| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O českých domorodkách

 Příspěvky 110 z 166 [Dalších 156 >>]
Ronja
  • 
16.11.2010 0:50:18
Jsem jenom slepá, nebo mezi všemi těmi invektivami, korunovanými příšernou hrubkou, chybí jediný logický argument proti porodu doma? Holka, holka, Tvůj příspěvek sice neříká nic k tématu, ale zato ledacos nelichotivého o Tvé vlastní osobě...
Olina
  • 
19.8.2004 1:01:01
No ještě to tu chybělo, spekulace... teď se budeme hádat na téma "co by kdyby"...jaký to má smysl?
Mamina a dve deticky
  • 
18.8.2004 22:25:28
Mozna k veci , mozna ne......
Nejsem zastancem porodu doma, ale ani je neodsuzuji,verim, ze kazda tehotna zena je natolik svepravna a rozumna, ze zvazi svoji situaci, pri ktere se rozhodne tak nebo onak.

Ja rodila 2x, v r.1990 a v r.2003 a nelituji ani malinko, ze jsem obe svoje deti za asistence jejich otce privedla na svet v porodnici.Doma bych si na to netroufla aani me to nenapadlo.

Ale podle toho co se stalo v nedeli v Havirovske nemocnici uz clovek fakt nevi, co je spravne a co ne.

Kopiruji clanek....
V neděli v Havířovské porodnici vykrvácela matka po porodu

Při porodu svého čtvrtého dítěte vykrvácela v neděli v havířovské nemocnici 37letá žena. Krvácet začala ihned po porodu a lékařům se ji už nepodařilo zachránit. Žena trpěla poruchou srážlivosti krve. Dítě se narodilo v pořádku. Lékaři odmítají, že by se při porodu stala nějaká chyba ze strany zdravotního personálu.

18.8. 20:01 - 20:27 - Aktualizováno
HAVÍŘOV - "Podle informací, které jsem dostal, jsme nijak nepochybili. Tato událost je ale pro naši nemocnici samozřejmě politováníhodná," řekl ředitel nemocnice Juraj Chomič.

Potvrdil, že událost se vyšetřuje i policie. "Je to ale standardní postup, vůbec to neznamená, že by existovalo jakékoliv podezření ze zanedbání péče," dodal ředitel.

Policii o neobvyklém úmrtí informoval personál patologického oddělení nemocnice. Karvinský policejní mluvčí Stanislav Sobol pouze řekl, že byla nařízena soudní pitva a její výsledky dosud nejsou známy.

...treba zrovna tato matka vedela, ze ma problemy a sla do porodnice.A ani tak ji nedokazali pomoct.

Treba ani porod sveho ctvrteho ditete doma ani nezvazovala....

Treba , kdyby rodila doma, nemuselo zit ani to dite....kdo vi.
Mirka, t.č. 4. měs.
  • 
18.8.2004 15:24:55
Zdravím - ani jsem nečekala, že rozpoutám tak dlouhou diskusi.
I když to tak možná vyznělo, já osobně nejsem přímo zastáncem domácích porodů. Jsem spíš zastáncem svobodné volby podle povahy a potřeb každého. Někdo by zvolil porod doma, někdo porodní dům, jiný zas porodnici nebo dokonce plánovaný císařský řez. V mnoha jiných civilizovaných státech jsou všechny tyto možnosti dostupné a je to tak správně. Jen u nás si zatím drží monopol nemocnice a v nich všemocní diktátoři v bílých pláštích, kteří s vámi o svých rozhodnutích diskutují málokdy. Že i oni by mohli být omylní, zatímco člověk, který své tělo zná od narození, by mohl mít pravdu - to si jaksi odmítají připustit. To je to, co mě zlobí. A věřte mi, že situaci v nemocnicích znám dlouho, moje maminka je bývalá zdravotní sestra.
Neříkám, že porod doma je bez rizika. Říkám jen, že svěřit se lékařům také není stoprocentní zárukou bezpečí. A odpovědnost? Jakékoli následky, ať vzniknou rozhodnutím Vaším nebo nevhodným lékařovým, nesete vždy jen Vy a Vaše dítě. Zrovna tak byste si mohla při následcích po těžkém porodu vyčítat, že jste si rovnou - například v zahraničí - nezařídila císařský řez.
Takže - všechno má svoje pro a proti. Hodně je to otázka štěstí a připravené psychiky. A té nejlíp prospívá, když má víc možností výběru.
Hodně štěstí a další krásné miminko přeje Mirka.
Milada.
17.8.2004 10:52:40
Tak jen doufám, že si nemyslíš, že moje reakce jsou útočné a že jsem apriori proti porodům doma :-) Je mi opravdu celkem jedno, kdo kde rodí, já tu stále jen píšu, o tom, JAK dokument působil na mne :-)

Milada
17.8.2004 10:45:36
Milado, vrátila jsem se z dovolené a také jsem hledala na Rodině nějaké rekace na dokument. A nikde nic, zmizel odkaz na něj z hlavní strany a v "porodu doma" taky nic ;-)
Dokumnet byl, podle mně, velice dobře natočený. Zatím se vždycky dával prostor lékařům, odborníkům a lídrům nějakých hnutí, ale samotné maminky skoro nepromluvily.
Úplně se zapomíná, kde byly počátky přetechnizovaných a odosobněných porodů na klinikách a že zaklínadlo "vybavený operační sál" ne vždy funguje. Změna lidského myšlení je věc dlouhodobá a několikagenerační.
Tento dokument ukázal 3 ženy, které rodily doma, a to ženy inteligentní, sebevědomé, přemýšlivé, se silným instinktem, nakonec i dobře materiálně zabezpečené, které se na domácí porod velice pečlivě připravovaly. Sama moc dobře vím, jakou energií na dlouho dobu ženu nabije dobrý pocit z porodu (mohu srovnávat jen dva porody a dvě porodnice, ale rozdíl je nebetyčný).
Je mi moc líto, že mezi tolika ženami "ve vhodném porodním věku", je reakce na jakékoliv debaty o "jiných" porodech zamítavá až útočná, přičemž platí, že čím méně informací mají, tím jsou "chytřejší". Je strasně lehké říct o někom, kdo uvažuje jinak, že to je "cvok", protože "mainstream" názor není třeba obhajovat. Celý život je přece o možnosti volby, nic není nalinkováno :-)
16.8.2004 13:07:02
No vidíš, tys ten pořad sledovala náhodně... a divíš se, že tolik lidí ho fakt nesledovalo ;o) KDyby si manžel zrovna pustil televizi k jídlu (jeho milý zvyk, který mě dohání k šílenství - usedne ke stolu, pustí televizi a během těch deseti minut, než se nají, se většinou stihne na každý ze čtyř našich programů podívat aspoň třikrát, jestli tam teď už opravdu není něco koukatelného ;o) ), tak bych se na něj taky podívala. Takhle jsem po něm ani nevdechla, i když jsem o něm věděla předem. :o)

S.
16.8.2004 12:43:19
Sylvo,
svou reakci jsem skutecne nemyslela jako kritiku ;) Naopak - spis jako poznamku, ze existuje minimalne jedna zena (vic jsem jich "nazivo" nevidela), ktera porodila doma (dokonce 3 deti), ktera je (svete div se) NAPROSTO normalni, racionalni zena. Alespon mi tak, po ty cca 3 hodiny kurzu, jevila.
To, ze pri vazani satku nemluvila o porodech, chapu a beru jako pozitivum v tom smyslu, ze cilem kurzu nebyla priprava na porod, ale neco uplne jineho. Podle me to neprimo dokazuje to, ze porod doma bere jako neco naprosto normalniho ve svem zivote, o cem je sama presvedcena jako o dobrem rozhodnuti a nema potrebu nekoho mermomoci presvedcovat, ze se rozhodla spravne a blabla... Predpokladam, ze kdyby se ji nekdo na to ZEPTAL, ze by se zasvecene rozhovorila :)
Doufam, ze jsem se vyjadrila dobre a srozumitelne :) Pokud ne, pokusim se doobjasnit nejasnosti.

Pozn.: Nevim, jestli bych mela dostatek odvahy a samostatnosti rodit doma, ale kdyby to bylo jenom trochu mozne, volila bych alespon Vrchlabi. Nanestesti mam takove chronicke obtize, ze to nepripada v uvahu :( Takze jsem rodila v Mecce nemocnicnich porodu - u Apolinare. Nakonec docela "alternativne": 1. doba porodni ve vane, na sale cca 30 min., bez epiduralu, s masazi zad levandulovym (?) olejem... akorat s nastrihem :(
Milada.
16.8.2004 12:18:25
Sylvie,

ježišmarjá..aby zas nevznikla nějaká mýlka :-) JÁ ten dokument programově nesledovala, prostě jsme zapli bednu a náhodou to tam běželo, tak jsem na to koukali..a pak jsem si to dala do spojitosti s tím, že tu ta upoutávka byla :-)

No a když se tu začalo psát o té sanitce, tak mi to nedalo a zapojila jsem se do místní debaty :-))

Milada
Sylva
  • 
16.8.2004 12:16:36
Konstanto, já opravdu neznám jedinou ženu, která by si řekla "porodím doma, abych byla IN". A myslím, že ty, které jsou IN (tj. vědí, co se nosí atd.) doma určitě nerodí. Porod doma FAKT není módní záležitost, doma se rodilo a rodit bude, jen se o tom teď trochu víc mluví (naštěstí).
Petra o porodech doma mluví, a hodně, protože to je zatím jediná možnost, jak "šířit osvětu".
Vím, žes svoji poznámku vůbec nemyslela jako kritiku, ale Milada nejspíš taky ne, spíš se podivila, že tenhle "kontroverzní" pořad nevyvolal žádnou velkou diskuzi.
 Příspěvky 110 z 166 [Dalších 156 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.