| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O českých domorodkách

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 166 [Dalších 136 >>]
Milada.
15.8.2004 0:58:37
Sylvo,

já, si pod slovem dokument představuji (možná laicky špatně) celkem suchá fakta, ne něco, kde se ani nemůžu dopočítat, kolik že dětí ta maminka vlastně má. Dále si představuji něco, co má úvod, stať a závěr.

V některých chvílích mi to připadalo opravdu nepřehledné. Chápu, že Ty ty všechny maminky znáš, že víš, která má kolik dětí a které z nich doma porodila, ale tohle bylo opravdu pro nezasvěceného diváka dost zmatené a do toho občas ještě ta nasládlost, nadšení, euforie. Pochop, že místním zastáncům porodů v porodnici ten dokument mohl v některých chvílích nahrát na smeč, aby tu tyto nedokonalosti pořadu mohli zkritizovat...viz. třeba ta sanitka, která tam podle mne dovysvětlená tedy nebyla (nebo jsem to přehlédla..každopádně to je opět příklad zmatečnosti tohoto pořadu).

Nebo vlastně nevím..co bylo cílem pořadu? Ukázat euforii a sním spojené jednotlivé příběhy žen? Nebo upozornit na stav, který tady panuje? Tj. celkem vzato nemožnost volby?

To s tím tatínkem jsem myslela jinak, on celkem nadšený je, ale rozhodně na mne působí jinak, než byly ty ženy (i jejich partneři v dokomentu), ale to je jedno, to by bylo na delší vysvětlovýání a máš pravdu, samozřejmě všichni lidé, co rodí doma, nejsou stejní.

Milada
Sylva
  • 
15.8.2004 0:26:29
Milado,
jenže všechny ženské, které rodí doma, fakt nejsou stejné. Já bych se taky třeba v leckterých situacích nafilmovat nenechala, no a někdo se nechá a připadá mu to naprosto v pohodě. No a někomu se dokument líbí právě tak, jak byl udělaný a někomu ne.
Mně se líbil možná právě proto, že jsem prožila stejnou situaci a stejné nadšení. No a že některý otec nadšený není? Já si zcela soukromě myslím, že porod je ryze ženská záležitost a ŽÁDNÝ chlap není schopný naprosto a zcela pochopit, cože se to vlastně právě děje.
Jenže bohužel je zoufalý nedostatek PA, které k porodům doma chodí. Tak některým otcům holt nezbývá nic jiného, než se stát na chvíli porodníkem...
Milada.
15.8.2004 0:04:03
Sylvo,

my jsme se na ten dokument dívali s manželem. Že to působilo nasládle na mého muže, je logický, je to chlap :-), ale že i já jsem se lesčemu podivovala, je až divný :-) Nebyly to jen některé popisy porodů, byly to i některé záběry činností, při kterých bych se já třeba nafilmovat nenechala.

Podotýkám, že se stýkáme s jedním člověkem, jehož žena doma rodila (on samozřejmě s ní:-) ) Jeho postoj znám, nijak obzvláštně na mne nepůsobí, manželku zatím neznáme, takže u té nevím. Ale třeba je to tím, že jejich dítěti jsou již tři roky, třeba už se z toho vytržení dostal :-)

Milada
Sylva
  • 
14.8.2004 23:26:00
Jo, to jsem byla já, kdo se "rozčiloval". Je to směšné, jak napíšu, že jsem rodila doma, hned má fůra lidí jasno: nesnáším doktory, mám dlouhé rovné vlasy, nemaluju se, jím zdravou stravu atd.

Většinu (všechny?) maminy, o kterých byl dokument, znám osobně. Osobně znám taky paní Cingrošovou, která dokument natáčela. A všechny to opravdu takhle vidí, to není žádná červená knihovna, to je prostě fakt, já jsem ze svého pohodového porodu taky ještě pořád u vytržení, a to už je to skoro 17 měsíců...
Sylvie, klobouk dolů, mně už se na blbé argumenty typu "miluji své dítě a proto rodím v porodnici" ani nechce reagovat, říkám si, škoda klávesnice.
14.8.2004 14:16:12
Aido, "jak reaguje matka, ktere se diky nemocnicnimu porodu narodi postizene dite..." - to je přesně ono. Nejde o to, že nehoda se může stát i v nemocnici, ale o to, že některé nehody se stanou právě proto, že to bylo v nemocnici.
14.8.2004 14:10:01
Já myslim, že Tamara jen chce, aby maminky zaplatily za svou odlišnost. Stejné argumenty slýchám v souvislosti s alternativním školstvím - kdo chce pro své děti alternativní školu, ať si ji zaplatí. A co takhle kdo chce pro své děti běžnou školu, ať si ji zaplatí? A proč jsou daně mého manžela odváděny na dle mého názoru nekvalitní a neperspektivní tradiční školy?
A nebo kdo chce rodit v porodnici, ať si to zaplatí - je to přeci nákladnější, ne?
Nebylo by lepší dopřát každému co on považuje za správné? Nebo tu snad má někdo patent na rozum, aby dokázal tu jedinou správnou cestu nalajnovat i ostatním?
Terreza
14.8.2004 13:04:15
Docela jsem se divila, že na ten dokument nikdo nereagoval - mylně jsem se domnívala, že se příspěvky octnou v diskusi Porod doma, ale přeci jen jsem se dopátrala (Aido,dík!)

Kytko - já jsem porodila doma, už je to skoro 7 měsíců. Upřímně se divím, že Tebe lékaři při čtvrtém porodu na riziko krvácní neupozornili, nebo že ses sama nezajímala. Já se při každém těhotenství ptala, jestli jsou nějaká specifická rizika pro porod co do pořadí. Jak moje gynekoložka, tak lékařka v poradně v porodnici, i moje PA říkaly: ano, u čtvrtého porodu může po 3 bezproblémových nastat krvácení. Ptala jsem se, co se dá dělat, a opět VŠICHNI svorně prohlašovali, že OXYTOCIN, PA ještě dodaly: studené na břicho (mražená zelenina apod.), bandáž a šupem do nemocnice. Takže to je odpověď na to, co bychom dělaly, kdyby...
10.8.2004 16:35:29
Jo, zapomněla jsem :o)

Takže porodní asistentka má v popisu práce, že vede normální porod. Pokud vše probíhá v pořádku, tak zásahy nejsou nutné a PA stačí kufřík se základním vybavním. v tomhle směru není rozdíl, jestli vede porod doma v nemocnici. Ano, nemocnice je víc vybavná a jsou v ní i lidé, kteří jsou při porodu potřeba, když vše v pořádku nepobíhá. Ale jak v které. V některých nemocnicích toho vybavení a odborníků je víc, než v jiných. Takže pokud budeme chtít "pokutovat" rodičky za to, že si vybraly pouze základní péči, která se ukázala jako nedostatečná a bylo potřeba je předat do péče vyšší, mělo by to platit pro všechny, ne? Přijde mi to stejné, jako kdyby platilo kupříkladu to, že lidi, kteří budou chodit k dentálnímu hygienistovi si při zjištění kazu budou muset péči uhradit, mezitím co ti, co by chodili rovnou k zubaři, by si ošetření kazů nehradili. Protože přeci se od počátku šli do vyšší péče...


S.
10.8.2004 16:24:03
Kdo tu tvrdil, že naši lékaři nejsou na dobré úrovni? Asi mi něco uniklo ;o)

S.
Tamara
  • 
10.8.2004 16:20:50
Naše zdravotnictví je na dobré úrovni. Na to se ovšem nabaluje spousta jiných věcí, které nejsou právě dobré. Ovšem kvůli tomu říci, že naši lékaři nejsou na dobré úrovni mi připadá zcestné.

A že se vrací domů. Fajn, můj praprapradědeček bydlel s babi v pastoušce, tak se tam vrátím taky. :-) Promiň dědo.

K rozdílu - v té nemocnici, dali alespoň základní lékařskou péči. PA může mít sebevětší zkušenosti, ale někdy ani ty nestačí, a pak dítko převezli jinam. Neříkej, že totéž ošetření dá doma PA
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 166 [Dalších 136 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.