| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O českých domorodkách

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 166 [Dalších 146 >>]
16.8.2004 12:12:17
:o) No, já třeba ten dokument nesledovala, protože jsem tušila, že tam bude víc emocí než faktů. A na toho vím o domácích porodech až dost, abych kvůli tomu čučela na bednu :o) Kdyby zjistila, že se tam mluvilo o něčem důležitém, asi bych žhavila video a nahrávala opakování ;o)

S.
Milada.
16.8.2004 12:05:56
Konstanto,

no já přece nikoho nenutím, aby tu o pořadu diskutoval :-) Jen jsem se podivila nad tím, že tu o tom pořadu téměř nikdo nemluví, zvláště i po tom, co tu na něj byla upoutávka z Hl.stránky.

Jinak: Čas vysílání premiéry pořadu, tj. 21.hodina mi nijak zvlášť nevýhodná nepřišla, ale to je samozřejmě můj názor, stejně jako můj názor je i to, že ten pořad pro mne nasládlý byl. Jaké jsou ženy z pořadu v reálu nemohu posoudit:-)

Milada



16.8.2004 11:18:08
Milado,
ja jsem se nedivala treba proto, ze nemame televizi. A diskutovat o necem, co jsem nevidela, je nesmysl.

Jinak:
Z prispevku jsem zjistila, ze vlastne jednu protagonistku znam: Petru Sovovou. Setkala jsem se s ni na kurzu vazani satku, ktery vedla. Nevim, jak vystupovala v poradu, ale na kurzu mi pripadala jako zena, ktera vi co chce a stoji nohama pevne na zemi. Tedy zadna presladlost, silena euforie... to, ze porodila 3 deti doma jsem se dozvedela az ted. Mela tam s sebou malinkou Elu a kdyby se chtela delat zajimavou nebo ukazovat jak je modni, tak mela prilezitosti furu se zminit o tom, ze rodila doma. Neudelala to. Myslim, ze je normalni zenska ;)
Sylva
  • 
15.8.2004 16:31:23
Milado,
ten dokument byl vysílaný v docela nešťastném čase, což je jeden důvod, proč ho možná moc lidí nevidělo, a pak je to fakt docela kontroverzní téma. Já už jsem z toho neustálého omílání (ano, opravdu i já mám ráda své dítě, ne, doma jsem nerodila jen kvůli svému pohodlí, ano, skutečně uznávám některé lékaře, ano, k dětské lékařce chodím, ne, doma jsem nerodila proto, že je to "módní" záležitost - neznám jedinou ženu, která by doma rodila z tohohle důvodu! atd. atd.) tak strašně otrávená, že už se mi moc do podobných diskuzí ani nechce psát. Je to pořád dokola, pořád stejné, pořád píšu to samé a vzápětí jsem obviněna z něčeho, co jsem právě srozumitelně vysvětlila.
Vopruz.
Navíc se mi poslední dobou zdá, že k diskuzi o porodech se cítí povolaný každý, kdo o něm kdy zaslechl (např. pan Izer, který by ty dementní feministky, které rodí doma, nejradši postřílel nebo přítel mé kamarádky, který ví, o čem je řeč, protože se o tom jednou bavil se svým kamarádem lékařem a taky by je nejradši postřílel).
Těžkej vopruz.
Možná je těch otrávených víc.

Hanka*
15.8.2004 16:00:27
Milado - promiň za zkomolení jména :o)
Hanka*
15.8.2004 15:59:20
Miloado,
pořad jsem taky viděla a hrozně se mi líbil - ty ženy vypadaly takový hodně free a děsný pohodářky - což já nejsem :o)
Ale jsem taky moc ráda, že něco takového někdo natočil, protože to možná inspiruje mnoho jiných.
Třeba i mě :o) Co já vím, jak budu chtít podruhé třeba rodit ??? Takhle mám aspoň víc možností a bude záležet jen na mě,kterou si vyberu .
Milada.
15.8.2004 14:47:13
Sylvo,

tak mne tato diskuze vyprovokovala si na stránkách ČT ten pořad najít, píší tam toto:

Mnoho zdravotních zařízení a lékařů stále ještě přistupují k těhotné ženě jako k pacientovi a to je důvod, proč některé ženy uvažují o porodu doma. Je tento přístup vhodný? Připravila J. Cingrošová
V poslední době se stalo opět velmi aktuální téma přirozeného porodu - tedy porodu, do kterého je co nejméně zasahováno, mamince je dovoleno, aby naslouchala svému tělu, svému děťátku a své intuici. Maminka není ovlivňována žádnými chemickými preparáty ani tlumícími, ani urychlujícími, a tak není nijak narušován ten nejpřirozenější akt přírody - akt zrození. Téma přirozeného porodu je velmi aktuální a ožehavé. Na jedné straně jsou příznivci tohoto porodu, na straně druhé zarytí odpůrci. Přirozený porod ale neznamená porod bez odborníka a bez pomoci a paradoxně předpokládá daleko větší míru zodpovědnosti a informovanosti ze strany nastávajících rodičů. Někteří naši lékaři se nechtějí smířit s tím, že nejsou potřeba ke každému porodu, že zdravý přirozený porod zvládne i porodní asistentka, která je k tomu náležitě vyškolena a vybavena. Vlastně jde o novodobou porodní bábu.
Film Domorodky je o možnosti volby. O možnosti rodičů zodpovědně na základě znalostí a konzultací s odborníky rozhodnout o způsobu narození svých potomků.

A dále (Slovo autorky):
Po několika desetiletích se do naší společnosti vrací pojmy jako je "rodný dům" a to v jeho původním slova smyslu, tedy dům, kde jsem se narodil. Děje se tak díky tomu, že se u nás opět začaly objevovat "domorodky" neboli ženy, které doma rodí. Výraz domorodky je zde použit v malinko přeneseném slova smyslu, pravými domorodci jsou totiž děti těchto žen.

Film Domorodky divákům představuje 3 ženy, které se rozhodly přivézt své dítě na svět doma. Hovoří o motivech a důvodech, které je k takovému rozhodnutí vedly, o přípravách na tento akt a o jeho samotném průběhu a dopadu na jejich život.

Většina lidí na informaci o tom, že některá žena porodila doma reaguje zcela jednoznačně – šílenkyně, hazardérka, nezodpovědná ženská! Ve společnosti existuje všudypřítomný plazivý a do všech skulin zalézající panický strach z porodu bez přístrojů, bez lékařů, bez operačních sálů. A přesto existuje snad něco přirozenějšího než schopnost porodit dítě? Na zeměkouli není jediný tvor, který by nebyl schopen se sám rozmnožovat, je to základ přežití! A člověk je pouze jeden z tvorů na této zemi, ba co víc, po celá tisíciletí ženy přiváděly na svět děti doma. A v tuto chvíli přichází první domnělý pádný argument proti: obrovská úmrtnost dětí a rodiček. Protiargument: velmi vyspělá moderní medicína, která umí řešit spoustu komplikací při porodech, umí provést císařský řez, provést transfúzi krve, ulevit od nesnesitelných bolestí je tu zcela na místě a není nikým odmítána ani zavrhována! Matka, která není zdráva, porod neprobíhá správně, samozřejmě nerodí doma, ale odebere se do porodnice. Dokonce i každá zdravá matka, která se tam prostě cítí bezpečněji. Proč ovšem společnost tak odsuzuje všechny ženy bez rozdílu, které porodily doma zcela zdravé a spokojené děti bez nejmenších komplikací? Myslím, že je to především díky neinformovanosti a neznalosti problematiky.

Náš film chce tedy poněkud demytizovat dojem, že ženy, které se rozhodly jít jinou cestou než je v dnešní společnosti obvyklé, nemusí být nutně šílené ani primitivní a už vůbec nebývají nezodpovědné.

Lenka Cingrošová

A ještě:
První protagonistkou filmu je Petra Sovová (zakladatelka Hnutí za aktivní mateřství) a její početná rodina, tj. manžel Tomáš Didunyk (grafik), synové Jonáš, Max, Amos, Vincent, dcera Ela, pes Cyril a dvě kočky. Poslední tři z jejich dětí se narodily doma a co víc, bez přítomnosti porodní asistentky. Pes i kočky se také narodily doma bez přítomnosti kohokoliv. Petra je na první pohled velkou osobností, se silně vyvinutým instinktem, se kterým navíc umí pracovat.

Druhou protagonistkou je Martina Dbalá (učitelka), její manžel Luboš Dbalý (programátor) a jejich dcera Viktorka. Viktorka coby prvorozené dítě se narodila doma v kuchyni jen kousíček od místa, kde se o dva roky dříve se životem loučila její 90letá prababička. Martina s Lubošem ji přitom drželi za ruku a doprovodili ji až na samý práh... a stejným způsobem přivítali do života svoji dcerku. U porodu byla přítomna porodní asistentka.

Třetí protagonistkou je Lucie Václavková (kreativní pracovnice v reklamě), její manžel Petr Václavek (obchodní ředitel reklamní agentury) a jejich synové Matyáš a Johan a pes Vitello. Matyáš se narodil před 3 roky na Bulovce v tehdejším Centru aktivního porodu. Dnes již, bohužel, toto původní zařízení zaniklo, a tak se oba manželé rozhodli, že se pokusí porodit doma, vždyť i první porod byl zcela v režii matky, bez zásahu lékařů, bez použití přístrojů a bez podávání jakýchkoliv medikamentů. I u tohoto porodu byla přítomna zkušená porodní asistentka. Oba porody jsou natočeny a přinášejí tedy autentický záznam o tom, jak může vypadat přirozený porod.

Takhle popsáno je pro mne celá problematika mnohem srozumitelnější, ani tu sladkost v tom nevidím.

Ještě chci podotknout, že se mi zdá zvláštní, že se zde na Rodině o tom pořadu téměř vůbec nemluví, to ten pořad nikdo neviděl, kromě Terrezy, Kytky, Věry, Sylvy a mé maličkosti? Snad jsem nikoho nepřehlédla. To měl tak malou sledovanost i přes upoutávku tady na Rodině? Nebo zde všechny rodičky mají toto téma v sobě tak srovnané, že se o něm nepotřebují bavit, i když pořad viděly?

Milada
Sylva
  • 
15.8.2004 14:22:09
Já nevím, Milado, jak má dokument vypadat. Ani jsem o tom vlastně nepřemýšlela. Vím, že se p.Cingrošová snaží ukázat, že porodit doma i u nás lze, a že ženy, které rodí doma, nejsou žádná podivná individua, žijící pod mostem.
Možná by se to fakt dalo natočit jinak, ale pak by se to zas nelíbilo někomu jinému...to je fakt těžké. Já jsem moc ráda, že vůbec takovýhle dokument vzniknul, i když je to prý "kontroverzní téma".
Kytka
  • 
15.8.2004 13:16:26
Ahoj Terrezko,

to víš, že jsem se ptala na rizika čtvrtého porodu. Už proto, že mi bylo skoro 35 a bála jsem se, jestli to zdravotně zvládnu. Já byla zdravá, předchozí těhotenství v pořádku, tak prý by neměl být problém. Žádný ze 4 doktorů, kterých jsem se ptala, mi neřekl, že při čtvrtém těhotenství mohu více krvácet. A navíc tak moc krvácet, jsem začala až při samotném porodu, když už malý se tlačil na svět. Do té doby vše bylo v pořádku. Proto jsem byla ráda, že jsem přímo na místě, kde mi mohou pomoci. A nebyl to žádný led na břicho, ale léky a krevní trasfůze. Doma bych to asi, říkám asi, nezvládla. Musím přiznat, že ani po páté si na to netroufnu.
K.
Terreza
15.8.2004 6:57:05
Byla jsem taky oslovena paní Cingrošovou, byla u nás na návštěvě, poslechla si "můj příběh", mluvili jsme o připravovaném dokumentu. Je to velmi milá dáma, o porodech doma hodně ví, fandí jim a cílem bylo ukázat, jak "běžnou" a zároveň "neobyčejnou" věcí narození děťátka může být. Natočila už jeden podobný dokument, který byl kombinovaný-promlouvaly maminky, které porodily doma, porodní asistetky, pan primář z Vrchlabí, vysílal se někdy před rokem. Tenhle byl věnovaný pouze maminkácm, jejich výpovědím a zážitkům. Paní Cingrošová říkala, že navštívila a navštíví několik maminek, do dokumentu vybrala 3, podle jejího uvážení "obyčejné" a současně zajímavé. Jedna byla prvorodička, druhá druhorodička, které po prvním porodu ke spokojenosti chybělo už jen domácí prostředí, třetí (Petra Sovová) porodila doma dětí několik (tuším 3 z 5) a 2 úplně sama bez PA.
Kdybych v dokumentu byla já, připadalo by vám to buď úplně obyčejné nebo sladké přesladké. Zkrátka se jedna matka po 3 porodech v porodnici rozhodla porodit doma a porodila. Tak by se to dalo u mě stručně shrnout. Nezažila jsem takovou tu velkou poporodní euforii kdy milujete celý svět a není nic krásnějšího, než vaše právě narozené miminko, ale v porodnici jsem si vždycky řekla: no to je dost, že už to mám za sebou, sláva, že jsme to přežili. Doma jsem ten hnusný pocit neměla. Doma jsem si řekla: to je fajn, že jsem to zvládla, jsem šikovná, statečná, až si trochu odpočinu, dám si tu čokoládu, co jsem ráno nedojedla.
Jak mě bylo dobře ve svý posteli! Jak mě bylo dobře, že jsem měla pořád poblíž tatínka, starší děti...!
Když o 2 hodiny pozdějc dorazila tchýně, říkala, že vypadám tak v pododě, jako bych se právě vrátila z lázní. To se shoduje s tím, co říkala jedna z těch maminek v dokumentu. I moje (starší) kamarádka, která mne od porodu doma sice nezrazovala, ale zároveň vyjádřila svoje obavy, reagovala: Ty vypadáš tak skvěle, celá záříš!
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 166 [Dalších 146 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.