| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za dobrotu na žebrotu

Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]
Andrea
  • 
18.9.2006 11:26:57
Možná je to tvrdé (všichni i mně říkají, že jsem moc na všechny i na sebe tvrdá), ale JÁ bych si třeba nikdy o peníze cizím lidem neřekla. A pointa je možná to, že právě když dokáže říct cizím lidem o peníze, má mít i tolik zodpovědnosti, aby je zase vrátila. Je to sprosté a já se s tím třeba setkávám dost často. Myslím, že možná rodina je v tomto směru nejhorší, protože vymáhejte ze sestry peníze, které si půjčila a na dotaz, kdy je vrátí po několika měsících řekne, že už si nepamatuje kolik to bylo.....a pak chce do halíře vrátit nějakou částku 12,70Kč.....Takže můj názor je, že to byla podvodnice. A využila toho, že člověk nerad připomíná druhým, že mu cosi mají vrátit. Je jim to blbé za ty dlužníky...Takže za dobrotu na žebrotu.
8.10.2005 12:48:46
.... a tak špatně skončil. Je to hodně smutné. Já jsem taky taková dobrá duše, a myslím, že by mě taky dostaly "psí oči" a půjčila bych, kdybych měla.
Moje rodina už takto taky přišla o pár těch stovek nebo i tisícovek. Hlavně táta a babička, ty by dokázal obměkčit kdokoliv. Za taťkou vždycky chodí takoví pochybní kamarádičkové, kteří se dušují, že to vrátí. Pokaždé jednomu půjčil 500 a to vrátil, ale jednou chtěl 1000 a ty už táta neviděl. To samé babička, pracovala pro ČČK, vede různé charity a ikdyž všichni vědí,že pán XY je místní ožrala a peníze si chodí pujčovat k naší hodné babičce na cigára a chlast, babi mu vždy pujčí. No a taky se vydrbala:-( bohužel, ale prostě ti dva nedokáží říct NE!, což je někdy chyba
  • 
31.1.2005 23:54:51
Tak mi to neda a taky se pridam. Myslim, ze se neda hodnotit vsecky lidi stejne. Jsou podvodnici (kteri, jak jiz bylo receno jako podvodnici nevypadaji, jinak by to nikam nedotahli). Jsou lide, kteri to zatim jen zkousi, treba to skutecne bude dobry zpusonb, jak si privydelat. Jsou lide, kteri jsou skutecne v nouzi. Na prvni pohled je neni mozne ROZEZNAT. Osobne si myslim, ze kdyz se nekdo odvazi poprosit nezname lidi o 1.500 KC, tak uz nejakou zkusenost ma. A ze tech duchodcu, kteri si "pujcuji" (ruznymi fikanymi zpusoby) pribyva!. Ale , jak zde kdosi napsal, clovek by se mel zamerit na tu skutecnou NOUZI. Co kdyz opravdu ten clovek pomoci potrebuje, pak ma nabidnout pomoc jinym zpusobem (vyridit socialku, koupit chleba , jizdenku na vlak...). Nehlede na to, ze davat zebrajicimu pankacovi neni POMOC , ale podpora jeho zavislosti. (kdosi tu psal, ze dava kazdemu zebrakovi). Kdysi davno byl v televizi dokumentarni porad o zebracich v Praze a kolik si za den vydelaji (a nebylo to malo! , sumu si nepamatuju, ale protoze to jsou nejen koruny, ale i cizi mena, je to skutecne slusna castka). Take o tom, ze jsou casto zneuzivani lide postizeni, kteri jsou pod dohledem "pasaku" (nevim, jak se v zebrackych gangech vedouci nazyvaji), kteri zebraji pro sve "nadrizene".
A jeste k pousteni lidi do bytu. nedavno se stalo jedne me pribuzne, starsi pani, ze k ni prisly dve stare damy s tim, ze cosi vyhrala a ze ji to nesou, ale potrebujou zpatky. Pozvala je dal, a pani se peclive divaly, odkud bere penize, pak ji jedna zabavila a druha ono misto vybrala , a tak ji pripravila o tvrde nasporenych 20.000 KC. Samozrejme, ze to bylo pred vanocemi. a z darku nebylo nic... Kdovi, zda si nemusela pujcovat od dcery na najem...
Lide jsou skutecne fikani, a duverovat kazdemu je naivita, hloupost a s Laskou to nema nic spolecneho! LASKA NENI NAIVNI ANI HLOUPA. A jak tak ctu, je nas hodne , co jsme nekdy naivne naletely nekomu, kdo pomoc nepotreboval. LASKA JE I PRISNA (jak matky vedi) a moudre rozvazi, jak v dane situaci nejlepe pomoci. Laska neni nic sladce rozplyzleho. Laska nekdy znamena umet rici NE. Laska neznamena , nechat se zneuzivat.
Tak tolik na zamysleni staci...

24.1.2005 14:59:17
protže bych stařence také půjčila
Yukona
  • 
23.1.2005 16:59:14
za tu reakci co jsi napsal a za to ze chces stare pani pomoct. Kdyz jsem cetla vsechny ty prispevky tak jsem se necitila ani ja dobre...ta pani urcite nema moc penez a urcite se citi spatne, neni zla....nekdy v zivote lidskem nastanou neocekavane problemy. Nedavno jsem mluvila s jednim svym znamym, je to muslim a ten treba neslavi narozeniny. Kdyz jsem se ho ptala proc, tak mi rekl ze radeji ty penize co by utratil za party da nejakemu chudemu cloveku. Ze z toho ma daleko lepsi pocit...
Emina
  • 
30.8.2004 15:15:07
Sary, moji tchyni kdysi kdosi obcas v noci volal (mozna nejaky praktikant od stb) a vyfunoval ji do sluchatka. Pak to zmenil na "ummmmres" hlasem jako ze sudu. Jednou mi to dala poslechnout. Vetsinou v te dobe poradala mejdany, jejichž to bylo zlatym hrebem. Ale nekdy ji ten magor fakt vzbudil a jednou ji to nastvalo, tak mu rekla: "No jo, dyk ty taky, umreme vsichni." A on: "Mas rrrakovinu." Ona: "Zitra se necham vysetrit, dobrou.". A mela ji. Ale sotva pocinajici, tak ji odoperovali zije dodnes, je ji 96 a neni senilni. Takze se by se dalo rict, ze ji zachranil zdravi.
Šáry
  • 
29.8.2004 20:20:29
Jo, tak tu jsem potkala, když jsem byla v devátém měsíci. Vytáhla na mě stejnou historku s katolickým kostelem a že ji okradli. Nedala jsem jí nic a ona, když odcházela, tak mi popřála, ať se mi stane něco hnusnýho. Shodou okolností ten rok potom byl opravdu hodně hodně hnusnej (nemoci a úmrtí v rodině). Na prokletí od takových lidí opravdu nevěřím, ale mrzí mě, že jsem jí tehdy neřekla něco ve smyslu "já to vaše přání nepřijímám, ať se vrátí tam, odkud vyšlo."
Helena
  • 
29.8.2004 19:15:02
Kde bereš tu jistotu, že to ta paní potřebuje a jen to není profesionální podvodnice ? Kdyby byla opravdu v tísni a slušná tak přijde, omluví se, vysvětlí a domluví se, kdy bude moci peníze vrátit. Tohle chování svědčí pro podvodnici ne potřebou osobu.
Helena
  • 
29.8.2004 19:08:04
Jestli ta paní nutně potřebovala peníze tak by měla vědět jaké to je bez peněz se obejít. A přinejmenším by měla komunikovat a ne nechat rodinu v tom, že peníze nevrátí. Omluvit se, vysvětlit a dohodnout se, kdy peníze vrátí - to kdyby byla skutečně ve finanční tísni.
Já v ní vidím spíše profesionální podvodnici a v odvaze zazvonit u cizích lidí jen drzost.

Po Praze chodí podvodnice-"babička" co se vás první zeptá zda nevíte, kde je tu nejbližší katolický kostel. Má slzy v očích a začne vám vyprávět, že jí teď okradli (nekdě poblíž) a jest-li byste jí nepřispěli 30,- Kč na cestu do Kralup (cíl cesty a částku pravděpodobně operativně mění). Vím zcela jistě, že je to podvodnice, protože jsem jí potkala a zkoušela na mě tuhle historku už podruhé. Když jsem se jí zeptala zda jsme se už nepotkaly, DRZE se SLZAMI V OČÍCH mi odpověděla že ne, to ne, jí teď okradli... atd.
Není to než drzost a parazitismus prvního stupně (ať ty peníze potřebuje k čemukoli). Potkala jsem jí v rozmezí asi 2 let (mám na lidi a situace výbornou paměť), takže jí tahle živnost asi dobře vynáší. Obávám se, že její činnost nebude vůbec nijak postihnutelná.

Takže bacha na tuhle BABIČKU. Abych jí trochu popsala: je silnější (rozhodně ne hubená), spíše menší až střední postavy, já jí potkala 2x v sukni (ne kalhoty), vlasy na pěšinku, ulízlé dozadu (šátek), šedivé, bez brýlí, věk 65 a více, tip "venkovské" ženy, trochu kolébavá chůze.

Jednou jsem tedy naletěla téhle čarodějnici a jednou pánovi, který chtěl pro změnu půjčku. Půjčila jsem mu půjčila 200,- Kč, naštěstí pro mě jsem neměla víc u sebe v peněžence, byl hrozně věrohodný. Nevrátil nic. Nápadné mi zpětně bylo, že když jsme se domouvali na vrácení kdy a kde poslouchal na půl ucha (už koukal jak co nejrychleji zmizet - ale to mi došlo až potom).
V Praze je to asi perfektivní živnost, takže po těchto zkušenostech varuji před jakýmkoli půjčováním peněz bez podpisu, adresy, ligitimizace.
Ája, 18. týden
  • 
19.11.2002 22:54:41
možná se budu opakovat, ale ještě jednou:

Je velký rozdíl něco si půjčit s tím, že to možná nebudu moci vrátit, a něco si půjčit, slíbit, že to určitě vrátím, a pak se začít věřiteli vyhýbat, aniž bych se pokusila vysvětlit mu důvod, proč zrovna svému závazku nemůžu dostát.

Stejně tak je rozdíl někomu něco půjčit a být srozuměn s tím, že je to vlastně dar, že mi to ten člověk nikdy nevrátí, a půjčit a domnívat se, že své peníze dostanu zpět. Ten rozdíl je ještě větší, jestliže sama mám málo, počítám s tím, že mi to dotyčný vrátí, a když ne, dostanu se sama do potíží (jako se to stalo Kláře). Dar přeci musí být DOBROVOLNÝ, ne? Udivuje mne, že tady někteří situaci obhajujete tvrzením, že ať dar nebo nevrácená půjčka, je to vlastně všechno v pořádku, protože to dostal potřebný člověk. A co ten, který v dobré víře pomohl a zklamal se? Jeho důvěra snad neznamená nic?

TomášiX, Stando, nebo jak se vlastně jmenuješ, pro Tebe taky pár slov. Máš plnou pusu Lásky s velkým L a morálně rozvráceného světa. To jsou sice náramně hezké řečičky, ale důležité jsou skutky. Z cizího se to doře rozdává, z toho krev neteče. Kdo Ti dal právo kategoricky prohlásit, že když Klára z dobrého srdce půjčila, co jí samotné bude chybět, a pak si drze dovolila zalitovat, že už své peníze asi neuvidí, je to známka jejího sobectví? Tvoje nabídka splácet z vlastního je sice na první pohled pěkná, ale nezlob se, vidím za ní (pokud bys byl vůbec ochoten ji splnit) jen snahu předvádět svou morální převahu (podívej se, jaký ty jsi sobec, to JÁ si utrhnu od úst a dám ti to). Jenom tím, že budeš vzletně mluvit o Lásce a nesobeckosti, se z Tebe ještě nestane ušlechtilý člověk.

Nezlob se, ale připadáš mi trošku duševně narušený.
 Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.