| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ať žijí duchové!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1119 z 19 
Martula+2
2.12.2003 16:40:08
Věrko, já nejsem pro strašení dětí, to ne, a tak jsem to ani nemyslela. Prostě jen jsem pro tradici, samozřejmě všeho s mírou!!! Taky znám průvody, kdy na Mikuláše chodí příšerné masky, kostlivci a já nevím co ještě, prostě bojí se toho i dospělí a to nekecám!!!
Ty psychology neber tak vážně, no něčím se živit musí, a kdyby říkali, že je Mikuláš v pohodě, nikdo by o ně nestál a oni neměli "tržbu" :-)))) Dělám si legraci, doufám, že jsem se nedotkla žádného psychologa.
Jestli se nepletu, ty jsi lékařka, ne? Opravdu máš zkušenosti, že někdo začne koktat po Mikuláši? Já to nechci zlehčovat, spíš mi to přijde jako selhání rodičů.
Andy.
2.12.2003 15:58:19
Jejda Martino, shodou okolností v dnešních Lidovkách mluví dětská psycholožka, uvádí tam že asi polovina
dětí co koktá začala koktat po Mikuláši a úleku z čerta...
Nepíšu tyto řádky z nějakého plezíru, ale ze svých osob. i profesních zkušeností. Pa V.

p.s. když tak mrkni do dnešních Lidovek, jsou i na netu, ten článek jsem tam objevila až poté co jsem ráno psala tady , děti se doopravdy strašit nemají, není to žádna sranda.
Emina
  • 
2.12.2003 15:37:11
Ahoj, podle vzprávění jsem já, coby batole, koktala po Mikuláši dva roky, nepamatuju se na to, resp. na to koktání. Ale myslím, že si matně pamatuju na tu mikulášskou návštěvu, bylo to na vesnici u babičky, čerti plivali a házeli asi bouchací kuličky (nebo co) na rozpálenou plotnu. Myslím, že čerti sami mi přišli akorát nechutný, ale strach, že vybouchnou kamna byl úděsný. Kamna byly tenkrát rodinným bohem hrůzy, abych k nim nechodila, nabulíkovali mi rodiče a prarodiče několik praktických historek, které by se klidně daly použít do gotického románu. Exploze a následná smrt nás všech.... dodnes mě to napadne, když vidím kamna a zvlášť dneska, co jsou jich plný letáky z Obi:)).
Martina
2.12.2003 15:33:42
Cauky Marti:-)
A vy budete zvat Mikulase? Ja abych pravdu rekla tak z toho taky nemam zrovna dvakrat dobrej pocit, jako mala jsem z toho taky mela hruzu a vzdycky se drzela taty jako kliste a kdyz jsem slysela certa jak lita s retezem po panelakovejch chodbach, jimala me hruza. Sice nekoktam ani se nepocuravam;-) ale dodneska jsem posera.
S manzelem na to mame na stesti stejnej nazor. Jit se nekam s Matejem "z dalky podivat", OK. Ale uz vidim jak na nej cert udela "budliky budliky" a on bude jecet mamiiiiiiiiiiii a ten vydesenej vyraz v ocich...na to fakt nemam, chudak malej:-)))
Martula+2
2.12.2003 14:59:15
Věro, tak schválně - znáš nějaké dítě, které koktá, že se leklo čerta?:-)
Já si pamatuju, jak jsem jednou strachy zalezla do špajzu, tam se zdržela mamky a ječela jak siréna, ale všechno jsem ve zdraví přežila. Můžu tě ubezpečit, že nekoktám a ani se nepočůrávám :-)))
Přijde mi, že se to dneska strašně přehání, vždyť Mikuláš s čertem přece chodí pěknou řádku let a já opravdu neznám jediného člověka, který by z nich koktal nebo byl nějak poškozen na psychice. Naopak. Mám několik kamarádek, které si příchod Mikuláše, čerta i anděla pochvalovaly, např. že děti jim odevzdaly dudlík nebo lahvičku... A za to samozřejmě dostaly sladkou odměnu :-)
Andy.
2.12.2003 12:34:25
Zvláště nyní, na Mikuláše,
Mikuláše jako kladnou postavu ještě můžou zvládnout dobře, pokud nejsou moc bojácné.
Nestrašte je čertem, takhle malé dítě to bere doopravdy vážně a může mít zaděláno na koktání nebo pořádnou neurosu, raději čerta vůbec nezminˇovat.. :-)
Samozřejmě největší hrůzou pro předškolní dítě je strašení typu :
..odejdu pryč a nechám Tě tady, nebudeš mít mámu..
..nebudu Tě mít ráda...dáme Tě čertovi...
Lepší je okamžitý trest když zlobí, tyhlety "psychologické " postupy můžou nadělat pěknou paseku.
Veselého Mikuláše všem dětičkám V.
Meta
  • 
2.12.2003 8:08:50
Ve Strakonicích jsem před měsícem koupila dětem protistrašidlácký čaj. Třebaže jsou už odrostlé a hned tak je něco nedostane, čaj u nich vzbudil ohromné nadšení. Je ovocný, porcovaný, krásně voňavý - měli ještě další druhy - třeba proti zlobení..Zkus se kouknout v obchodech a kdyby bylo nejhůř, máme ho doma ještě dost.
Třeba zabere.
jana
  • 
2.12.2003 7:52:53
Jo, jo, to znám...
Kolem třetího roku si dítě začne uvědomovat nejen samo sebe, ale i to, že svět není jen bezpečné místo pro život, že jsou věci, kterých je potřeba se bát. A někdy se to zvrtne.
Dětský strach je iracionální, nelze ho zahnat racionální úvahou, že bubák neexistuje. V dětské představivosti existuje a jaký!!!
Nám se doma osvědčil systém "amuletů", tj. ochranných předmětů. Na okno jsme postavili veliký kaktus - přes kytku s tak velikými ostny se přece žádné strašidlo dovnitř nedostane, v postýlce hlídal veliký plyšový tygr, pod postelí pes (také plyšový) a na záchodě se nám usadil plakát s hodným roztomilým duchem z kresleného dětského seriálu, který tam žádné zlé strašidlo nepusí... Povlečení s obrázkem na polštářku nebo řetízek s "amuletem" na krku - to není výchova k pověrčivosti, to je ochrana křehké psychiky, která ještě není schopná přijmout racionální vysvětlení.
V alkutní fázi jsme tedy existenci strašidel nepopírali.
K blížícímu se svátku sv. Mikuláše: Já bych Mikuláše pozvala, popřípadě i s andělem (jsou hodní a nosí dárky), ale čerta bych vůbec nepouštěla do zorného pole dítěte. Nestačí podle mě nechat čerta před barákem, případně před zahradou. Tam přeci dítě také musí chodit a nebylo by asi dobré, kdyby si pamatovalo, že tam čert byl.
Uječené Lucie bych bojácnému dítěti také raději pro letošek zatajila.
Pozor na čerty ve školce. U nás chodil krásný realisticky vyvedený s velikým pytlem na zádech, ze kterého koukala dětská nožička v punčocháčkách s bačkorkou. Několik dnů z tohy byly přešlé i ty nejsrdnatější děti.

Přeji vám hezké prosincové svátky a strach na uzdě.
2.12.2003 7:35:02
tak rikajic "vitej v klubu" ;-), zrovna nedavno jsme o tom tady debatovaly..
I nase Kace ted po setmeni hlasi "bojim"..
Mame ten pocit, ze u ni to odstartoval "nevinny" shlednuty dokument v Cechach o zviratech..jakysi krokodyl tam vyjel z vody a nafl nekoho do ruky :-((.. Kace vecer cas od casu kontroluje dotazem u rodicu, kdo uz vsechno spi..mimo jine se pta i na "kokodyla"..jestli uz spi..no jo:-)) zatim proti "bojim" bojujeme rozsvicenou lampickou v jejim pokojiku a po x tydnech vecerniho "vyti" jsme zavedli usinani v nasi posteli (pak ji prenasime do jeji)...-coz je u ni hooodne nezvykle, od 8mesicu spala ve svem pokoji a nasi postel mela jako neco, kam se rano chodi radit:-))

A to nemluvim o treba chozeni na zachod po setmeni..rozsviti svetla na chodbe, zotvira vsechny dvere, popr. si jeste vyzada doprovod..

Snad to nase ratolesti prejde..

jana
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1119 z 19 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.