ovlivnit okolím.
Nejde přeci jen o kojení - co třeba neustále diskutované téma hubenosti modelek, které ku své hubenosti příjdou tvrdou dietou skládající se z vody a vody, cigaret a často pomocí kosmetických operací.
Vidíme je na každé stránce časopisů, do paměti se nám vtírá, že takto by měla vypadat ideální žena - jenže každá ženská s racionálním uvažováním ví, že to je blbost. Takto prostě vypadat všechny nemůžem, ikdyž bychom rády.... To začnu hladovět, jen abych byla " in " ?
Jde o to, zda se necháme ovlivnit - reklamou, tiskem, televizí. Musíme samy uznat co je vhodné a co ne. Co je dobré a co ne. Nesmíme se nechat ovlivnit a věřím, že i maminky, které kojit nemohly byly smutné proto, že kojit chtěly, ale neměly by být smutné, že zklamaly "dnešní trend". Protože o tom, to přece není.

Kojení je pro někoho sexuální akt??? Jak může být pro někoho poskytnutí potravy sexuální akt. Monty o tom tady mluvím - sexuální akt je pro někoho obnažení poprsí a to je rozdíl. To, že si někdo spojí obojí dohromady považuji za úchylku.
Ovšem úchylku dospělého - dítě podle mě v tom sex. záměr nevidí. Promiň, ale vážně si myslím že ne.

12 ti letý chlapec a kojení - hm. TAdy bych asi souhlasila s Dr. Uzlem. To už je divné.
Jenže 12 ti leté děti v dnešní době už často začínají pohlavní život a ví "vo co go" , jsou většinou v pubertě a proto ňadra opravdu mohou znamenat sex. objekt.
Jenže my se tady bavíme o tříletých dětech, maximálně 4 letých ne?

Já osobně jsem připravena kojit do 2 let. Důvod - chtěla bych začít cvičit, chtěla bych zajít na detox, chtěla bych dát své po těhu tělo dohromady a to nejde, dokud kojím. Ve dvou letech mi příjde optimální přestat, když já i dítě chceme.

Kojení starších dětí už nemá možná smysl v podobě potravy, ale i když to tříleté dítě kojí, pořád teče mlíko - necmoulá přece jen to prso. Pro to dítě to nadále znamená jedno a to mlíko. A to mlíko mu přináši pocit uspokojení (ne sexuální).
A já se tě nesnažím přesvědčit, že tohle je dost dobrý důvod proč starší dítě kojit, jen tu píšu, že proto JÁ chápu, když maminka starší dítě kojí a nic úchylného na tom nevidím :o)
Sylva
  • 
23.10.2004 20:00:12
Nikdy mě nenapadlo dávat do souvislosti kojení a erotiku. Vždycky jsem kojení brala jako jakékoliv jiné servírování jídla. Možná malým dětem prsa připomínají okamžiky, kdy z nich sály mléko a bylo jim fajn. Já to nevím (nepamatuju se, a to jsem byla kojená 1 rok - v té době naprostý a neslýchaný extrém).
Možná se význam kojení přeceňuje, možná ne. Je zajímavé si uvědomit, že v diskuzi o problémech s kočárkem dost lidí zmiňuje protivné padesátnice. A právě ty se narodily v době, kdy se kojení zrovna moc neholdovalo.
Doktorky z Laktační ligy říkaly (na základě výzkumů), že do mateřského mléka opravdu přechází minimum škodlivin. Taky říkaly, že je poměrně vzácné opravdu nemoci kojit, spíš to prý znamená nedostatek informací. Dělala jsem si malý soukromý výzkum. NIKDO mi neřekl, že by nemohl kojit. Všechny buď začaly a pak jim NĚKDO např. řekl, že má dítě neustále hlad, tudíž je třeba přikrmovat (což je prý ve skutečnosti taky poměrně vzácné, vychází se totiž z tabulek, nikoliv ze skutečných potřeb dítěte). A pít z flašky je asi fakt jednodušší. Nebo je bolely bradavky a nikdo jim neřekl, že mají jen špatnou techniku kojení. Nebo jim rovnou po porodu řekli, že to vůbec nemají zkoušet. Nebo je kojení nebavilo (zezačátku zabere fakt dost času). Tisíc důvodů, ale ŽÁDNÁ mi neřekla, že to OPRAVDU nešlo - tj. že její problém byl neřešitelný. Všem, které buď nezačaly nebo předčasně přestaly, bych dokázala pomoci nebo poradit i já, natož pak laktační poradkyně.
No a kdyby ke kojení "starších" (ani já nehodlám kojit do deseti let) dětí byl jen jediný důvod - a to, že to je naprosto skvělý a jedinečný prostředek k uklidnění, tak to je dobrý důvod, ne?
 Příspěvky 110 z 254 [Dalších 244 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.