Eva |
| • |
23.3.2006 19:37:20
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Svou čtyřměsíční dceru kojím, ale k večeru už se mlíčka netvoří tolik, kolik by bylo třeba. Zkoušeli jsme jí dát Bebu HA, tu plivala, Sunar dopadl úplně stejně a s Nutrilonem jsme také nepochodili. Všechno odmítá. Chce pouze kojit a to dost čast, což je velmi vyčerpávající.
Nemáte někdo zkušenost nebo neznáte fígl, jak z téhle situace ven? Díky |
|
|
23.3.2006 8:34:21
Milá Hanko a Lucko, když jsem nesprávnou techniku zdůrazňovala jako hlavní příčinu bolestí při kojení, které nepopírám,NEMĚLA jsem na mysli různé patologické stavy, které laktaci provázejí.Nejedná se jistě jen o syndrom bělavé bradavky, jak zmiňuješ, ale i mnohé další,například retence, mastitida, spasmus vývodů a jiné.Měla jsem na mysli bolesti ze špatné techniky a z ní vyplývajících přičin. Znám napříjlad do krve zdevastovanou bradavku u známé za dvě kojení. Po nepatrné korekci techniky kojí již bezproblémově přes rok.
Ve svém příspěvku jsem subjektivně, jako každá jiná zde, popisovala své pozitivní zkušenosti a pocity, která sem patří stejně jako ty negativní.Je ale smutné, jak nepřipravené odchází často maminky z porodnic. Zde nám naše zdravotnictví ještě mnohé dluží.. Rovněž jak se množí nemravně snahy některých laktačních poradkyň, které neví co si za svoji pomoc říci. Je to často nad nad rámec finančních možností některých rodin. Čili shrnuji POUZE MŮJ NÁZOR, že kojení je normální fyziologický děj a že by nemělo v převažujícím procentu bolet, ale být naopak velmi příjemným až slastnýn, tak jak to moudrá příroda zařídila. Jsem si ovšem vědoma, že do podobných rubrik vesměs nepíší maminky, které kojení nebolí. Ale rozhodně sem jejich názory také patří. |
Lucka bŘEZINOVÁ |
| • |
22.3.2006 20:33:41
Ahoj Pavlo,
u prvního dítěte jsem přestala kojit kvůli nepřekonatelné bolesti po deseti dnech a zhruba po pěti týdnech jsem přestala odstříkávat, protože prsa jsem měla v takovém stavu, že i při odstříkávání se mi nehojily mokvavé, krvácející rány. (před rokem a půl) teď u druhého dítěte v pohodě kojím (5,5 měsíce). Přetrpěla jsem 6 týdnů bolestí - ale už zkušenější a dnes je skoro jedno jak si syna přiložím. V technice to fakt není. Když jsem u dcery pořád slyšela, že mám špatnou techniku (při kojení pod dohledem bylo vždy vše v pořádku a přesto to bolelo) byla jsem po pár dnech zralá na léčebnu a nemyslela jsme na nic jiného, než co dělám špatně (rodina už si začínala dělat starosti. Věř mi, nejsem žádný bolestínek. S dcerou jsem měla zhruba 11hod křížových bolestí, a přesto si myslím, že porod byl pohoda proti tomu, co následovalo. |
Hanka,2 děti |
| • |
22.3.2006 9:43:24
Pavlo,existuje i jiný důvod pro bolest při kojení,než jen nesprávná technika.Co třeba "syndrom bělavé bradavky"?
Taky znám maminku,která při každém kojení zažívala bolest,jakoby jí prso drtil lis,laktační poradci neshledali žádnou chybu,mamina kojila asi 8 měsíců,při každém kojení zažívala muka. Takže bych určitě netvrdila,že vše je jen v technice kojení!!!! Předevčírem jsem psala o zatvrdlinách v prou po ukončení kojení,holky,díky za rady,ono se to nějak vstřebalo,trošku jsem jen promasírovala,jedno prso už je naprosto v pohodě,v druhém ještě něco málo je,ale mnohem méně. |
|
|
21.3.2006 20:13:33
Milá Lucko Březinová, plně chápu maminku, která statečně a za velkých bolestí obětavě kojí své děťátko, že když slyší o slasti z kojení, že může vylétnout z kůže.Ale napadá tě jiná příčina bolestí nežli nesprávná technika? To je prostě fakt a rada zároveň!
|
Lucka Brezinova |
| • |
21.3.2006 15:12:25
Tiše závidím onu slast, ale kdo bolest při kojení nezažil, neumí si to představit. A přístup typu "chyba je v technice" jen psychycky deptá nešťastnou maminku.
|
Lucka Brezinova |
| • |
21.3.2006 15:07:49
Ahoj,
určitě pozor na zatvrdliny. Vyzkoušej obklady z čerstvého tvarohu-nejlíp hodně studený. Chlad zastaví tvorbu dalšího mléka a tvaroh "vytáhne" to, co tam je. Zatvrdliny zkus jemně rozmasírovat - směrem k dvorci- a odstříkat - postupně odstříkávat míň a míň. Když to nepomůže, asi budeš muset na gyndu. Ale moc neodkládat, aby se to nemuselo řešit chirurgicky. Přeju hodně štěstí. |
|
|
20.3.2006 17:55:19
Hanko, zkus si prsa trošku nahřívat teplou vodou a pak jemně masírovat. Opravdu jen jemně. Pokud by tě po nahřátí prsa bolela víc, tak s tím přestaň, protože by se jednalo s velkou pravděpodobností o zánět. Nahřát stačí jednou denně po dobu tak 5minut a potom masírovat. Eventuelně jestli máš doma sprchu s masážní hlavicí, tak si při sprchování chvilku postižené místo masíruj slabým proudem vody. Pokud se ti cca do 3 dnů neuleví, tak navštiv lékaře. Může to být i něco jiného, než jen ucpaná žláza.J.
|
Pavlína, Adam (měsíc) |
| • |
20.3.2006 12:39:06
Mám velmi rozpraskanou levou bradavku a bez kloboučku a mastičky PureLan(125Kč) bych trpěla pořád - žádné mateřské mléko, fialka, kalciová mastička či Bepanthen nepomohly...Teď se to začíná postupně lepšit. Syn s kojením přes klobouček problém nemá - za 14 dní přibral 780g, a to pouze kojím...Myslím, že vše je individuální, člověk musí vše vyzkoušet na sobě. Bezbolestné kojení přeje Pavlína:-)
|
Hanka,týden nekojící |
| • |
20.3.2006 0:26:33
Prosím o radu.Dcerka(8m),se mi před týdnem odstavila,byl to už delší proces,ale přece jen ještě přes den asi 3x pila a najednou nechtěla ani v noci,zkoušela jsem opakovaně přiložit,ale nechtěla.
Prsa se mi nenalila,ale vespodu mám zatvrdlinky,které samy o sobě nebolí,jen když chovám dcerku a přitisknu ji k sobě,to je hodně nepříjemné.Myslíte,že mám prsa nějak rozmasírovat a případně trošku odstříkat? Moc díky za rady,přece jen bych ráda předešla zánětu nebo opouzdření zatvrdlin. Hanka |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.