| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O přirozeném vývoji dětí aneb jak se mění tělesné síly v duševní

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 20 
  • 
26.7.2004 1:13:48
Pro Halušku, 2x Jitku a Kristýnu i případné další: milé maminky, jakožto autor se do Vašich většinou velice kultivovaných, vtipných i obohacujících diskuzí vlastně nechci zapojovat. Jsem toho názoru, že populární články se mají psát tak, aby byly srozumitelné samy ze sebe. Aby nevyžadovaly žádné speciální vzdělání a už vůbec ne spousty komentářů a vysvětlivek. Vaše postřehy mne občas nutí zamyslet se nad některými formulacemi, občas si říkám, zda jsem článek opravdu napsal tak nesrozumitelně nebo to spíš čtenář/ka četl/a tak nepozorně (moje ješitnost mi samozřejmě říká, že to asi bylo povrchním čtením :-)...Tentokrát mi to ale nedá: pro Vás, které píšete o dětech, které se zcela přirozeně naučily číst kolem 4. roku života - vždyť to je úplně v pořádku! Přesně to jsem měl na mysli! I náš syn nás v pěti letech překvapil dotazem, když jsme listovali atlasem rostlin: mami, to je stránka 674? A opravdu byla! Je něco jiného, když se potřeba číst, počítat apod. objeví u dítěte spontánně, když tedy můžeme usuzovat, že má duševní síly pro toto k dispozici, ač je to tabulkově předčasné, než když ambiciózní rodiče cíleně vedou děti k intelektuálním výkonům, pro které vlastně ještě nedorostly. A učí je aktivně číst, počítat, jazyky po "dospělácku" atp. již např. od 4. roku života. (Pomíjím zde vliv starších sourozenců, který je též přirozený a nedá se odfiltrovat a který také vede k tomu, že mladší sourozenci se vyvíjejí většinou rychleji...) Díky za Vaše připomínky, srdečně Vás zdravím, ať se Vám i Vašim dětem daří!
sally
26.7.2004 0:52:50
ve Velké Británii nastupují děti ve čtyřech letech do školy - a učí se číst a psát... žádné odklady školní docházky neexistují, naopak - děti nastupují v září a v lednu - hned jak jim ty čtyři roky jsou...
Jana N (1+2 ... 7let a 4 roky)
  • 
26.7.2004 0:09:25
Svou vlastní cestou... Jasně... Jen by mne trošku zajímalo, jak zareaguješ, když tvé dítě nebude mít zájem o čtení téměř vůbec a.

Jinak přínos tohoto článku vidím v tom, že lékař nás informuje o souvislosti tělesného vývoje s vývojem v ostatních oblastech.

Jinak gratuluji všem diskutujícím k tomu, že patří "k té geniální polovině našeho národa". Já se ve své praxi potkávám spíše s těmi normálními.

Zajímavou zkušeností pro mne bylo setkání se spolužačkou mé dcery v první třídě. Ta nastoupila do první třídy také jako čtecí... již první den četla krásně básně ze slabikáře. Ale ona sama měla na radu odborníků odklad školní docházky a ještě téměř na konci roku psala některá písmenka zrcadlově.

Ano, každý jsme jiný.
Takže nechť Vám to předsevzetí vydrží: nechte jít své dítě vlastní cestou ... a to i v případě, že .... nebude číst tak brzy jako Vy.

JN
25.7.2004 23:42:20
Myslím si totéž. Moje babička, dcera hospodského, se naučila číst sama ve třech letech na novinových titulcích, z novin, které byly připraveny pro hosty stylem "A tati, co je tohle za písmenko?"

Mého syna začala písmena a číslice zajímat ve dvou letech, ve třech umí celou abecedu a právě se snaží pochopit skládání číslic přes desítku - sám. Několik písmen napíše hůlkově. Ještě neumí spojovat slabiky, ale do ničeho ho nenutím, jen to pozoruji a na konkrétní otázky podávám konkrétní odpovědi. Spíš si říkám, aby se v té první třídě nenudil a nezlobil, protože je to docela "sígr".
Jitka, 2letý syn Marek
  • 
25.7.2004 22:02:05
Ahoj, já jsem se začala učit číst a psát ve 4 letech, ve 4 a půl jsem plynule četla knížky a dokázala napsat cokoliv tiskacím hůlkovým písmem, a protože jsem byla "sečtělá" už jako malá holka a mám obrazovou paměť, psala jsem ještě před nástupem do 1.třídy většinou i správně I/Y, S/Z atd. Počítat jsem uměla taky brzy, sčítat/odčítat i "přes desítku", násobit, dělit jsem uměla taky, do 1. třídy jsem z tohoto důvodu nastoupila o rok dřív, v 5 letech a 3 měsících. Nijak mě to nepoznamenalo, akorát jsem se dost nudila ve škole, když jsem se musela s ostatními učit věci, které jsem ovládala. Naštěstí jsem měla dobrou paní učitelku, která mi umožnila učit se něco jiného, popřípadě si v honidách čtení a psaní číst svoje oblíbené knížky nebo jsem si kreslila... Myslím, že jsem celkem normální ženská, nikdo mě do ničeho nenutil, měla jsem jako dítě sama o všechno zájem. V 1. třídě jsem nejraději četla tlusté encyklopedie a cizojazyčné slovníky. Své dítě také nechám jít vlastní cestou, když se bude chtít ve 4 letech učit číst, proč ne?
Jitka, 2letý syn Marek
  • 
25.7.2004 22:01:14
Ahoj, já jsem se začala učit číst a psát ve 4 letech, ve 4 a půl jsem plynule četla knížky a dokázala napsat cokoliv tiskacím hůlkovým písmem, a protože jsem byla "sečtělá" už jako malá holka a mám obrazovou paměť, psala jsem ještě před nástupem do 1.třídy většinou i správně I/Y, S/Z atd. Počítat jsem uměla taky brzy, sčítat/odčítat i "přes desítku", násobit, dělit jsem uměla taky, do 1. třídy jsem z tohoto důvodu nastoupila o rok dřív, v 5 letech a 3 měsících. Nijak mě to nepoznamenalo, akorát jsem se dost nudila ve škole, když jsem se musela s ostatními učit věci, které jsem ovládala. Naštěstí jsem měla dobrou paní učitelku, která mi umožnila učit se něco jiného, popřípadě si v honidách čtení a psaní číst svoje oblíbené knížky nebo jsem si kreslila... Myslím, že jsem celkem normální ženská, nikdo mě do ničeho nenutil, měla jsem jako dítě sama o všechno zájem. V 1. třídě jsem nejraději četla tlusté encyklopedie a cizojazyčné slovníky. Své dítě také nechám jít vlastní cestou, když se bude chtít ve 4 letech učit číst, proč ne?
Haluška
24.7.2004 21:21:50
Osobně znám dost dětí i dospělých (včetně sebe), kteří už ve čtyřech letech uměli číst. Mě do toho nikdo nenutil, učila jsem se to sama ochotně a naprosto přirozeně, a stejně tak i ostatní.
Nevím, co je na tom nepřirozeného. Nechte děti vyvíjet se jejich vlastním tempem. Přece dítěti nezakážu něco co "ještě nemá umět".
Jana, syn 4 měsíce
  • 
24.7.2004 10:53:36
Děkuji za zajímavý článek, jen mám pocit, že by se lékař měl držet tzv. "svého kopyta" a s termíny mimo medicínu zacházet trošku opatrněji.Nevím, jak je třeba možné učit schopnostem, když tyto jsou v ustálené pedagogické terminologii chápány jako spíše jako individuální potenciál člověka podmíněný do značné míry geneticky...
Ale díky za to , že si lékař najde čas napsat sice poněkud zjednodušený, ale podnětný článek.Snad by stálo za úvahu být konkrétnější zejména v medicínských aspektech dětského vývoje.
23.7.2004 16:42:49
Nevšimla jsem si, zda je v článku uvedeno, že R. Steiner je zakladatelem tzv. "antroposofie", filosoficko-mystického směru, jehož umírněným odvarem je waldorfské školství. Steiner je v současnosti brán na poli filosofie se značnou rezervou. Jeho práce jsou nepochybně velmi sugestivní.
23.7.2004 16:08:02
Děkuji za uveřejnění tohoto článku, je pro mne přínosem a zákonitosti v něm uvedené mi připadají být logické. Prostě je to tak v bytí tohoto světa zařízeno. Všechno funguje jakoby náhodně, ale ve skutečnosti je ve všem kolem nás v toku energie spolehlivý systém a řád. Z daných informací (a nejenom z nich)vyplývá, že se opravdu "vyplatí" tento řád respektovat. Vlastně si člověk vždycky škodí, když řád stvoření porušuje... Tady se nabízí ještě další hlubší zamyšlení, že totiž člověk by měl v životě různé věci absolvovat až tehdy, když je na ně zralý. To se pochopitelně netýká jenom např. vstupu do manželství, zrození dítěte apod. Týká se všech dílčích etap života. Např. i koupě rodinného domu aj.. Pokud i na sebelepší věci, které jsou vedeny byť dobrou myšlenkou, člověk není dost zralý, mohou se obrátit proti němu - a on třeba nechápe proč. Je velmi důležité vnímat svoji vlastní připravenost a zralost na své cestě životem. Člověk se může vyhnout mnoha nepříjemnostem a opravdu roste a cítí vnitřní naplnění. I proto mi myšlenka, vyjádřená v tomto článku, připadá geniální a budu se snažit z ní čerpat. Mějte se hezky.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 20 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.