| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O českých domorodkách

 Celkem 151 názorů.
 Denisa 
  • 

Bláznivky 

(21.4.2004 0:16:27)
Já jen pevně věřím, že na tomto semináři bude počet účastníků nula. Ženy které takto uvažují by měli nejdříve navštívit psychiatra a ne přednášet. To, že zrovna ony měli štěstí a jsou naživu ony i jejich děti je jen náhoda a ne zdravý rozum. Chápu, že naše porodnictví má hodně co zlepšovat, že hodně žen má děsivé zkušenosti s přístupem zdrav. personálu /i já nemám nejlepší/, ale to ještě není důvod hazardovat se životem takovýmto stupidním způsobem.
 Sylvie 
  • 

Re: Bláznivky 

(21.4.2004 8:19:13)
:o) Hlavně to běž vykládat zahraničním účastníkům - profesionálům, že jsou bláznivci, když vykonávají svou práci :o)

S.
 Marcela 
  • 

Re: Re: Bláznivky 

(21.4.2004 10:38:35)
Já bych jen dodala, že v našem porodnictví je třeba vylepšovat víc než míň. Za vše jen můj příběh: Před rokem jsem měla podezření na těhotenství, na testu se mi ukázaly dva proužky. Jenže dva doktoři v naší okresní nemocnici se po příšerném rejpání se ve mně tou hnusnou vaginální sondou rozhodli, že těhotná nejsem. Na další týden, po výsledcích rozborů, se další doktorka, v téže nemocnici a na tomže oddělení rozhodla, že jsem těhotná byla, ale patrně jsem potratila - hladina těhotenského hormonu tam byla, ale nízká. Urychleně jsem měla nastoupit na jejich oddělení, aby mi udělali výškrab, prý mi jde o zdraví (hrozba záněty, neplodnost atd.). Mně ale bylo dobře, nic mi nebolelo a tak jsem si udělala další těhotenský test - dva proužky byly ještě znatelnější než před 10 dny. Jsem zvyklá si sahat na čípek a dělohu, čípek byl zavřený, děložka taková nějaká naducaná a pružná, vůbec nebolela. Do nemocnice jsem nenastoupila, dva dny pobyla doma a potom - člověk má přece jen strach aby se s ním něco nestalo, i když tělo říká že vše je OK, zajela jsem si do Prahy na Bulovku a nechala jsem si ultrazvuk udělat tam. Chtěla jsem jen ten přes břicho, ne vaginální, ale i ten normální ukázal 5.týden těhotenství. Doktorka mi tam řekla, že u nás mají asi ten ultrazvuk starý či krátký a nebo prostě nedokážou tak ranou fázi těhotenství přečíst... No, na okresní nemocnici jsem se vykašlala a dnes mám krásné tříměsíční mimčo.
Řekněte mi tedy, co je to za odborníky, když to ani nepoznali, kdybych dala na ně a ne na svoje tělo, dnes svou holčičku nemám. Myslím, že žena, pokud necítí zdravotní problémy, by měla na své instinkty dát víc než na doktory, a platí to nejen o začátku těhotenství, ale i o porodu a o kojení. Porodům doma jen fandím.










 Kateřina 
  • 

Fandím 

(21.4.2004 13:42:17)
Připojuju se těm, které porodům doma fandí. Vážně uvažuju o tom, že se na ten seminář pojedu podívat. Jestli všechno půjde dobře, čeká mě porod za půl roku, takže zvažuju všechny možnosti. Když uvažuju o porodu už teď, cítím, že nemám obavy z bolesti nebo potíží, ale z toho, že dostanu do rukou necitlivého personálu, že se naráz stanu objektem jejich péče. Velmi divně na mě působí už to, když lékař a ještě k tomu muž "odrodil už tolik a tolik dětí". Sorry, snad je porodily jejich matky a on pomáhal, nebo ne?
Nechápu, proč téma porodů doma působí na tolik lidí stále jako červený hadr. Proč? Kateřina
 Ennywan 


Re: Fandím 

(22.4.2004 9:36:39)
Také jsem zastáncem porodů doma. Mrzí mě, že když to funguje např. v Holandsku nebo Anglii, u nás z toho prostě musíme dělat větší problém za každou cenu. Jen lituji, že pro mě jsou České Budějovice až na opačném konci republiky, protože jinak bych patřila mezi ty "bláznivky", které by na seminář zavítaly. Jen doufám, že budou přednášky popřípadě diskuze ze semináře zachyceny elektronicky tady na Rodině nebo na stránkách HAM, abych se se vším mohla seznámit alespoň zprostředkovaně.
 Yukona (Misha a Olin) 
  • 

Re: Fandím 

(25.4.2004 16:53:12)
taky fandim porodum doma....ja jsem ho mit nemohla protoze obe moje tehotenstvi byly riskantni sa skoncily cisarakama,navic jsme v te dobe nemeli tekouci vodu ani elektrinu, ani telefon a to by bez techto veci fakt moc neslo... Lekari a sestricky v porodnicich jsou nastesti fantasticti, takze nejak moc nelituju. Ja sama jsem se narodila doma, nevim vlastne proc. V tech letech to rozhodne nebylo normalni. Takze kdyz je zena zdrava a schopna, proc ne? Spousta zen ma spatne zkusenosti s ceskym personalem....tak tem co se rozhodnou preju hodne stesti a lehky porod:)))
 kvitek1 


Re: Fandím ale odrodit je možné  

(27.4.2004 10:05:58)
Slova ´odrodil jsem´ vyřčená mužem nejsou podle mne nic jiného, než zjednodušené mluvení. Kdybyste slyšely, jak mluví varhaníci v kostele, dozvěděly byste se třeba, že včera měl tři svatby a dvoje křtiny. Neopustil klávesnici u varhan, a tolik toho prožil (bez rozvodů).
 Sylva 
  • 

Re: Bláznivky 

(21.4.2004 20:00:16)
Deniso, na seminář se přihlásilo přeci jen docela dost matek, budou na něm přednášet i zahraniční PA, které mají s porody doma zkušenosti (což bys zjistila, kdyby sis přečetla článek). Ročně se u nás narodí doma několik desítek dětí (právě probíhá průzkum).
A kdybys o porodech doma aspoň něco málo věděla, asi bys těžko napsala takovou hloupost...fakt bývá fajn vědět něco o tématu, ke kterému se vyjadřuješ.
 erica 
  • 

Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 21:02:31)
Velice by mne zajímalo,zda jsou si ženy které rodí doma,plně vědomy všech rizik s tím spojených.Krvácení ,nutnost rychlého převozu do nemocnice.Pokud dojde ke koplikacím nevím nevím zda dnešní stav ZS je natolik rychlý aby nebylo pozdě.A také by mně zajímalo kdo nese zodpovědnost za to dítě pokud při porodu něco zkazí lékař je zodpovědnost na nšm,ale u porodu doma je zodpovědná matka.Nevím nevím zda bych dokázala žít s tím že jsem zabila své dítě.Myslím že je na každé ženě aby si byla vědoma i tohoto.Protože některé věci se prostě předvídat nedají.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 21:15:33)
No vidíš :o) A nepochybně to je jeden z důvodů, proč tento a podobné semináře pořádat :o) Pokud jsi četla článek, ke kterému tyto reakce jsou, tak by ses dozvěděla, že na semináři vystoupí i porodní asistentky, které u porodů doma asistují a které budou přednášet mimo jiné i na téma komplikací u porodu :o))) MMCH díky netu znám několik maminek, které rodily doma. Představ si, byly poučeny o tom, jaké komplikace můžou nastat, ať už v nemocnici nebo doma. Od některých jsem dokonce vyzvídala, jak by se řešily. Jejich PA mi na otázky ochotně odpověděly z vlastní zkušenosti :o)

S.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 21:17:16)
A co se týká právní odpovědnosti - běž se na seminář podívat, tuším tam i jedna PA bude mít přenášku o právních věcec spojených kolem porodu doma... :o)

S.

 Renda a spol 


Re: Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 21:39:21)
Erico,

samozrejme jsem byla velice dobra informovana PA a lekarem jake komlikace muzou doma i v nemocnici nastat a jak se resi a presto vse -nemocnice byla pro me komlikovanejsi...

r.
 Terreza 


Re: Re: Re: Bláznivky-odpovědnost 

(23.4.2004 10:56:55)
Ono je lepší dát vinu někomu jinýmu, než sobě co? Asi jo. Druhýmu můžu nadávat, mluvit o něm ve zlým, soudit se s ním, žádat odškodnění. Po sobě ne. A naopak. Když lékař udělá podle svého vědomí a svědomí VŠECHNO (a stane se, že udělá něco i jen tak ledabyle, koneckonců je to jen člověk) - budeme mu to věřit ? Nevyjde to nastejno? Nezačneme pochybovat, že MOHL (MĚL) udělat více ? Mluvím teď za sebe, ale moje rozhodnutí pro porod doma vycházelo i z toho, že je to MOJE zodpovědnost.
 Věra. 


Re: Terrezo... 

(23.4.2004 11:32:40)
ano Terrezo, je to tvoje odpovědnost.
Když se ale něco v pár minutách po.. , a dítě se začne dusit, padá to na hlavu přítomné PA, jestli
tedy bude přítomná a následně na doktora a personál záchranky, kterou budete volat.
A všichni jsou v průšvihu, kromě Tebe.

Až to zde bude jako třeba v Británii, tam je, pokud vím, porod doma plně na odpovědnosti
rodičů dítěte, i včetně právních následků případného postižení či smrti dítěte.

Až to zde bude v Čechách takto, neřeknu ani měkké f, jsem za. At si za své riskování
nesou rodiče plně odpovědnost, tak je to správné. Pak můžeš být za hrdinku, chceš - li, tedy.
 Lida, 2 deti 
  • 

Re: Re: Terrezo... 

(23.4.2004 19:38:29)
Jak jsi to myslela, ze to pada na hlavu doktora ze zachranky a ze bude v prusvihu? To kdyz nekdo naboura autem, tak je taky doktor ze zachranky v prusvihu?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 19:18:58)
K té zodpovědnosti: kdyby u porodu něco zkazil lékař, o dítě by stejně přišli rodiče dítěte. Být v takovém případě rodičem, který zvolil jako místo pro narození dítěte porodnici, nepovažuju za výhru...
 Renda a spol 


Re: Bláznivky-Denisa 

(21.4.2004 21:32:10)
Deniso,

kdyz se seminare zucastnis,tak sama uvidis,kolik zajemcu je...a kdyz si ho i poslechnes,tak se mozna zamyslis...

r.
 Lenka 
  • 

Re: Bláznivky 

(22.4.2004 3:41:16)
Stupidní názor :o).
 Eva 
  • 

Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 18:02:15)
Vyjádřit názor - v pořádku, ale nikomu nepřísluší hodnotit jej. To, že Denise přijdou porody doma jako hazard, není "stupidní". Já osobně proti porodům doma nic nemám, ale nijak zvlášť jim nefandím. Jsme už poněkud zdravotně zdevastovaná generace, hladký a neproblematický průběh porodu se sice většinou předpokládá, ale někdy to nedopadne. Z urgentní situace bych asi měla strach. Mám 3 děti, porody byly bez problémů ve špitále, asi by byly bez problémů i doma. "jít proti proudu" za každou cenu a porod doma si prosadit, nepochybně vyžaduje trochu dobrodružné krve v těle - to taky nemá každý. Pokud se celá věc uváží a nejde jen o to, že chce být rodička zajímavá před sebou či před svým okolím (někdy to na mě dělá takový dojem...), zajistí si pomoc pro sebe a rodinu aspoň na pár dní po porodu - pak snad. Ten seminář bych si ale poslechla ráda.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 19:10:45)
Jednak bych řekla, že kdokoliv může vyjádřit názor na cokoliv, tj. i na cizí názor. Vzhledem k tomu, že názor Denisy byl celkem hloupý a svědčil o naprosté neznalosti věci, dalo se očekávat, že s tím nebudou všichni nadšeně souhlasit.
A dál - o porodech doma se pořád všeobecně ví strašně málo, proč by mělo být bláznivé šířit informace?
Mimochodem - já taky nepíšu, že ženy, které porodily v porodnici, jsou bláznivé. Pokud bych to napsala, taky bys bránila mé právo vyjádřit svůj názor a nebýt za to kritizovaná?
 Keila 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 18:51:24)
Jak můžete napsat,že ten názor byl hloupý?Denisy názor je správný!!!!!!!
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 20:55:40)
Nechápu jak může někdo tak hazardovat se životem svého dítěte jako tyhle ......
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(25.4.2004 1:06:58)
Můžeš pochopitelně vyjádřit názor k čemukoliv, spíš se mi nelíbí to "šmahemodsouzení" typu hloupý-stupidní..., pokud někdo zrovna nesdílí nadšení porodem doma. A nemyslím si, že by to bylo z neznalosti, spíš pod vlivem jiných zkušeností.
Po stránce právní, organizační... a nevím ještě jaké je tahle problematika v plenkách, proto mi přijde momentálně užitečnější reformovat nemocniční porodnictví do podoby, aby bylo nejen "Baby-Friendly", ale taky "Mother-Friendly". U 3. dítěte se mi zadařil kompromis - "domácí"(= přátelský, bez medicínských zásahů, respektující mé pocity a přání) porod v nemocnici. Nic nebylo předem domluvené, prostě to tak dobře nakonec vyšlo.
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Bláznivky 

(22.4.2004 20:49:17)
Evo,

ja kdyz se podivam zpatky na svuj porod doma,tak by ho nezhodnotila tim ,ze jsem sla za kazdou cenu "proti proudu"a uz vubec nic jsem si neprosazovala...nepotrebovala jsem hodnotit co je spravne ci neni,proste me osobne byla umoznena prava rodicky a to "rozhodnout se "bez vycitek a to i z lekarske stranky a to si myslim,ze je nejdulezitejsi...pravo vyberu i to ,ze dela matka pro sve dite to nejlepsi i kdyz v mnoha ocich je videt jen a jen smich a to bez zamysleni PROC???

r.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 5:22:01)
Sylvo,

mozna me nazory jsou hloupe, ale informovana rozhodne jsem. Moje kamaradka (musim rici velka exhibicionistka, drive ruzove vlasy) chtela take timto zpusobem rodit. Tak jsem spolu procitali dostupnou literaturu, tez jsem diskutovala se svym gynekologem, abych mela nazory z obou stran. Informace a selsky rozum, me utrvdili v tom, ze je to hazard nejvyssiho razeni a diskuse s kamaradkou byly nekdy dost ostre, protoze ona si chtela za kazdou cenu prosadit svoje. Kdyz pak svuj zamer sdelila sve matce, tak ta ji propleskla a bylo. Proc ji matka propleskla? Protoze i moje kamaradka je ted nazivu jen diky vcasne pomoci lekaru ihned po porodu. (PS: kamoska ma krasnou holcicku, ale take nemela jednoduchy porod a nazor uz nastesti zmenila)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 11:40:19)
Deniso, nemám růžové vlasy a moje máma mě nefackuje, když se mnou nesouhlasí (to jen kdyby sis myslela, že všechny ženy, které rodí doma, vypadají a chovají se stejně). Pro porod doma jsem se rozhodla z mnoha důvodů - ani jeden nebyl potřeba se jakkoliv zviditelnit. Například jsem chtěla od začátku mít své dítě u sebe atd....už jsem to psala opravdu hodněkrát. Hodně výstižně to napsala Terreza - nechtěla jsem, aby za mě a mé dítě někdo rozhodoval, dokážu nést odpovědnost sama. Položím znovu mou oblíbenou otázku - co by Tvá kamarádka dělala, kdyby se nechala "přemluvit" (fackovat těhotnou je opravdu velké hrdinství) k porodu v porodnici, kde by vinou zdravotnického personálu např. zemřelo dítě? Myslíš, že by vám byla hodně vděčná?
Opravdu si myslíš, že v porodnici nemůže zemřít matka ani dítě???
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 18:39:20)
Tak čtu poprvé diskusi o porodech doma a musím dát plně zapravdu Denise.Takové riziko jako je rodit doma ,to si vůbec nedovedu představit,úplně mě mrazí,když si představím ty šílené bolesti a do toho třeba začít více krvácet nebo něco podobného...Hrůza všech hrůz.Doufám,že nějaká prvorodička´se nedá ,,zblbnout,, a nebude takto riskovat.A dítě nebo matka i oba mohou zemřít v porodnici,ale stejně jako v autě nebo na chřipku.Jenže doma to rozhodla ta matka za dítě a vzala na sebe riziko,já bych si to vyčítala celý zbytek života...Jestli Tereza a Sylva porodily doma,tak měly neuvěřitelné štěstí a mohou děkovat Bohu každý den.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 18:49:59)
Jaký šílený bolesti? :oO

S.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 19:55:30)
Bud ráda že si měla porod v pohodě a ty šileny bolesti si nezažila.Ale neznamená to,že když má někdo slabé bolesti,tak všichni ostatní je mají taky:-(((((
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 20:11:52)
Corro, nemyslím, že bych měla slabé bolesti, na druhou stranu mi nepřišly šílené. Proč hned ostatní strašit "šílenými bolestmi"? :o) Navíc když má taková domácí rodička pocit, že ty bolesti jsou šílené, tak co jí brání přemístit se do nemocnice a nechat si něco proti bolesti píchnout? :o)

No ale hlavně mě tyhle hádky, jestli je lepší rodit doma nebo v nemocici, přijdou spíš k smíchu, vždycky se musím hóóódně přemáhat, abych si nechala od cesty ironické poznámky. Občas se mi to nepodaří, no... :o) Tak trochu mi to připomíná rozhovory s mojí tříletou dcerou:
"Mami, plší."
"Verunko, neprší. Copak na tebe padá vodička?"
"Paní učitelka zíkala, že plší."
"Ano, když jsi byla ve školce, tak pršelo. Teď už neprší."
"Plší! Paní učitelka to zíkala."

Fakt nevím, proč se tu furt musí někdo do někoho navážet. Domorodky si dělaj seminář, aby si vzájemně předaly info včetně zkušeností ze zahrančí a hned je někdo nazývá bláznivkami. To fakt nepochopím. Koho seminář nezajímá, ať na něj nechodí, ale proč se hned navážet do účastnic? :oO Hmmm, docela by mě zajímalo, jestli by někdo řekl do očí mému známému Holanďanovi, že jeho máma je bláznivá, když ho porodila doma (stejně jako další v současnosti cca třetina holandských rodiček) ;o)

S.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 20:15:53)
Sorry nestraším,to je pouze realita.Není každý porod idealní
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 22:21:10)
Zvlastni, jeste jsem neslysela ´domorodku´ mluvit o ´silenych´ bolestech, to byva slovnik ´nemocnicorodek´. Cimpak to asi bude?
 mamulka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(26.4.2004 15:39:42)
Domorodky nemluví o šílených bolestech, protože jsou to fanatičky a matky-hrdinky, víc a líp splynuté se svým dítětem a lepší než ty ostatní obyčejné nemocniční neschopnice a tu šílenou bolest sice taky prožívají, ale aby nezradily své ideály a nezkazily si své hrdinství, popisují ji prostě jiným slovem. Proto.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(26.4.2004 18:26:01)
Mamulko, asi o porodech moc nevíš - při porodu se opravdu trpět nijak extra nemusí. Já mám dokonce svědky na to, že jsem byla docela v pohodě - po 19.h jsme se vrátili z návštěvy a ve 23.06 byla Anička na světě. Neječela jsem, nebrečela, nesténala, jen jsem občas zasakrovala.
Ale asi nemá cenu psát to někomu, kdo to (opět) ví lépe než já...
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Repro Sylvu 

(29.4.2004 6:06:08)
Sylvo, ty budes takova ta zenska : babochlap, s knirem pod nosem a tema velkyma rukama a nakonec, nejsi snad sestrou na porodnim : Pripominas mi presne takove zenske, ktere na holku ktera trpi bolesti pri porodu jen rvou aby nedelala divadlo a ze se to da vydrzet atd..
A vubec urcite si protivna a skareda. Pa Pavla
 Majda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Repro Sylvu 

(29.4.2004 7:44:38)
Ooo, zato ty jsi pochopeni samo! Predstavuji si te jako zamindrakovanou zenskou, ktere pred dvaceti lety slapla porodni baba do usmevu, dodneska ses pres to neprenesla a tak se ridis heslem: kdyz jsem trpela ja, MUSI trpet i jine, a kdyz ne, tak jim to osladim. Tvuj problem. Ale kdyz budes chtit, dneska existuji odbornici, kteri by ti mozna i dokazali pomoct prekonat tve mindraky, zkusila jsi je?
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(30.4.2004 10:35:10)
Majdo, ty budes takova ta zenska : babochlap, s knirem pod nosem a tema velkyma rukama a nakonec, nejsi snad sestrou na porodnim : Pripominas mi presne takove zenske, ktere na holku ktera trpi bolesti pri porodu jen rvou aby nedelala divadlo a ze se to da vydrzet atd..
A vubec urcite si protivna a skareda.
Pred 20 lety jsem byla 3 leta holcicka. Prosimte a mela jsi nekdy bolest, nebo jsi z olova. Pa Pavla
 Majda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(30.4.2004 11:01:40)
Aha, Pavlo uz chapu - mas naucenou jednu urazku, kterou obstastnis kazdou zenskou, ktera u porodu dostatecne netrpela. Bezva :) Tim se vysvetluje naprosto vse.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(1.5.2004 0:35:34)
" Vidis Majdo, jak jsi mne pekne prokoukla, no neni to Bezva :-D "
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(2.5.2004 13:47:57)
Cha chá, až teď jsem si všimla mého přesného popisu. Líbilo se mi, že vypadám úplně stejně jako Majda, a že jsem sestra na porodním (stejně jako ona).
Pavlo, prosím, neříkej to na mě mým šéfům v porodnici (určitě je taky znáš), že jsem porodila doma, mohlo by je to trochu naštvat.

 IMI 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(30.4.2004 14:56:35)
Pavlo, z tebe očividně mluví vlastní smutná zkušenost.
Ale stejně jako jeden narazí v porodnici na příjemný vstřícný personál a druhý na babochlapa; jednu v té samé porodnici milá paní doktorka povzbudí, maminko, vydržte, druhé řekne nevlídná paní doktorka: ženská co řvete, rodíte dítě - jak rozdílná asi budou hodnocení těch dvou maminek na stejnou porodnici, tak prosím uznej, že i vnímání bolesti se může u jednotlivých lidí lišit a i objektivní obtížnost každého jednoho porodu může být různá. Svými výpady se shazuješ a svoji zlost si vybíjíš na nesprávném člověku.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(1.5.2004 0:44:27)
IMI - porod u mne probehl v poradku, zijeme v cizine a personal byl naprosto spicka. Jen me nastvaly prispevky od Sylvi. Ktera nechape jek je to mozne ze porod vubec muze nekoho bolet. Proste si nekdy vzpomenu na zazitky z CR nemocnic. A nejvic me stvou tvrde zenske, ktere si mysli, ze kdyz druhou neco boli tak to je jen divadlo.
 Sylvie 


Pavle :o) 

(1.5.2004 7:09:41)
Zajímavá a plodná "diskuze" :o) No prosím, a to díky mne, že jsem se ohradila proti strašení budoucích mamin "šílenými bolestmi" :oD

Pavli, pokud mě paměť neklame, tak Sylva z vlastní zkušenosti psala, že se při porodu trpět nemusí (což dle mého skromného názoru není to samé, jako že nechápe, že by porod mohl bolet) a bylo to jako reakce na Mamulku nebo Mamulíka nebo tak nějak ten nick byl, kterážto vyslovila názor, že "domorodky" maj taky bolestivý porody, jenom jsou to fanatičky, takže to nepřiznaj.

Hmmm, ale sama za sebe můžu říct, že v těhotenství jsem poslouchala historky o porodu právě jen a pouze od "Sylv" - jak dotyčné měly bolebřichy po třešních, čočce nebo bouřlivém večírku... a jen tak mimochodem se jim z toho narodilo mimčo :o) Ano, takové bolesti jsem si prožívala i za bezdětna, takže pro mne byly představitelné a k porodu jsem šla veselé mysli a bez očekávání nekonečných hrůz šílených bolestí. A jsem ráda, že jsem tehdy dokázala v hovoru včas utnout každou, která spustila: "Jen počkej, až..." Protože když to tady čtu, tak mi kolikrát běhá mráz po zádech a nevím nevím jestli bych pod dojmem místních historek nevolala o epidurál už od brány nemocnice ;o)

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(2.5.2004 13:29:03)
Pavlo, jenže já jsem nepsala, že když porod mně připadal v pohodě, tak musí připadat v pohodě všem ženám. Psala jsem jen a jen to, že JÁ jsem byla v pohodě. Pokud někdo při porodu trpí, neshazuju ji, ale upřímně lituju. Je to jeden z důvodů, proč chci být dula - chtěla bych pomáhat, aby těch "nepohodových" porodů ubývalo, protože bolesti může leckdy zintenzivnit i špatné chování personálu nebo pocit osamocení.

FAKT bývá dobré přečíst si názor, který kritizuješ. A ideální je i o něm zapřemýšlet, případně se dotázat autora, jak to vlastně myslel. (Hm, ale např. Sylvie to pochopila, takže jsem to asi zas tak strašně nesrozumitelně nenapsala).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(2.5.2004 13:38:30)
:o) Sylvo, já sleduju diskuzi, takže jsem v obraze :o)

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(2.5.2004 13:51:08)
A já bych právě očekávala, že každý, kdo bude chtít někoho osočit, si nejdřív přečte celou diskuzi (nebo aspoň jeden příspěvek toho dotyčného).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Majdu 

(2.5.2004 13:53:03)
Což o to, Sylvo, logické by to bylo. Ale už by v tom nebyla ta legrace :o)

S.
 pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Repro Sylvu 

(29.4.2004 21:06:53)
to nejsem ja :-) ja si to nemyslim...
 Renda a spol 


jednou tak a.........!) 

(26.4.2004 18:39:58)
Mamulko,

vis kazdy si to proziva jinak-ja se smala a cekala nejake priserne bolesti-nestalo se ...
dokonce jsem hned po porodu rekla,ze chci hned znova rodit...

jedna tak druha tak...

renda
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(26.4.2004 18:41:46)
:oD Téda, rodila jsem dvakrát. V obou případech jsem hned na sále plánovala další mimi :o) Jo, ke konci porodu už jsem toho pokaždý měla plný kecky, ale přesto na porod vzpomínám ráda :o) A hrdinka jsem asi taková, že mají-li mi zdravotníci něco dělat, tak práh ordinace vždycky přecházím s děsem v očích a ode dveří hlásím, jak STRAŠNĚ MOC se bojím. Ale mám štěstí na sestřičky, které mě při injekci i za ruku podrží, abych se tak neklepala, nebledla a neomdlívala :o) Takže mají-li ženy, ať domorodky nebo my ostatní, pocit, že porod nebyl ten strašněj děsnej zážitek, jak se o něm traduje - přejme nám to :o)

S.
 Aneta,Rakousko 
  • 

Bolest to byla, ale... 

(26.4.2004 19:34:19)
No, já jsem doma rodila a bolelo to podle mne docela děsně. Měla jsem tendenci řvát, chvíli se i válet po zemi a hledat úlevné polohy. Ale na druhou stranu byla ta bolest úžasná, nikdo mi do toho nekecal a neříkal jak se chovat můžu a jak ne, ona ta bolest se potom nějak přešmykla do takového zvláštního transu, že i když to bolelo jak potvora, tak to bylo vlastně úžasný, jako v takovým euforickým snu... Já se vlastně těším, až to prožiju zas... a koneckonců, když mám potřebu, proč bych si nemohla zařvat? Já ani při sexu nejsem zticha!
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(26.4.2004 19:39:57)
Mamulko,
jsi vedle, jako ta jedle :o)
ROdila jsem dvakrat, pokazde v porodnici, poprve bolesti strasne, podruhe zanedbatelne, skoro zadne. Verim holkam "domorodkam", ze mely bezbolestny porod. Ja taky - bylo to v porodnici, bez epiduralu, bez cehokoliv. Priroda je mocna a ma nas rada, kdyz ji verime :o)
J.
 pavla 
  • 

stahy 

(26.4.2004 20:27:25)
no nevim proc se tu bavime o bolesti. nerekla bych ze porod boli. jedina neprijemnost jsou stahy, ktere prichazeji s upornou pravidelnosti, ktera je dosti sklicujici. pokud s nimi nebojujes ale poddas se jim, nemuzes mluvit o bolesti. no, ted jsem si vzpomnela- jeste stiplave prekonani hraze, taky nic hrozneho, a navic kratoulinka chvilicka.
co to je silena bolest nevim, a ani to vedet nechci, ovsem spojovat toto slovo s rozenim deti mi prijde tak trochu zvlastni.
na druhou stranu, pokud bych rodila na zadech, asi bych svuj porod povazovala za vic nez bolestivy. ale vzdyt prece uz kazda nemocnice nabizi lidstejsi zpusoby porodu nez - a ted si maminko vyskocte na kozu.
 Tereza 3 
  • 

mamulka má pravdu 

(26.4.2004 20:28:12)
Lépe a výstižněji bych to nenapsala,mamulko máte stoprocentně pravdu,jenže ony to nikdy nepřiznají...
 Sylva 
  • 

Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 21:49:11)
Aha, asi nemá cenu se vysilovat jakýmkoliv vysvětlováním, podobnou diskuzi už jsem zažila. Tipla bych si, že to píše jeden člověk, ovšem pod různými přezdívkami. Něco napíše a vzápětí se pod jiným jménem pochválí nebo si přitaká. Nejde mu (jí) o diskuzi - ta ho (ji) vůbec nezajímá, jen si léčí nějaké mindráky tím, že se snaží naštvat co možná nejvíc lidí. Příspěvky ostatních nečte, na argumenty a otázky nereaguje.
Tož tak.
(Já jsem se zarazila, když jsem ucítila hlavičku a mírně jsem zpanikařila - taky jsem si myslela, že musím trpět a nemohla jsem pochopit, že by už se blížil konec toho protivného škrundání, furt jsem čekala na nějaké šílené bolesti a taky jsem si myslela, že bez nich to nejde...)
 pavla 
  • 

Re: Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 21:55:05)
skrundani - ty ses cislo :o)
 Renda a spol 


Re: Re: Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 22:10:36)
take jsem se trosku zasmala-slovo skundrani-hihi

jenom si ted musime davat pozor ,aby jsme nebyli nazvani ne jenom domorodkama,ale take mozna SM...hi,ani bych se tomu nedivila,protoze trocha tolerance se nenachazi v pravem slova smyslu...hi

to bylo,tak trosku do vetru,pardon...

r.
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 22:12:15)
trosku jsem prehazela pismenka- skrundani...

r.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 22:37:10)
No jo, já jsem dokonce ještě někdy ve 20.h volala PA, že jsem asi snědla nějaký hnusec, protože mi škrundá v břiše, ale aby nejezdila, že to ještě URČITĚ není porod...
Někdo má holt porodní bolesti, já měla porodní škrundání...
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: mamulka má pravdu 

(26.4.2004 22:59:30)
Sylvo,

tak to ja se zase ladovala nejakyma zakuskama,ktere normalne nejim,ale sedlo to dobre...


 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mamulka má pravdu 

(27.4.2004 1:21:12)
Já jsem si v poledne dala v Intersparu po velkém nákupu oběd za 29,- a převážnou část porodu jsem přemejšlela, proč to bylo tak levné - jestli to náhodou není důvod toho škrundání. Dan pak vtipkoval, že Anička by se správně měla jmenovat Kuřecí kousky s nivou...
 Terreza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: mamulka nemá pravdu 

(27.4.2004 16:01:29)
Mě teda porody moc příjemné nebyly, i ten doma, a nejvíc ta poslední fáze, kdy se hlavička drala ven. Buď jsem takovej cimrplich, nebo jak se cpali ven předhlavím, nikoliv záhlaví, to bolelo víc, nevím. Měla jsem pocity jako vztek a naštvání, co všechno musím podstoupit, abych děťátko přivedla na svět, ale doma při Karolínce jsem to všechno daleko líp snášela! A už mi i otrnulo :-)! Kdyby se náhodou (zase) něco "trhlo", doma porod zase zvládnu. Mimochodem - loni na jaře mě braly zuby, a to jsem si teprve užila! Porod je lepší. Víte, kdy zhruba k němu dojde (zuby přepadnou neočekávaně), a má nějakou posloupnost, která končí narozením miminka - očekávanou krásnou událostí. Se zubama se neví dne ani hodiny. :-( Nejdřív jsem skuhrala 2 dny a 2 noci, než jsem vůbec šla k zubaři, pak vyrtání, umrtvení, vytržení nervu, to byl další týden kvílení, vytí a nespaní... Ne ne ne. Zuby už ne. A zlomenej obratel taky už ne. :-)))
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mamulka nemá pravdu 

(27.4.2004 19:05:57)
Ja rodila v porodnici a taky jsem zadny sileny bolesti nezazila- bez anestetik, bez epiduralu. Nejvic mi to pripominalo silnou nevolnost po veeelke oslave, kdy se zaludek zveda nezavisle na me vuli. To mel porod tu vyhodu, ze kontrakce prichazely v pravidelnych predvidatelnych vlnach. Pohoda. A navic jsem dostala za odmenu svoje krasne mimi :o)
Moje blizka kamaradka, vyzbrojena informacemi zkusenejsich matek o "silenych" bolestech pri porodu porod malem prosvihla (od prijezdu do porodnice do narozeni ditete 15 minut) protoze si porad myslela, ze "to" jeste neni ono, ze to musi byt horsi.
Dalsi kamaradce, kdyz nelicila ve vsi svuj porod dostatecne drasticky, zklamane sousedky rekly, ze je jak cernoska, ty ze to taky vyprdnou nekde na poli a ani o tom nevi.
Zrejme "slusne a normalni" zenske prislusi jen "hrozny" porod a "silene" bolesti, jinak je podezdrele individuum :o)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(25.4.2004 23:54:48)
Jo, taky mě to překvapilo. Na jednu stranu je zoufale málo informací, a když se je někdo pokusí zprostředkovat (možná někdo nepochopil, že seminář je pouze o poskytování informací, nikoliv o nátlaku na ženy, aby rodily doma...?), je označený za bláznivce.
Ale všimla jsem si jedné věci: odpůrci přirozených porodů VĚDÍ, že rodit doma není správné (patrně jim to někdo řekl nebo si to někde přečetli). A bojí se informací, protože by o tom třeba museli i přemýšlet. Proto jen nadávají ostatním a nedokáží reagovat na rozumné argumenty.

O toleranci a pochopení pro druhé svědčí například příspěvek Aleny, která mě nabádá, abych denně děkovala Bohu, ačkoliv nemůže vědět, jestli náhodou nejsem pohan nebo ateista - zřejmě má jasno i v tomhle a ví i to, jaká víra je pro mě ta nejlepší.

Další pádný argument "jedna facka nikoho nezabije" - to snad ani nemá cenu komentovat...Deniso, to kamarádku máma fackuje i v případě, že sedá do auta? A smí plavat nebo lyžovat? Vždyť to by se taky mohla zabít!
No, já svou dceru nebudu fackovat, pokud bude třeba jednou chtít porodit v porodnici.

Taky si myslím, že novorozené děti jsou chudáci - jeden z důvodů, proč jsem rodila doma. To, co jim leckde v nemocnici provádí, ještě pořád moc "Baby-friendly" není.
 Tereza 2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 21:02:11)
Mas pravdu.
 Marie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(23.4.2004 21:04:59)
Porod doma je šílenost ze strany rodičky i její rodiny,k tomu nemá smysl více dodávat.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(24.4.2004 2:23:39)
To jsem presne vedela, "fackovat tehotnou to je teda hrdinství".
Ano, opravdu to opravdu není, ale jedna facka nezabije ani dite ani matku, ale porod doma muze. Samozrejme muze i porod v nemocnici o tom zadna. Ale protoze se tu nektere hrdinne prohlasuji, ze porod (hlavne ten doma) neboli, tak prosim, probudte se. To, ze vas nebolel, to neznamena, ze jina zena to nema jinak. Takze divte se matce, ktera sama div prezila a lekarskou peci nutne potrebovala jak ona, tak dite, ze doslova zuri nad vymyslem sve dcery, ktera chce dokonce prvni dite rodit doma. Asi ona matka vi o cem porod je, a ze to neni vzdy hracka.
Mimochodem: pisou sem same nadsene matky, myslite si snad, ze sem napise nektera, ktere dite doma zemrelo, ci je postizene a tady se vsem prizna, ze sve dite ohrozila, ci nedej boze zabila? Asi tezko co? Ale samozrejme se to stava i v nemocnici o tom zadna. Nestalo by za to aby se spis matky pecliveji informovaly a našly si baby friendly nemocnici nez riskovat ze to z domova nestihnou kdyz nastane problem. A nezminujte tu prosim Holandsko, tam muzou zeny doma rodit, protoze je tomu jejich zdrav. system prizpusoben a maji to do nemocnic blizko. Az budeme tak vyspelym statem jak Holandsko, tak prosim.
 Terreza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky-bolesti atd. 

(24.4.2004 11:42:06)
Když jsem do podobné diskuse psala, že hodlám porodit doma, slíbila jsem, že pokud nastane nějaká komplikace, průšvih a podobně, po pravdě to napíšu. Napíšu: Jsem hloupá husa, neměla jsem to dělat, teď si to vyčítám, nemuselo se to stát, kdybych byla v porodnici...kdybych si to myslela. Ale nic takového nenastalo. Porod mě bolel, o tom nediskutuju, zdaleka to nebylo RYCHLE A BEZ NÁMAHY, jak jsem tajně doufala - já doufala i u toho předchozího, mylně jsem se domnívala, že čím víc porodů, tím snažší to je. Tak mi to kdysi říkala babička. Jenže mě zřejmě není přírodou dáno :-), ale nemyslím si, že by mi v porodnici mohli pomoct. Skoro jsem se bála opaku: Co tu vyvádíte, vždyť už rodíte počtvrté ! Po analgetické injekci mi bylo vždycky špatně a na zvracení, po určité době jsem cítila nepříjemný útlum.
V porodnici jsem druhou dobu porodní vnímala jako "STRAŠNĚ DLOUHOU", doma se mi zdálo, že to byla chvíle, pokaždé to bylo kolem hodiny, a tak bych mohla jmenovat dálší...
Porodu doma nelituju, ale nemůžu říct: Škoda, že jsem tak neporodila i předtím. Myslím, že k tomu člověk musí tak nějak dozrát sám od sebe, aby z toho měl dobrý pocit. Někdo k tomu dozraje už před prvním porodem, někdo po něm, někdo před čtvrtým... "...a kdo jednou zkusil, už nechce jinak..." :-)))
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky-bolesti atd. 

(24.4.2004 17:54:05)
Ahoj holky,
zdravi Londyn :o))). Terezzo, Sylvo a Sylvie, diky ze neustale pisete a opakujete se a mate nervy :o)). Jeste jsem zabudla na Rendu samozrejme a pokud jsem nekoho vynechala, tak se omloooouuuuvaaam.
Za sebe mohu rict, ze bolesti u meho druheho porodu doma byly naprosto silene a byla jsem z toho jeste nekolik mesicu v soku. Takze tak, porod doma opravdu nezarucuje bezbolestny prubeh. Nez jsem mela deti, tak mi jedna moje znama (ktera rodila v nemocnici i doma) rekla, ze porod doma je mnohem dustojnejsi a civilizovanejsi nez porod v nemocnici. Tenkrat jsem si tukala na celo, ted (kdy jsem sama porodila v nemocnici i doma), uz jsem pochopila.
Z nemocnice jsem si odnesla dite postizene, doma jsem porodila dite naprosto zdrave, takze argumentace o (ne)bezpecnosti porodu doma mi opravdu dokazi zvednout tlak. Pokud se nekdy bude konat baby No3, tak pokud to pujde, narodi se opet doma :o)))).
Jeste na zaver jeden pribeh. Pristehovala se sem kamaradka, mela uz jedno dite a cekala druhe. Kdyz zjistila, ze jsem porodila doma, tak z toho byla nadsena, ovsem uvykla ceskemu zdravotnictvi necekala, ze by ji to tady nekdo "povolil". Jake bylo jeji prekvapeni, kdyz se o tom sve PA zminila a ta ji na to jen rekla ze samozrejme, priste Vas predstavim te PA, ktera porody doma v nasi oblasti dela. 17.4. se ji narodil syn, samozrejme doma. Jaky to kontrast oproti Cecham :o((.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky-bolesti atd. 

(26.4.2004 10:41:24)
Padesát let izolace udělalo v Čechách své. Postiženi jsou jak ženy (nemožnost volby), tak lékaři (nechtějí ženám možnost volby umožnit). Co s tím?
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(24.4.2004 17:11:35)
:o) To o "šílený bolesti" jsem psala já... a já rodila v nemocnici, nikoli doma :o) Psala jsem, že kdyby domorodky svý bolesti vnímaly jako šílený, tak jim nic nebrání odjet do nemocnice a nechat si něco píchnout :o) A že já neměla pocit, že by moje bolesti (nemocniční) byly šílený, tak proč hned strašit šílenými bolestmi. TAkže tak.

Holandský systém je opravdu přizpůsobený porodům doma. V tom, že tamní domorodka má u porodu doma svojí porodní asistentku. MMCH celková těhotenstká péče je tam na... no, "technicky horší" úrovni, než u nás (těhotenství je bráno jako přirozený stav, který není nutno zkoumat pod lupou, pakliže se nic závažného neděje). Pokud si u nás těhulka sežene PA a sama nemá žádné zdravotní problémy, tak mi na tom nepřijde nic hrozného. Konečně, doma se rodí i v jiných státech, Rakousku, Německu, Švédsku, Austrálii, USA, Británii... atd. TAk proč zrovna u nás ne?

Jinak když už to píšeš - neumím si představit, že by mne rodiče v dospělosti vychovávali fackama, ať už jako těhotnosunebo jako netěhotnou. A zrovna tak si neumím představit, že by mě nějaká facka mohla zvrátit od něčeho, co vychází z mého přesvědčení.

S.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bláznivky 

(26.4.2004 10:48:51)
Já to mám do nemocnice také blízko a žiji v Čechách. Tak v čem je problém? To je dost špatný argument.
 Anna 
  • 

Re: Bláznivky 

(23.4.2004 18:46:31)
Souhlasím s Denisou na 100% .Je to děsná představa,co některé matky neudělají nebo spíše udělají.O svém životě at si každý rozhoduje,ale chudáci děti.
 Luca 
  • 

Re: Bláznivky 

(5.5.2004 20:52:48)
100% souhlas s kazdym slovem, nebud frustrovana lidma, kteri prave vylezli z jeskyne a nepochopili pokrok ve zdravotnictvi za poslednich 150 let. To, ze nejaka dama se rozhodne hazardovat se svym zivotem, to je naprosto vporadku, ale ze to rozhodnou za svoje deti, to je zrudnost. Rodila jsem v 32 letech a ve 40. tydnu po naprosto fyziologickem tehotenstvi, i ja jsem naprosto zdrava po cely zivot. Najednou se zastavila druha doba porodni, dite melo puls 24, slo klestema, zcela modre a nakonec resuscitovane. Zaplat Panbuh muj chlapecek prezil a je zdrav. Luca
 Sylva 
  • 

Re: Re: Bláznivky 

(5.5.2004 23:35:21)
Monty, právě jsem to pochopila! Kdo není jako Luca, ten je špatný a zavrženíhodný.
A nebo se jen dneska Luca špatně vyspala a prostě potřebuje svoji mizernou náladu ventilovat.
Pokud pokrok spočívá v tom, že se sebou nechám manipulovat, nechám si líbit špatné zacházení, tak jsem ráda, že jsem naprosto nepokrokově porodila doma.
Á - to je další zajímavost: odpůrkyně přirozených porodů se dělí na dva tábory - jeden tábor tvrdí, že "domorodky" rodí doma proto, že chtějí být "in", druhý tábor se domnívá, že tak činí proto, že jsou sto let za opicema.
 Ronja 
  • 

Re: Bláznivky 

(16.11.2010 0:50:18)
Jsem jenom slepá, nebo mezi všemi těmi invektivami, korunovanými příšernou hrubkou, chybí jediný logický argument proti porodu doma? Holka, holka, Tvůj příspěvek sice neříká nic k tématu, ale zato ledacos nelichotivého o Tvé vlastní osobě...
 Petruna 
  • 

no já nevim.. 

(23.4.2004 8:00:34)
Myslim, že mamina, která vyspělá na porod doma je, tak si prostě bez problémů kdekoliv sama bezpečně porodí, třeba i doma, a nepotřebuje poslouchat, jak rodily doma jiné. A taky jsem přesvědčena, že hlavně by takovouto ženu ani nenapadlo ten svůj příběh vytrubovat a dělat ze sebe mučednickou průkopnici a vzor... Takže tohle setkání domorodek chápu spíš jako exhibování těch nevyspělých, kterým to doma naštěstí vyšlo, u některých dokonce porod doma proběhl veřejně s celou republikou za zády....
 Terreza 


Re: no já nevim.. 

(23.4.2004 11:00:17)
To je ostuda, co? Šířit veřejně takovou hanedbnost, jako je porod doma! :-) A bude hůř... :-)))
 Hadačka 
  • 

Re: no já nevim.. 

(23.4.2004 11:22:59)
Budu hádat - registrovaný nick je "Petra Halámková". Petruno, ano?
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: no já nevim.. 

(24.4.2004 17:50:32)
Můj názor pro Petrunu a všechny ostatní proti porodům doma:
1) je zvláštní, že zastánkyně semináře, nemusí ani jít o zastánkyně porodů doma, říkají můžete přijít, pokud budete chtít a udělat si názor. Odpůrkyně hned podnikají agresivní výpady a nadávají do bláznivek.
Mimochodem, zajímalo by mne, jestli ženy, které tady odsoudily porody doma třeba objížděly porodnice a porovnávaly je, aby našly tu, která jim bude vyhovovat. Mám zkušenost ze svého okolí, že většinou ne. Že to bývají ty, které jdou automaticky do své "spádové" porodnice, nechají se zorganizovat autoritativním personálem a nakonec hodnotí svůj porod jako "šílený" a pobyt že se "dal přežít". Ty, které zvažují možnost porodu doma, bývají většinou z těch aktivních bláznivek.
2) Vítám seminář. Vítám ho protože jsem nad tím přemýšlela, že budu rodit doma, nikdo mne nenavedl, nejsem exhibicionistka ani feministka, ani praštěná ekologická aktivistka, prosazující soužití s přírodou. Jediná možná "zvláštnost", která mne k takovým úvahám vedla, je, že se nerada bezhlavě podřizuji, nerada sebou nechávám manipulovat a dovedu udělat rozhodnutí a nést za takové rozhodnutí odpovědnost. Pro mne porod v porodnici neznamenal automatickou záležitost, taky jsem se k tomu musela rozhodnout a odhodlat, zvážit pro a proti. Chci mít v životě možnost volby, z jediných správných cest a z jediných správných názorů mám strach. A abych mohla zodpovědně rozhodnout, musím mít dostatek informací, na jejichž základě to udělám. Seminář v ČB není o tom, že by někdo verboval šílené a nezodpovědné prvorodičky, ale o tom, aby lidi jako já dostali možnost zjistit si i informace o právní stránce porodu doma, o tom, jak se zajistí případná akutní situace, jaká jsou rizika. Nemyslím, že by to někdo zlehčoval nebo si to maloval v růžových barvách. Jo a za svoje dítě ještě budu dělat v životě tolik a tak vážných rozhodnutí, že porod doma je jaksi podle mne jen první.
Rodila jsem v porodnici mimo místo svého bydliště, kde porodnice taky je.
 Deidra 
  • 

Fandim Vam 

(24.4.2004 3:45:26)
Konecne se ceskym maminkam naskytne moznost ziskat odborne informace, ktere uz dlouho chybely. Porodila jsem doma na Novem Zelandu (pro zajimavost: opravdu si nevzpominam, ze by bolesti byly nejake hrozne :-) a nase dalsi miminko se opet narodi doma, samozrejme s veskerou peci, ktera podobnym porodum nalezi. Proc neni v Cechach obdobna pece k dispozici???
 Renda a spol 


Re: Fandim Vam a tak dale.... 

(26.4.2004 11:19:05)
a doufam,ze tech informaci bude cim dal tim vice a budou se zakladat na pravde...ono kdyz kazdy "cesky doktor" o tom nebude nic chtit slyset,tak se nemuzeme divit ,ze jsme prece "blaznivky"-vzdyt prece to neni mozny...hlavne,ze v nemocnicich probiha vse super...

jsem "CESKA" a svoji rodnou zemi miluji-ale jsem velice vdecna,ze jsem svuj porod mela v nemecku-KDE ME NIKDO NEBRAL PRAVO ROZHODOVANI,kde me lekar, PA a okoli respektovalo,kde okoli vedelo o cem mluvim,byla jsem povazovana za rodici matku a ne za neco,kdo dela neco nenormalniho...kdybych byla mozna jedna z milionu ktera doma rodi,tak bych se nad sebou i zamyslela,ale tak to neni...

porody doma v nemocnici ci porodnim dome "EXISTUJI"-tak proc je odsuzovatt???
mame jim naslouchat a nastavajicim maminky respektovat a ne zastrasovat!!!
ucit se a zlepsovat,vzdyt po "Vas" nikdo nechce-aby prave "VAS" porod probihal doma...

je velice dulezite ,ze takove seminare se poradaji-maji prinest neco noveho-"ZKUSENOSTI"-vzdyt i v "CESKU "se da budovat...

zdar vsem domorodkam...

renda

 pavla 
  • 

Re: Re: Fandim Vam a tak dale.... 

(26.4.2004 12:12:23)
ahoj rendo
jsem taky ceska a svuj porod doma jsem mela peclive naplanovany. k tem lekarum:
na druhe prohlidce u sve gynekolozky jsem se priznala, ze hodlam rodit doma. a co se nestalo. s pani doktorkou jsme probraly vsechny pro a proti a pak mi dokonce dala kontakt na cloveka, ktery ma k prirozenym porodum blizko a ktery mi pry pomuze najit pa.
v sedmem mesici jsem musela zmenit lekare, protoze jsem se prestehovala. opet jsem se sverila se svym umyslem a:
pan doktor rekl, ze si mysli, ze 98% !!!! porodu by pry do nemocnice snad ani nemuselo. udelal mi vsechna vysetreni, ktera po mne ma porodni baba vyzadovala, pomohl sehnat papiry, a jeste ubezpecil manzela, ze mam rozhodne porodni figuru :-)
dale pote co se syn narodil se mi doktor sveril, ze mne nechtel strasit, ale ze mel podezreni, ze bude syn trosku vetsi -4kg. no zas tak velkej nebyl- 3910g.
mam stesti, nebo uz cesi dostavaji rozum?
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Fandim Vam a tak dale.... 

(26.4.2004 15:13:48)
Mila Pavlo,

tesi me ,ze se najdou takove lekarky,jako je ta tva...snad takto by to melo fungovat a ne jenom zavrhovat...

r.
 Terreza 


dodatek 

(24.4.2004 21:06:13)
Pro Věru - kdyby se s miminkem při porodu doma něco stalo, nejspíš bych strašně brečela, možná se i zhroutila neštěstím, ale NENAPADLO BY MĚ Z TOHO KOHOKOLIV OBVIŇOVAT. Ani tu porodní asistentku. Proč taky ?! Věřila jsem jí absolutně všechno. Nepochybovala jsem, že když hodnotí průběh porodu jako bezproblémový, že by to tak není! Proč by mi lhala ? Byla celou dobu u mě a pečlivě mě sledovala. V porodnici mě chodili "jen" kontrolovat. Mohli něco přehlédnout ? Podle mě mohli. Grafy přístrojů nejsou všechno...
(Takový příklad trochu odjinud - asi před měsícem jsem konstatovala, že na Štěpánku a Petříka "něco leze", nejspíš angína. Nemám žádné lékařské vzdělání, ale to, jak si stěžovaly, že je bolí bříško, pak hlava, sem tam pobolívalo ucho... Šla jsem za lékařkou. Vyšetřila je a nic na nich neshledala. Po týdnu jsme u ní byli zas´, povídám: Pořád jaksi nejsou ve své kůži. Ne, nic na nich nevidím. Pak začli mít mírnou teplotu, Štěpánku víc pobolívalo ucho, dostali jsme doporučenku na ORL. Tam shledali cosi v Eustachově trubici, avšak nic závažného. Za další 2 dny měli oba 39,4°C, a lékařka kývala hlavou: Ano, ano, to je jasná angína! :-) )

Pro Denisu - je možné, že pokud někdo přijde S NÁPADEM porodit doma, pak mu to lze třeba vymluvit. Ale pokud se k tomu někdo ve svém vlastním přesvědčení ROZHODNE, těžko ho zvikláš. Názory své mamy beru jako JEJÍ ZKUŠENOST, JEJÍ NÁZOR a PŘEDMĚT K ÚVAZE, nikoliv jako něco, čemu se MUSÍM PODŘÍDIT. Bylo by příjemné, kdyby řekla: Porod doma ? Prima nápad, řekni, s čím ti můžu pomoct ?, ale stačilo mi, že moje rozhodnutí respektuje.

Aleno - máš pravdu! Měla jsem to štěstí, že se mi postupně narodily 4 krásné zdravé děti, a že moje těhotenství i porody byly takřka bez komplikací. Opravdu jsem moc vděčná a kdykoliv slyším o někom, kdo o děťátko jakkoliv přišel nebo ho má těžce nemocné, uvědomuju si to VÍC a VÍC!
Holt jsem další "špatný příklad" pro černou statistiku, a VELMI SI TOHO VÁŽÍM!

 Boadicea 


clanok 

(25.4.2004 17:51:28)
Neodolam a skopirujem sem clanok od autora Vlastimila Mareka, urcite sa na mna za to nenahneva :).
Vela ludom su myslienky z neho zname, takze skor na pripomenutie.

Hluboký pocit strachu

Všichni jsme produkty minulých chyb.
(Robert Pollack)

O tom, jak hlubinných poškození na celý život se nám dostává špatným (rozuměj, dnes běžným) porodem, svědčí i řada posledních zjištění spojených s výzkumem mozku. Asi nejodvážnějších tvrzení, vyplývajících z možností moderních zobrazovacích metod, jako jsou magnetická rezonance a počítačová tomografie, se dopustil Robert Pollack (Chybějící okamžik, aneb Jak nevědomí utváří moderní vědu, Mladá fronta, edice Kolumbus, 2003), americký vědec, žák spoluobjevitele struktury DNA Jamese Watsona. Ne každý současný vědec ji asi přečte, aniž by se zastyděl nebo rozčílil (a proč tak reaguje, se dozví, jen pokud ji dočte).
Jinými slovy, to, čím se vědci dodnes zaklínají, tedy objektivita jejich „vědeckého“ způsobu zkoumání světa, je iluze. Z podstaty samotného člověka, respektive způsobů jeho vnímání reality, totiž vyplývá, jak uvádí Pollack, něco zcela jiného: „Dokonce i vědomý akt poučení se z události je přinejmenším součtem čtyř různých nervových aktivit, které probíhají souběžně v obou mozcích i v jejich společné limbické hraniční oblasti. Kortex pravé hemisféry si na úrovni vědomí ukládá děj ve vztahu k pozorovateli (co pro mne tato událost znamená?), zatímco levá hemisféra si jej ukládá kognitivně jako sadu faktů a pozorování. Souběžně s tím thalamické hodiny se 40 kmity za vteřiny umožní, aby si limbický systém spojil děj s emocionálním afektem.“ Emoce jsou, vážení, nedílnou součástí i těch nejracionálněji vypadajících myšlenkových pochodů, a vědec, jakkoliv dodržující zásady vědeckosti, je pouhý člověk, který si i „při duševní práci (například když vědecky analyzuje fakta) z těchto čtyř projevů mozkové činnosti uvědomí pouze první dva.“

Závěr je pro vědce (pánové a dámy z klubu skeptiků Sysifos, teď raději zavřete oči a předstírejte, že Pollack ani jeho kniha neexistují) krutý: „Výhradně na vědomé úrovni se tak věda redukuje na směs hry a rituálu, v níž figurují podřízenost herním pravidlům, upjatá vznešenost a svéhlavá naivita.“

Tohle mne ale právě teď nepálí tak, jako jiná zjištění, potvrzující jak zásadní omyly současného systému porodnictví, tak neuvěřitelně komplexně negativní důsledky „vědecky“ prosazené medikalizace porodů.

Propagátor přirozených porodů, Francouz Frederic Leboyer, to již před lety vyjádřil přesně: „Těžko je možné si představit děsivější vstup do života než je ten, který porodnictví připravilo několika posledním generacím.“

První vteřiny a minuty života totiž každého člověka zásadně programují na celý život například tím, s jakou základní emocí začíná fungovat mozek novorozence. Pokud je čerstvě porozený človíček na bříšku maminky, v šeru a teple, v bezpečí, instinktivně se umí doplazit k prsu a zdroji potravy – a je mu fajn. Je v bezpečí a obklopen péčí. Naprostou většinu z nás ale systém porodnictví odsoudil k negativnímu naprogramování tím, že jsme byli porozeni v ostrém světle, přesněji řečeno vytaženi z většinou anestetiky omámené a mnoha zbytečnými rutinními postupy potupené rodičky ve vnuceně nepřirozené poloze, plácnuti přes zadeček visíc hlavičkou dolů, pak různě trápeni vážením, měřením, proplachováním očí atd., a pak odvezeni na kojenecké oddělení, kde jsme celé hodiny svým pláčem, na který nikdo nedbal, dávali naprosto jednoznačně najevo, jak se nám tento způsob příchodu na svět krutě nelíbí.

Jinak řečeno, v prvních vteřinách a minutách našeho života náš mozek zjistil, že svět je studené oslepující nepřátelské a život ohrožující místo – a podle toho se zařídil.

Ukazuje se, píše Pollack, že „v mozku těch nejmenších dětí je úschovna nevědomých vzpomínek shromážděných v době, kdy jejich vědomí nebylo než změtí ruchů a šumů. Výsledkem je hluboký pocit strachu a zlosti, zaměřený na rodiče, což je reakce na opožděné kojení nebo pozdě podanou láhev, nedostavivší se objetí nebo okřiknutí.“

Na těchto základních emocích se pak dále budují ty stále složitější. Zjednodušeně (a počítačově) řečeno, základní operační systém většiny lidstva (včetně databáze emocí) je nastaven na hodnotu „negativní“. Člověk je většinou (neustále a nevědomě) stažen, čeká útok, ohrožení. Celý život pak v něm vnější události rezonančně budou vyvolávat právě tyhle nejhlubší emoční záznamy, které pak, aniž s tím může cokoliv dělat, ovlivní i všechny jeho budoucí současné a postoje.

„Když znovu prožíváme pocit nenávisti ke komusi mocnému, nebo neopětovanou lásku, znovu prožíváme své nejprvotnější pocity.“

Dnes už prenatální psychologové (na rozdíl od většiny porodníků) vědí, jak devastující pro tělesné a hlavně psychické zdraví budoucího člověka je např. to, že ho jeho matka nechtěla, nebo že v průběhu těhotenství kouřila (či třeba jen občas pila), v jakém psychické rozpoložení strávila poslední dny a hodiny před porodem, jak proběhl porod atd. Dnes už začínáme tušit a prokazovat, jak současný bezprecedentní nárůst agresivity, drogové závislosti, ale i lokálních i globálních sociálních a také ekologických problémů přímo souvisí se způsobem, jakým jsme přišli na svět.

Prenatální psycholog Peter Fedor-Freyberg tvrdí: „Pokud bychom dokázali zajistit, aby každé dítě bylo milováno a chtěno od samého začátku, a optimalizovat prenatální a perinatální stadia života bez narušení základních potřeb, bez agrese a psychotoxických vlivů, výsledkem bude společnost bez násilí.“

Neexistuje důležitější oblast a moment lidské existence, odkud bychom měli a mohli začít důslednou a všeobsažnou nápravu. Dokud nezměníme způsob, jakým rodíme své děti, budou i další generace jen oběti obětí nevědomě prožívaného hlubokého pocitu strachu, implantovaného do mozků většiny obyvatel našeho světa (hloupě,vědecky arogantně a zbytečně) samotnými porodníky ve jménu objektivní vědy.

Z výše uvedeného plyne jak zatím netušená zodpovědnost žen, matek, a také mužů, jejich partnerů (ale i učitelů a dalších profesionálů, zabývajících se výchovou a vzděláním dětí), tak ale také obrovská a možná i jediná naděje na pozitivní změnu všeho.

Píšu a opakuji to již hezkých pár let (ale naši odborníci hrají mrtvého brouka a širší veřejnosti asi nedochází souvislosti): změňme způsob porodu a za tři generace změníme svět. Nebo jinak – dokud právě tohle (a kde a kdy jindy, než právě teď?) nezměníme, základní pocit, který pak bude provázet celé lidstvo na cestě do propasti sebezničení, bude právě onen hluboký pocit strachu.


 kvitek1 


Re: clanok a souhlas 

(25.4.2004 18:32:38)
Ano, souhlasím, je lepší v klidu přijít na svět než v mechanizované farmě na porody, kde se o človíčka nestarají a matky jsou odděleny od dětí když nekojí. Dítě je zvyklo slyšet celou dobu zevnitř tlukot mateřského srdce, mělo by tedy mít zvuk srdce slyšitelný alespoň v poloze bříško na bříšku matky. Nemluvě o opravdovém šoku z ostréhosvětla, nepochopitelného plácnutí po zadečku atd. a omytí studenou vodou. Potřebuje sice roztáhnout plíce, které dosud byly nečinné, ale to doufám jde i na břiše nebo hrudi matky. Celé národy rodily doma a přežily do dodnes.
 kvitek1 


Re: clanok a souhlas 

(25.4.2004 18:33:45)
Ano, souhlasím, je lepší v klidu přijít na svět než v mechanizované farmě na porody, kde se o človíčka nestarají a matky jsou odděleny od dětí když nekojí. Dítě je zvyklo slyšet celou dobu zevnitř tlukot mateřského srdce, mělo by tedy mít zvuk srdce slyšitelný alespoň v poloze bříško na bříšku matky. Nemluvě o opravdovém šoku z ostréhosvětla, nepochopitelného plácnutí po zadečku atd. a omytí studenou vodou. Potřebuje sice roztáhnout plíce, které dosud byly nečinné, ale to doufám jde i na břiše nebo hrudi matky. Celé národy rodily doma a přežily do dodnes.
 Hanule 
  • 

Re: clanok 

(3.5.2004 12:03:52)
To je pěkný článek. Nechci mít z dítěte agresivní,chladnou a bezcitnou obludu, a tak raději pojedu do Vrchlabí. V místě bydliště sice máme porodnici, ale ještě tam přistupují k matce a dítěti postaru( odebírání dětí matkám po porodu).Věřím, že kdyby v porodnictví pracovalo více žen-lékařek, tak by nedošlo k takovému odličtění porodů. Muži jsou zaměření na úplně jiné proirity. O rovnoprávnosti žen v Čechách si můžeme nechat zatím jen zdát.
 Niky a dvě holčičky 
  • 

Proč sme tak netolerantí???? 

(26.4.2004 11:54:47)
Ahoj holky,
já sem asi jediná, kdo přeje to nejlepší oboum táborům. Proč sme tak netolerantní? Přece nám všem SNAD jde o společnou věc - přivést na svět zdravé a šťastné děti, nebo se pletu? Strašně mě mrzí, že se tady na těch krásných stránkách vzájemně napadáme. Každý by snad měl mít právo volby. Když sem někdo něco napíše - chce např. o něčem ostatní informovat, tak si fakt nezaslouží, aby ho někdo urážel... Přece když nebude mít informace, tak se nemůžeme pořádně rozhodnout - tak sem se všemi informacemi a na nás je, co si z toho vyberem. Přece nás k ničemu nikdo nenutí.
Nevadí Vám spíš jiné věci? ...že našim dětem pořád někdo kouří pod nos, že nemůžeme do obchodů, protože tam prostě nejvede kočár, že sou všude psí bobky a děti nemůžou do trávy, že se nedostaneme samy do tramvaje? Hlavně aby sme ty doma nebo v porodnici už narozené děti dobře vychovaly - ale když sme tak radikální a nedáme jim vlastní prostor, co z nich nakonec bude?
Takže děkuju holky moc všem, kdo sem přispívá bez ohledu na to, jestli s ním souhlasím nebo ne. Mám ve zvyku měnit názory a naši mě vychovali si názorů ostatních vážit, nebo ho aspoň vyslechnout - udělali to snad blbě?
Niky
 Mirka, t.č. 4. měs. 
  • 

Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 11:57:00)
Hodně jsem už slyšela a četla o tom, co všechno se může při porodu doma stát a tak by mě zajímalo, jaká je skutečnost.
Co se kdy opravdu stalo? Který domácí porod skončil v poslední době a v civilizované zemi tragicky? Já totiž zatím neslyšela ani o jednom. Jak je to možné? Jsou nám takové případy tajeny (k čemuž nevidím rozumný důvod), nebo k nim zkrátka a jednoduše nedochází?
Všimla jsem si totiž, že zatímco příznivci přirozených porodů argumentují skutečnými (šťastnými) příklady, jejich odpůrci mluví jen o potenciálním nebezpečí, konkrétní příklad jsem zatím neslyšela.
Jak to tedy je? Pro mě osobně totiž mají větší váhu skutečné výsledky, než potenciální možnosti.
 Kytka 
  • 

Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 19:48:41)
Mirko máš pravdu v tom, že se mluví o potencionálním nebezpečí, ale já osobně nemám tolik odvahy zkoušet, jestli ten komplikovaný porod se bude týkat právě mne. Nemusí se nic stát, ale co když.... Jak by si se s tím ty osobně vyrovnávala, že tvé dítko zemřelo, protože si chtěla rodit doma jen s porodní asistentkou (neříkám, že nic neumí, ale lékař a přístroje přeci jenom zvládnou víc), nebo že je postižené, protože nebyla v dosahu rychlá lékařská pomoc. Ano je to jen kdyby a co když, ale pro mne je to dost velká hrozba. Rodila jsem již 4x. Pokaždé v nemocnici a v období 15 let. Můžu říct,že podmínky i lidé se v porodnicích změnili a to k lepšímu. Alespoń já si na nic nemohla při posledním (03) porodu stěžovat. Ale proč to píšu. První tři porody byly naprosto v pořádku, jen první byl s nastříhnutím a klystýrem. U čtvrtého jsem znenadání začala hodně krvácet, personál měl docela chaos a já musela dostávat krevní konzervy. Maličkost. Být doma, tak než mě dovezli do porodnice, zemřela bych já i můj syn. Prostě bych vykrvácela. A to mám do porodnice asi 15 minut autem. A kdo by to byl řekl, že vícerodička, dřív bez problémů jim udělá v porodnici takovéhle pozdvižení.
Nyní se těšíme na další miminko. A tak jsem se koukla na dokument o domorodkách. Lákavá představa rodit v prostředí které tak důvěrně znám a mám ráda. Ale představa jak bych za svoje pohodlí MOHLA zaplatit mne rychle vrátila na zem.
A ještě něco mamince která v dokumentu vystupovala a nechala si posléze přivolat sanitku, bych onen výjezd nechala zaplatit. Rodit mohla v nemocnici, kde by ona i její dítko byly pod kontrolou, ale ona zvolila svobodně jinou alternativu - porod doma. V tu chvíli mohla být sanitka potřebná někde jinde.

Koho by maminka v případě neštěstí obviňovala? Sebe? Asi sanitku, která nepřijela včas..
 Sylvie 


Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:00:55)
Proč by si nemohla od porodu doma zavolat sanitu? Já teda ten dokument nesledovala, ale když si ji může zavolat i těhotná k odvozu do nemocnice... To jako když se do porodnice vydám sanitkou třeba po sedmi hodinách bolestí, je to v pořádku. Pokud bych si ale zaplatila PA k porodu doma a po sedmi hodinách bolestí se ukázalo, že je vhodný převoz do porodnice, tak jsem si zavolala sanitku, musím si ji zaplatit? To mi přijde trochu postavené na hlavu :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:05:25)
Ještě něco, kdysi Ed a Ajda překládaly výsledky jedné britské studie o porodech doma, kupodivu ženy i děti rozené v nemocnicích na tom byly o něco HŮŘ než děti a ženy rozené doma. Výchozí podmínky byly stejné, nebyly teda míchané zdravé domorodky a rizikové rodičky z nemocnic... Celý text: . Vím, že podobně dopadla i jakási studie z Holandska, na tu ale takovýhle krásný odkaz nemám :o(

Takže jak je vidět, kde je snaha se rodičky postarat, tam problémy nejsou. Teda - nejsou tam problémy větší, než v nemocnicích :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:06:14)
:o) Ach jo, ten odkaz :o)

tady.

S.
 Kytka 
  • 

Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:17:22)
Sylvie díky za odkaz ráda se podívám. Ale nezmění to asi nic na mém názoru, že porody doma jsou hazard. Obdivuji, ne divím se matkám, že na sebe to riziko berou. Nikdy nikdo nemůže vědět, co se stane v následující chvíli za komplikaci. Jistě v nemocnici to hrozí také, ale tam je pomoc na blízku.
Podle mého by bylo nejlepší udělat nějaké porodní domy s domácí atmosférou a lékařským personálem a zázemím za dveřmi. A ty by se otvíraly jen v tom případě, že by to bylo opravdu nezbytně nutné. Ale to už asi někde existuje.

Víš zajímalo by mne, co by PA dělala v mém případě. V případě masivního krvácení. Čtvrté těhotenství v průběhu bez problémů stejně jako ty ostatní.
 Sylvie 


Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:22:23)
:o) Kytko, já nesoudím domorodky. Možná i proto, že svého času byla sestřenice provdaná za Holanďana, jehož maminka byla porodní asistentka, takže jsem měla nějaké to info ze "země porodů doma". Osobně nevidím "zlo" v těch porodech jako v té neochotě je odborně zabezpečit. Jinak já sama bych doma taky rodit nechtěla :o)


S.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:34:33)
Sylvie a Věro díky za názory.

S- Je to věc té které ženy, jaký si zvolí porod. Jestli doma, nebo v nemocnici. Já bych na to neměla odvahu a nervy. Asi jsem velký srab a své ještě nenarozené dítě miluji tak moc, že i jen myšlenka na to, že bych ho mohla ohrozit, mě nutí říci porodu doma -NE. A asi v tom hraje moje zkušenost.

V. - jseš asi odborník, jak se nechá zajistit porod doma, aby se nebezpečí minimalizovalo. Asi nijak viď?

Přeji všem domorodkám porody bez komplikací a zdravá dítka.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 21:00:42)
Výsledky té studie se ti zdají málo bezpečné? ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 21:03:31)
Kytko, ještě poznámku. Jestli jsem na něco alergická, tak na frázi "své dítě miluji tak moc, že bych doma nerodila". Znám pár mamin, které rodily doma, byť třeba jen přes net, ale I ONY SVÉ DĚTI MILUJÍ. A jsou přesvědčené, že tím, že rodily doma, pro ně udělaly to nejlepší. Je to jenom věc pohledu.

S.
 tichá čtenářka 


Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 21:07:14)
a
 Kytka 
  • 

Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:20:29)
Sylvie díky za odkaz ráda se podívám. Ale nezmění to asi nic na mém názoru, že porody doma jsou hazard. Obdivuji, ne divím se matkám, že na sebe to riziko berou. Nikdy nikdo nemůže vědět, co se stane v následující chvíli za komplikaci. Jistě v nemocnici to hrozí také, ale tam je pomoc na blízku.
Podle mého by bylo nejlepší udělat nějaké porodní domy s domácí atmosférou a lékařským personálem a zázemím za dveřmi. A ty by se otvíraly jen v tom případě, že by to bylo opravdu nezbytně nutné. Ale to už asi někde existuje.

Víš zajímalo by mne, co by PA dělala v mém případě. V případě masivního krvácení. Čtvrté těhotenství v průběhu bez problémů stejně jako ty ostatní.
 Kytka 
  • 

Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:26:51)
Omlouvám se za dvojí vložení.

v tom filmu, začalo mít dítě problémy s ozvama a tak zavolali sanitu. Ta přijela a dítě díky bohu bylo v pořádku.

 Sylvie 


Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:56:56)
Nu, na druhou stranu pokud začalo mít problémy v první době porodní, tak kdyby v té době byla žena doma sama (bez asistentky) a teprve čekala, až přijde ta správná doba k převozu, tak by to bylo horší. A když se dítě narodilo v pořádku, tak jak je vidět, se to zvládnout dalo. Docela mě překvapilo, je to asi rok-dva co jsem někde na netu viděla rozhovor s jednou holandskou porodní asistentkou, která navíc ještě vyučuje ostatní PA. A ta říkala, že na naprostou většinu komplikací stačí JEDNA HODINA :oO k řešení od doby, kdy se projeví prvně. Fakt mě to překvapilo, přišlo mi to hrozně dlouho. Tím samozřejmě nezpochybňuju, že náhoda je blbec a jsou komplikace, se kterými by si horko-těžko poradily nebo spíš neporadily menší nemocnice, natož PA doma.

S.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:09:07)
Samozřejmě, že sanitku si zavolat může, musí. Jde o dítko. Myslela jsem hlavně to, že matka, která si zvolí porod doma, pak honem volá pomoc, kterou mohla mít v nemocnici. Takhle ohrožuje sebe, dítě a možná i někoho kdo zrovna tu sanitu může potřebovat jinde a nemohl si zvolit.

Ale určitě zase namítnete, že je to kdyby a možná....

 Věra. 


Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:11:28)
Kytko, matku "nějak" převezou, nalejou do ní plazmaexpandery a zvládnou to.
Jestli však bude mít při porodu smůlu dítě...má prostě smůlu, umře , nebo bude doživotně postižené.

Na matkách mi naprosto nezáleží, jde mi jen o ty děti, které za nic nemůžou...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(9.8.2004 20:14:28)
Znova se ptám - jaký je rozdíl v tom, jestli si sanitku zavolám po sedmi hodinách bolestí jako těhotná bez asistentky, rozhodnutá od počátku rodit v nemocnici, nebo jako těhotná s asistentkou, rozhodnutá rodit v nemocnici jenom tehdy, když to bude potřeba? Ta sanita někde může chybět stejně... Ale jak říkám, na dokument jsem nekoukala, takže netuším, o co konkrétně tam šlo.

S.
 Věra. 


Re: Domorodky - červená knihovna na ČT 

(9.8.2004 20:08:41)
Což o sanitu, to je ještě nejmenší, spíše bych je nechala hradit následnou péči o postižené dítě, jelikož se svobodně rozhodli vzít tato rizika na sebe .

Dokument byl sladký, přesladký, červená knihovna, cukr z něj jen kapal.
Nějaká fakta..informace..názory a zkušenosti PA, nebo zkušenosti ze zahraničí...nula bodů.
Jen cvrlikající ptáci a svítíci měsíček, idylka z Rusalky.
Jestli půjde dokumentární tvorba ČT touto cestou, doopravdy škoda peněz na ní.

Nejlepší byl "tříminutový" tatínek, aneb: " Sanita přijde do tří minut, kdyby něco"
Je vidět že se sanitou jezdí dnes a denně. I kdyby přijela,což moc nehrozí, co s dusícím se dítětem,
které uvízlo v porodních cestách???
Tatínek má evidentně představu, že v sanitě provedou císaře a bude...

nechme těmto milým lidem jejich sny...jen chudáci jejich děti...
 Ennywan 


Re: Re: Domorodky - červená knihovna na ČT 

(10.8.2004 9:26:07)
Na dokument jsem se těšila, protože já se o tuto problematiku zajímám právě proto, že bych své druhé dítě ráda porodila jinak, než svého syna, který mi byl milostivě přinesen hodinu po porodu až po několika upozorněních, a to jen na chvíli v rámci přisátí k prsu. Přitom syn se narodil zdravý, měl AS 8,10,10 (to jsem vyčetla až z propouštěcí zprávy pro pediatra), ale nám bylo řečeno, že se jim nezdá teplota a barva kůže, takže je nutné, aby byl v inkubátoru. A to jsem si sama vybrala porodnici s označením babyfriendly, která patří v našem kraji mezi nejvyhlášenější ve smyslu maximální ochota ke splnění přání rodičky (výběr polohy, respektování přání neholit, nedělat klystýr, neprovádět nástřih za každou cenu, dítě u matky ihned po porodu, apod.). Ale k věci. Musím přiznat, že v první chvíli mě dokument zklamal. Také jsem očekávala víc informací a fakta o porodech doma. Ale pak jsem si uvědomila, že dokument se jmenoval DOMORODKY (a ne třeba Porod doma), z čehož plyne (a také tomu tak bylo), že autoři se zaměřili především na ŽENY, které porodily doma a informace o porodu jako takovém, byly okrajové.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Re: Domorodky - červená knihovna na ČT 

(10.8.2004 9:54:12)
To je právě to, měla jsi špatnou zkušenost. Já jsem malého dostala až když jsem se probudila z narkozy, takže to byla nutnost. Ale v tu dobu byl u mého muže. Ty první porody jsem děti dostala takřka hned. Ne sice okamžitě, ale hodina to nebyla. Na dětech se to myslím nijak nepodepsalo. Učí se dobře a spolu máme výborný vztah.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - červená knihovna na ČT 

(10.8.2004 10:12:43)
Milado,já kluka dostala až když jsem se probudila z narkozy. A pak byl stále u mne, ikdyž jsme měla kapačky a transfůzku. Sestry se chodily ptát jestli něco nepotřebuji, kontrolovaly mne a podávaly malého dokud jsem nemohla vstávat. O čaji jsem řekla, že si ho nepřeji a tak ho také nedostával. Sice ze začátku byly problémy při kojení, ale posléze ustoupily a já kojím dosud. Možná tyto sestry byly rarita ale díky Bohu za ni.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 9:18:16)
Co mně na tom vadí? Třeba to, že domorodky všeobecně, tvrdí, jak nemocnice jsou pro porod nevyhovující a kdesi cosi. Vezmou na sebe všechnu odpovědnost, za sebe za dítě, ony přece jsou dospělé tak jsou schopné na sebe tu odpovědnost vzít, narozdíl od nás nemocničnich a když jim teče do bot okamžitě volají ty zavrhované doktory. (tak tenhle názor jsem tady kdysi četla v nějaké diskuzi, není to možná přesně napsáno)
Je škoda že sem nechodí. Ráda bych slyšela co by dělala v případě nějaké nehody. Můžete zase tvrdit, že se to tu zatím nestalo a ani v zahraničí se nepotvrdily problémy. Ano je to možné, ale fakt bych ráda věděla co je to za mámu, která by řekla ano, mohlo se stát, že by bylo postižené nebo dejme tomu zemřelo, ale s tím jsem do toho šla. Porod doma byl pro mne i dítě příjemnější atd atd...

U ženy, která má počínající porodní bolesti a chce odvézt sanitou do nemocnice to chápu. Mohou nastat komplikace, ale podle mého čistě laického názoru jsou méně závažné, než když dítě je sestouplé v porodních cestách, jak už tu psala tuším že Věra.
Ale ať si tu sanitku volají. Jde o život dítěte. To jim nikdo nemůže zakázat a tuším, že ani nechce. Mám stejný názor jako Věra. Jde o děti.
Tolik proklamovaná zodpovědnost mi v tomto případě spíš připadá jako nehorázná nezodpovědnost. Ale každý je svého štěstí strůjcem.
 Kytka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 10:05:57)
Nikdy jsem netvrdila, že to co jsem psala jsi řekla ty. Tak hned nevyskakuj. Četla jsem to tady kdysi na rodině a ani nevím kde.
A co mi vadí na té sanitě. Jako takové nic. Dítě potřebuje pomoc. Ale vadí mi přístup matky. Nevím jak to vysvětlit- sanitku ano, je potřeba pro záchranu zdraví či života, ale uhradit jí protože matka mohla rodit v nemocnici, kde vše potřebné je nablízku.
K ambulantním porodům. Myslím, že je to dobrá myšlenka,jen dost dobře nechápu proč se tolik bráníte diskuzi. Od toho tady rodina je, nebo ne?

A zažila jsem případ, kdy matka v nemocnici odmítla nějaké léky, či vyšetření pro své dítě. Bylo z toho haló, ale matka dosáhla svého. Takže jde všechno když se chce.

A film mi připadal jak reklama. Slaďoučká, nic neříkající, nic nevysvětlující, jen oblbující...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 10:22:53)
Kytko a jak by ses dívala na situaci, kdy by třeba žena rodila ve Vrchlabí a měla při porodu problémy a dítě potom bylo potřeba sanitou převézt do Hradce (Vrchlabí nemá děckou JIP). TO je v pořádku, nebo by si taky maminka musela sanitku zaplait, protože přeci MOHLA ROVNOU RODIT V HRADCI a do nemocnice bez dětské JIP vůbec nechodit?

S.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 11:56:38)
Občas se mi stalo, že jsem reagovala na nějaký konkrétní příspěvek a textík se pak objevil jinde. Nebo se někdo překlikne...tak to neber tak vážně:-)))), je to jen internet:-D
 Kytka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 12:38:14)
Tak srom diskuze jsem si opravdu nedávala a reagovala jsem jen na ty poslední příspěvky, které přibyly po tom mém. Ale podívám se na to.
...Zřejmě myslíš to, že jsem se napojila za tvůj příspěvek. Aha, tak to se ti moc omlouvám.

Jsme každá na jiném břehu a tak se asi nikdy nedohodneme. V nemocnicích se stávají tragédie a to i přes to, že tam je veškeré zařízení. V tom máte pravdu. Ale kdyby větší počet žen rodil doma, tak by se jich stávalo víc. Nebo by u každého musela stát před domem sanitka. Jistě, zatím takového se nic nedělo, ale nemusí to být pravidlem. Prostě mezi pohodlí doma a zdravotnickou péči (myslím tu vysoce kvalifikovanou, ne PA, kterých se tímto nechci dotknout,jistě hodně znají, ale řekla bych, že lékař v jistých situacích je nenahraditelný) rovnítko dávat nelze.

Stále by mne zajímalo jak by reagovala matka, ke které by dejme tomu přijela sanitka o chvilku později než by bylo třeba...

Netvrdím, že domorodky jsou šílené. Jen mi jejich chování připadá jako hazard. Zrovna asi jako my jim tupé stádo, které rodí v porodnicích. Tak mi to už také jedna domorodka řekla.
 Týna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 12:48:56)
Sylvie krásná reklama na tvůj web.
 Sylvie 


Týně :o) 

(10.8.2004 14:37:12)
:o))) Týno, to víš - tady na Rodině je spousta mých textů, ať už článků nebo příspěvků v diskuzi. A byly doby, kdy Rodina byla ještě míň přehledná, než dnes a když jsem chtěla dohledat nějaký svůj starší text, na který bych odkázala, dalo mi to ještě větší práci než v současnosti. A tak jsem si tehdy založila stránky, kam jsem postupně všechno přemístila, případně tomu "dodala formu"... a teď, když chci odkázat, tak vím kam :o))) Ono když máš už po několikáté ZAS A ZNOVA vypisovat, co a jak je potřeba všechno zařídit k ambulantnímu porodu... no, opravdu je rychlejší odkázat na jeden článek na mém webu, kde mám všechno uspářádáno podle svého, než tady dohledávat někde v diskuzi příspěvek, který měl téměř stejný obsah. Nebo dokonce lovit v paměti a všechno psát znova... Představ si, já nemám web kvůli návštěvnosti, ale abych na něm měla info, které může někoho zajímat. Jestli ti moje odkazy tak vadí, tak na ně neklikej :o) Já taky nekliknu na každou blbinu, kterou vidím :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Týně :o) 

(10.8.2004 15:05:47)
Jo, o tom mi chvíli vyprávěj. A od doby, co jsem opustila IE a začala netovat v Mozille, tak mi nejde ani vyhledávání podle období :o( Na druhou stranu mám pocit, že hlavní články jsou tak nějak přehlednější, než dřív. Nebo mám jenom štěstí na to, co hledám? ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Týně :o) 

(10.8.2004 15:06:47)
:o) Jinak já měla na mysli dobu, kdy vyhledávání nefungovalo VŮBEC :o)

S.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 13:05:42)
Jak by reagovala matka, ke ktere by sanita prijela pozdeji nez by bylo treba?
Ja jsem tedy zadnou sanitu v planu nemela, jelo by se nasim autem, takze nevim.
Zato Ti muzu rict, jak reaguje matka, ktere se diky nemocnicnimu porodu narodi postizene dite...

Ja v zadnem pripade nezastavam nazor, ze nemocnice je nejake hrozne misto kde matkam a detem ublizuji hororovymi zpusoby :o). Kazda matka chce pro sve dite to nejlepsi a ne vsechny dojdou ke stejnemu zaveru. A tak nekdo rodi v nemocnici, nekdo planovane cisarem a nekdo doma. A tak je to dobre. Jen by to tedy jeste chtelo lepsi zabezpeceni tech porodu doma v Cechach a hlavne vyber! Porody doma jsou jen tou povestnou spickou ledovce (posledni dobou jsem tento vyraz nejak pouzila uz mockrat). Az bude na dennim poradku moznost volby mezi nemocnici, porodnim domem, ambulantnim porodem (at uz v te nemocnici nebo v por. dome) a porodem doma, pak se muzeme o necem bavit. Momentalne totiz zeny, ktere nechteji rodit v nemocnici, rodi doma (krom Vrchlabi a par dalsich jim nic moc jineho nezbyva).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(14.8.2004 14:16:12)
Aido, "jak reaguje matka, ktere se diky nemocnicnimu porodu narodi postizene dite..." - to je přesně ono. Nejde o to, že nehoda se může stát i v nemocnici, ale o to, že některé nehody se stanou právě proto, že to bylo v nemocnici.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 14:41:09)
Kytko, zase se pleteš. V Holandsku rodí doma zhruba třetina žen, a přesto se doma nestává víc tragédií, než v nemocnici. Kolik žen by teda muselo rodit doma, aby se těch tragédií stávalo víc? :o)

S.
 Sylvie 


Kytko, 

(10.8.2004 14:46:11)
ale jinak by mě zajímalo, jak to vidíš s tím placením sanitky při převozu dítěte z nemocnice nevybavené JIP do nemocnice vybavené JIP.

S.
 Tamara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 15:20:16)
Já bych si dovolila odpovědět za Kytku. V případě nemocnice - nemocnice bych platbu za převoz neplatit. Porod doma a posléze nemocnice tak plať maminko.

Nechápu proč pořád sem pletete zahraničí. Za chvilku se z nich poprdíte. Tady jsme v Čechách byť v Unii. Máme porodnictví na velmi dobré úrovni, tak proč se vracet do minulosti. To taky za chvili můžeme prespávať v jeskyních.



Ježe móda je móda a té se bohužel nevyhneme, že?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 15:24:34)
Proč? Jaký v tom vidíš rozdíl? V obou případech maminy rodily sice v adekvátní péči, ale v obou případech se ta péče ukázala jako nedostatečná. Tak v čem je rozdíl?

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 15:28:17)
A MMCH já nejsem poprděná ze zahraničí. Ale české porodnictví je na takové "úrovni", že nedokáže zajistit ani takovou banalitu, jako je pestrost porodních služeb pro maminy, kterým nevyhovuje tři, čtyři, pět dní kvůli porodu ležet v nemocnici. A porody doma NEJSOU vracení se do minulosti :o) Právě naopak. Porody byly z domácností hromadně převedeny do nemocnic, a díky nespokojeným maminám se zase začaly pracet do domácností, tentokrát už za jiných podmínek, než dřív :o)

Netvrdím ale, že je to hromadná záležitost.

S.
 Tamara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 16:20:50)
Naše zdravotnictví je na dobré úrovni. Na to se ovšem nabaluje spousta jiných věcí, které nejsou právě dobré. Ovšem kvůli tomu říci, že naši lékaři nejsou na dobré úrovni mi připadá zcestné.

A že se vrací domů. Fajn, můj praprapradědeček bydlel s babi v pastoušce, tak se tam vrátím taky. :-) Promiň dědo.

K rozdílu - v té nemocnici, dali alespoň základní lékařskou péči. PA může mít sebevětší zkušenosti, ale někdy ani ty nestačí, a pak dítko převezli jinam. Neříkej, že totéž ošetření dá doma PA
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 16:24:03)
Kdo tu tvrdil, že naši lékaři nejsou na dobré úrovni? Asi mi něco uniklo ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 16:35:29)
Jo, zapomněla jsem :o)

Takže porodní asistentka má v popisu práce, že vede normální porod. Pokud vše probíhá v pořádku, tak zásahy nejsou nutné a PA stačí kufřík se základním vybavním. v tomhle směru není rozdíl, jestli vede porod doma v nemocnici. Ano, nemocnice je víc vybavná a jsou v ní i lidé, kteří jsou při porodu potřeba, když vše v pořádku nepobíhá. Ale jak v které. V některých nemocnicích toho vybavení a odborníků je víc, než v jiných. Takže pokud budeme chtít "pokutovat" rodičky za to, že si vybraly pouze základní péči, která se ukázala jako nedostatečná a bylo potřeba je předat do péče vyšší, mělo by to platit pro všechny, ne? Přijde mi to stejné, jako kdyby platilo kupříkladu to, že lidi, kteří budou chodit k dentálnímu hygienistovi si při zjištění kazu budou muset péči uhradit, mezitím co ti, co by chodili rovnou k zubaři, by si ošetření kazů nehradili. Protože přeci se od počátku šli do vyšší péče...


S.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(14.8.2004 14:10:01)
Já myslim, že Tamara jen chce, aby maminky zaplatily za svou odlišnost. Stejné argumenty slýchám v souvislosti s alternativním školstvím - kdo chce pro své děti alternativní školu, ať si ji zaplatí. A co takhle kdo chce pro své děti běžnou školu, ať si ji zaplatí? A proč jsou daně mého manžela odváděny na dle mého názoru nekvalitní a neperspektivní tradiční školy?
A nebo kdo chce rodit v porodnici, ať si to zaplatí - je to přeci nákladnější, ne?
Nebylo by lepší dopřát každému co on považuje za správné? Nebo tu snad má někdo patent na rozum, aby dokázal tu jedinou správnou cestu nalajnovat i ostatním?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(10.8.2004 10:18:08)
Kytko, velice se pleteš, domorodky sem samozřejmě chodí. A vybavuje se mi, že jedna z nich se tu i "rozčilovala", nebo spíš dělala legraci z toho, jak má každý potřebu ji hned škatulkovat a přiřazovat jí vlasntnosti, o kterých se ten dotyčný DOMNÍVÁ, že ona by je měla mít. Třeba že nenávidí doktory :o)


MMCH víš, kdo napsal, že:
"Závěrem lze konstatovat, že normální porod, u kterého je riziko nízké, potřebuje pouze pečlivé sledování vyškolenou a způsobilou porodní asistentkou, aby byly včas zjištěny počínající komplikace. Nepotřebuje žádné zásahy, ale povzbuzování, podporu a trochu láskyplné péče... Kde by tedy měla žena rodit? Můžeme bezpečně říci, že žena by si měla zvolit místo, kde se cítí bezpečně, a na takové periferní úrovni, kde je dostupná náležitá péče (FIGO 1992). U těhotných žen s nízkým rizikem to může být doma, na malé porodnické klinice nebo v porodním centru ve městě, a možná i na porodnickém oddělení větší nemocnice. Musí to však být místo, kde bude veškerá pozornost a péče soustředěna na její potřeby a bezpečí, a které bude co nejblíže jejímu domovu a kultuře. Jestliže se má porod uskutečnit doma nebo v malém periferním porodním centru, měl by být v rámci příprav na porod sestaven plán pro případné převezení do řádně vybaveného zařízení."


Kdepááák, nebyla to žádná šílená domorodka :o) Byly to lékaři ze Světové zdravotnické organizace ;o)

S.

Rozhovory s ženami o tom, jak probíhá porod doma za českými hranicemi (jsou i někde na Rodině s možností diskuze, ty by sis ale musela dohledat, protože link neznám):
Porod doma v Holandsku
Porod doma v Německu
Porod doma v Anglii
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(14.8.2004 23:26:00)
Jo, to jsem byla já, kdo se "rozčiloval". Je to směšné, jak napíšu, že jsem rodila doma, hned má fůra lidí jasno: nesnáším doktory, mám dlouhé rovné vlasy, nemaluju se, jím zdravou stravu atd.

Většinu (všechny?) maminy, o kterých byl dokument, znám osobně. Osobně znám taky paní Cingrošovou, která dokument natáčela. A všechny to opravdu takhle vidí, to není žádná červená knihovna, to je prostě fakt, já jsem ze svého pohodového porodu taky ještě pořád u vytržení, a to už je to skoro 17 měsíců...
Sylvie, klobouk dolů, mně už se na blbé argumenty typu "miluji své dítě a proto rodím v porodnici" ani nechce reagovat, říkám si, škoda klávesnice.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(15.8.2004 0:26:29)
Milado,
jenže všechny ženské, které rodí doma, fakt nejsou stejné. Já bych se taky třeba v leckterých situacích nafilmovat nenechala, no a někdo se nechá a připadá mu to naprosto v pohodě. No a někomu se dokument líbí právě tak, jak byl udělaný a někomu ne.
Mně se líbil možná právě proto, že jsem prožila stejnou situaci a stejné nadšení. No a že některý otec nadšený není? Já si zcela soukromě myslím, že porod je ryze ženská záležitost a ŽÁDNÝ chlap není schopný naprosto a zcela pochopit, cože se to vlastně právě děje.
Jenže bohužel je zoufalý nedostatek PA, které k porodům doma chodí. Tak některým otcům holt nezbývá nic jiného, než se stát na chvíli porodníkem...
 Terreza 


Ještě k dokumentu 

(15.8.2004 6:57:05)
Byla jsem taky oslovena paní Cingrošovou, byla u nás na návštěvě, poslechla si "můj příběh", mluvili jsme o připravovaném dokumentu. Je to velmi milá dáma, o porodech doma hodně ví, fandí jim a cílem bylo ukázat, jak "běžnou" a zároveň "neobyčejnou" věcí narození děťátka může být. Natočila už jeden podobný dokument, který byl kombinovaný-promlouvaly maminky, které porodily doma, porodní asistetky, pan primář z Vrchlabí, vysílal se někdy před rokem. Tenhle byl věnovaný pouze maminkácm, jejich výpovědím a zážitkům. Paní Cingrošová říkala, že navštívila a navštíví několik maminek, do dokumentu vybrala 3, podle jejího uvážení "obyčejné" a současně zajímavé. Jedna byla prvorodička, druhá druhorodička, které po prvním porodu ke spokojenosti chybělo už jen domácí prostředí, třetí (Petra Sovová) porodila doma dětí několik (tuším 3 z 5) a 2 úplně sama bez PA.
Kdybych v dokumentu byla já, připadalo by vám to buď úplně obyčejné nebo sladké přesladké. Zkrátka se jedna matka po 3 porodech v porodnici rozhodla porodit doma a porodila. Tak by se to dalo u mě stručně shrnout. Nezažila jsem takovou tu velkou poporodní euforii kdy milujete celý svět a není nic krásnějšího, než vaše právě narozené miminko, ale v porodnici jsem si vždycky řekla: no to je dost, že už to mám za sebou, sláva, že jsme to přežili. Doma jsem ten hnusný pocit neměla. Doma jsem si řekla: to je fajn, že jsem to zvládla, jsem šikovná, statečná, až si trochu odpočinu, dám si tu čokoládu, co jsem ráno nedojedla.
Jak mě bylo dobře ve svý posteli! Jak mě bylo dobře, že jsem měla pořád poblíž tatínka, starší děti...!
Když o 2 hodiny pozdějc dorazila tchýně, říkala, že vypadám tak v pododě, jako bych se právě vrátila z lázní. To se shoduje s tím, co říkala jedna z těch maminek v dokumentu. I moje (starší) kamarádka, která mne od porodu doma sice nezrazovala, ale zároveň vyjádřila svoje obavy, reagovala: Ty vypadáš tak skvěle, celá záříš!
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(15.8.2004 14:22:09)
Já nevím, Milado, jak má dokument vypadat. Ani jsem o tom vlastně nepřemýšlela. Vím, že se p.Cingrošová snaží ukázat, že porodit doma i u nás lze, a že ženy, které rodí doma, nejsou žádná podivná individua, žijící pod mostem.
Možná by se to fakt dalo natočit jinak, ale pak by se to zas nelíbilo někomu jinému...to je fakt těžké. Já jsem moc ráda, že vůbec takovýhle dokument vzniknul, i když je to prý "kontroverzní téma".
 Hanka* 


: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(15.8.2004 15:59:20)
Miloado,
pořad jsem taky viděla a hrozně se mi líbil - ty ženy vypadaly takový hodně free a děsný pohodářky - což já nejsem :o)
Ale jsem taky moc ráda, že něco takového někdo natočil, protože to možná inspiruje mnoho jiných.
Třeba i mě :o) Co já vím, jak budu chtít podruhé třeba rodit ??? Takhle mám aspoň víc možností a bude záležet jen na mě,kterou si vyberu .
 Hanka* 


Re: : Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(15.8.2004 16:00:27)
Milado - promiň za zkomolení jména :o)
 Konstanta & 3 raraši 


....ad Domarodky ;) 

(16.8.2004 11:18:08)
Milado,
ja jsem se nedivala treba proto, ze nemame televizi. A diskutovat o necem, co jsem nevidela, je nesmysl.

Jinak:
Z prispevku jsem zjistila, ze vlastne jednu protagonistku znam: Petru Sovovou. Setkala jsem se s ni na kurzu vazani satku, ktery vedla. Nevim, jak vystupovala v poradu, ale na kurzu mi pripadala jako zena, ktera vi co chce a stoji nohama pevne na zemi. Tedy zadna presladlost, silena euforie... to, ze porodila 3 deti doma jsem se dozvedela az ted. Mela tam s sebou malinkou Elu a kdyby se chtela delat zajimavou nebo ukazovat jak je modni, tak mela prilezitosti furu se zminit o tom, ze rodila doma. Neudelala to. Myslim, ze je normalni zenska ;)
 Sylvie 


Re: Re: ....ad Domarodky ;) 

(16.8.2004 12:12:17)
:o) No, já třeba ten dokument nesledovala, protože jsem tušila, že tam bude víc emocí než faktů. A na toho vím o domácích porodech až dost, abych kvůli tomu čučela na bednu :o) Kdyby zjistila, že se tam mluvilo o něčem důležitém, asi bych žhavila video a nahrávala opakování ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: ....ad Domarodky ;) 

(16.8.2004 13:07:02)
No vidíš, tys ten pořad sledovala náhodně... a divíš se, že tolik lidí ho fakt nesledovalo ;o) KDyby si manžel zrovna pustil televizi k jídlu (jeho milý zvyk, který mě dohání k šílenství - usedne ke stolu, pustí televizi a během těch deseti minut, než se nají, se většinou stihne na každý ze čtyř našich programů podívat aspoň třikrát, jestli tam teď už opravdu není něco koukatelného ;o) ), tak bych se na něj taky podívala. Takhle jsem po něm ani nevdechla, i když jsem o něm věděla předem. :o)

S.
 Sylva 
  • 

Re: ....ad Domarodky ;) 

(16.8.2004 12:16:36)
Konstanto, já opravdu neznám jedinou ženu, která by si řekla "porodím doma, abych byla IN". A myslím, že ty, které jsou IN (tj. vědí, co se nosí atd.) doma určitě nerodí. Porod doma FAKT není módní záležitost, doma se rodilo a rodit bude, jen se o tom teď trochu víc mluví (naštěstí).
Petra o porodech doma mluví, a hodně, protože to je zatím jediná možnost, jak "šířit osvětu".
Vím, žes svoji poznámku vůbec nemyslela jako kritiku, ale Milada nejspíš taky ne, spíš se podivila, že tenhle "kontroverzní" pořad nevyvolal žádnou velkou diskuzi.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: ....ad Domarodky ;) 

(16.8.2004 12:43:19)
Sylvo,
svou reakci jsem skutecne nemyslela jako kritiku ;) Naopak - spis jako poznamku, ze existuje minimalne jedna zena (vic jsem jich "nazivo" nevidela), ktera porodila doma (dokonce 3 deti), ktera je (svete div se) NAPROSTO normalni, racionalni zena. Alespon mi tak, po ty cca 3 hodiny kurzu, jevila.
To, ze pri vazani satku nemluvila o porodech, chapu a beru jako pozitivum v tom smyslu, ze cilem kurzu nebyla priprava na porod, ale neco uplne jineho. Podle me to neprimo dokazuje to, ze porod doma bere jako neco naprosto normalniho ve svem zivote, o cem je sama presvedcena jako o dobrem rozhodnuti a nema potrebu nekoho mermomoci presvedcovat, ze se rozhodla spravne a blabla... Predpokladam, ze kdyby se ji nekdo na to ZEPTAL, ze by se zasvecene rozhovorila :)
Doufam, ze jsem se vyjadrila dobre a srozumitelne :) Pokud ne, pokusim se doobjasnit nejasnosti.

Pozn.: Nevim, jestli bych mela dostatek odvahy a samostatnosti rodit doma, ale kdyby to bylo jenom trochu mozne, volila bych alespon Vrchlabi. Nanestesti mam takove chronicke obtize, ze to nepripada v uvahu :( Takze jsem rodila v Mecce nemocnicnich porodu - u Apolinare. Nakonec docela "alternativne": 1. doba porodni ve vane, na sale cca 30 min., bez epiduralu, s masazi zad levandulovym (?) olejem... akorat s nastrihem :(
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(15.8.2004 16:31:23)
Milado,
ten dokument byl vysílaný v docela nešťastném čase, což je jeden důvod, proč ho možná moc lidí nevidělo, a pak je to fakt docela kontroverzní téma. Já už jsem z toho neustálého omílání (ano, opravdu i já mám ráda své dítě, ne, doma jsem nerodila jen kvůli svému pohodlí, ano, skutečně uznávám některé lékaře, ano, k dětské lékařce chodím, ne, doma jsem nerodila proto, že je to "módní" záležitost - neznám jedinou ženu, která by doma rodila z tohohle důvodu! atd. atd.) tak strašně otrávená, že už se mi moc do podobných diskuzí ani nechce psát. Je to pořád dokola, pořád stejné, pořád píšu to samé a vzápětí jsem obviněna z něčeho, co jsem právě srozumitelně vysvětlila.
Vopruz.
Navíc se mi poslední dobou zdá, že k diskuzi o porodech se cítí povolaný každý, kdo o něm kdy zaslechl (např. pan Izer, který by ty dementní feministky, které rodí doma, nejradši postřílel nebo přítel mé kamarádky, který ví, o čem je řeč, protože se o tom jednou bavil se svým kamarádem lékařem a taky by je nejradši postřílel).
Těžkej vopruz.
Možná je těch otrávených víc.

 Gábi, 2 děti 


Dokument Domorodky 

(17.8.2004 10:45:36)
Milado, vrátila jsem se z dovolené a také jsem hledala na Rodině nějaké rekace na dokument. A nikde nic, zmizel odkaz na něj z hlavní strany a v "porodu doma" taky nic ;-)
Dokumnet byl, podle mně, velice dobře natočený. Zatím se vždycky dával prostor lékařům, odborníkům a lídrům nějakých hnutí, ale samotné maminky skoro nepromluvily.
Úplně se zapomíná, kde byly počátky přetechnizovaných a odosobněných porodů na klinikách a že zaklínadlo "vybavený operační sál" ne vždy funguje. Změna lidského myšlení je věc dlouhodobá a několikagenerační.
Tento dokument ukázal 3 ženy, které rodily doma, a to ženy inteligentní, sebevědomé, přemýšlivé, se silným instinktem, nakonec i dobře materiálně zabezpečené, které se na domácí porod velice pečlivě připravovaly. Sama moc dobře vím, jakou energií na dlouho dobu ženu nabije dobrý pocit z porodu (mohu srovnávat jen dva porody a dvě porodnice, ale rozdíl je nebetyčný).
Je mi moc líto, že mezi tolika ženami "ve vhodném porodním věku", je reakce na jakékoliv debaty o "jiných" porodech zamítavá až útočná, přičemž platí, že čím méně informací mají, tím jsou "chytřejší". Je strasně lehké říct o někom, kdo uvažuje jinak, že to je "cvok", protože "mainstream" názor není třeba obhajovat. Celý život je přece o možnosti volby, nic není nalinkováno :-)
 Mirka, t.č. 4. měs.  
  • 

Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(18.8.2004 15:24:55)
Zdravím - ani jsem nečekala, že rozpoutám tak dlouhou diskusi.
I když to tak možná vyznělo, já osobně nejsem přímo zastáncem domácích porodů. Jsem spíš zastáncem svobodné volby podle povahy a potřeb každého. Někdo by zvolil porod doma, někdo porodní dům, jiný zas porodnici nebo dokonce plánovaný císařský řez. V mnoha jiných civilizovaných státech jsou všechny tyto možnosti dostupné a je to tak správně. Jen u nás si zatím drží monopol nemocnice a v nich všemocní diktátoři v bílých pláštích, kteří s vámi o svých rozhodnutích diskutují málokdy. Že i oni by mohli být omylní, zatímco člověk, který své tělo zná od narození, by mohl mít pravdu - to si jaksi odmítají připustit. To je to, co mě zlobí. A věřte mi, že situaci v nemocnicích znám dlouho, moje maminka je bývalá zdravotní sestra.
Neříkám, že porod doma je bez rizika. Říkám jen, že svěřit se lékařům také není stoprocentní zárukou bezpečí. A odpovědnost? Jakékoli následky, ať vzniknou rozhodnutím Vaším nebo nevhodným lékařovým, nesete vždy jen Vy a Vaše dítě. Zrovna tak byste si mohla při následcích po těžkém porodu vyčítat, že jste si rovnou - například v zahraničí - nezařídila císařský řez.
Takže - všechno má svoje pro a proti. Hodně je to otázka štěstí a připravené psychiky. A té nejlíp prospívá, když má víc možností výběru.
Hodně štěstí a další krásné miminko přeje Mirka.
 Mamina a dve deticky 
  • 

Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(18.8.2004 22:25:28)
Mozna k veci , mozna ne......
Nejsem zastancem porodu doma, ale ani je neodsuzuji,verim, ze kazda tehotna zena je natolik svepravna a rozumna, ze zvazi svoji situaci, pri ktere se rozhodne tak nebo onak.

Ja rodila 2x, v r.1990 a v r.2003 a nelituji ani malinko, ze jsem obe svoje deti za asistence jejich otce privedla na svet v porodnici.Doma bych si na to netroufla aani me to nenapadlo.

Ale podle toho co se stalo v nedeli v Havirovske nemocnici uz clovek fakt nevi, co je spravne a co ne.

Kopiruji clanek....
V neděli v Havířovské porodnici vykrvácela matka po porodu

Při porodu svého čtvrtého dítěte vykrvácela v neděli v havířovské nemocnici 37letá žena. Krvácet začala ihned po porodu a lékařům se ji už nepodařilo zachránit. Žena trpěla poruchou srážlivosti krve. Dítě se narodilo v pořádku. Lékaři odmítají, že by se při porodu stala nějaká chyba ze strany zdravotního personálu.

18.8. 20:01 - 20:27 - Aktualizováno
HAVÍŘOV - "Podle informací, které jsem dostal, jsme nijak nepochybili. Tato událost je ale pro naši nemocnici samozřejmě politováníhodná," řekl ředitel nemocnice Juraj Chomič.

Potvrdil, že událost se vyšetřuje i policie. "Je to ale standardní postup, vůbec to neznamená, že by existovalo jakékoliv podezření ze zanedbání péče," dodal ředitel.

Policii o neobvyklém úmrtí informoval personál patologického oddělení nemocnice. Karvinský policejní mluvčí Stanislav Sobol pouze řekl, že byla nařízena soudní pitva a její výsledky dosud nejsou známy.

...treba zrovna tato matka vedela, ze ma problemy a sla do porodnice.A ani tak ji nedokazali pomoct.

Treba ani porod sveho ctvrteho ditete doma ani nezvazovala....

Treba , kdyby rodila doma, nemuselo zit ani to dite....kdo vi.
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Domorodky - Re: Nejlépe mluví fakta 

(19.8.2004 1:01:01)
No ještě to tu chybělo, spekulace... teď se budeme hádat na téma "co by kdyby"...jaký to má smysl?
 *Aida* 


Pro Kytku od jedne domorodky 

(10.8.2004 12:28:38)
Mila Kytko,
svet neni jen cernobily a nemocnice nejsou tim nejbezpecnejsim mistem a domov zase neni tim nejvetsim rizikem, kteremu muzes sebe a sve dite vystavit. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak vsechny rodime v nemocnici, ne?
Moje prvni dite se narodilo v nemocnici, nakonec neplanovanym cisarskym rezem a je postizene. Prave z toho duvodu jsem se rozhodla podruhe rodit doma (i kdyz v te dobe jsem jeste uplny rozsah jeho postizeni netusila). Pro me osobne byl porod doma bezpecnejsi nez porod v porodnici a to presto, ze jsem nebyla nizkorozikova rodicka, vzhledem k predchozi CS. K porodu doma jsem si zajistila PA, ktera ma jiz pres 20 let zkusenosti s domacimi porody a porody po CS. Rizika jsem si samozrejme uvedomovala, ale byla mensi nez pokud bych sla do nemocnice. Moje druha dcera se narodila bez komplikaci pomerne rychle. Nekde tady na rodine jsem o svem druhem porodu napsala clanek Porod doma-po cisari nebo tak nejak, muzes si to dohledat.
Porod doma kazdemu nevyhovuje a ja na nikoho nekricim, jaka je to nezodpovednost rodit v nemocnici a podivejte se, co se tam muze stat atd. a naivne ocekavam stejne zachazeni z druhe strany :o).
 Terreza 


Re: Pro Kytku od jedne domorodky 

(14.8.2004 13:04:15)
Docela jsem se divila, že na ten dokument nikdo nereagoval - mylně jsem se domnívala, že se příspěvky octnou v diskusi Porod doma, ale přeci jen jsem se dopátrala (Aido,dík!)

Kytko - já jsem porodila doma, už je to skoro 7 měsíců. Upřímně se divím, že Tebe lékaři při čtvrtém porodu na riziko krvácní neupozornili, nebo že ses sama nezajímala. Já se při každém těhotenství ptala, jestli jsou nějaká specifická rizika pro porod co do pořadí. Jak moje gynekoložka, tak lékařka v poradně v porodnici, i moje PA říkaly: ano, u čtvrtého porodu může po 3 bezproblémových nastat krvácení. Ptala jsem se, co se dá dělat, a opět VŠICHNI svorně prohlašovali, že OXYTOCIN, PA ještě dodaly: studené na břicho (mražená zelenina apod.), bandáž a šupem do nemocnice. Takže to je odpověď na to, co bychom dělaly, kdyby...
 Kytka 
  • 

Re: Re: Pro Kytku od jedne domorodky 

(15.8.2004 13:16:26)
Ahoj Terrezko,

to víš, že jsem se ptala na rizika čtvrtého porodu. Už proto, že mi bylo skoro 35 a bála jsem se, jestli to zdravotně zvládnu. Já byla zdravá, předchozí těhotenství v pořádku, tak prý by neměl být problém. Žádný ze 4 doktorů, kterých jsem se ptala, mi neřekl, že při čtvrtém těhotenství mohu více krvácet. A navíc tak moc krvácet, jsem začala až při samotném porodu, když už malý se tlačil na svět. Do té doby vše bylo v pořádku. Proto jsem byla ráda, že jsem přímo na místě, kde mi mohou pomoci. A nebyl to žádný led na břicho, ale léky a krevní trasfůze. Doma bych to asi, říkám asi, nezvládla. Musím přiznat, že ani po páté si na to netroufnu.
K.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.