| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nepodceňujme dětské kreslení

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]
Milada.
11.10.2004 11:11:18
Ivano,

jo, to bylo jako u nás. Viděl, že by to neměl nakreslené tak jako já a ani to nechtěl zkusit.

Jano, na hudbeníky opravdu nevěřím:-)..to už mi říkají mnoho let :-(( a k ničemu to nevede. Celé dopoledne tady smolím docela dlouhý mail pro autora článku, dovolím si Ti ho pak přeposlat, aby jsi věděla, s čím jsme se setkali my.


Milada
11.10.2004 9:59:05
Ještě mě napadlo něco na míchání barev - vezmeš čirou PETflašku, zastrčíš do ní prstem mikrotén. sáček tak, aby dno sáčku bylo uvnitř flašky a horní okraje koukaly ven jako trychtýř, v kelímku s vodou namíchá dítě nějakou barevnou vodu a tu potom nalejete do toho sáčku. Když voda steče do dolní části sáčku, uděláte co nejblíž nad hladinou (aby vznikla co nejmenší vzduchová bublina) na sáčku uzel a spustíte sáček dolů. Pak zastrčíte další sáček a namícháte novou barvu... Vznikne vám láhev s několika barevnými vrstvami, které se nepromíchají a vypadají jako kusy ledu. Říkáme tomu, že vyrábíme lektvary.
11.10.2004 9:51:54
Hm. No, byl to jen pokus...
Pokud on už sám posoudí, jestli se mu obrázek líbí, Tvoje pochvaly mu nepomůžou. Akorát by si řikal, proč mi ta máma tvrdí, že je to dobrý, když sám vidim, že neni... Já s timhle zkušenost nemam - nikdy jsem dětem obrázky nehodnotila (ani nechválila), tak je ani nenapadne, že by měly bejt nespokojený... Ještě mě napadlo zkoušet abstraktní malbu - třeba fakt jen míchání barev - např podzimních a pak z toho vystřihnout list - to se snad ani nedá zkazit... a nebo to vzít od lesa - výtvarka je i prostorová tvorba, takže např. modurit nebo odlitky ze sádry (klidně taky abstraktní), postupně přejít ke kolážím atd. A nebo pomalovat kola autíčkům a pouštět je po papíře, nebo totéž s válečky či kuličkami ze stavebnice, nebo rozfoukávání inkoustových skvrn...
Ale třeba ho to vážně nebere a nic z výše uvedenýho nepomůže - třeba z něj bude hudebník :-)
Xantipa
  • 
11.10.2004 9:13:02
Děkuji za odpověď.
Bruni
11.10.2004 9:06:07
Ahoj Jano!
Problém je, že Jiříka malování opravdu nebaví. Já jsem kreslila vždycky ráda, takže jsem se snažila ho k tomu vést od malinka. Jak už jsem psala, tak kolem roku a půl ho různé čmáranice bavily, po druhém roce už vůbec nechtěl vzít pastelku do ruky, maximálně vodovkama vybarvit předkreslený obrázek. Když jsem si já šla kreslit, tak si mě ani nevšiml, nebo přišel, zeptal se, co kreslím a jestli bych nenakreslila třeba nákladní auto. Sám to zkoušet nechce. Mám pocit, že není spokojený s tím, co nakreslí, že to nevypadá tak, jak by chtěl, a tak to radši nedělá vůbec. To moje kreslení ho spíš odrazuje, protože ty jeho výtvory vypadají (podle něj) ošklivě. Snažím se ho chválit, ale ani to nepomáhá. Když se třeba náhodou dostaneme k tomu, že nakreslíme auto a on se toho chopí, dopadne to tak, že nakreslí jedno kolo (s tím je celkem spokojený), druhé - a to už vidí, že je šišaté a větší než to první, prohlásí, že se mu to nepovedlo a jde od toho.
Mám pocit, že s tímhle jeho přístupem, když nebude "trénovat", se to bude jen zhoršovat, protože až začne porovnávat kresby ostatních dětí, nebude se mu do toho chtít vůbec.
11.10.2004 9:05:19
Evo, a nezkoušela jsi ho nechat malovat v dětské židličce v kuchyni? Předpokládám, že tam máte stíratelnou podlahu. Aby mi kluci nerozlili barvy všude kolem, kápnu jim do každý barvy ve vodovkách trošku vody, takže nemají před sebou žádný kelímek a jediná škoda, kterou můžou napáchat je pomalovanej stůl či židlička, nebo zahozenej štětec. Malujou od chvíle, kdy začli sedět a ačkoli náš koberec v pokojích je hrůza děs, od barev to není :-)
11.10.2004 8:59:47
Kdyby Vám to nevadilo, mohla byste ty obrázky poslat i na můj email? Jen tak pro zajímavost - zaujal mě váš popis. Samozřejmě nemusíte... Děkuju.
Alexandra, dcérka (6 aj niečo)
  • 
11.10.2004 3:41:48
Vďaka za pekný článok, "omalovánky" síce vzbudili nezaslúženú pozornosť, ale myslím si, že aj tu platí,že ak sú vybraté primerane - veku, záujmom aj vkusu - nemôžu uškodiť. Vaše odpovede v diskusii ma potešili svojou vľúdnosťou a otvorenosťou.

Ja by som Vás chcela poprosiť o názor na výtvarný prejav mojej dcéry - prváčky. Odmalička nekreslí veľa, skôr menej ako iné deti, ale absolútne ZVLÁŠTNE. Sú to veľmi farebné rozličné tvary skôr geometrické - čiary, štvorce, symetrické obrazce, niekedy s očami, niekedy len s ústami, alebo časťami ľudského tela (ruka, nos...). Komponuje ich takmer vždy po osi súmernosti v strede a kresba pôsobí veľmi usporiadane. Ak poznáte obrazy slovenského výtvarníka Karola Barona, tak jej kresba pripomína presne tieto tvary.
Obrázky sú veľmi krásne, ale nepredstavujú podľa dcéry nič konkrétne. Keď má nakresliť niečo konkrétne, potrebuje pomoc a vedenie aj pri jednoduchých tvaroch (zjednodušené zviera, štylizovaná postava v kostýme) alebo nakreslený obrázok málokedy pripomína realitu, alebo je o štádium vývoja nižšie (postavy a tváre momentálne kreslí ako štvor - päťročná). V kresebnom teste u psychologičky (strom, postava) vyšla primerane svojmu veku, v ostatných parametroch nadpriemerne. V teste špecifického nadania je nadaná na cudzie jazyky. V škole píše úhľadne.
Rada by som teda poznala Váš názor na tento typ kresby u dieťaťa aj na to, či ju máme motivovať k realistickejšiemu zobrazovaniu. Zatiaľ so svojou kresbou nemá problémy, ale v budúcnosti očakávam, že nebude spĺňať nároky výtvarnej výchovy na ZŠ.
Kresby skúsim poslať s Vaším dovolením na Váš mail, ale budem sa tešiť aj na Váš názor tu.
Lexi
Šáry
  • 
11.10.2004 0:35:51
díky za poučný a fundovaný článek, je tam spousta zajmavých věcí, které snad s úspěchem pro své dítě využiji.

Odpusťte mi ale malé rýpnutí - zdá se mi, že ve snaze dětské kreslení nepodcenit ho trochu přeceňuejte ;o)). Opravdu si myslíte, že omalovánky nebo třeba televize a počítač jsou taková zhouba? Po přečtení Vašeho článku abych si málem připadám jako zločinec, když si přes den s dítkem občas zapnu televizi, abych mohla přitom aspoň trochu vypnout.

Eva, dcera 3 roky, syn 1,5
  • 
10.10.2004 23:07:55
Velmi mne zaujal Váš názor na škodlivost omalovánek. Dcera maluje asi jako každé průměrné díte v jejím věku, používá pastelky nebo fixy. Začala chodit do školky a tam kromě jiných, výtvarně zřejmě hodnotnějších aktivit, někdy dostávají i omalovánky. Nemohu tam ale dojít a začít personál, jinak velmi přijemný a vstřícný, poučovat o nových názorech, neřku-li posílat na doplnění pedag. vzdělání.
Dalším problémem je malování doma. Bohužel nemohu dcřei dovolit, aby doma malovala vodovkami, protože syn by to chtěl zkoušet taky, a je jistě jasné, jak by to dopadlo. Nemám domácnost zařízenou nijak luxusně, ale malovat každý týden zdi nebo čistit koberce se mi přece jenom taky nechce. Zkoušela jsem pro syna vymyslet jinou aktivitu, ale aktivita starší sestry je samozřejmě naprosto neodolatelně lákavá a jeho hysterických scén mám i tak už dost.
Snad bude chtít ještě malovat i za rok nebo za dva, zatím jsem školce však vděčná za všechno, co nabízí, i když to neodpovídá nejdovějším poznatkům.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 35 [Dalších 15 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.