| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Když kojení bolí

 Celkem 58 názorů.
 Naďa, 8-měsíční miminko 
  • 

Chybí osvěta 

(21.8.2000 22:43:37)
Svého chlapečka jsem kojila plně 6 měsíců. V porodnici U Apolináře mi mnoho praktického ke kojení neřekli. Vlastně jsem se řídila radami MUDr. Mydlilové, jejíž vystupování jsem sledovala v médiích a která mi dodala odvahu nepřestávat. S hrůzou jsem však zjistila, že mé vrstevnice o kojení mnoho neví a už po porodu dítě dokrmují z lahve a v několika týdnech miminko odstaví. Jejich dětské praktické lékařky jim nejspíš žádnou radou nepřispějí. Nechápou, že miminko se neřídí hodinkami, ale chutí a hladem. Po 10-ti minutách kojení ztrácejí trpělivost a dětem dávají sunar. Když jsem jim řekla, že jsem svého syna zpočátku třeba hodinu kojila, nechápali to. Když syn nepřibíral, všichni mě odrazovali a říkali, že mu mateřské mléko nestačí. Ale vydrželi jsme a především díky MUDr. Mydlilové, které tímto velice děkuji.
 marcela - novor.sestra 
  • 

Re: Chybí osvěta-názor přímo z porodnice 

(18.9.2001 23:15:02)
Obdivuji Vás, že jste vydržela,pracuji na novor, odd.již dost dlouho,abych v průběhu své praxe, zažila několik přístupů ke kojení.Sama jsem kojila první dceru plně do roka a půl, přesto,že jsem byla velmi mladá(19 let)ale v podstatě jsem se řídila svými instinkty .Rad jsem se od setřiček nedočkala.Vyzkoušela jsem si i mastitidu, kdy mi radili přestat kojit,že to miminku neprospívá,ale postavila jsem si hlavu a vyšlo to.Asi 2 roky na to jsem začala pracovat na novor. odd,to bylo v době (1984),kdy se u nás na porodnici začinalo s roomingem.Kojilo se striktně podle hodin,to trvalo velmi dlouho, teprve poslední dva roky,v podstatě jako reakce na odliv rodiček do sousedních porodnic, se i u nás začali opatrně objevovat změny ,již nemusíme nutit maminky ke kojení přesně po 3 hodinách a jen 15 minut.Snažíme se je dobře naučit techniku kojení, používáme i instruktážní filmy.Hodně nám stoupl počet maminek, které kojí při odchodu z porodnice.Co u nás není možné je v žádném případě miminko nadokrmovat,čekáme zhruba 48 hodin(pokud je dítě klidné a maminka trpělivá)ale pak pokud se neobjeví ani náznak mleziva začínáme s dokrmováním samozřejmě lžičkou,či z kádinky.Aby mohlo být od nás miminko propuštěno musí přibývat na váze.To je totiž nařízení našich lékařů,takže ani na středisku si obvodní lékař nedovolí čekat měsíc než dítě dosáhne zpět porodní váhy.
Ale setkala jsem se s tím, že se toto čekání vyplatilo.Švagrová rodila v jiném kraji a tam vydržela obvodní lékařka opravdu čekat a náš synovec byl díky tomu kojený téměř půl roku.Je škoda, že se lékaři nedokáží na své úrovni domluvit na jednotném postupu,byla bych pro aby se s osvětou začalo právě u nich. Když jsme si byli poslechnout paní doktorku Mydlilovou,moc se nám seminář líbil,ale byli jsme tam pouze sestry a nově příchozí paní doktorka.Jen my se zajetými praktikami nejsme schopné pohnout.Ale zase z druhé strany jsem se v praxi setkala bohužel s mnoha maminkami,které sice tvrdily, že hrozně chtějí kojit,ale v momentě,kdy zjistily, že to nejde až tak automaticky, že chvilku trvá, než se mlíčko objeví, a někdy to doprovází i některé nepříjemné pocity,okamžitě žádaly dokrmení a mohli jsme vysvětlovat
a rozvoji laktace co chtěly, a nakonec jsme z toho vyšly jako ty špatné a neochotné, které jejich miminko týrají hlady už od prvního dne.
Kojení moc fandím, podařilo se mi i udržet si mlíko odstíkávání téměř dva měsíce.Porodila jsem totiž dvojčátka v 28, týdnu a věděla jsem, že mateřské mléko je pro ně moc důležité, opravdu jsem pravidelně , jako kdybych kojla odstříkávala mléko a při každé dávce jsem se snažila odstříkat o trošku víc než při předcházejícím odtříkávání.Takto se mi podařilo udržet laktaci 7 týdnů,než byly schopné sami pít.i když ještě stále s problémama.Kojila jsem je obě i přes to, že jedna z nich(jsou to dvě holčičky) měla oboustranný rozštěp měkkého patra a levostranný rozštěp rtu a tvrdého patra.Pomohla mi sice k tomu bohužel neochota zdravotnických pracovníků v daném spádovém zařízení, kdy je vůbec nezajímalo, jak krmím takto problémové dítě.Tak jsem si musela poradit sama. V podstatě jsem jí odstříkávala mléko přímo do pusinky, ona se sice nemohla přísát , ale snažila se, a tím i mezi námi docházelo k tak důležitému kontaktu.Teprve nedávno jsem se dozvěděla, že jsem jí tím prospěla i jinak, už si bohužel přesně nepamatuji proč to tak je ,ale v článku v jednou časopise jsem se dočetla, že pokud se matka alespoň pokusí takto nemocné dítě kojit, tím že ono se pokouší sát, pak tyto děti v pozdějším věku tak často netrpí nemocemi dýchacích cest, což je jedna z komplikací u těchto dětí.Opravdu jimi moje dcera netrpěla. Podařilo se mi kojit je obě do 4 měsíců,což při té spoustě práce považuji za úspěch.
Opravdu Vás obdivuji, že jste vydržela, a prosím předejte tyto své dobré zkušenosti dalším maminkám.Můžeme jen doufat,že aspoň tyto kladné zkušenosti s kojením nahradí chybějící osvětu.
 Marketa 
  • 

Detsky lekar nema pravdu 

(5.6.2004 17:06:33)
Zajimalo by me, jak sehnat detskeho doktora, ktery je opravdu dobre obeznameny s kojenim. Vybrali jsme si velmi doporucovaneho detskeho lekare, a to i nekolika jinymi lekari a vazime si ho. Ve tretim tydnu zivota naseho miminka nam ale zacal rikat, ze nemame kojit casteji, nez jednou za dve hodiny, ze miminko muze dostat prujem a velke zazivaci potize. Dite rvalo hlady, zacalo hur spat, cpalo si do pusy obe pesticky najednou a mlaskalo tak, ze uz vic to snad ani nejde. Ctyri dny jsem davala na rady tohoto lekare a svoje dite trapila hlady.
Diky pani Mydlilove a jejim radam na www.kojeni.cz jsme se (dneska) vratili zpatky ke kojeni tak, jak chce samo miminko. Prestalo - temer okamzite - byt uplakane, zacalo znovu pekne spat a znovu se smat (i kdyz jde zatim o ten prvni usmev miminka stareho ani ne tri cele tydny).
Jsme uz zase v poradku, jenom me trapi obava, ze takovychhle zavadejicich rad a narizeni dostaneme okolo sebe od ruznych lekaru jeste hodne a nejsem si jista, zda se nam podari je vzdycky vcas odhalit a napravit.
 Blanka 
  • 

Re: Detsky lekar nema pravdu 

(7.6.2004 9:12:02)
Tady je dobrá rada vždy drahá. Dcera má dvě malé děti a s oběma byly problémy. Dcerku kojila do deseti měsíců. Měla pořád problémy s bříškem, řvala celé hodiny, a´t nakojená nebo ne. Někdy kojila po dvou hodinách, někdy častěji, ale problémy byly pořád, přibližně do šesti měsíců. Pak když se dítě víc hýbá a i posadí, přestane to. Volala na různé kojenecké ligy, radila se s dětskou lékařkou, ale každé dítě je jiné, na to nelze dát univerzální recept. Prostě se musela hodně chovat, protože když dítě bolí bříško a necháte ho ležet na zádech, bolí ho to ještě víc,jak je napjaté. Vyzkoušeli jsme naprosto vše, nic platno.Tak jsme ji chovali, aby tak neplakala, ale to samozřejmě nejde celý den. A druhé dítě zase mělo problémy s krkáním!! Hrůza. Po kojení říhl, pak usnul - a třeba za čtvrt hodiny vzhůru a řval jako tygr!! A krknul třeba až za půl hodiny. Trvalo to víc než půl roku. Prostě se to musí protrpět. Někdo má to štěstí, že dítě přebalí, nakojí a to spí do dalšího krmení. To je záviděníhodné.
 Lenka, dcera 3 roky, druha se narodi v kvetnu 
  • 

bolestive kojeni 

(15.2.2002 9:56:58)
PŢestoěe jsem o kojen’ pŢe‹etla, co jsem mohla a chodila na kurzy pro budouc’ maminky, kojit prvn’ dceru se mi podaŢilo pouze pžt dnó. Dodnes tomu nerozum’m a boj’m se, ěe s druhou to dopadne stejnž.
Norm‡lnž m‡m prsa ‹tyŢky, takěe väichni pŢedpokl‡dali, ěe budu dokonal‡ kojn‡, ale houby. V porodnici u Apolin‡Ţe se na mnž vystŢ’daly ‹tyŢi smžny sester, kterŽ jsem prosila, aé se pod’vaj’, co džl‡m äpatnž, protoěe mž kojen’ straänž bol’. Ne bradavky, ale vnitŢek prsu. Prsa jsem mžla mžkk‡ a mlŽka zŢejmž m‡lo. Podle väech sester jsem technicky kojila spr‡vnž, ale mal‡ bre‹ela hladem. Kdyě jsem byla doma z porodnice dva dny a u kaědŽho kojen’ jsem musela nohou kopat do topen’, abych neje‹ela bolest’, prostž jsem to vzdala. Mž pŢi kaědŽm kojen’ tekly slzy a Emma mžla poއd hlad a plakala. Babi‹ky mž nutily v tom pokra‹ovat, ale mž uě za‹al porod proti kojen’ pŢipadat jako pŢ’jemn‡ kratochv’le a tak jsem vyslala maněela pro Nutrilon. Ve chv’li kdy jsme dceru nakrmili äedes‡tkou Nutrilonu, kone‹nž poprvŽ klidnž usnula a mž do nžkolika hodin zmizelo i to m‡lo mlŽka, kterŽ jsem mžla a prsa se uklidnily. Nech‡pu, nerozum’m a mysl’m, ěe to tak dopadne i te“, aě se narod’ druh‡ dcera. A dokonce uě mi to ani nevad’, protoěe ta prvn’ je po Nutrilonu zdrav‡ jako buk, za tŢi roky mžla JEDNOU růmu a je o pžt centimetró vyää’ a pžt kilo tžěä’, neě ostatn’ džti jej’ho vžku.
Pokud nžkoho pŢesto napadne, co jsem to vlastnž zvorala, aé se ozve. Džkuji!
Lenka
 Lidunda 


zavolej si na horkou linku kojení 

(27.3.2002 13:47:57)
Ahoj Lenko, měla jsem podobný problém a řešila ho postupně s dětskou doktorkou, porodní asistentkou, kamarádkami, co už mají děti, každý radil něco trochu jiného. Nakonec mi pomohla právě horká linka, oni věděli o tom nejvíc, takže doporučuju. Kojím teď už úplně bez problémů a myslím, že přežít ty komplikace na začátku rozhodně stálo za to. Ten pocit blízkosti podle mě flaška nemůže nahradit miminku, ale ani mně. Pokud se rozhodneš kojit, tak přeju příště příjemnější průběh. m.
 Lidunda 


číslo na horkou linku kojení 

(27.3.2002 13:50:47)
jsem to ale jelen, zapomněla jsem to nejdůležitější. číslo je 02/61082424 a jsou tam tuším od 10 do 15h.
 Nika, Sára 8měsíců 
  • 

Re: bolestive kojeni 

(27.6.2004 7:04:06)
Ahoj, mám holčičku pořád plně kojím a začínám s příkrmem.Máme 2zuby a ty koušou. Poraďte co dělat, už týden kojím s bolestí a né a né se zahojit. Všude čtu o špatném přiložení, ale o kousnutí nic. Tak se mějte já budu bojovat, Nika
 Lucka Brezinova 
  • 

Když kojení bolí 

(28.2.2006 10:04:00)
Patrim mezi maminky, ktere kojeni bolelo, at se snazi sebevic. Pri prvnim miminku jsem po par dnech byla "chodici prirucka" o kojeni a stejne jsem vydrzela kojit jen 10 dni. Ted mame druhe miminko a ja se dopredu desila kojeni - porod jsem brala jako banalitu. Protoze mi kamaradka poradila, ze po 6-nedeli kojeni prestane bolet, rekla jsem si,ze to zkusim vydrzet.
A povedlo se.
Mile maminky, ktere kojeni boli - kojeni muze bolet i kdyz delate vsechno spravne a opravdu zhruba po 6-nedeli bolet prestane. Jde o to tech par tydnu prezit s relativne zdravymi bradavkami.
Tak tady jsou me zkusenosti jak "prezit":
Na první dny vůbec nepouzivat vlozky do podprsenky, ale chranice bradavek, ktere i zachycuji mleko - mam velmi dobrou zkusenost s temi od chicco (neco pres 200Kc) - důlezite je, aby meli spodni cast silikonovou(tu co prijde na prso). Urcite ne takove ty obyčejne celoplastove - z tech vznikaji retence mleka a tim pak zanety.
Hodne pouzivat bepanten, protoze kapicka mleka toho opravdu moc nevytrhne.
A kdyz uz bradavky nejsou tak nachylne na tvorbu prasklinek, pak urcite nepouzivat vlozky s chloupky - prichycuji se na bradavky a trhaji ji (fixis). Ja jsem si usila z detske tetra osusky - ktere muzu vyprat. Myslim ze se daji i v lekarne koupit nejake praci. Z kupovanych jednorazovych mi nevadi chicco.
Dnes je synovi 4,5 mesice, stale jenom kojim a vazi vic nez dcera v pul roce. A ja si prpadam jako spravna maminka - jedine me przi, ze mi tohle nikdo neumel rict uz u dcery (je ji rok a 7 mesicu).
 sarmi 


Re: Když kojení bolí 

(2.3.2006 9:31:32)
presne tak! pripojuji se k lucce, ja mela taky pres tri tydne bradavky bolave, popraskane, proste utrpeni. taky jsem mazala bepanthenem a taky mela chranice bradavek (tusim od aventu, nosila jsem je ale bohuzel kratce, protoze nez jsem zjistila, ze existuji, tak se mi prsa zhojily :-) kuzicka si proste musi zvyknout...a zvykne si!
 Peťule 
  • 

Re: Když kojení bolí 

(7.3.2006 10:12:30)
Tak to já mám problém jiný.Mám druhé dítě, při prvním jsem žádné problémy neměla, vše proběhlo super, kojila jsem do dvou let. Dnes mám 5měsíčního syna a už měsíc, možná měsíc a půl mám problémy s popraskanými bradavkami. pomůže mi jedině když mu odstříkám mléko do lahve. Bradavky se zahojí, ale během dvou kojení mi popraskají znovu. Technika správná, prsa čistá v suchu a já nevím co ještě už jsem toho prolezla tolik na internetu a všude. Můj syn má míry ročního dítěte a pořád by jedl. Tak už nevím co s nim mám dělat. Asi mu koupim grilovaný kuře :D
 turtlegirl 


Re: Re: Když kojení bolí 

(7.3.2006 17:14:01)
Petule,
mas tam neco jako cisty Lanolin krem na bradavky? Tady mame asi dva typy. Me to straaasne pomohlo, kdyz se mi na zacatku udelali puchyre na bradavkach. Hojilo se to strasne rychle a nemusis to pred kojenim otirat.
Barbara
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Když kojení bolí 

(16.3.2006 14:13:45)
Potřebovala bych poradit. Kojím už dva měsíce a strašně to bolí. Techniku kojení se snažím dodržovat ale žádná změna. Snad nějaký krém, nebo nějakou jinou fintu? Poraďte mi prosím. Petra
 Pavla27 


Když kojení bolí 

(16.3.2006 17:06:56)
Milá Petro,popisuješ svoje problémy s kojením. Mám zkušenosti sice jen devět měsíců, ale vím jisrtě, že KOJENÍ NESMÍ NIKDY BOLET, nělo by bý příjemné a mnohé maminky dokonce vzrušuje, některé i k orgasmu. Jak se tu již několikrát psalo, je to odměna-prémie PŘÍRODY za kojení mláďěte. Jak jen přede kočka když kojí koťata, jsk si to užívá...Myslím, že tvé problémy s bolestí mají svoji příčinu v nesprávné technice,jak sama tušíš. Je škoda, abys tolikrát denně prožívala bolest místo příjemných pocitů. Obecně lze poradit, že dítě nesmí přímo cucat bradavku ale sevřít v pusince co největší část dvorce, a to spíš větší pod dvorcem a rytmickým pohybem čelistí a rtů vytlačovat mlíčko z mlékojemů, uložených pod dvorcem bradavkou ven do pusinky. To je základ kojení, ne mordovat jen bradavku. A jazýček děťátka by měl zespoda tlačit-laskat bradavku. Také si zkus znovu pročíst, prostudovat techniku kojení třeba tady na netu a hned příští papání to vyzkoušejte. Když se okamžitě nezlepší, prober to prakticky s nějakou zkušenějši kojící maminkou, prostě jí ukaž jak to děláš, nebo zajdi do porodnice či tak. Není špatné si pozvat i laktační poradkyni, ale předem si s ní ujasni cenu za konzultaci. Některé jsou těžké nestydy!!!A řeš to ihned, jsi na samém počátku kojení. Někde se chybička vloudila. Držím tobě i děťátku palečky.
 Víla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Když kojení bolí 

(17.3.2006 13:01:59)
Petro, sice se všude má za to, že kojení nebolí, ale neznám ve svém okolí žádnou holku včetně sebe, kterou by kojení nebolelo, hrozné byly hlavně začátky, než si prsa zvykla. Kolikrát jsme u kojení brečela a technika byla podle laktační poradkyně správná. Zkus zavolat nějaké laktační poradkyni, ta ti jistě poradí a zkontroluje, zda není problém v technice. Pokud není, jak to bylo u nás, tak bych poradila střídat polohy u kojení, aby se nemáhala vždy jiná strana bradavky.

 Pavla27 


Re: Re: Re: Re: Re: Když kojení bolí 

(17.3.2006 21:26:54)
Milá vílo, patřím statisticky asi mezi těch 10% šťastných kojících maminek, které při kojení mají slast vedoucí až k orgasmu. Valné většině mmaminek je kojení příjemné a vzrušující. Hodně to závisí na tom, zda prsy byla vzrušivé i před těhu.Zadej si třeba na centrum.cz:Rozkoš z kojení-1.odkaz,nebo totéž v seznam.cz, v Babinetu, v Rodině již dříve v Sexu po po poradu i tady. Najdeš stovky vyjádření ke kojení jako slastné záležitosti. Je to prý DAR přírody za krmení mláděte, vlastní samicím savců a nám ženám. I pracovnice laktační ligy upozorňují, že kojení nesmí bolet. Já kojím 9 měsíců a mimo 5-7 den po porodu, kdy jsem měla bolestivě nalitá ňadra(začal mne cucat manžel, který stejně jako já si na tuto nádhernou techniku zvykl),kojení prožívám jako slastnou záležitost.
Nechci nikoho dráždit,ale klíč k tomu, aby kojení nebolelo je správná technika kojení.
 Ivuša 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Když kojení bolí 

(17.3.2006 22:37:21)
Souhlas s Pavlou,kojení bolet nesmí,to je cesta k tomu přestat kojit.Mám negativní zkušenost Z PORODNICE!Při prvních přiloženích mi dětská sestra (pěkná kačena) zaskřípla dvorec a jen bradavku maličkému nacpala do pusinky.Po dvou dnech takového kojení jsem měla bradavky odřené a s hrůzou jsem čekala na každé další kojení.Bolelo to tak,že mi tekly slzy.Po návratu domů mi pomohla laktační poradkyně opravit techniku kojení, bradavky jsem potírala Bepanthenem a dnes kojíme 10měsíců v pohodě.A je to krásné!,kojím moc ráda.
 Pavla27 


Když kojení bolí 

(18.3.2006 11:03:23)
Milá vílo a Petro, vybavila jsem si ještě jednu radu, kterou říká naše gynekolažka. Na rychlé vyhojení poškozených bradavek, ale i jako prevenci nechat denně nahá prsa alespoň hodinku "provětrat", případně je vystavit působení sluníčka. Já když jsem sama dona, tak tak denně chodím a když je teplo, tak vyběhnu i na zahradu. Není to jistě nic převratného, ale pomáhá to.
 11.11Bohunka 5děti11 


Re: Když kojení bolí 

(18.3.2006 21:00:13)
Děvčata mají pravdu,kojím nepřetržitě mnoho let a nikdy mne kojení nebolelo. Opravdu záleží na technice, jak ji maminka a děťátko zvládnou hned po porodu. Ne vždy rodíme v porodnici, kde nás vše naučí. Musíme o to více spoléhat samy na sebe. Naštěstí jsou dnes informace běžně dostupné.B.
 Hanka,týden nekojící 
  • 

Zatvrdliny v prsou 

(20.3.2006 0:26:33)
Prosím o radu.Dcerka(8m),se mi před týdnem odstavila,byl to už delší proces,ale přece jen ještě přes den asi 3x pila a najednou nechtěla ani v noci,zkoušela jsem opakovaně přiložit,ale nechtěla.
Prsa se mi nenalila,ale vespodu mám zatvrdlinky,které samy o sobě nebolí,jen když chovám dcerku a přitisknu ji k sobě,to je hodně nepříjemné.Myslíte,že mám prsa nějak rozmasírovat a případně trošku odstříkat?
Moc díky za rady,přece jen bych ráda předešla zánětu nebo opouzdření zatvrdlin.
Hanka
 Itica 


Re: Zatvrdliny v prsou 

(20.3.2006 17:55:19)
Hanko, zkus si prsa trošku nahřívat teplou vodou a pak jemně masírovat. Opravdu jen jemně. Pokud by tě po nahřátí prsa bolela víc, tak s tím přestaň, protože by se jednalo s velkou pravděpodobností o zánět. Nahřát stačí jednou denně po dobu tak 5minut a potom masírovat. Eventuelně jestli máš doma sprchu s masážní hlavicí, tak si při sprchování chvilku postižené místo masíruj slabým proudem vody. Pokud se ti cca do 3 dnů neuleví, tak navštiv lékaře. Může to být i něco jiného, než jen ucpaná žláza.J.
 Lucka Brezinova 
  • 

Re: Zatvrdliny v prsou 

(21.3.2006 15:07:49)
Ahoj,
určitě pozor na zatvrdliny. Vyzkoušej obklady z čerstvého tvarohu-nejlíp hodně studený. Chlad zastaví tvorbu dalšího mléka a tvaroh "vytáhne" to, co tam je. Zatvrdliny zkus jemně rozmasírovat - směrem k dvorci- a odstříkat - postupně odstříkávat míň a míň. Když to nepomůže, asi budeš muset na gyndu. Ale moc neodkládat, aby se to nemuselo řešit chirurgicky.
Přeju hodně štěstí.
 Lucka Brezinova 
  • 

Re: Když kojení bolí 

(21.3.2006 15:12:25)
Tiše závidím onu slast, ale kdo bolest při kojení nezažil, neumí si to představit. A přístup typu "chyba je v technice" jen psychycky deptá nešťastnou maminku.
 Pavla27 


Když kojení bolí 

(21.3.2006 20:13:33)
Milá Lucko Březinová, plně chápu maminku, která statečně a za velkých bolestí obětavě kojí své děťátko, že když slyší o slasti z kojení, že může vylétnout z kůže.Ale napadá tě jiná příčina bolestí nežli nesprávná technika? To je prostě fakt a rada zároveň!
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: Když kojení bolí 

(22.3.2006 9:43:24)
Pavlo,existuje i jiný důvod pro bolest při kojení,než jen nesprávná technika.Co třeba "syndrom bělavé bradavky"?
Taky znám maminku,která při každém kojení zažívala bolest,jakoby jí prso drtil lis,laktační poradci neshledali žádnou chybu,mamina kojila asi 8 měsíců,při každém kojení zažívala muka.
Takže bych určitě netvrdila,že vše je jen v technice kojení!!!!

Předevčírem jsem psala o zatvrdlinách v prou po ukončení kojení,holky,díky za rady,ono se to nějak vstřebalo,trošku jsem jen promasírovala,jedno prso už je naprosto v pohodě,v druhém ještě něco málo je,ale mnohem méně.
 Pavla27 


Když kojení bolí 

(23.3.2006 8:34:21)
Milá Hanko a Lucko, když jsem nesprávnou techniku zdůrazňovala jako hlavní příčinu bolestí při kojení, které nepopírám,NEMĚLA jsem na mysli různé patologické stavy, které laktaci provázejí.Nejedná se jistě jen o syndrom bělavé bradavky, jak zmiňuješ, ale i mnohé další,například retence, mastitida, spasmus vývodů a jiné.Měla jsem na mysli bolesti ze špatné techniky a z ní vyplývajících přičin. Znám napříjlad do krve zdevastovanou bradavku u známé za dvě kojení. Po nepatrné korekci techniky kojí již bezproblémově přes rok.
Ve svém příspěvku jsem subjektivně, jako každá jiná zde, popisovala své pozitivní zkušenosti a pocity, která sem patří stejně jako ty negativní.Je ale smutné, jak nepřipravené odchází často maminky z porodnic. Zde nám naše zdravotnictví ještě mnohé dluží.. Rovněž jak se množí nemravně snahy některých laktačních poradkyň, které neví co si za svoji pomoc říci. Je to často nad nad rámec finančních možností některých rodin.
Čili shrnuji POUZE MŮJ NÁZOR, že kojení je normální fyziologický děj a že by nemělo v převažujícím procentu bolet, ale být naopak velmi příjemným až slastnýn, tak jak to moudrá příroda zařídila. Jsem si ovšem vědoma, že do podobných rubrik vesměs nepíší maminky, které kojení nebolí. Ale rozhodně sem jejich názory také patří.
 Eva 
  • 

Přikrmování 

(23.3.2006 19:37:20)
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Svou čtyřměsíční dceru kojím, ale k večeru už se mlíčka netvoří tolik, kolik by bylo třeba. Zkoušeli jsme jí dát Bebu HA, tu plivala, Sunar dopadl úplně stejně a s Nutrilonem jsme také nepochodili. Všechno odmítá. Chce pouze kojit a to dost čast, což je velmi vyčerpávající.
Nemáte někdo zkušenost nebo neznáte fígl, jak z téhle situace ven? Díky
 Hanka,2 dcery 
  • 

Re: Přikrmování 

(23.3.2006 20:01:52)
Evi,
tohle dobře znám.Mladší dcerka byla plně kojená 5 měsíců a kojila jsem ji i 12x denně,v noci byla ale hodná a pila jen 2x-3x.Někdy jsem měla pocit,že jen kojím a kojím.
Také jsem měla navečer krize,mlíčka bylo méně,navečer jsem kojila i po hodině,tak je jasné,že na poslední večerní kojení tam už moc nezbývalo.Já jsem ráno odstříkávala(odsávala)přebytek,který jsem večer dávala stříkačkou.Také jsem měla v mrazáku pár dávek mléka,když byla nouze.Nakonec jsem večer jen kojila do 7 m,pak nastoupila kaše,holčičku kojení moc nebavilo a přestože neměla lahev,v 8 m se odstavila.
Nevím,jak ti miminko přibývá na váze,pokud je to v normě,zkusila bych večer jen kojit,pokud holčička neřve hlady.
Kojíš v noci?Pokud ne,to může být příčinou snížené tvorby mlíčka,pak stačí buď nakojit ve spánku nebo odstříkat oba prsy.
Držím palce,ať máš brzy hodně mlíčka.
Hanka
 Eva 
  • 

Re: Re: Přikrmování 

(24.3.2006 8:41:16)
Ahoj Hani,
děkuji, že ses podělila o zkušenost.
Dcera přibývá normálně. Díky kojení 12x za den... V noci ji také krmím 2x-3x. Hlavně ještě špatně spí a ty scény při usínání... Prostě se to na mně podepsalo a myslím, že díky tomu mléka ubývá...
Bohužel nemám zásoby a odstříkávat mi moc nejde. Odsávačky na mně nefungují ani jedna a ručně sice něco málo vymáčknu, ale,bohužel, do večera to lahvičku nedá. Dneska to zkusím přimíchat do Sunaru, tak uvidíme, jestli zabere.
 Itica 


Re: Re: Re: Přikrmování 

(24.3.2006 19:58:35)
Evi, tenhle problém je zcela normální jev, kterým projde většina maminek. Od určitého věku miminka (tuším od 12.týdne) se začne tvořit mlíčka míň a mimi má potom časteji hlad. Není na tom nic špatného, jen je to dost vyčerpávající. Tohle období se během několika týdnů srovná samo a mlíka bude zase dost. Je to takový pokles laktace, takže si s tím nelam hlavu a pevné nervy. Sunar bych rozhodně nepřidávala. Je potom problém se zažíváním. Dá se to přežít i bez umělé výživy. Držím palce a přeji spoustu pohody.J.
 Líza 


Re: Re: Re: Přikrmování 

(24.3.2006 20:03:54)
Evo, pokud dáváš Sunar, snižuješ si svou vlastní tvorbu. Mlíka se ti udělá tím víc, čím víc bude malá sát (ať už teče hodně nebo míň), takže když jí bříško zaplácneš něčím jiným, těžko povzbudíš vlastní tvorbu...
 Rebeka a 1 sluníčko 
  • 

Re: Re: Re: Přikrmování 

(27.3.2006 11:22:20)
Zravím maminy. Jám mám ten samý problém - moje hvězdička je opravdu,ale opravdu hodně papavá a naštěstí nezvrací. Ale matka mi poradila, že mám pýt anýzový vývar - pořád. Tak to zkouším a mám pocit, že to zabírá. Musím podotknout, že se to narozdíl od čaje na kojení dá pít.
 Líza 


Re: Přikrmování 

(24.3.2006 20:02:41)
Ahoj, přikládej často, během jednoho kojení několikrát vystřídej obě prsa, koj co nejčastějc v noci a za několik dní - nejdýl týden, by to mělo být v pořádku.
 Pavla27 


Když kojení bolí-Haničce+2 

(24.3.2006 16:04:51)
Milá Haničko,
stále pročítám co jsem napsala a nejsem si jistá, zda jsem se tě nějak nedotkla, zda jsem nepsala příliš kategoricky. Vím jak bezradná jsem sem chodila loni v létě hledat odpovědi na spoustu otázek. A našla. Takže se prosím nezlob. Pá P+P
 Hanka,2 dcery 
  • 

Re: Když kojení bolí-Haničce+2 

(24.3.2006 22:13:30)
Pavli,nevím,jestli tvůj přípsěvek byl určen mně.Pokud ano,věz,že ses mě určitě nedotkla.Jen mi vyznělo z tvé odpovědi,že na vině bolestivého kojení je vždy špatná technika,teď už vím,žes to myslela jinak.
Moc se mi líbí,jak krásně píšeš o kojení a přeju ti,že se vám tak daří.Mně trošku mrzí,že obě holky nebyly prsozávislačky,s radostí bych kojila dál.Ale co,na světě jsou i důležitější věci,no ne?
 Hanka s Michalkou a Danečkem 


Re: Re: Poradíte jak přestat kojit 

(25.3.2006 22:49:19)
Ahoj mám 2-letého kluka a stále se kojí( ve dne si o mléko řekne klidně každých 15-20minut a v noci tak 2-3krát )Starší dceru jsem kojila 13měsíců a sama se odstavila. Syn je od 4 měsíců nemocný ( opakující se záněty v uších)a bral stále ATB a má za sebou 2operace uší,tak místo jídla se kojil a tak je nyní na tom závyslí. Nenechá se od nikoho uklidnit dokud mu nedám mléko. Prosím tedy nějakou maminku o radu jak syna přestat kojit nenásilnou cestou. Předem děkuji za radu. Hanka s Danečkem 2 roky a Michaelou 9 let
 Lucka bŘEZINOVÁ 
  • 

Re: Když kojení bolí 

(22.3.2006 20:33:41)
Ahoj Pavlo,
u prvního dítěte jsem přestala kojit kvůli nepřekonatelné bolesti po deseti dnech a zhruba po pěti týdnech jsem přestala odstříkávat, protože prsa jsem měla v takovém stavu, že i při odstříkávání se mi nehojily mokvavé, krvácející rány. (před rokem a půl) teď u druhého dítěte v pohodě kojím (5,5 měsíce). Přetrpěla jsem 6 týdnů bolestí - ale už zkušenější a dnes je skoro jedno jak si syna přiložím. V technice to fakt není. Když jsem u dcery pořád slyšela, že mám špatnou techniku (při kojení pod dohledem bylo vždy vše v pořádku a přesto to bolelo) byla jsem po pár dnech zralá na léčebnu a nemyslela jsme na nic jiného, než co dělám špatně (rodina už si začínala dělat starosti. Věř mi, nejsem žádný bolestínek. S dcerou jsem měla zhruba 11hod křížových bolestí, a přesto si myslím, že porod byl pohoda proti tomu, co následovalo.


 Pavlína, Adam (měsíc) 
  • 

Re: bolestive kojeni 

(20.3.2006 12:39:06)
Mám velmi rozpraskanou levou bradavku a bez kloboučku a mastičky PureLan(125Kč) bych trpěla pořád - žádné mateřské mléko, fialka, kalciová mastička či Bepanthen nepomohly...Teď se to začíná postupně lepšit. Syn s kojením přes klobouček problém nemá - za 14 dní přibral 780g, a to pouze kojím...Myslím, že vše je individuální, člověk musí vše vyzkoušet na sobě. Bezbolestné kojení přeje Pavlína:-)
 holubička 


Ke kojení 

(21.3.2002 14:34:05)
Mohu se přidat svou zkušeností. Sice mám už děti dospělé, ale vidím, že osvěta typu "jak správně kojit" je stále zanedbávaná. Prvorozeného syna jsem kojila pouze 4 měsíce, protože mi nikdo, ani v porodnici nevysvětlil, neukázal, jak správně kojit. Mléka jsem měla nadbytek, ale protože jsem nevěděla jak na to, postupně jsem ho ztrácela, kojila jsem pomocí "kloboučku". Při narození dcery v jiné porodnici mi sestra pomohla, ukázala jak správně kojit. Vyplatilo se to. Dceru jsem kojila 11 měsíců. Možná i proto netrpí žádnými alergiemi a ekzémy. Doporučuji maminkám, aby si nechaly správnou techniku vysvětlit.
 Eva, dcera 10 mesicu 
  • 

Nevzdavat kojeni  

(24.5.2002 2:42:21)
Svoji dceru Christinu jsem od pocatku chtela kojit. V KV porodnici nam sice ukazaly hodne sestricky film o kojeni, kontrolovaly nas nekolikrat a opravovaly spatne polohy, lec ona instruktaz a technika neni vsechno. Me se mleko po trech dnech sice spustilo, ale bylo ho velice malo. Christina rvala hlady a ja jsem nedelala nic jineho nez kojila (vice nez hodinu!) ob jednu hodinu a to po takovych 5 dnu, dokonce i v noci. Nevyspala, utahana, skoro rezignujici. Urcite znate rezim v porodnici - pravidelny rozvrh, cas vyhrazeny na vse, kricici deti a nutnost velmi caste osobni hygieny, proste prostredi jako stvorene pro klidne kojeni. Byla jsem rozpornymi informacemi detskych sester tak stresovana (jedny tvrdily, ze mam moc mleka a musim odstrikavat, takze po 60 kapkach bolestive vytlacenych z prsu, jsem pro sve mrne nemela uz vubec nic, druhe tvrdily, ze musim prikrmovat a o prikrmy se pravidelne hlasit v sesterne), ze jsem uz pomalu vzdala kojeni a pripravila se psychicky na zavedeni umele vyzivy. Pila jsem minimalne 4 litry tekutin denne, cpala jsem se jogurty a ovocem, ale porad nic. Sestry mi tvrdily, ze malo jim, malo piji atd. V porodnici jsem zustala o jeden den dele, protoze jsme si vydupala, aby se problem s nedostatkem/ prebyvanim mleka vyresil a ja mela jistotu, ze musim Christinu dokrmovat. Dodnes jsem za to vdecna, protoze me ten den psychicky podporila starsi sestra se tremi detmi, ktera z vlastni zkusenosti vedela, co je to problemy s kojenim. Z porodnice me propustili v nedeli, s kricici Christinou a radou, at si zajedu do nejblizsiho supermarketu pro Sunar, abych s ni ten den do navstevy pediatricky vydrzela. Prijela jsem domu a rozplakala se jako mala holka. Pak jsem si rekla - nevzdam to. Otevrela jsem Betynku a bezvadnou anglickou prirucku pro Maminky a porad jsem Christinu prikladala k prsu. Chvili zakricela, uz mela prs pred sebou. Moje vyborna pediatricka MUDr. Steinerova ze Stare Role me v mem odhodlani jenom podporila a doporucila mi vhodne mleko Nutrilon (jenom jako zalohu, kdyby to opravdu neslo), jelikoz Sunar moje dcera zvracela. Vydrzela jsem a po tydnu jsem mela tolik mleka, ze jsem mohla od Nutrilonu upustit. Od te doby stale kojim a jsem nesmirne vdecna za informace v casopisech a na internetu, ktere me v mem odhodlani podporily. Je strasne dulezite vytrvat a nevzdavat to hned po par dnech nezdaru. Hlavne se nenechat zdeptat nejakou nerudnou sestrou, ale poslouchat spise takove, ktere maji usmev na tvari a jejichz informace jsou aktualni.
Verite, ze napr. v porodnici, kde jsem rodila, pouzivali jednorazove plenky jako kalhotky na drzeni latkovych plen? Do jednorazovych plen se zalozila latkova plena a bylo to.
 Lenka K., dcerka 20 měsíců 
  • 

Re: Nevzdavat kojeni  

(4.2.2003 13:54:02)
K posl. poznámce o používání plen...také jsem je tak používala a to do 3 měsíců.Nepřijde mi to tedy divné, naopak.
 jana 77, prvni dite 
  • 

kojeni a silikony 

(25.7.2003 10:33:51)
Zdravim vsechny. Marne patram po informacich ohledne kojeni se silikony. Cekam me prvni dite a urcite bych chtela kojit-pokud to pujde. Lekari se v nazorech velmi ruzni. Nekdo radi kojit a riskovat, ze mi bude hrozit dalsi operace prsu a nebo nekojit, neriskovat a ihned po porodu zastavit laktaci. Vsunuti implantatu bylo provedeno dvorcem a tehdy mi rekli , ze kojit samozrejmne budu moci, ale nejsem si jista jestli je to pro me vhodne. Budu vdecna za kazdou radu, nazor nebo informaci. Dekuji.
janulka77@centrum.cz
 bambule 


Re: kojeni a silikony 

(13.1.2004 8:12:46)
Nevím, ale několikrát jsem četla, že se operace zvětšení prsů, tedy implantace silikonů doporučuje až po té, kdy žena nechce mít další dítě,nebo nebude kojit. Takže si myslím,že v tom asi nějaký problém bude, ale víc nevím.
 jana 77,Deniska 
  • 

Re: Re: kojeni a silikony-jde to !!! 

(11.4.2004 8:23:18)
Tak to vyslo a moji malou holcicku kojim. Silikony nesilikony. Takze chci vzkazat vsem maminkam, ktere se taky daly kdysi vylepsit, at to nevzdavaji. Mala prospiva a ja mam mleka dost. Jen ty prsa mam jak Dolly Buster :-)))
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: kojeni a silikony-jde to !!! 

(11.4.2004 10:03:10)
Mohla bys nám prosím napsat, až bude po KOJENÍ - až malou odstavíš, jak to dopadlo ? O zvětšení taky uvažuji, ale asi ještě počkám až po mimi. Nevím, možná jsme každá jiná a každé tělo reaguje jinak, ale měla jsem možnost vidět silikony po dvouměsíčním kojení a bohužel vypadaly dost hrozně oproti původnímu výsledku. Každopádně držím palce :o))) H.
 Kamila, syn Vítek 6 týdnů 
  • 

bolestivé kojení 

(23.11.2004 10:50:14)
Myslím, že některé rady laktačních poradkyň přeceňují neschopnost matk dítě správně přiložit k prsu. J jsem měla problémy s přisátím syna už po porodu (měl žloutenku, byl hodně odsáván, pak byl spavý). Kojit jsem skutečně začala snad až po sedmi dnech, kdy jsem odcházela z porodnice jako s plně kojeným dítětem. Bolesti při kojení jsem přikládala podle údajů laktačních poradkyň špatnému přiložení k prsu a proto jsem znovu navštívila laktační poradnu. Nakonec jsem si musela sama zjistit podle sehnané litaratury, že chyba není na mé strabě, ale na straně miminka, které má chybně vypěstovanou sací techniku, kterou mohlo získat už v bříšku (dudlíky ani lahvičky v porodnici na dokrmování nepoužívali, takže tímto chyba sání není způsobena). Prostě to dělá špatně miminko. Zatím kojím šest neděl, miminko krásně prospívá, ale já si při kojení užiju.
Takže maminky, nenechte se vykolejit radami laktačních poradkyň - ne vždy mají pravdu!
 NIKOL 
  • 

KOJENI 

(16.3.2006 13:45:02)
NIKOL
 Olíšek 


může bolet i při správné technice 

(7.8.2006 20:38:15)
Každý má s kojením jinou zkušenost.Já jsem odtrpěla celé 2měsíce.Technika i jiné klasické rady v pořádku.Bolesti nepřestávaly-bolelo to na začátku kojení, během kojení i po něm.Myslela jsem,že určitě umřu.Nejhorší bolest v mém životě (porod byl proti tomu slabý čaj - trval krátce a byl fakt v pohodě).Navíc se mne všichni stále ptali,zda mám rozpraskané bradavky,že jistě špatně přikládám.Nikdy jsem žádné ragády neměla a přesto strašná bolest.Až nedávno jsem se dozvěděla o syndromu bělavé bradavky a našla se v tom.Zdravotníci o tom moc nevědí a tak ani nemohli pomoci a ještě se na mne dívali jako na hypochondra a mně z toho bylo ještě více smutno.Dnes má náš malý 5měsíců, kojíme naprosto v pohodě a bez bolesti.Takže všem, které to taky tak bolí,a přitom už všechno vyzkoušely, tak posílám vzkaz: "Vydržet, přejde to:-)"
 Viera 
  • 

Kazde dieta je skutocne ine... 

(22.9.2006 9:47:24)
Suhlasim s nazorom, ze pri problemy s kojenim moze skutocne sposobit aj dieta samotne. Moja dcera po narodeni jedla velmi dlho, az 1,5 hodiny,ale nie nepretrzite...proste 3 minuty jedla a potom tri minuty spala... zaspavala pri jedle a vzdy ked zaspavala, zacala bradavku miesto sania len dudlat a pohravat sa s nou a tym mi popraskali bradavky.Musela som neustale striehnut,kedy prestane sat a hned bradavku vytiahnut a udrzat pozornost a vnimat , co dieta robi celu 1,5 hodinu, hlavne v noci,to bol naozaj zazitok.Okrem toho moja Sonicka bola uz od narodenia leniva sat. Mam velmi silny vypudzovaci reflex a pri podrazdeni bradavky mi mlieko nielen odkvapkava, ale az strieka! Sonka si na to velmi rychlo zvykla a ked mlieko treba vysat, hlavne ku koncu,kde je hustejsie,tak bola leniva! Je to uplne iny pripad, ako u deti,ktore zurivosaju uz od narodenia. Takze aj na povahe dietata zalezi.Ako donutit lenivve dieta sat?
 Viera 
  • 

Kazde dieta je skutocne ine... 

(22.9.2006 9:56:38)
Suhlasim s nazorom, ze pri problemy s kojenim moze skutocne sposobit aj dieta samotne. Moja dcera po narodeni jedla velmi dlho, az 1,5 hodiny,ale nie nepretrzite...proste 3 minuty jedla a potom tri minuty spala... zaspavala pri jedle a vzdy ked zaspavala, zacala bradavku miesto sania len dudlat a pohravat sa s nou a tym mi popraskali bradavky.Musela som neustale striehnut,kedy prestane sat a hned bradavku vytiahnut a udrzat pozornost a vnimat , co dieta robi celu 1,5 hodinu, hlavne v noci,to bol naozaj zazitok.Okrem toho moja Sonicka bola uz od narodenia leniva sat. Mam velmi silny vypudzovaci reflex a pri podrazdeni bradavky mi mlieko nielen odkvapkava, ale az strieka! Sonka si na to velmi rychlo zvykla a ked mlieko treba vysat, hlavne ku koncu,kde je hustejsie,tak bola leniva! Je to uplne iny pripad, ako u deti,ktore zurivosaju uz od narodenia. Takze aj na povahe dietata zalezi.Ako donutit lenivve dieta sat?
 Dušan 
  • 

Bolest při kojení 

(3.11.2006 0:35:53)
Prsím Vás o radu-máme týdenního chlapečka,který při kojení neumí správně uchopit bradavku resp. ji asi správně neumíme podat,proto manželka používá silikonové klouboučky a to zřejmě způsobuje popráskání bradavek a následkem velmi bolestivé kojení. Nevím,zda-li se miminku takto dostává dost mléka,protože kojíme,asi každou hodinu,tak nevím jestli klobouček neklade nějaký odpor při sání a jestli se dost napije. Prosím Vás, jak máme tedy přejít na správné kojení,když už jsou bradavky velmi rozpraskané a bez kloboučku již tedy není možné chlapečka nakojit. Děkuji za Vaše rady..
 Veronika 
  • 

Re: Bolest při kojení 

(3.11.2006 8:16:47)
Dobrý den, napište Váš dotaz do on-line poradny kojení tady na rodině-tady je odkaz:
http://www.rodina.cz/diskuse133.htm

Držím palce :-)
 lidacal 


Re: Bolest při kojení 

(8.11.2006 16:32:06)
Dobrý den, měla jsem stejný problém (špatné a bolavé bradavky), proto jsem kojila také přes silikonové kloboučky (je pravda, že neměl moc sílu přes ně tahat, ale naučil se), M. se s tím hodně pral, ale nevzdávala jsem to i přes bolest. Nejdůležitější je, aby mimísek měl v pusince co největší část dvorce, a nevisel jen na bradavce. Po měsíci a půl se mu podařilo přisát bez kloboučků, doteď kojím, ale je pravda, že přikrmuju - ale jen málo (200ml denně,což skoro nic není na téměř 4měsíčního klučíka). Lepší troška mateřského mléka než nic, je to pro mimi to nejlepší. Moc držím palečky, držte se, a pokud se vám zdá, že mimčo moc nepije, zajděte do poradny (dětská lékařka) a ta vám ho zváží před a po kojení a uvidíte přesně kolik při kojení vypil. Sama jsem tam byla ze začátku každý dýden. Lída
 Alena Šturmachová 
  • 

Dobré informace o těhotenství 

(3.2.2008 19:33:04)
Ahoj. Jako nastávající maminka hledám informace o těhotenství všude možně. I na vaší stránce (za kterou chci tímto poděkovat), ale narazila jsem na dobré stránky: http://tehotenstvi.flyboy.cz
jsou zde důležíté informace o těhotenství, které by měla každá žena znát.
 Davdan 


kojení - nekojení 

(22.9.2009 15:45:33)
Ahojky všem. Taky jsem si s kojením "užila". Měla jsem štěstí - kolem sebe plno vzdělaných lidí, ochotných pomoct. Technika správná, přesto jsem každé kojení bolestí probrečela. Synáček se narodil s váhou 4250, neustále řval a řval, jedl za dva, nikdy nic nevyzvracel, naopak chtěl pokaždé nášup. Dny po porodu byly proto pro mě strašné, pořád jsem chtěla přijít na to, v čem je chyba. Nejhorší je, že už tak vydeptanou mě ještě dostaly některé články na netu - odpíráte dítěti to nejlepší, zavařujete mu na problémy s alergií, bude často nemocné... atd, no "matka na odstřel" - tak jsem si připadala. Po několika probdělích nocích se ze mě stala troska. Manžel šel, koupil Nutrilon a dítko se normálně najedlo. Vybzunkl to a spokojeně usnul. Takže abych to nějak tak shrnula - prostě každá maminka by se asi o kojení měla pokusit, může využít rady zkušenějších, ale prostě pokud něco "nejde", tak to nejde a basta. A nedejte se vydeptat, že budete mít nemocné miminko atd. Já nekojila dlouho, synovi jsou 2 roky a nemocný zatím nebyl. Naopak sousedka kojila do roka a dítko má elergie na jídlo, pyl, potraviny... :( Chtějte dát dítku to nejlepší - nemyslím jen jídlo - především lásku a péči. A pak budeme spokojení všichni. Kojené či nekojené, hlavně že jsme spokojené... Ne?

PS: teď jsem znovu těhulka, mám novou sílu a vervu zkusit to znovu, tak uvidíme. :) .. Běda jestli mně to nepujde. :))
 Xantipa. 


Re: kojení - nekojení 

(22.9.2009 15:53:24)
Mě kojení taky bolelo /nevím proč, při dalších dětech už ne, jen při prvním/. Tvorba mléka se časem upraví na správnou dávku, ale nejde to hned, chce to čas. Zpočátku jsem měla pocit, že nedělám nic jiného než že kojím.
Ale já nekojila kvůli nějaké propagandě, ale proto, že mi to přišlo nejjednodušší a nejpohodlnější. Prostě jsem byla líná a neměla jsem chuť si přidělávat problémy. Navíc mi přišlo, že ty děti z UM nějak páchnou - promiňte mi ten výraz, ale nevím, jak to jinak popsat.
 Davdan 


Re: kojení - nekojení 

(24.9.2009 8:58:34)
Páchnou...??
 Lišák 


bolavé bradavky 

(13.9.2013 20:25:35)
Kojila jsem dceru do jejích sedmi měsíců, ale z počátku jsem velmi trpěla popraskanými bradavkami. Byla to strašná bolest a málem jsem kojení vzdala. Nakonec jsem to nějak překonala a zahojila se. Škoda, že mi nikdo neporadil jak dítě správně přikládat a že nemám držet špatně prso v ruce...ušetřila bych si mnoho starostí. Zároveň jsem netušila, že kdybych i přes tyto chyby aspoň bradavky mazala, mohla jsem si také ušetřit bolest...stačilo mazat Bepanthenem, který velmi pomáhá. Moje dvě kamarádky obě Bepanthenem při začátcích kojení mazaly a bradavky je vůbec nebolely.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.