| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Psi pro zdraví a pohodu

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 67 [Dalších 37 >>]
Jana
  • 
8.9.2003 13:00:42
Uf, tady je názorů. Tak pár fakt. Alergie nelze definitivně vyléčit. Lze zmírnit její projevy (kromě podávání léků, ale to je na jiné vyprávění)- a to v současné době nejspíš speciální imunoterapií. Jde o opakované podávání zvyšujících se dávek alergenu - organismus se adaptuje a začne alergen tolerovat. Ale - tato léčba aby vykazovala žádaný a zároveň dlouhodobější účinek, musí být prováděna dlouhodobě - minimálně 3-5 let. Také její efekt je sice dlouhodobý, ale ne navždy. Silvie, sama píšeš, že manžel se vyléčil, ale že mu lékařka v zimě napsala léky, protože měl horší výsledky testů. Ano - účinek imunoterapie s postupem času klesá a cca po 10 letech je vhodné terapii opakovat. Uf - i můj manžel byl "vyléčený" pylový alergik. Jedna několikaleté série injekcí ve školce a škole, druhá na VŠ a třetí začne za pár týdnů...ta alergie se opravdu objeví po kratším či delším období znovu.
A je tu ještě nějaké ale - ta alergie je tlumena kontaktem s alergenem - ale s pečlivě sledovaným nožstvím. A pokud by se alergolog "přehlédnul" a aplikoval mnohem víc než na kolik je již pacient adaptovaný, mohl by o toho svého pacienta i přijít. Riziko anafylaxe totiž nelze vyloučit, taky proto se po injekci má tak 20-30 minut čekat v čekárně. A taky má tato imunoterapie své kontraindikace, třeba existence autoimunitních potíží - a ty jsou opět spojny s imunologickou dysbalancí - takže se mohou objevit i u alergika (i tohle máme v rodině). Taky se nesmí aplikovat např. v těhotenství.
Mno, tvrdit o alergii že je psychosomatická, to tedy nevím... Snad projevy astmatu, to jo. V první řadě je to ale nejčastěji syndrom hyperimunoglobulinemie E, dost často spojený i s nějakým imunodeficitem (ta alergie ho de facto způsobuje - tvrzení mé MUDr., která je v rámci Prahy považována za velice znalou v oblasti alergií a defektů imunity). Rozhodně si myslím, že jsem psychicky hodně v pohodě - ale moje alergo-výsledky jsou snad nejhorší co kdy byly. Jenoduše v těhotenství a tak rok po porodu jsem měla jen minimální potíže - a teď to potlačení imunologických projevů skončilo - ba je to horší než kdy předtím. Mmch - polyvaletní alergie se imunterapií dají ovlivnit jen špatně - takže nějaká naděje pro mě se moc nerýsuje.
Ještě mě zaujala jedna věc - všichni se vesměs domnívají, že alergie se projevuje jako vyrážka, astma, alergická rýma, ev. ekzém. Ale ty projevy jsou zřejmě nesrovnatelně bohatší - bolesti hlavy, bolesti žaludku, průjmy, opakované záněty dutin... Samozřejmě rozhodně ne každé bolení hlavy je alergické, ale je potřeba myslet např. na to, že když při pobytu se psem sice nemám rýmu a astma, ale pokaždé mě rozbolí hlava - i to by mohlo být projevem alergie.
Ahoj, Jana
8.9.2003 10:40:52
Berundo, už jsem psala, že ta úpoznámka měl být pokus o vtip - velice nevhodný, omlouvám se tobě i Miladě i jiným.

Ale jinak nejde o to přemoct psychiku a dělat jako by nic. Jde o to BÝT PŘESVĚDČENÝ, že nic. Což je něco, co člověk vůli těžko ovlivní. A ani pak to samozřejmě nemůže fungovat 100%-ně, protože pokud člověk nemocný je, tak nemocný je, jde jenom o to, jak se mu to onemocnění bude projevovat. Měli jsme pacienta, který byl přesvědčený, že je těžce nemocný (což o to, to on byl... jenom to nebyla zas až taková tragedie) a tomu stačilo oznámit, že všechna vyšetření vyšla výborně a zítra půjde domů... a on se okamžitě zhoršil. A nebyly to příznaky, které může nasimulovat, zhoršily se mu třeba krevní výsledky...

S.
Jana
  • 
8.9.2003 10:39:39
To je velmi přesné, na ty články jsem narazila již před několika měsíci. Je tu jen jeden poměrně výrazný problém. Atopie - tendence organismu reagovat přecitlivěle na antigeny, které běžně nepůsobí žádné potíže) je značně dědičná. Hned bych si pořídila nějakého toho pejska a kočku a...aby náš syn měl nižší riziko alergizace. Hmmm - jenže když jsem alergická já a manžel - je to zcela nereálné. V těchto studiích by mohla být totiž jakási systematická chyba. Z principu věci - alergičtí rodiče si dost často kvůli vlastnímu zdravotnímu stavu nemohou pořídit zvířata - a tak se nám tu vliv vliv prostředí (expozice srsti apod.) mísí s genetickým podkladem. Nejsem si jistá, jestli v těchto pracích byla provedena korekce zdrojových dat. Vzhledem k tomu, že jsem populační genetik, by mě to zajímalo - pokud bych toto ve vlastní práci opominula, můj školitel by mi práci vrátil. Ale také je pravda, že výpočty pomocí ANIMAL modelu provádí jen hrstka pracovišť a humánní medicína pod pojmem ANIMAL model myslí spíše pokus na zvířatech, než speciální statisticko-analytickou metodu (zjištěno nedávno hledáním termínu v databázích typu Pubmed)...
Nicméně je také prokázáno, že velmi malé a velmi velké množství alergenu vyvolávají imunologickou toleranci, zatímco ta "střední" množství vyvolají alergickou přecitlivělost.
Vlastně bych se ráda zeptala - vždycky si připadám tak divně, když si vzpomenu na své alergo-tesdty a taky na ty manželovo testy. Vždy bylo pozitivní téměř vše a reakce velmi bouřlivé. Je to tak normální - stalo se vám to taky, nebo jsme se tak sešly (já nevěděla že má potíže) jen extrémní shodou okolností???

Jana
Milada.
8.9.2003 10:24:25
Berundo,

ELIDEL není na promazávání..je to na ložiska MÍSTO kortikoidů. Je to úplná novinka, v ČR je od července 2003, v USA, Německu, Švýcarsku atd..už déle. Je proplácen pojišťovnou pouze do 6 let věku dítěte.. Ve vyhledání tady na Rodině dej Elidel a vyjedou Ti o něm příspěvky!! Určitě zatlač na svého kožního, ať Ti ho zkusí předepsat, je to sice drahé, ale JE to bez kortikoidů a snad vážně docela pomáhá! Mohu poslat oscanovaný leták...

Milada

PS: Jsem zoufalá, že jsi na netu a nevíš o něm..už tu o něm píšu určitě nejméně rok..doufám, že tentokrát si to přečtou nejen maminky, co choděj do rubriky ekzém..

jájina
  • 
8.9.2003 8:10:08
Soužití s dvěma nebo více psy nebo kočkami během prvního roku života může snížit riziko alergizace během dětství

Mezi rodiči,dětskými lékaři a alergology je tradiční názor,že chov psů a koček jako domácích mazlíčků znamená zvýšené riziko vzniku alergie u dětí zejména v její nejtěžší formě projevující se jako průduškové asthma,atopický ekzém nebo oboje najednou.To vede některé rodiče k úzkostlivé snaze zabránit ,aby jejich děti přišly v dětství s těmito tvory do jakéhokoli kontaktu.
V poslední době se začaly v odborném tisku objevovat články dokazující,že situace není tak jednoznačná jak se tradovalo.

Americký lékařský časopis JAMA (Journal of the American Medical Association),který není rozhodně žádný bezvýznamný plátek,ale patří spolu s The Lancet a Nature ke třem nejprestižnějším odborným časopisům s medicinskou a biologickou tématikou,uveřejnil ve svém čísle 8 z roku 2002 vysoce fundovanou práci autorů z Detriotu,který ukazuje chov domácích mazlíčků s ohledem na alergii v mnohem příznivějším světle.Mimochodem redakce má na autory velmi vysoké nároky a ne každému se v JAMě podaří něco uveřejnit.
Úroveň a serioznost pulikací je proto mimo veškeré pochybnosti. Paní doktorka Ch.C.Johnoson a páni doktoři D.R.Ownby a E.L.Peterson si náhodně vybrali děti narozené mezi dubnem 1987 a srpnem 1989 a sledovali je po celých 7 let,aby zjistili zda je nějaká závislost mezi chovem domácích psů a koček a dispozicí pro alergii u těchto dětí.
Na konci studie bylo takto sledováno celkem 474 dětí.U dětí byla schopnost alergické reakce zjišťována jak kožními testy tak vyšetřením protilátek v krvi a to nejen na zvířecí alergeny,ale i na ostatní (např.roztoče,domácí prach a pyly).

Pohotovost k alergické reakci proti v š e m testovaným alergenům zjištěná kožními testy se vyvinula u 33,6% dětí,které neměly doma kočku ani psa a u 15,4% sledovaných dětí které byly v trvalém styku s nejméně d v ě m a psy nebo kočkami.Podobné výsledky přineslo vyšetření specifických protilátek v krvi,které byly pozitivní u 38,5% dětí bez zvířat a u 17,9% dětí s nejméně dvěma domácími mazlíčky.Studie přinesla i další překvapivá zjištění.Jestliže byly děti ve styku pouze s jednou kočkou nebo psem pozitivní efekt se neprojevil a počet alergií byl prakticky stejný jako u dětí bez zvířat.Další podmínkou pro pozitivní efekt byl kontakt od nejútlejšího dětství,nejlépe od narození.

Spolu s článkem přineslo 8.číslo loňské JAMy i obsáhlý Editorial podrobně rozebírající možné důvody a příčiny zjištěných nálezů.Redakce předpokládá,že příčinou by mohla být včas nastartovaná "správná" imunologická reakce v důsledku časného kontaktu se zvířecími antigeny,která nastaví správně "výhybku" a zabrání tak rozvoji nepatřičné alergické reakce. Celá práce by tedy svědčila proto,že cituji:" Soužití s dvěma nebo více psy nebo kočkami během prvního roku života může snížit riziko alergizace během dětství."

Plné znění obou článků může zájemce najít v JAMA 2002,288:963-972 a 1012-1014 včetně obsáhlého odkazu na literaturu nebo na
http://jama.prahapublishing.cz/pp/obsah/moreinfo?maid=2701&idm=608

http://jama.ama-assn.org/issues/v288n8/abs/joc02287.html

7.9.2003 23:17:26
Milado, co je ten Elidel zac? Neco promazavaciho? Jestli jo, tak to neni pro me, ja totiz promazavat vubec nemuzu, a kdyz uz tak jedine Infadolanem, nic jineho nesnesu.

S temi vakcinami mi to pak doslo taky. Taky jsem je mela doma jako dite jeste na ZS.

Sylvo, taky jsem si nekolikrat rekla, ze tu psychiku premuzu, proste budu delat jako by to nebylo. Skoncila jsem v sobotu brzo rano ve spitale. A tri nedele se dostavala z nejhorsiho. Krome kortikoidu jeste antibiotika a koupele v hypermanganu. Tak dopadla moje lecba homeopatii.

Ne, opravdu , muj ekzem je tak agresivni, ze me zabere jedine Belosalic a spol., bohuzel.

A jeste neco-mivam obdobi treba i 6 let v naprostem klidu, kuze je naprosto normalni, nikdo by nikdy nerekl cim muzu trpet!
Ekzem mam jedine na vnitrni strane rukou, nikdy nepresahl hranici zapesti.
Corra
  • 
7.9.2003 21:47:46
Podívej se na www.pramenyzdraví.cz ,sekce Alergie na článek Imunitní systém muže bojovat proti alergiím.Je to článek z 12.8.2003.Tohle jsem sice nehledala,ale třeba to pomuže.Někde na netu jsem nedávno četla že ve Francii(?)se alergikum zkouší podávat alergeny po malinkých množstvích,aby si organismus vytvořil protilátky.Bohužel,je to zatím jenom výzkum,ale třeba budou aspon u některých pacientu dobré výsledky.s pozdravem C.
Corra
  • 
7.9.2003 19:45:07
Ahojky Milado.Kýlu měl náš malý.A bohužel se mu oběvila začátkem víkendu.Při první návštěvě nemocnice mi lékař vše vysvětlil(byla sobota)a v pondělí jsem se tam měla znovu stavit a domluvit se na termínu operace.Protože se stav malého dost zhoršil(všechno co snědl,tak vyzvracel,nejedl vubec skoro dva dny,kýla se mu zatahovala až po několika hodinách,no prostě nebylo to naše veselé miminko)tak jsem jela znova do nemocnice.Byla 01 hodina ráno.Probudila jsem svím přijezdem hodně nepříjemného mladého doktora.Prohlédl syna a řekl že mu nic není,že se kýla u tak malých dětí neoperuje(měl 9 měsícu)když se mu kýla oběví,tak ji mám vmáčknout spátky a vubec si s toho nedělat starosti,protože střevo začne odumírat až po několika hodinách a hlavně příště přijet v nějakou inteligentnější hodinu.Nedalo mi to a ráno jsem šla k dětské lékařce.Když viděla,v jakém stavu je malý(mimo jiné i hodně dehydrovaný)tak nás OKAMZITE poslala znovu do nemocnice.v nemocnici si nás hned volal lékař a malého poslal ihned na JIP.Nechtěli ho hned operovat,protože ráno snědl dvě sušenky,ale když se jim po hodině a pul nepodařilo tu kýlu zatáhnout,tak šel na sál.tot vše co se týče problému.bylo to myšleno jako příspěvek o názoru ruzných lékařu.Jsou mezi něma velké rozdíly.Někteří se řídí zavedenou rutinou a jiní se snaží nabídnout co nejlepší možnosti péče.CHápu,že máš starost o dítě a není co takovím dětem závidět,ale jak to rodiče dělají se školní docházkou,návštěvou kina,divadla,.......vždyt přece spousta lidí má doma kočky,psy,......Tohle ber pouze jako dotaz.Taky nevím,jak se to stalo,že u manžela,alergika,se ta alergie přestla projevovat a 4 roky nemá už žádné problémy.a to bydlíme u hlavního tranzitu na Slovensko,kde projede prý až 2500 aut za hodinu.a co se týče tvého přirovnání s autosedačkama.Kdo z rodiču je aspon trochu zodpovědný,tak tu autosedačku koupí,ale co mají dělat rodiny,které mají třeba 5 dětí?
Milada.
7.9.2003 10:02:12
Jinak jsem ještě chtěla dodat, že zařízení, které je v článku popisováno, docela znám, letos v lednu jsem totiž zcela vážně uvažovala, že tam budu vozit svého syna na kroužek grafomotoriky a docela nechápu proč, když tu mají takový obsáhlý článek, nezmiňují své stránky. Jsou tady: - http://www.dic-saop.cz

Milada
Milada.
7.9.2003 9:10:03
Corro,

no zajímalo by mne, jak poznáš, že stav kýly zhoršil?? Co tím přesně myslíš? Jakou kýlu máš na mysli? Já tedy mám na mysli tříselnou a vážně TEĎ už vím, že i dvě operace tříselných kýl jsou proti té naší alergii nic... Kýlu totiž odoperuješ a většinou je již klid..myximálně se může kýla znovu objevit, nebo se to může špatně po operaci hojit..ale to je proti stálému problému jménem alergie NIC. A nedovolím, aby se ten stálý problém objevoval a mohl zhoršovat v běžném prostředí, kde se dítě pohybuje, tj. ve školním zařízení.

Já se tady už pěknou dobu snažím o to, aby si maminky předávaly informace o školách a školkách, kde bezalergenní dietu a prostředí dodržují (mám na to i rubriku)a pak mi tady někdo napíše tohle..tj. že to je vlastně jedno, KDE se dítě pohybuje...nejlépe, když ty zvířecí alergeny bude mít přímo doma ....nechápu :-(


Corro,
když jsme u těch přirovnání, tak si také jedno malé dovolím...naši zákonodárci odhlasovali používání autosedaček jen na některých komunikacích...v těch ostatních případech to je jedno, jestli je rodiče na dítě používají ..příklad: někdo narazí do auta tak, že dítě vyletí ze zadního sedadla a má vážný úraz a ty rodiče si navždycky budou vyčítat, že tu sedačku neměli...a tohle mi připadá stejný příměr: alergologové doporučují zvířata u těchto dětí nemít ...udělat s tím nic nemůžou..a je to přesně jako u těch sedaček..tisíckrát se dítěti NIC nestane a pak přijde do té školky po tisicíprvé a dítě dostane astmatický záchvat a třeba zemře...TOMU se říká PREVENCE.

Milada
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 67 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.