| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme dělali workshop aneb otevřený dopis Lucajdě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 38 [Dalších 18 >>]
18.8.2003 21:33:52
Jani, já bych se být tebou nějak nezatěžovala vysvětlováním a osvětlováním tvé výchovy. Stejně je to vždycky na té mamině a taťkovi. Mě je tvá výchova sympatická a asi půjdeme podobnou cestou. Zatím jsme čtyřměsíční, ale už jezdíme s naší Valerkou po staročeských jarmarcích (manžel vyrábí šperky) a někdy mi přijde, že je tam šťastnější než doma. Uvidíme jak to budeme zvládat v dalším roce.
Měj se moc krásně a doufám, že nám to setkání v příštím roce vyjde. Jenom se chci zeptat jak je to s účastí tatínků.
18.8.2003 19:12:20
Ještě Sosanovi: To, že se spolu děti zabaví bez dozoru jsem nemyslela doslova a jak už jsem jednou psala, obvykle nelezou ani na stůl, ale nevadí mi, když jiné děti ano. Na společných akcích kam my chodíme (fesťáky, vandry, vejlety do přírody)jsme se Zábojkovým chováním problémy nikdy neměli. Zvládnul i divadelní představení pro děti, aniž by někam odbíhal nebo fňukal.
18.8.2003 19:07:03
Sosane, ale ta akce byla u nás doma a u nás se nepřezouváme na zahradu. Návštěva se přezouvala a problém je v tom, že maminka návštěvy měla strach, aby se jejich holčička nepřestala přezouvat i potom doma.
Sosan
  • 
18.8.2003 17:57:01
Celkem mi ale přijde normální, že pokud organizuji nějakou hromadnou akci, tak v rámci té akce budou děti dodržovat zásady tam platné bez ohledu na to, co mají či nemají dovoleno doma. Chci-li např. aby se přezouvaly, tak se budou přezouvat i ty, co doma chodí v botech. Krom toho mi připadá značně naivní představa, že děti se spolu zabaví více-méně bez dozoru. Oni se spolu zabaví, to je pravda, ale vyžadují dozor alespoň jedné osoby "na plný úvazek".
Je také pravda, že pokud děti naučím více-méně normálnímu chování, např. že se doma budou zouvat, při jídle budou sedět u stolu a ne na stole, nebudou upíjet tatínkovi pivo a pod., budu s nimi mít lehčí život na veřejnosti a při hormadných akcích. Ovšem bereme-li omezení pouze z pohledu - kam až lze zajít aniž by to dítě nějak vážněji poškodilo - to pak máme manévrovací prostor v rámci vlastního domova značně široký.
18.8.2003 14:38:01
1) Nežádám po dítěti, aby se na zahradu přezouvalo pokud neprší, protože i já s manželem chodíme v pantoflích nesčetněkrát za den tam a zpět – nežijeme zkrátka zavření v domě, ale používáme rovnocenně i zahradu (v létě dveře často nezavíráme ani na noc, aby k nám moh proudit čersvej vzduch). O tom, že v mnoha zemích se lidé nepřezouvají vůbec, ani nemluvě.
2) Sušenky naše dítě před obědem může, protože i my jíme kdy máme chuť a na co máme chuť. Netrpí ani podvýživou ani nadváhou.
3) Na stůl obvykle neleze, ale je zvyklej kreslit si na zemi, takže když jsme dali kvůli Tonče papíry nezvykle na stůl, vylez si k nim do polohy, na jakou je zvyklej. Nicméně měli jsme tu na návštěvě ročního kluka, kterýho jeho rodiče dávají jíst na stůl, protože si tam sám moh vybrat co bude jíst a pít a nijak mě to nepohoršovalo.
4) Na studenou vodu je Záboj zvyklej odmala a nikdy po ní neměl ani rýmu.
5) Na zadek nedostává, protože bych byla ráda, aby pochopil proč se některý věci nedělají – např. s nožem se neběhá, protože bys moh zakopnout a ublížit si a ne proto, že bys moh dostat na zadek. Za ty dva roky, co mu jsou pochopil bez fyzických trestů spoustu důležitých věcí, takže nemyslim, že bych tim bránila jeho zdárnému vývoji.
6) Dudlík máme mezi hračkama. Naše děti ho nepoužívají, nicméně mohou, pokud by měly zájem.
7) Drobný předměty jsme z jejich dosahu nikdy neodstraňovali a oni se sami učí jak s nimi adekvátně zacházet. Nikdy jsme neměli žádnou nehodu, nicméně nepochybuju, že když si dítě s korálkem hraje, máma se lekne a vykřikne něco jako „ježišmarja, vyplivni to“, může se lehce stát, že dítě se lekne a korálek (v horším případě něco opravdu nebezpečného) spolkne. Období, kdy by si děti strkaly korálky do nosu či uší u nás zatím nenastalo, takže je předčasné to řešit.
8) Koupeme se každý den a drogy dětem nenabízíme, ale hodláme je o nich pravdivě informovat. Sami jsme občasnými uživateli měkkých přírodních drog (i když já vzhledem k těhotenstvím a kojení už si to téměř nepamatuju) a rozhodně nám to nijak nerozložilo osobnost, nepřišli jsme o přátele, rodinu atp.
  • 
17.8.2003 17:26:21
Myslím si, že pokud se dětem včas nenaznačí, kde jsou hranice, které by neměl slušný a vychovaný člověk překročit, pak po nich nemůžeme ani později chtít, aby je sami správně našli, protože to budou chápat jako bezdůvodné omezování osobnosti. Jelikož jsme rodiče, tak podle mého musíme v mnoha věcech rozhodnout za děti, protože chceme, aby se později v životě dovedli správně orientovat. K tomu potřebují základy, se kterými si pochopitelně v plnoletosti mohou dělat cokoli, ale do té doby by měli chápat, že jsme za jejich jednání do jisté míry zodpovědni.
Takže my jim nejdříve řekneme, jak se mají chovat a oni později pochopí, z čeho toto "nařízení" vyplývá.
Kdybychom totiž uznávali "nedotknutelnost" osobnosti od narození a nechali dětem volnou ruku v užívání toho, co se jim v životě dostane pod ruku, pak bychom se mohli ptát nejen, proč se má dítě zouvat, když jde např. do postele, proč se má umývat, proč má chodit preventivně k zubaři, proč má chodit do školy a nakonec, skončíme u úvahy, zda zakázání drog není příliš velké omezení dětského poznání. Nebo je to snad jinak?
17.8.2003 12:57:45
Jo, jo, jsem všude. To je tak, když děti spí, taťka je v práci a já mám pocit, že se potřebuji vykecat.
Jinak BINGO! Jsem taky z HK. Naše MC se jmenuje Domeček. A vzhledem k tomu, že se Sedmikráskou i Žirafou občas spolupracujeme je docela možné, že se známe.
Co se vandru do Litic týká, zatím nemám přesně ujasněný termín. Jediné co zatím vím je, že to bude poslední srpnový týden a nebude to ve čtvrtek. Já teď mám už i nějaké pracovní povinnosti a taky zařizování kolem rozjezdu nového školního roku Domečku, takže když se mi ozveš na mail pošlu Ti včas veškeré informace a také program našeho MC. Ten náš vandr je tedy tak trošku i testem operativnosti.
Jinak ještě díky za nabídku na kemp. Každá se šikne. Snažíme se jezdit každý rok jinam a poznávat dosud nepoznané a vidět neviděné. Změna je život.
Takže náš mail: mc.domeček@seznam.cz
Ahoj a těším se


Verča, 2 děti
  • 
15.8.2003 23:09:26
Heřmanko, před chvílí jsem ti psala na jiném místě a najednou koukám, že jsi všude. Protože místopisně nejsem tak daleko, mohla bych poprosit o kontakt na vaše MC ? Já jsem členkou MC v Hradci Králové, možná bychom mohli navázat spolupráci. Jestli budeš mít chuť, dej mi vědět. Ten Litický vandr by mě docela zajímal, od nás to není tak daleko.
  • 
15.8.2003 22:22:14
Ahoj, kdybych se vesla, chceme s Karolinkou (ted 9M) pristi rok taky...
Boba ;)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 38 [Dalších 18 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.