| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za dobrotu na žebrotu

 Celkem 62 názorů.
 Mikulášova babička 


Nic 

(6.11.2002 10:57:23)
z toho, ale priste, az na babu narazis, muzes ji rict: "Mila pani, pujcili jsme Vam pomerne hodne penez z mekkoty srdce a v blahe nadeji, ze se zachovate cestne, coz jste neudelala. Mne ted jednak chybi ty penize, jednak jsem diky Vam zklamana, pokorila jste me svym lhanim a zkazila mi odpoledne, kdy jsem mela velmi vzacnou prilezitost si odpocinout. Panbu Vam to oplat!" S babou to sice nejspis ani nehne, ale bude vyrceno, co vyrceno byt ma, ne?
 Gabča;2 kluci 


Re: Nic 

(6.11.2002 22:03:50)
Také si myslím, že peníze již neuvidíš a také si myslím, že by jsi jí měla něco říct. Nenechat to jen tak. A nejlepší by to bylo někde na veřejnosti (třeba v obchodě) a aby to slyšelo co nejvíc lidí!!!!
 Jana, dvě malé děti 
  • 

Zkuste ji vyhledat! 

(11.11.2002 20:20:43)
Milá Kláro a ostatní,
já vím, že stáří je hrozné a potřebuje velmi opatrný přístup, ale v tomhle případě mám spíš pocit, že se jedná prostě o člověka "vyčůránka" než o sklerotika. Už jsem pár takových lidí potkala a vždycky to na mně sehráli celkem úspěšně, že jsem jim fakt peníze dala (ale malé částky, několik desítek korun). Pak jsem si ale v duchu nadávala...Od té doby, pokud mně někdo osloví, že má hlad, nabídku mu, že mu půjdu koupit chleba - ještě nikdy nikdo nesouhlasil!!! Chtějí jen peníze.
Pokud mají nedostatek, je třeba jim pomoct. Ne ale darovat peníze "dobrým hercům", když to řeknu tak jemně.
Dnes je spousta možností, komu si o peníze říct, zkusit městský úřad, sociálku, krizové linky, charitu... Není důvod navštěvovat doma téměř neznámou maminku a "pumpnout" ji a ještě k tomu o tolik!! Já to vidím tak, že Klára byla předem vytipovaná jako milá a chápavá...
Možná jsem tvrdá, ale kdyby to ta paní chtěla vrátit, už by to udělala, nebo se aspoň přišla omluvit. Zkuste, až ji zase potkáte, promluvit s ní, třeba i malinko ostřeji, nejlépe manžel (nakonec on ty peníze vydělává, že :-)), pohrozit policií nebo zveřejněním téhle situace...
Já vím, je to těžké, ale jsou to Vaše peníze, Váš čas, Vaše sebevědomí!!
Jana
 Rendy67 


Az stari prijde k nam  

(8.11.2002 3:55:17)
Ahoj vsem!
V uvodu bych chtela podekovat Klarce za jeji krasne pribehy vsedniho dne, ktere jsou velmi mile, ale jsou hlavne k zamysleni.
Po precteni clanku jsem si i ja vzpomnela na pribeh,ktery se odehral asi pred patnacti lety. Po maturite jsem nastoupila jako zapisovatelka u okresnim soudu, kde jsem byla u pripadu, kde si starsi muz pujcoval penize, ktere pak nebyl schopen vratit. Soudcove z lidu, kteri uz meli nejake zivotni zkusenosti, nechteli davat prilis tvrdy trest. Pak se ptali me, co si o tom myslim. Ja si dodnes vzpominam, ze jsem rekla : Ja bych mu dala prisny trest, nemel si pujcovat, kdyz vedel, ze to nemuze vratit.
Za tech patnact let jsem se parkrat dostala do situace, kdy se mi nevedlo prave nejlepe, a priznam se, ze mi vzdy prebehl mraz po zadech z toho, jak jsem chtela byt k tomuto muzi tvrda.
Nechci nikoho soudit za jeho nazory. Kazdy mame jine zivotni zkusenosti.
Chtela bych jen poprat vsem, at vinou osudu ci vlastni nemusi prosit o pomoc u "cizich lidi" a pak cestne prohlasit : Potrebuji pujcit 1000Kc, chtela bych vam to vratit pristi tyden, ale mozna vam je nebudu moci vratit nikdy.
Zatim porad nemuzu mit deti, mozna, ze nikdy nebudu mit "svoji rodinu" a az budu stara, mozna nebudou na zivu ani moji pratele a pak se bojim, co kdyz budu muset i ja zazvonit.
 Lida a 2holky 


Re: Az stari prijde k nam  

(8.11.2002 12:46:06)
Rendy 35,

myslim, ze nikdo neodsuzuje nikoho za to, ze si pujci penize. Ostatne, ziji v zahranici a tady drtiva vetsina lidi zije cely zivot z pujcek. Vse v poradku - ALE POKUD JE SPLACEJI. Vis, ta stara pani treba opravdu penize potrebovala a nezbylo ji nic jineho, nez se obratit na cizi lidi. Ale ta stara pani ma jiste moznost penize splacet. Nemusi splatit 1000Kc najdnou preci, ale pokud by alespon rekla, ze bude splacet 100Kc mesicne (jiste dostava duchod a 100Kc muze postradat)a jako urok ji da minimalne urok, jaky by si mela v bance, kdyby si mela penize na ucte. To je proste slusnost a da se to, je jenom nutne se slusne domluvit.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Az stari prijde k nam  

(8.11.2002 13:38:07)
Tak jsem si pročetla snad všechny příspěvky ke Klářině článku a připadám si po dlouhé době zase trochu schizofrenně.
Na jedné straně totiž souhlasím s tím, že půjčky se mají vracet a pokud se vyskytne důvod, proč je vrátit nelze (momentálně nebo třeba i vůbec), má se celá věc vysvětlit... na druhé straně si ale říkám, že ta stará paní je v tom možná nevinně. Buďto opravdu nemůže peníze vrátit, nebo na to prostě zapomněla. Skleróza přece není v tomhle věku nic divného. Mojí babičce je 76 a každou chvíli volá mámě, jestli si od ní nepůjčila třeba svě stovky, že je nemůže najít... asi jsem ke stáří příliš přecitlivělá (vyrůstala jsem s babičkou a dodnes jí mám spíš za maminku); kdyby v příběhu šlo o nějakou čtyřicátnici, asi bych uvažovala jinak. Asi to řeknu hodně pitomě, ale mě bezmocnost a beznaděj stáří odjakživa dojímá a je mi těch lidí o berlích, shrbených, těžko chodících, s deformovanýma nohama a rukama prostě jen líto. Ať už mají jakékoli morálně volní vlastnosti. Je mi jich líto proto, že jsou poznamenaní věkem a na jejich bolest už žádné léky nejsou. Ne každý starý člověk má to štěstí jako můj pradědeček, který zemřel v 99 letech a do svých 98 chodil jako švihák jen se "špacírkou" a v nějakých pětadevadesáti ještě chodil do hospody hrát na tahací harmoniku - a na pivko.
A možná je to i tím, že mám dost nezdravý vztah k penězům. Nejsem žádný "pracháč" a momentálně mám dost dluhů (ne u lidí, podotýkám, u institucí - finančák, sociálka...), ale když vidím někde žebrat starého chlapíka nebo i třeba mladého pankáče, vždycky jim něco dám. I když vím, že ty prachy třeba propijí nebo profetují. Dávám jim je proto, že je pro mne daleko snazší je vydělat než pro ně a pak, nelpím na nich. Žila jsem v minulosti jak "bez peněz" tak "s penězi" a ani jedna varianta mne neděsí.
Víc mne děsí, jak moc peníze rozdělují lidi. A nejen nesplacené půjčky. Obecně. Jedni závidí těm, co je mají, další kradou, aby je měli... chápu, že se za něco musí platit nájem a koupit dětem boty... ale proč na penězích stavět existenci?
Dědeček, kterému vyhořela chalupa ve filmu "Hoří, má panenko!" probírá lístky do tomboly a říká: "To nejsou peníze... to jsou jenom papírky, ale já potřebuju peníze!"
On je sice doopravdy potřeboval, ale já si stejně myslím, že peníze jsou jen takové papírky a je smutné, kolik ty papírky dokážou udělat mezi lidmi zla...
 Jana, 4,5 letá holčička 
  • 

Re: Re: Az stari prijde k nam  

(8.11.2002 14:58:22)
Ahoj, je mi jasné, jak 1000 Kč může v rodinném rozpočtu chybět. My jsme normální 3 členná rodina (i co se týká měsíčního příjmu), po mateřské pracuji 1,5 roku. Již 4 měsíce se "bijeme" o 4000 Kč, které nám sebral peněžní automat.Nefungoval jak měl, podruhé se výběr uskutečnil, ale bohužel odečteny byly výběry dva.Peněžní ústav reklamaci začal řešit, do 3 měsíční lhůty jsme žádné vyjádření neobdrželi a teprve na následné, již radikálnější kroky nám bylo řečeno, že reklamace nabyla uznána. Takže jsme reklamovali reklamaci a čekáme na výsledek. Chci jen říct, že možná kdybych tyto peníze půjčila někomu v tísni, tak by mě to tak nemrzelo, jako když visí takto ve vzduchu u instituce, která může věnovat miliony na předvolební kampaň straně,která mě ani neoslovila a nás nechává bojovat o čtyři tisícovky. Pro nás je to dost, právě i teď před blížícími se svátky a navíc musíme dořešit naši bytovou situaci.
Ještě k té paní, možná opravdu může být sklerotická, což asi dovedete odhadnout, i když někdy to může být těžší. Chce to pevné nervy.
 Martina, dva pubescenti 
  • 

"POMOC" 

(6.11.2002 13:49:29)
Kláro, smutný na tomto příběhu je, že se cítíš trapně ty, která jsi babce pomohla, místo toho aby se zastyděla ona. Kdyby aspoň řekla na rovinu, že nemá. Umím si představit, jak hloupě se asi cítíš, když jí o ty peníze upomínáš. Já to znám, mám taky tak "blbou" povahu. Upřímně řečeno, asi se s tím už můžeš rozloučit.
Zdravím, Martina
 Evi 


Re: Za dobrotu na zebrotu 

(6.11.2002 15:22:22)
To NASTVE, vyhovet cloveku, ktery toho zneuzije. Staci jedna zkusenost a clovek je vylecen z ‘dobrych skutku’.

S manzelem uz takove situace resime jinak. Kdyz neznamy clovek pozada o pujceni penez, otevrene se zeptame, na co presne je potrebuje a ze to radi zajdeme koupit s nim ( s ni). Je to mozna osobni otazka, ale konec koncu jsou to nase penize a tak jejich odpoved nam pomuze rozhodnout, jestli je clovek opravdu v tisni a ‘vec’ potrebuje, nebo jen shani penize na alcohol atd. Nemluve o tom, ze se stejna ‘vec’ da koupit za pet ruznych cen v deseti ruznych kvalitach.

A v tech nejhorsich pripadech, kdy se penize nevrati - clovek nema vycitky svedomi, ze nepomohl bliznimu v tisni, ale taky se netrapi pocitem, ze nekomu ‘naletel’, protoze vi presne kam penize sly, kolik, a z vlastniho uvazeni.


Zdravi E.
 Lida a 2holky 


Zivotni pouceni 

(6.11.2002 16:47:07)
Clanek je to hezky, smutny ale na druhou stranu si myslim, ze vysledek "ocekavajici". Ja, uz i jako male dite, jsem byla vychovavana v tom, nikdy "neotvirat" cizim lidem a nikdy jim nic nedavat. Stalo se nam, ze na nas dum zaklepal cizi clovek se slovy, ze ho posilaji nasi rodice, ze mu mame dat penize, ze je domluven s nasi maminkou, kdy je vrati. Nase nejstarsi sestra tenkrat zareagovala velmi dobre (to ji bylo 13) se slovy, at promine, ale nam maminka nic nerekla a tudiz zadne penize nedostane. Tento priklad je to same a v blede modrem. Ja bych ji zadne penize nepujcila at by ji mi bylo sebe vic lito. Spis bych se snazila najit problem, pripadne ji poslala na socialku ci do banky (kde ted i duchodcum pujci drobny obnos, ktery mohou pravidelne splacet), ci bych ji poslala za jejim pribuzenstvem apd.
 Madla & 3 trpaslici 


Pro dobrotu na zebrotu... 

(6.11.2002 18:38:50)
Ahoj Klarko,
opet diky za clanek. (Zacala jsem pracovat, ale na "ty tvoje" si cas vzdycky rada udelam :o)
Tak radu Ti bohuzel nedam :o(
Pred par lety bych reagovala asi stejne a dala te babe penize, abych se ji zbavila a protoze by mi ji bylo lito a mozna hlavne...protoze starych lidi si vazim a proste jsem jim nedokazala odporovat...to bylo tak nejak to vychovani, ktereho se mi dostalo, nebo jsem to alespon tak pochopila mozna to moji "nebozi" rodice tak vubec nemysleli :o)
Mozna trochu odbocim, nevim, jestli to ma co delat s Tvym pribehem, ale v CR je ucta k ostatnim lidem jakousi samozrejemosti, ktera mne i takhle na dalku doslova ubiji...
Prisla jsem na to az kdyz jsem se "vydala do sveta", ze stari neni zarukou moudrosti, lidske vyspelosti, pravdomluvnosti, duveryhodnosti. Mozna jsem vsechny nad 60 brala jako svoji babi a dedu, ale chyba lavky devce, zjistila jsem nastesti velmi brzy...no stejne jako ty :o)
Zkratim to, ted si u mne uctu a duveru musi kazdy vybojovat.
Prosim neztracej nadeji, prestoze cestnych lidi asi skutecne ubyva ;o)
 Katka 


Nevim 

(6.11.2002 18:54:44)
Ahoj Klaro,

mozna jsem jen nenapravitelny optimista... Myslim si ale, ze to ta pani nemusela delat se zlym umyslem. Treba vazne verila tomu, ze penize do tydne vrati. A treba stale pocita s tim, ze je skutecne vrati (on je veliky rozdil mezi "chtit" a "moci").Verila bych spise tomu, ze je ji ted z cele situace stejne trapne jako vam, nez ze si ted nekde radostne mne ruce nad tim, jak vas pekne napalila.
Hrozne moc bych Ti prala, aby to tak skutecne bylo a ta pani s tou tisicovkou brzo prisla. Nejen pro ty penize samotne (i kdyz pochopitelne prijdou vhod), ale i pro tvuj pocit, ze to s tim svetem neni az tak spatne, a vlastne i pro vsechny "starenky o dvou holich", ktere v budoucnosti potkas...

Katka
 Marie 
  • 

No comment....lidi si dovolí věcí 

(6.11.2002 20:09:33)
Nikdy nepůjčovat,nikomu,zásadně,neotevírat dvěře,nedůvěřovat a prověřovat.
Mně dluží jeden člověk horentní sumu už léta,vyhrála jsem soud a kde nic,tu nic.Ovšem nevzdávám to,bude následovat ještě exekuce,ale když si představím tu vysokou částku a co bych za ni pořídila dceři,tak vidím rudě.
Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán,říká můj kamarád.
Otec se nechal zastavit na ulici a půjčil peníze,které už v životě neviděl,klasický podvod,za který si mohl sám,protože je typická kafka.Ti lidé se mohli někde jenom smát,že na někoho takového,z koho vylákali hodně peněz(víc,než babka),natrefili.
Jak psala i Ivana Trumpová ve své knize,ona nepůjčuje,taky proč,jsou to peníze,ze kterých žije.
Asertivně říct - ne,nepůjčím.
Myslím,že babka dopředu věděla,že nevrátí,kde má příbuzenstvo?
Zrovna nedávno se jeden kamarád ptal,jestli mu nepůjčím.Ne.Nepůjčuji.Myslím,že člověk potřebuje sám a často je to docela drzost,co si lidi dovolí.Moje máma neviděla jakousi svou spolužačku léta a ted když ji potkala,tak na ni hned zvonila,jestli by jí nepůjčila peníze a to má manžela,syna atd,tak proč.Odpověd zněla - ne,ale je to drzost.
Nepůjčíte mi někdo?
 Zuzana.. 


nejak se vam to urcite vrati 

(6.11.2002 22:10:55)
Myslim, ze je to vyrok Karla Capka, ze se clovek vice stydi za svoji hloupost, nez za svoje provineni....
a to by nemel.
Takze ackoli si treba pripadas najivni, tak alespon vis, ze jsi nic nezanedbala, ze jsi urcite nenechala nekoho, kdo o to zadal, bez pomoci...jestli te to alespon trochu utesi, muzu ti rict, ze ty jsi sama jednala spravne, podle sveho nejlepsiho vedomi jsi se rozhodla pomoci a s tim take muzes klidne spat. To, jak s tvoji pomoci nalozili jini, je vec jejich svedomi a moznosti a to ty uz nemuzes nijak ovlivnit. Rozhodne si ale nic nevycitej, kdyby se pribeh odehral presne naopak, pomoc by jsi odeprela nekomu, kdo by ji opravdu potreboval, to by byl ta chyba, za kterou by se clovek stydet mel..
Ale teky vim, jak cloveka zere, kdyz nekde prijde zbytecne o neco, co zrovna opravdu potrebuje, ale opravdu verim, ze se vam to drive nebo pozdeji nejak vrati, mozna, ze si to ani nevsimnes, ale od nekud to urcite prijde :O)
a jeste neco, jedna moje cinska kamaradka, kdyz ztratila svuj oblibeny naramek, mi rikala, ze v Cine maji takove prislovi, ze clovek ma mit pokazde radost, kdyz o neco prijde, protoze to znamena, ze brzy neco ziska,
musi nejprve neco ztratit, aby mohl ziskat

ahoj, zuzka
 Monika, Mattias 10m 
  • 

Re: nejak se vam to urcite vrati 

(6.11.2002 23:10:36)
Zuzko,
to jsi napsala moc pekne i kdyz si taky myslim, ze je skoda kdyz nekdo pomoc takhle "zneuzije". Cinske prislovi o ztrate je moc hezke, jsem zvedava, co mi nahradi muj nedavno ztraceny snubni prstynek ;-)
Taky se mi libi, jak to dela Evi, tohle me nenapadlo a diky za dobrou radu. Vlastne me to ale napadnout mohlo, protoze kdyz vidim zebrajici dite (co chce penize na jidlo), jdu a neco k jidlu mu sama koupim nez mu dat ty penize.
Mejte se
Monika
 sally 


Re: Re: nejak se vam to urcite vrati 

(6.11.2002 23:17:48)
Kláro,
a co se příště, až babku potkáš, domluvit, ať ti to splácí? Třeba fakt měla problém a teď má další - z těch pár korun důchodu tisícovku neušetří jen tak - a neví jak ti to říct... (ok, asi jsem "blbá", ale mě by babky bylo líto a asi bych jí ty peníze půčila taky).
 Gabča;2 kluci 


...aneb 

(6.11.2002 22:17:49)
jak říká jedno "trošku" upravené přísloví: Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán!!!
 Mersi, Miška a Lea 


Re: ...aneb 

(7.11.2002 7:44:03)
Ja by som po okolí rozšírila, čo mi urobila, aby na to nedoplatil niekto iný.
U nás chodievala jedná babka a prosíla ľudí o peniaze na autobus a že ju muž zbil a vyhodil z domu. Kto by naodolal takej chuderke, ale keď sa mi to stalo o nekoľko mesiacov, pochopila som.
Ja sama by som od málo známych ľudí peniaze nepýtala, len blízkych ako sestra a najlepšia kámoška.
A ľuďom, ktorých dobre nepoznám by som nedala, leda jak nejakú vec ale aj to už nie, lebo som susede požičala fén a tá mi ho doniesla pokazený a ani nemukla.
 TomášX 


KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(7.11.2002 8:42:41)
Díky vám se dá v tomhle světě aspoň trochu žít !!! Není na světě hezčí pocit, než pocit, že jsem se musel v něčem omezit, něco si odepřít, abych mohl pomoci někomu, kdo to opravdu potřebuje, abych mohl udělat radost někomu, kdo ji chce ode mne přijmout. Všechny ty ostatní hyeny, které odepsaly na tenhle článek, by nejraději tu starou paní ukamenovaly, snad by z ní z kapes vypadlo aspoň 15,60 a co je nejdůležitější, udělaly by to na veřejnosti, aby každý další starý člověk, který bude potřebovat pomoct, protože už dál nemůže, aby držel hubu a raději někde ve škarpě zdechnul - STYĎTE SE !
- - - - - - - -
P.S.: A ty, Kláro, mi napiš adresu, pošlu ti tu tisícovku i s úrokem v běžné diskontní sazbě ČNB. Tvůj původní příspěvek byl aspoň nejméně emocionální, aspoň ty z nich jsi měla trochu radosti z toho, že jsi udělala dobrý skutek. Možná i ta paní bude mít letos z čeho koupit si rohlík k snídani a čaj k večeři, když už ty "zimní boty pro mně" nosí osmým rokem...
 Carewna 


Re: KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(7.11.2002 9:09:08)
Klára to určitě myslela dobře, ale Tomáši, uvědom si, že to přísloví "Pro dobrotu na žebrotu!" nevzniklo bezdůvodně.
Netvrdím, že ta babka to udělala schválně, myslím, že se musela cítit trapně, když o pomoc musela žádat cizí lidi, ale jak už tady psali ostatní, my nevíme, jestli předtím zkoušela své příbuzné, banku, nebo sociální odbor ...
Já jsem půjčovala a vždy jsem dopadla jako Klára. V době, kdy já vydělávala 4 000 čistého, z čehož 1,500 padlo na pronájem, si ode mně bývalá kolegyně, t.č. modelka půjčila 2 000 korun. Myslíš, že je vrátila? Ne. Vždy, když jsem jí upomínala (a dělala jsem to opravdu nerada, já blbec se jí u toho téměř omlouvala), tak mně někam pozvala, aby mi oznámila, že teď zrovna peníze nemá, a když platila účet za nás OBĚ, s bohorovným klidem mi řekla, že si to odečte od dlužné částky ?! Taky jsem na Vinohradské potkala starého pána, který žádal pětikorunu na známku, skoro u toho brečel, to víš, že jsem mu je dala, další týden mně jsem ho potkala znovu, a znovu stejná písnička, tak jsem mu řekla, že teď už ne. Za další týden jsem ho potkala znovu, ale už si mně pamatoval, tak se jenom otočil k výloze.
Ne, teď už nepůjčuju, nedávám a nerozměňuju drobné na ulici. I dobrá vůle má své hranice.
Mimochodem, ta poznámka "o botách pro mně" byla velmi nevhodná, Klára VŮBEC neměla povinnost nikomu půjčit, a co si se svými penězi bude dělat, záleží jenom na ní.
Přeju všem hezký den!
 Anička,  
  • 

Re: KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(7.11.2002 12:53:42)
Mě se zdá divné obhajovat paní, o které nevíme, proč peníze potřebovala. Takoví lidé způsobí, že člověk ztratí důvětu. Moje dcera se dvěma malými dětmi žila z životního minima. U nich v domě byli manželé, on invalidní, s malým miminkem. Začalo to půjčováním a nevracením mouky, cukru, vajíček a skončilo půjčením 1500 Kč protože miminko nemělo na sunar a oni na činži. Jaké bylo překvapení, když se zjistilo, že na činži dluží za půl roku a koupili si televizi a hi-fi věž. Dcera už se taky vyléčila. Ta babička na tom mohla být opravdu špatně ale taky mohla jen využít dobrých lidí.
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Jake hyeny, TomasiX?  

(7.11.2002 14:48:14)
Mne tedy prijde ponekud bezohledne, ze si stara pani pujcila prave od rodiny s dvema detmi, kdyz takove rodiny maji do kapsy casto jeste hloubeji nez nekteri duchodci (zvlaste jeli manzelka na materske dovolene) a penize pak nevratit.

Tobe, TomasiX, bych chtela rict, ze nazyvat hyenami nekoho, kdo nema chut jen tak po svete rozdavat SVE tisicovky, ktere sam potrebuje jako sul, povazuji za docela nevhodne.

Stejne jako Zuzana si myslim, ze stara pani v tomto pripade spise vyuzila situace nez cokoliv jineho - proc Klaru o ty penize nepozadala na ulici, kde se potkavaly? Misto toho si zjistila, kde bydli a jak se jmenuje a sla primo k ni do bytu. Pusobi to na me tak, jakoby dobre vedela, ze na ulici clovek snadneji odmitne... Nevim, skutecne muzeme tezko soudit, kdyz pani nezname.

Klaro, co treba pockat, az pani dostane duchod a chodit si k ni aspon pro mensi splatky, kdyz uz by to nemohla dat najednou...?
 Daniela 
  • 

Re: KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(7.11.2002 19:16:55)
Tomáši, mluví z Tebe nadhled člověka, který "nějakou tu kačku" má a může ji postrádat. Není to tak dlouho, co by mi tisícovka udělala "díru" do rozpočtu na pěknou řádku dní. Teď bych přišla jen o pár iluzí, ale předtím by to byl fakt průšvih. Přirovnala bych tu situaci ke sbírkám na povodně (a že leckdo z nás daroval těch peněz dost) a vzápětí zjistíš, že se ty peníze nikdy nedostaly k těm lidem, kteří je opravdu potřebovali, že si "pomohl" někdo jiný. To zamrzí. Ten pocit, že jsi chtěl pomoci a ono to bylo nějakým způsobem zneužito.
 Klára, 2 kluci 
  • 

Re: KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(7.11.2002 20:12:37)
Vážený Tomáši, já nemám slov... nemusím tu přece obhajovat, zda potřebuju či nepotřebuju nové zimní boty, i kdybych si koupila dvacatery kozačky z krokodýlí kůže, měla bych právo na to, aby mi ta paní peníze vrátila! Já jsme jí je NEDALA, dohodly jsme se, že je vrátí a to je rozdíl! Pokud pošlu peníze na povodňové konto, nechci je zpátky, pokud je někmu půjčím a on odmítá říct na co a tvrdí, že je vrátí, měl by je vrátit. Mám pocit, že žiješ v jiném světě než já. Kolikatimístné je číslo na tvé výplatní pásce? Pěti nebo snad šestimístné?
 TomášX 


Kláro, jestli jsi pisatelkou tohoto článku,.. 

(19.11.2002 12:09:21)
... ještě jednou Ti opakuju a z mého druhého příspěvku to vyčteš,
že v mé první reakci jsem nereagoval na článek samotný, ale na "přitakání",
kterých bylo do té doby tuším šest nebo sedm.
- - - - - - - -
Čtu si celou tu diskusi dnes ještě jednou a našel jsem v ní jen čtyři
příspěvky lidí, kteří v sobě mají Lásku. Je mi to velice líto,
v jak morálně rozvráceném světě jsme se za těch pár desítek let
komunismu a následné "postarej-se-sám-o-sebe" demokracie ocitli.
Moje výplatní páska je pětimístná, nic víc a nic míň. Včera jsem četl
článek o podnikateli, který vlastnil podnik o stotřiceti zaměstnancích
a vinou demokraticky zvoleného státního aparátu ho finanční úřad
neoprávněně byrokratickou účetní chybou obral o JEHO TŘINÁCT MILIONŮ
a po šesti letech KDY ZTRATIL NAPROSTO VŠECHNO ho přivedl do situace,
kdy s podlomeným zdravím přespává na zrušené autobusové zastávce a
nemá už ani sílu bojovat s legislativou. Námi demokraticky zvolenou
legislativou.
- - - - - - - -
Nemá cenu, abys namítala, jak lehce nebo s nadhledem se mi mluví,...
když jsem poznal svoji Lásku, neměla zaměstnání a musela uživit sebe
a svého šestiletého syna, který právě šel do první třídy. Ráno snídala
hrnek čaje, přes den láhev Dobré vody a k večeři si s Lukášem uvařili
brambory, někdy když zbylo, měli deset deka salámu. Každý měsíc ale
měla stopadesát korun na telefonní kartu, aby mohla zavolat své kamarádce
nebo jinému známému, kdo byl ještě potřebnější, pohladit ho slovem,
nabídnout pomoc s hlídáním dětí, v domácnosti,... Lásku, skutečnou
Lásku, pozná jen málo lidí v životě. Tahle diskuse je toho příkladem.
Můžu Ti říct, že i kdyby mi zbylo z mé výplatní pásky jen stopadesát
korun, budu Ti je sedm měsíců posílat, abys pochopila, že není darem
ten dar, který dá člověk ze svého přebytku, ale ten, který dá ze svého
nedostatku...
- - - - - - - -
Jistě, máš pravdu, ta žena hovořila o půjčce a měla by tedy peníze vrátit.
Přijmi tedy ty peníze ode mne a nenech do svého srdce vstoupit nenávist
k ženě, která se možná bojí říct, že už ti ty peníze nikdy NEZVLÁDNE vrátit.
- - - - - - - -
A nejsem Tomáš, jmenuju se Standa.

 TomášX 


Milá Kláro,... 

(19.11.2002 12:15:39)
četl jsem teď Tvůj druhý článek,... "Básničková komunikace"
i reakce ostatních na něj. Jsi na tom špatně pouze ve svém srdci,
majetkově určitě ne, rodina, kde si hrají děti na počítači hry
i s tatínkem... to není strádající rodina.
- - - - - - - - - -
Spíše bych řekl, že si ZA SVÉ PENÍZE skutečně raději koupíš ty kozačky z krokodýlí kůže.
Promiň, ale te nejsi potřebná. Snad jen Tvoje duše.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Milá Kláro,... 

(19.11.2002 14:39:40)
Pro TomášeX nebo Standu

Sleduju celou diskusi o nevrácené tisícíkoruně. Nečekám nějaké řešení a ani mi nepřipadá důležité do ní zasahovat, protože nemám ráda zbytečné spekulování a pokud neznám tu paní, nebudu jí ani hájit ani hanit. Stando, pořád se tady odvoláváš na Lásku a dobrotu. Nemůžu si pomoct, ale z tebe cítím takový vztek a promiň i zlobu, že se divím, kde bereš tu odvahu a jistotu Kláru jednoznačne odsuzovat. Tu paní neznáš, neznáš ani Kláru, proto si myslím, že si dovoluješ opravdu hodně.
Mně se stala podobná příhoda, když jsem opravdu byla v situaci, že jsem měla v peněžence dvě stovky, bůhví dokdy, dlužila jsem za nájem za dva měsíce (10 000), měla jsem odpojený telefon a byla jsem bez práce. Zastavila mě starší paní s takovou tou taškou na kolečkách a se slzami v očích mě prosila, jestli bych si od ní nekoupila pár kompotů, že mi je i pomůže odnést domů, abych se s tím netahala, ještě dnes mám knedlík v krku, omlouvala jsem se jí, že mám jenom ty dvě stovky, bojím se je rozměnit, aby ještě aspoň chvíli vydrželi v celku, že nemám ani ty kompóty, které bych prodala na ulici, rodiče daleko, od kterých bych se styděla si půjčovat, nejsem na to zvyklá. Společně jsme si poplakali, já se omlouvala, že nemůžu pomoct, ona se omlouvala, že obtěžovala a takto jsme se rozešli. Obě jseme byly bez rodiny, bez prostředků, bez přátel, které může člověk bez ostychu poprosit o pomoc. Ale podle tvých soudů bych se měla asi stydět, že jsem jí nedala poslední peníz, protože já jsem mladá a práci si snad jednou najdu ?
 Květinka 


Re: Re: Milá Kláro,... 

(19.11.2002 15:11:23)
No já nevim, nechtěl Tomáš, teda Standa tak nějak vyjádřit, že není umění (při situaci, kdy mám peníze na základní živobytí, plus ještě něco navíc)půjčovat peníze těm, kdo je vrátí? Že je naopak chvályhodné "půjčovat" peníze lidem, kteří je už nemohou vrátit?
 Jana Z. 


Re: Kvetinko, 

(19.11.2002 15:20:30)
moc tu diskusi nesleduji, jenom fakt zbezne, ale myslim, ze je velky rozdil mezi tim PUJCIT penize nekomu s vedomim, ze dotycny SLIBIL penize vratit (dobre, kdyz neni na vraceni, tak se alespon omluvit a vysvetlit ci neco pod.) a mezi tim penize DAROVAT..
 Květinka 


Re: Re: Kvetinko, 

(19.11.2002 16:12:49)
Jano, rozumím tomu. Ano,j istě, že je to rozdíl ve slovech půjčit a darovat, s tím souhlasím. Ale když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně jedno, pokud je to určeno pro člověka potřebného, nebo ne? Přece pocit podvedenosti a hrozného světa není namístě, když to ta paní prostě nemůže vrátit, ač chce. Vždyť to je naopak radost z toho, že někomu potřebnému, kdo je na tom hůř než já, bylo pomoženo, ať už darováním nebo nevratnou půjčkou....
 Ája, 18. týden 
  • 

Re: Re: Re: Kvetinko, 

(19.11.2002 22:54:41)
možná se budu opakovat, ale ještě jednou:

Je velký rozdíl něco si půjčit s tím, že to možná nebudu moci vrátit, a něco si půjčit, slíbit, že to určitě vrátím, a pak se začít věřiteli vyhýbat, aniž bych se pokusila vysvětlit mu důvod, proč zrovna svému závazku nemůžu dostát.

Stejně tak je rozdíl někomu něco půjčit a být srozuměn s tím, že je to vlastně dar, že mi to ten člověk nikdy nevrátí, a půjčit a domnívat se, že své peníze dostanu zpět. Ten rozdíl je ještě větší, jestliže sama mám málo, počítám s tím, že mi to dotyčný vrátí, a když ne, dostanu se sama do potíží (jako se to stalo Kláře). Dar přeci musí být DOBROVOLNÝ, ne? Udivuje mne, že tady někteří situaci obhajujete tvrzením, že ať dar nebo nevrácená půjčka, je to vlastně všechno v pořádku, protože to dostal potřebný člověk. A co ten, který v dobré víře pomohl a zklamal se? Jeho důvěra snad neznamená nic?

TomášiX, Stando, nebo jak se vlastně jmenuješ, pro Tebe taky pár slov. Máš plnou pusu Lásky s velkým L a morálně rozvráceného světa. To jsou sice náramně hezké řečičky, ale důležité jsou skutky. Z cizího se to doře rozdává, z toho krev neteče. Kdo Ti dal právo kategoricky prohlásit, že když Klára z dobrého srdce půjčila, co jí samotné bude chybět, a pak si drze dovolila zalitovat, že už své peníze asi neuvidí, je to známka jejího sobectví? Tvoje nabídka splácet z vlastního je sice na první pohled pěkná, ale nezlob se, vidím za ní (pokud bys byl vůbec ochoten ji splnit) jen snahu předvádět svou morální převahu (podívej se, jaký ty jsi sobec, to JÁ si utrhnu od úst a dám ti to). Jenom tím, že budeš vzletně mluvit o Lásce a nesobeckosti, se z Tebe ještě nestane ušlechtilý člověk.

Nezlob se, ale připadáš mi trošku duševně narušený.
 Helena 
  • 

Re: KATKO A ZUZANO, děkujeme vám všichni !!! 

(29.8.2004 19:15:02)
Kde bereš tu jistotu, že to ta paní potřebuje a jen to není profesionální podvodnice ? Kdyby byla opravdu v tísni a slušná tak přijde, omluví se, vysvětlí a domluví se, kdy bude moci peníze vrátit. Tohle chování svědčí pro podvodnici ne potřebou osobu.
 Yukona 
  • 

Tomasi dik  

(23.1.2005 16:59:14)
za tu reakci co jsi napsal a za to ze chces stare pani pomoct. Kdyz jsem cetla vsechny ty prispevky tak jsem se necitila ani ja dobre...ta pani urcite nema moc penez a urcite se citi spatne, neni zla....nekdy v zivote lidskem nastanou neocekavane problemy. Nedavno jsem mluvila s jednim svym znamym, je to muslim a ten treba neslavi narozeniny. Kdyz jsem se ho ptala proc, tak mi rekl ze radeji ty penize co by utratil za party da nejakemu chudemu cloveku. Ze z toho ma daleko lepsi pocit...
 Zuzana 42 
  • 

Jste všíchni příliš tvrdí 

(7.11.2002 12:57:19)
Je mi líto především té paní, (pokud nevypadala jako stará podvodnice.) potom tedy Vás, že jste ji neprokoukli. Ale zřejmě ty peníze potřebovala, asi to není jednoduché zazvonit u cizích lidí a prosit. A když jste jí půjčili, zřejmě na tom tak zle nebudete, Pro Vás jsou to dvoje struny nebo papírové pleny ( mimochodem kolik stojí měsíc provozu bavlněných plen). Pro ni je to zřejmě mnohem víc. Třeba příspěvek na topení,nebo obživa na celý měsíc, nebo Vánoce pro vnoučata, která o ni nestojí. Byli jste někdy v situaci, že jste opravdu neměli ? Berte to jako půjčku do budoucna, třeba Vám někdo jiný vrátí až budete opravdu potřební.
 Tinka, Sara 04/03 


Re: Jste všíchni příliš tvrdí 

(7.11.2002 14:55:53)
Vies, uspech podvodnikov je prave v tom, ze ako podvodnici nevyzeraju. Taktiez sa mi nezda spravny nazor, ze to maju brat ako pozicku do buducnosti. Tato rodinka ma dve male deti a zije z jedneho platu, tymto vlastne obrali seba a deti o taku mesacnu zasobu mlieka (ak to uz nechces brat na plienky).
 Klára, 2 kluci 
  • 

jak jsme na tom finančně 

(7.11.2002 19:56:32)
Víš, já zastávám názor, že by si člověk měl pomoct sám, že by neměl být na nikom závislý, zejména finančně ne. Když jsem nastoupila na vysokou, automaticky jsem se ke studiu začala i sama živit. A když jsme se s Robertem rozhodli opustit finančně výhodné koleje a jít na drahý podnájem kvůli většímu soukromí, museli jsme se pořádně ohánět. Nakonec jsme začali podnikat a díky dobře zajeté kavárně v Brně si já teď můžu dovolit střídat mateřskou a semestry studia a Robert může dělat doktorát. Nebylo to vůbec jednoduché, zezačátku jsme rovnou ze školy chodili za bar, zavírali jsme v jednu v noci a ráno jsme opět šli do školy, první půlrok jsme z toho neviděli ani korunu. Tohle píšu ne proto, že bych se chtěla chlubit, co všechno jsem jako obyčejná studentka dokázala, ale pro ilustraci faktu, že když člověk nedostává peníze od rodičů, musí si pomoci sám a že to jde. A mimochodem, když Robert dostal letos na podzim vyšší stipendium, byla jsem šťastná jak blecha a šla jsem koupit Kryštofovi zimní bundu do normálního obchodu a ne do sekáče... Samozřejmě bychom vyžili i z menších peněz, to bychom ale museli například nechat odpojit internet... Samozřejmě existují lidi, kteří si neumí pomoci sami, kteří spoléhají na pomoc ostatních - a jsem ochotná jim pomoci, jak ses ostatně mohla v článku přesvědčit. Tvoje reakce vyznívá trochu jako - pojďme žít na nejnižší možné úrovni, vzdejme se veškerých požitků, kterté nám usnadňují život (papírové pleny) a ušetřené peníze nastrkejme chudým... hezká utopie.
 Lida a 2holky 


Re: Jste všíchni příliš tvrdí 

(8.11.2002 13:00:02)
Zuzano,

ja si osobne myslim, ze nemas pravdu. Ano, pro starou pani muze byt 1000Kc mnoho penez i na cely mesic. Ale, ona si je pujcila (s tim, ze je vrati, a nevratila) a to se da proste kvalifikovat jako kradez - a "trestni cin" a nezavisi na tom, jestli jde o 10Kc nebo o 100000Kc.

Vis, ja vidim tady v Londyne mnoho tzv."zebraku" sedicich v koleckovem kresle, spinavi a zebrajici. Srdce by se szelelo. Das jim penize a dalsi odpoledne je vidis, jak zcela zdravi bezi po svych do obchodu s alkoholem. Vis, ale necitim se tak ukrivdena. Pokud jsem jim penize dala, tak jsem vedela, ze zadne zpatky nedostanu (mohla jsem se svobodne rozhodnout), jedine, co si mohu rikat, ze jsem hloupa a ze jsem naletela. Ale to je uplne jina situace nez to, ze si nekdo pujci penize se slibem, ze je splati.
 Helena 
  • 

Bacha po Praze chodí také taková babička-zastaví vás na ulici 

(29.8.2004 19:08:04)
Jestli ta paní nutně potřebovala peníze tak by měla vědět jaké to je bez peněz se obejít. A přinejmenším by měla komunikovat a ne nechat rodinu v tom, že peníze nevrátí. Omluvit se, vysvětlit a dohodnout se, kdy peníze vrátí - to kdyby byla skutečně ve finanční tísni.
Já v ní vidím spíše profesionální podvodnici a v odvaze zazvonit u cizích lidí jen drzost.

Po Praze chodí podvodnice-"babička" co se vás první zeptá zda nevíte, kde je tu nejbližší katolický kostel. Má slzy v očích a začne vám vyprávět, že jí teď okradli (nekdě poblíž) a jest-li byste jí nepřispěli 30,- Kč na cestu do Kralup (cíl cesty a částku pravděpodobně operativně mění). Vím zcela jistě, že je to podvodnice, protože jsem jí potkala a zkoušela na mě tuhle historku už podruhé. Když jsem se jí zeptala zda jsme se už nepotkaly, DRZE se SLZAMI V OČÍCH mi odpověděla že ne, to ne, jí teď okradli... atd.
Není to než drzost a parazitismus prvního stupně (ať ty peníze potřebuje k čemukoli). Potkala jsem jí v rozmezí asi 2 let (mám na lidi a situace výbornou paměť), takže jí tahle živnost asi dobře vynáší. Obávám se, že její činnost nebude vůbec nijak postihnutelná.

Takže bacha na tuhle BABIČKU. Abych jí trochu popsala: je silnější (rozhodně ne hubená), spíše menší až střední postavy, já jí potkala 2x v sukni (ne kalhoty), vlasy na pěšinku, ulízlé dozadu (šátek), šedivé, bez brýlí, věk 65 a více, tip "venkovské" ženy, trochu kolébavá chůze.

Jednou jsem tedy naletěla téhle čarodějnici a jednou pánovi, který chtěl pro změnu půjčku. Půjčila jsem mu půjčila 200,- Kč, naštěstí pro mě jsem neměla víc u sebe v peněžence, byl hrozně věrohodný. Nevrátil nic. Nápadné mi zpětně bylo, že když jsme se domouvali na vrácení kdy a kde poslouchal na půl ucha (už koukal jak co nejrychleji zmizet - ale to mi došlo až potom).
V Praze je to asi perfektivní živnost, takže po těchto zkušenostech varuji před jakýmkoli půjčováním peněz bez podpisu, adresy, ligitimizace.
 Šáry 
  • 

Re: Bacha po Praze chodí také taková babička-zastaví vás na ulici 

(29.8.2004 20:20:29)
Jo, tak tu jsem potkala, když jsem byla v devátém měsíci. Vytáhla na mě stejnou historku s katolickým kostelem a že ji okradli. Nedala jsem jí nic a ona, když odcházela, tak mi popřála, ať se mi stane něco hnusnýho. Shodou okolností ten rok potom byl opravdu hodně hodně hnusnej (nemoci a úmrtí v rodině). Na prokletí od takových lidí opravdu nevěřím, ale mrzí mě, že jsem jí tehdy neřekla něco ve smyslu "já to vaše přání nepřijímám, ať se vrátí tam, odkud vyšlo."
 Emina 
  • 

Re: Re: Bacha po Praze chodí také taková babička-zastaví vás na ulici 

(30.8.2004 15:15:07)
Sary, moji tchyni kdysi kdosi obcas v noci volal (mozna nejaky praktikant od stb) a vyfunoval ji do sluchatka. Pak to zmenil na "ummmmres" hlasem jako ze sudu. Jednou mi to dala poslechnout. Vetsinou v te dobe poradala mejdany, jejichž to bylo zlatym hrebem. Ale nekdy ji ten magor fakt vzbudil a jednou ji to nastvalo, tak mu rekla: "No jo, dyk ty taky, umreme vsichni." A on: "Mas rrrakovinu." Ona: "Zitra se necham vysetrit, dobrou.". A mela ji. Ale sotva pocinajici, tak ji odoperovali zije dodnes, je ji 96 a neni senilni. Takze se by se dalo rict, ze ji zachranil zdravi.
 Andrea 
  • 

Re: Jste všíchni příliš tvrdí 

(18.9.2006 11:26:57)
Možná je to tvrdé (všichni i mně říkají, že jsem moc na všechny i na sebe tvrdá), ale JÁ bych si třeba nikdy o peníze cizím lidem neřekla. A pointa je možná to, že právě když dokáže říct cizím lidem o peníze, má mít i tolik zodpovědnosti, aby je zase vrátila. Je to sprosté a já se s tím třeba setkávám dost často. Myslím, že možná rodina je v tomto směru nejhorší, protože vymáhejte ze sestry peníze, které si půjčila a na dotaz, kdy je vrátí po několika měsících řekne, že už si nepamatuje kolik to bylo.....a pak chce do halíře vrátit nějakou částku 12,70Kč.....Takže můj názor je, že to byla podvodnice. A využila toho, že člověk nerad připomíná druhým, že mu cosi mají vrátit. Je jim to blbé za ty dlužníky...Takže za dobrotu na žebrotu.
 Zuzana 
  • 

pekné... 

(7.11.2002 13:36:23)
Ahoj, Klára, nie si žiaľ jediná, tiež sa nám niečo podobné stalo... ale po druhom prečítaní ma zarazilo, že stará pani, hoci vás dovtedy len náhodne stretávala na piesku, presne vedela ako sa voláš a kde bývaš! Zistila si o vás zopár informácií, alebo sa niekoho vypytovala a išla naisto. Takže o nejakej chuderke utrápenej sa asi nedá hovoriť. Pekne naplánované a vykonané. Ja sa od istého času bojím pozývať cudzích ľudí do svojho bytu a aj so susedmi sa rozprávame vonku. Dokonca aj voči rodine som opatrná od chvíle, kedy sa k nám nanútil vzdialený bratranec (šofér náklaďáku), ktorý potreboval prečkať vždy pár hodín v teple, kým mu naložia auto. No, vždy sa navečeral, dal si kávu, trošku si zdriemol... navyše nebol veľmi čistotný a tak som mu asi po treťom raze dala najavo, že nám to takto nevyhovuje a že mu nájdem lacnú ubytovňu. Potom vysvitlo, že on dostáva príplatky na stravu a nocľah, ale ten si odkladá a prespáva radšej v aute... a v zime využíva známych a rodinu. Bolo mi strašne trápne, keď som mu to mala povedať, nie som vôbec rázny človek ale on sa trápne vôbec necítil. Ja blbec. No a odvtedy sa aj s rodinou (samozrejme s výnimkou rodičov a súrodencov z oboch strán) stretávame radšej na neutrálnom mieste v kaviarni, parku a pod. Peniaze už zo zásady požičiavam len overeným ľuďom a cudzím odpovedám rázne NIE.
 TomášX 


I Tobě - ZUZANO 42 - děkuju a přeju Ti krásný den... 

(7.11.2002 15:57:17)
Vedle vás, ženské totiž musí být radost žít (když k tobě počítám z předešlé diskuse Zuzanu s šestiletou holčičkou a Katku), protože je z vašich dopisů cítit něco, co ty ostatní zúčastněné nikdy nepoznaly. Pro ně jsou důležité JEJICH plínky, JEJICH stromeček, JEJICH plat, JEJICH odměny, JEJICH peníze. Ony dávají dárky pod vánoční stromeček jen SVÝM dětem a SVÉMU manželovï, patrně jen proto, že RODINNÝ MAJETEK zůstává v rodině a netříští se. Asi nikdy nepoznaly doopravdy to, čemu se říká Láska (to velké L je tam skutečně zcela záměrně). Jejich lásky jsou NĚCO ZA NĚCO a nesnesly by nést ve svém srdci fakt, že někoho PODAROVALY Z LÁSKY K NĚMU. - - - - - - - - Klára napsala hezký článek. A jestli jsem se ve svém předešlém textu dotknul nějak Kláry samotné, tímto se JÍ za to OMLOUVÁM. Ona totiž napsala, že ta stará paní (kterou jste vy ostatní nazvaly od babky přes bábu až po babu) byla na její ho Kryštůfka hodná, chodila o dvou holích, v dalším textu dokonce o dvou francouzských holích a protože jí bylo k sedmdesátce, asi neměla ten život už nejlehčí, a to vím dobře o čem mluvím, neboť mé mámě je čtyřiasedmdesát. Napsala taky, že byla smutná, že byla ve finanční tísni... z jejího textu je cítit aspoň trochu soucítění s tím, proč ta žena přišla až k nim do bytu, proč se odhodlala k něčemu, co by se kdokoliv z nás odhodlal jen s maximálním sebezapřením a až v té nejkrajnější situaci, kdy už skutečně nemá kudy kam. - - - - - - -
Drahé ženy, které jste se zúčastnily téhle diskuse, každá z vás si vydělá tu tisícovku ZA POUHÉ DVA DNY. Dva dny po deseti hodinách po padesáti korunách za hodinu - úklidu, hlídání dětí, roznášení novin, prodeje kosmetiky a kdoví jak jinak. - - - - - - - - Ta paní o francouzských holích skutečně možná není schopna vyžít z komunistického důchodu a možná jí zrovna přestal po třiceti letech pracovat sporák. Nový stojí ŠEST TISÍC, že - a bez něj se nedají uvařit ani brambory.
 káča a adámek 


Re: I Tobě - ZUZANO 42 - děkuju a přeju Ti krásný den... 

(7.11.2002 16:22:16)
Tomáši, nechápu kde bereš tu drzost odsuzovat někoho kdo nerozdává peníze na potkání.Když máš tak veliké srdce a plno porozumění co kdyby sis nechal poslat kontakt na tu starou paní a pokaždé když pobereš výplatu tak bys jí této paní přeposlal s dovětkem ať si koupí sporák, příště něco jiného atd. Nejsem si jistá, že by se ti to líbilo a pokud máš rodinu tak jim asi taky ne, viď...Pisatelka článku projevila hodně dobré vůle pomoci když té paní která si pro peníze přišla až k nim domů peníze půjčila i přesto, že je na mateřské, manžel studuje a mají dvě malinké děti.To, že peníze nedostali zpátky mě vadí protože si dovedu představit, že pro tuhle rodinu je to dost velká částka a pořídili by za ní třeba pro děti dost potřebných věcí.Kdyby ona stará paní alespoň projevila vůli peníze vrátit - přišla by a řekla - nezlobte se teď nemám, dám vám sto korun a příští měsíc ztase bylo by to asi fér jednání, ale tohle...To mi připadá jako úmyslné vylákání peněz s tím, že už dopředu věděla že je nevrátí..Ty se svými názory mi připadáš jako Jánošík - bohatým ( v tomto případě ani nejsou..) bys bral chudým stařenkám dával, kde si k tomu přišel proboha...!
 Jarka, dvě dcery 


Re: I Tobě - ZUZANO 42 - děkuju a přeju Ti krásný den... 

(8.11.2002 9:34:00)
Tomáši, i já jsem podobně měkosrdcatá. Jsem schopná rozdělit se o poslední košili. Strašně dlouho jsem žila se dvěma dětmi sama a věř, měla jsem se co ohánět. Nikdo mě nepodporoval a všechno jsem táhla úplně sama. Opravdu jsem neměla peníze nazbyt a každý mimořádný výdaj mi udělal pěknou díru do rozpočtu. I mě se občas stalo, že jsem si třeba musela od kamarádky nějaké peníze vypůjčit. Ale řeknu ti jedno: hanba by mě fackovala, kdybych ty peníze nevrátila. Svoje závazky si každý prostě plnit musí, to se nedá nic dělat. Pokud si ta paní vypůjčila peníze a už předem věděla, že bude mít problém s navrácením, měla jednat na rovinu: víte, budu schopná vám to vrátit po dvou stovkách, je to pro vás takhle schůdné? Anebo - pokud je opravdu v těžké situcai, sama, bez podpory rodiny a kohokoli, existují pro tyto případy různé dávky od sociálního odboru.
Víš, tvoje teorie se mi moc nelíbí. Každý z nás chodí do práce a vydělává peníze, aby zabezpečil svou rodinu, děti. Neznám nikoho, kdo by dělal "na cizí". Kdo by svému dítěti nekoupil boty, ale dal by ty peníze třeba chudáku bezdomovci. Ty to děláš? Já se přiznám, že ne. I když už minula doba, kdy jsem na tom byla opravdu špatně. Přesto musím i teď sakramentsky počítat, abych rozumně vyšla. Nejsem lakomá ani sobecká, rozhodně ne. Myslím, že taková není žádná z nás. Ale s penězi, které si vydělám, si naložím podle sebe. Na to, abych poskytovala nenávratné půjčky nemám - a je nás takových asi většina. Pokud pošlu peníze na nějaké konto, určené pro nemocné atd., tak tak učiním s vědomím, že ty peníze někomu dávám a hřeje mě pocit, že jsme třeba, alespoň trošku někomu pomohla. Pokud peníze poskytnu jako půjčku, zcela logicky očekávám jejich navrácení. Myslím, že je to logické.
Té staré paní z článku je mi líto, ale myslím, že i ona mohla projevit trochu snahy. Stačilo by domluvit se na splátkách. Myslím, že Klára by na to přistoupila.
 Lida 30 
  • 

Re: I Tobě - ZUZANO 42 - děkuju a přeju Ti krásný den... 

(11.11.2002 23:55:13)
Predpokladam, Tomasi, ze jsi chtel pouze vyprovokovat diskuzi.
Nebo snad snidas vtipnou kasi?
Navrhujes Klare najit si brigadu na dva dny po deseti hodinach za den, aby mohla zpatky vydelat to, co dobrosrdecne pujcila? A myslis, ze kdyz s sebou vezme Krystofa a Sebastiana, vydelaji spolecne az 150 Kc za hodinu? To by preci stacilo jit do prace jen na necelych sedm hodin! I kdyz asi bude potreba jeste neco pripracovat na zaplaceni dani :)
Konecne, alespon neco uzitecneho bude Klara delat, kdyz uz se cele ty dny vali v ramci materske dovolene doma :))))))
Lida, rovnez na (materske) DOVOLENE.
 Dana, dva puberťáci 
  • 

Re: I Tobě - ZUZANO 42 - děkuju a přeju Ti krásný den... 

(12.11.2002 12:14:50)
Milý Tomáši, možná se té paní z Klářina příspěvku zastáváš právem, také věřím víc tomu, že byla opravdu ve velké nouzi, když si přišla vypůjčit, a teď se stydí přijít a vysvětlovat, že nemá na vrácení... než že by to byla nějaká vykutálená podvodnice.
Ale když jsi tak emotivně líčil krutý život důchodců, kteří si sotva mohou dovolit rohlík k snídani, vytanul mi před očima jeden obrázek ze života, a musím ho tu vylíčit, i když do tématu tak úplně nezapadá.
K mojí 74 leté tchyni, která žije z průměrného důchodu, si chodí skoro pravidelně půjčovat peníze její sousedé. Jsou to manželé kolem 70. Pobírají dva důchody,asi dvojnásobně větší než průměrné. (zastávali před listopadem "zodpovědné" funkce). I po zaplacení nájmu jim pro osobní spotřebu jich dvou zbyde víc než leckteré čtyřčlenné rodině.Ale oni ne a ne vyjít. Za nic na světě by totiž nepapali nic jiného než jídla typu řízky, svíčková a vepřoknedlozelo, když se u nich peče buchta, tak nic obyčejnějšího, než dort s máslovým krémem to být nesmí. Všeho vaří dvojnásobné množství než je potřeba, co kdyby měl někdo mezi obědem a svačinou ještě hlad? Oba mají přes sto kilo, oba pro samé sádlo sotva dýchají. Když jim někdo radí, aby se alespoň ze zdravotních důvodů v jídle trochu mírnili a zkusili občas nějakou tu zeleninu, odpovídají s upřímným zděšením "ale to bychom uschli" (k lékařům pro jistotu vůbec nechodí, ti ničemu nerozumí)Nechodí vůbec nikam, jen každý den nakoupit několik tašek jídla. Naříkají, jak je dnes všechno drahé, jak je dnešní doba zlá,cítí se jako hrozní chudáci, oběti bezcitné kapitalistické společnosti, kvůli které mají sotva na jídlo. Občas z nich pravda také vytáhnou nějakou korunu jejich dětičky, které hospodaří ve stejném stylu. A když je nouze nejvyšší a do výplaty důchodu daleko, jde se s prosíkem k hodné sousedce, mé tchyni, která má mnohem nižší příjem než oni, přesto dokáže mít vždy nějaké úspory v rezervě. Vždycky všechno včas vrátili, nejsou to nijak zlí lidé...
Ale občas se stane, že tchyně musí odložit nákup nějaké potřebné dražší věci, protože právě zasponzorovala jejich hamupapu.
Tenhle případ asi není typický, ale "chudoba a strádání" některých důchodců je dost relativní.
A těm, kteří jsou na tom opravdu špatně, by semělo pomoci nějak systematicky, dary a půjčky jednotlivců to nezachrání.

 Katka 
  • 

Kláro, jsme na tom stejně. 

(7.11.2002 19:00:36)
Milá Kláro,
pracuji v jednom velkém obchodě u přepážky Sazky a.s. - prostě beru sázky, vyplácím výhry atd. Přestože pracuji ve městě, asi 80% sázejících je stálých.
Mezi ně patří (vlastně patřila) jedna starší vdova s postiženým dítětem. Jednou přišla a plakala, že musí zaplatit 3000,- za plyn, jinak jí ho odpojí. Bylo mi jí líto, tak jsem jí ty peníze půjčila. Ani ve snu by mě nenapadlo s ní sepsat papír. Vžyť se přece od vidění známe,ne?
Slíbila peníze za měsíc. Uběhl měsíc a nic. Začala jsem jí upomínat a ona přestala chodit sázet.

Jednou jsem ji potkala v trafice, kde prodává kamarád a chtěla od něj karton cigaret na dluh. Tak jsem jí tam udělala před lidma scénu a ona mi druhý den přinesla 1000,- s tím, že víc nemá a že prý jsem jí nemusela udělat ostudu.

Za další asi 2 měsíce (to už manžel pěkně zuřil) jsem vzala psa (máme vlčáka s policejním výcvikem) a šla jsem k nim, že chci ty peníze, jinak pustím psa. Opět začala brečet atd...
Řekla jsem jí, že pokud mi to druhý den nedá, bude mít problém s policíí.
Druhý den mi přinesla 1000,-.

Nyní už je to rok a stále mi dluží tisícovku.
Začala jsem se ptát po obchodech a zjistila jsem, že v každém obchodě, trafice..... v okolí jejího bydliště dluží nějakou tu tisícovečku. U nás ve městě už nenakupuje, jezdí nakupovat jinam, tak kde ji nikdo nezná.

Dnes lituji toho, že jsem naletěla ženě, která vypadala tak slušně a ono ejhle.
A proto říkám, že peníze a manželka se nepůjčují.
Když za mnou někdo přijde, že chce půjčit, tak každému říkám, že klidně, ale najprve se sejdeme u právníka a sepíšeme smlouvu o půjčce. Máte vidět jak si to každý rozmyslí.

Ještě bych chtěla říct, že tisícovka sice není žádnej majlant, ale před vánoce je dobrej každej halíř.

Mějte se hezky a nikomu nevěřte!!!!!!!
katka
 sally 


O Kláře Pachtové 

(7.11.2002 19:59:46)
Katko,
s tou smlouvou je to dobrý nápad. Já mám zase historku s velmi dobrým kamarádem, který potřeboval půjčit deset tisíc. Řekla jsem že jo, peníze připravila, a on přišel a rovnou mi dal podepsaný papír se všema nacionálema, že si peníze půjčuje a že je vrátí tehdy a tehdy. KOukala jsem jak z jara, a on mi na to řekl, že dobré účty dělají přátele a že mi ty peníze chce vrátit a je rád, že mu je půjčím, ale to že jsme kamarádi neznamená, že si je nepůjčí "řádně".
Samozřejmě peníze vrátil v pořádku. A já vím, že jemu půjčím kdykoliv cokoliv. Právě už proto, že pro něj nebylo zatěžko sám připravit a podepsat takovu smlouvu.

PRostě Klára Pachtová, jak říkal v Cirkusu Humberto majitel prostor kabaretu (clara pacta... atd. = už si to nepamatuju latinsky, ale jsou to ty dobré účty a dobří přátelé).
 Ája, 17. týden 
  • 

Re: O Kláře Pachtové 

(10.11.2002 22:20:04)
Sally,

to s tou smlouvou se mi moc líbí, můj táta říkal, že by bez ní nepůjčil ani vlastnímu bratrovi, a měl pravdu. Kolikrát ani nemusí mít ten, co si půjčuje, špatnou vůli, ale může se mu nedejbože něco stát a jděte pak za jeho vdovou (fakt drsný, ale realita bývá občas i taková) a vykládejte jí, že jste jejímu tragicky zesnulému manželovi půjčili na čestné slovo třeba sto tisíc a že byste je teď chtěli zpátky...

Tomáši X, je dost velký rozdíl mezi tím, jestli někomu něco PŮJČÍM nebo jestli mu to DÁM. Vyčítat někomu, že je sobec, protože jako Klára půjčil peníze, které utrhl od pusy vlastním dětem, a pak by je drze chtěl vrátit... to myslíš opravdu vážně?

Kláro, myslím, že by byla velká škoda, kdybys po téhle určitě nepříjemné zkušenosti zatrpkla a už nikdy nikomu nechtěla pomoct. Ale asi bych na Tvém místě byla opatrnější a bez smlouvy nedala z ruky částku, kterou si nemohu dovolit oželet.
Jak tady píšou holky, je opravdu možné, že ta paní trpí nějakou duševní chorobou, a pak bych ji samotnou asi také neposuzovala tak přísně, ale je také možné, že je to opravdu podvodnice zcela "při smyslech". Ať tak, či onak, ta smlouva by takovou situaci myslím příště vyřešila, a také by otestovala toho, kdo si půjčuje (slušný člověk by podle mého názoru neodmítl smlouvu podepsat, proč taky, když ty peníze má v úmyslu vrátit?) Mě by nenapadlo si bez smlouvy půjčit větší částku ani od vlastní rodiny, a to spolu vycházíme opravdu dobře.
 Adéla, Daneček 2 roky 
  • 

taky jsem takhle naletěla... 

(7.11.2002 19:30:28)
Ahoj Kláro,
tvůj příběh mi zvedl adrenalin, je neuvěřitelné, jak jsou lidi drzí a nezastaví se ani před maminkami na mateřské (jak jsem si ověřila, když nám ukradli jednou kočárek a jednou peněženku...).
Každopádně, mám podobnou zkušenost - asi před třemi lety jsem jela ze školení a vzala jsem do auta dva stopaře - pána kolem čtyřicítky a klučinu asi kolem sedmi let. Měli docela věrohodnou příhodu o tom, jak je okradli ve vlaku cestou za tetou a byli hrozně vděční, že je vezu na nejbližší nádraží. Tam mě poprosili o nějaké peníze. Mám taky měkké srdce, rychle jsem odhadla, kolik je bude stát lístek na vlak do místa, kam chtěli jet a dala jim 4OO Kc. Chlápek mi dal svou adresu a dušoval se, že to vrátí. Samozřejmě jsem dodneška nic neviděla, ale poučení z téhle historky mám podobné jako ty - už nikdy nikomu nepůjčím, i kdyby vypadal sebepotřebněji.
Tak se drž, máš dobré srdce a určitě se ti to nějak vrátí.
Adéla
 *IWO* 
  • 

(komentář k článku) 

(8.11.2002 16:01:08)
Snad jen "Ale jistě, babičko, tady děti se jistě rády uskrovní a tři dny teď budeme o hladu, když vám to nevadí, kyž jim tohle klidně uděláte, tak si je i nechejte...!"
 Jája 
  • 

Na podvodníky a zloděje budu už vždycky tvrdá 

(8.11.2002 19:22:59)
a přímo se k tomu hlásím.
Překvapuje mne,jak někteří dokážou napadnout pisatelku za to,že si vůbec dovolila přemýšlet o tom,že by peníze,které z dobrého srdce půjčila (podtrhuji:půjčila),byť staré (a potřebně vypadající)paní,chtěla vrátit zpátky.Prosím takto smýšlející lidi,aby se zamysleli nad tím,jaký je rozdíl mezi :půjčit a darovat.A taky,že stáří a ubohost neznamená,že já si před ním kleknu a smeknu.Mám stejný názor na staré lidi,jak psala Lida.
Ano,taky je mi líto starých a potřebných lidí,ale právě na tomto image hodně podvodníků nezákonně získává.Potřebnost a prosba by se měla snoubit se slušností,pravdomluvností,vysvětlením a ochotou se lidsky domluvit.Pokud někdo jen slibuje a lže,je to prachsprostý podvodník a ve skutečnosti i zloděj.A těmto lidem odmítám nabízet své srdce a porozumění.
Nedivím se ti,Kláro,že jsi zklamaná.Máme podobnou zkušenost (mimochodem - jaké zkušenosti asi mají diskutující stylu TomášeX a Zuzany ???).A s mnohonásobně větším "objemem" půjčky.Šlo o "půjčku" ve formě pronájmu (nyní vlastně - bezplatného užívání)bytu s využíváním telefonu.Někdo si řekne-Vaše chyba-měli jste si to "ošetřit" smlouvou.A já říkám:řádná smlouva byla,ale zklamání a šok, z toho,jak se dotyčný zachoval (když navíc zneužil tragédie v naší rodině )nám vzala chuť se s ním dohadovat (a poté už jsme neměli chuť se dlouhou dobu ničím jiným nepříjemným zabývat).Když jsme byli "z nejhoršího venku",tak jsem si neodpustila mu napsat koresponďák (samozřejmě bez vulgarismů)o tom,že zneužil naší tragédie-ať se stydí.Naše peníze (které dlužil) jsme tehdy nutně potřebovali na finančně velmi náročný lékařský zákrok prováděný v zahraničí).
Dalším příkladem nestoudnosti těchto lidí je,že dotyčný člověk se po roce dokonce odvážil zavolat manželovi,že mu za měsíc všechny peníze vrátí ... Sliby,sliby,sliby...(už od toho dne uplynuly cca 2 roky).
Nedej se Kláro,stáří stařenky není důvod k tomu,aby ses smířila s tím,že ti bude lhát a slibovat a pořád dokola... Zkus jí nabídnout pomoc s tím,že jí domluvíš kontakty na sociálce nebo obecním úřadě,popř. že jí pomůžeš zařídit dávky SSP a mimořádné sociální příspěvky (a že bys byla ochotná s ní i na ty úřady zajít)a trvej na svých právech,nenech se vmanipulovat do role onuce.(I na její reakci poznáš,na "čem" jsi.)Trvej na dohodě o splátkách.To,že ti paní nepodepsala dohodu o půjčce není důvodem,že bys nemohla podat trestní oznámení - i půjčka sjednaná ústně zakládá právo na vrácení půjčeného obnosu.Možná ti připadám bojovně,ale věř,že pro mne platí dvojnásob- co mne neporazí - to mne posílí (alespoň o -tvrdě získané- zkušenosti)!
I já dnes už nepůjčím.Existuje jedno staré moudré přísloví - nauč žebráka pěstovat obilí - je to větší dar,než když mu dáš chleba!
P.S. Kéž by mělo pravdu to přísloví čínské - v mém případě: vzali a ještě jsem byla následně ( a bohužel doslova brutálně) okradena!
 tangerine2 


za dobrotu na žebrotu... 

(10.11.2002 13:08:09)
Já vás Kláro asi neocením.I kdybych se znala s nějakou babkou z hřiště třeba rok,stejně bych ji do bytu nepozvala,vždyt je to cizí člověk.A půjčovat peníze cizím lidem je to samé jako hodit kámen do vody a čekat,že vyplave.Když už máte s někým cicím soucit,tak mu něco rovnou věnujte a nečekejte za to vděk.
 Maríja 
  • 

Re: za dobrotu na žebrotu... 

(10.11.2002 22:37:55)
Naprosto souhlasím s Tangerine,nechápu vůbec jak může půjčit někdo,kdo vlastně i v dané době peníze potřeboval sám,kór když mám malé děti.Považuju to doslova za hloupost a nevidím důvod,proč půjčovat,když zrovna sama moc nemám a uskrovňovat se díky někomu,koho vlastně ani neznám(a pak zaklepete na jeho dveře,že taky potřebujete pomoci a to jsem zvědavá....?).Nač se dnes lidem vtlouká do hlavy asertivita,říci NE bez jakéhokoli vysvětlování.Bohužel ne,nepůjčím.Bez jakýchkoli dalších vysvětlování,která jsou zbytečná,jsou to snad vaše peníze,tak co komu vysvětlovat a snad se nedej bože ještě omlouvat,normální člověk to pochopí,že to zkusil a nejde to.
Ne nechápu,je to hloupost,do nebe volající.
Schválně se zeptejte,kde má "madam"příbuzenstvo,svoji rodinu.
 segra 
  • 

dotaz - O co tu jde? 

(12.11.2002 17:54:33)
Vi tady nekdo, jestli u teto konkretni pani je to jednorazova neschopnost vratit pujcku, nebo chronicka neschopnost vyjit s penezma, kvuli ktere si pujcuje v celem sirem okoli?

Protze dokud nevime tohle, prijde mi zbytecne to tu resit.

Jestli si ovsem jenom chcete vsichni vylejvat emoce, tak sorry ze jsem vyrusila.
 Lida a 2holky 


Re: dotaz - O co tu jde? 

(12.11.2002 17:57:32)
Segro,

ja myslim, ze tu jde pouze o to, ze pujcovat penize nekomu bez smlouvy je hloupost a pujcovat si penize a nevracet je, je drzost at si je pujcil kdokoliv z jakehokoliv duvodu.
 segra 
  • 

Re: Re: dotaz - O co tu jde? 

(12.11.2002 18:20:30)
>pujcovat penize nekomu bez smlouvy je >hloupost
s tim plne souhlasim. a i presto si myslim - jiste stejne jako ty - ze se penize maji vracet, i kdyz zadna smlouva nebyla.

>pujcovat si penize a nevracet je, je drzost >at si je pujcil kdokoliv z jakehokoliv >duvodu.
s tim ne, myslim ze je fakt potreba rozlisit, minimalne mezi chorobou (skleroza), neumyslnym jednorazovym "selhanim", kdy clovek pri pujceni fakt veril ze ty penize vrati, a zamernym a systematickym pumpovanim penez z vytipovanych obeti.
 Lida a 2holky 


Re: Re: Re: dotaz - O co tu jde? 

(12.11.2002 18:34:28)
Segro,

opominu-li chorobu, s ostatnim s tebou nemohu souhlasit. Penize se daji VZDY vratit. Jde jenom o domluvu. Nemusi preci vratit celou castku najednou (ano, to muze byt problem), ale kazdy muze projevit snahu a splacet penize postupne po nizsich catkach + alespon minimalni urok. I ta stara pani si jiste muze dovolit splacet 100Kc mesicne (nebo i 50) po dobu jednoho roku, to se da.

No a tvoje treti verze jenom potvrzuje pravidlo 1ni - nepujcovat penize a kdyz, tak se smlouvou.
 zaclonka, dcera jedno na ceste 
  • 

zajimava diskuse 

(31.1.2005 23:54:51)
Tak mi to neda a taky se pridam. Myslim, ze se neda hodnotit vsecky lidi stejne. Jsou podvodnici (kteri, jak jiz bylo receno jako podvodnici nevypadaji, jinak by to nikam nedotahli). Jsou lide, kteri to zatim jen zkousi, treba to skutecne bude dobry zpusonb, jak si privydelat. Jsou lide, kteri jsou skutecne v nouzi. Na prvni pohled je neni mozne ROZEZNAT. Osobne si myslim, ze kdyz se nekdo odvazi poprosit nezname lidi o 1.500 KC, tak uz nejakou zkusenost ma. A ze tech duchodcu, kteri si "pujcuji" (ruznymi fikanymi zpusoby) pribyva!. Ale , jak zde kdosi napsal, clovek by se mel zamerit na tu skutecnou NOUZI. Co kdyz opravdu ten clovek pomoci potrebuje, pak ma nabidnout pomoc jinym zpusobem (vyridit socialku, koupit chleba , jizdenku na vlak...). Nehlede na to, ze davat zebrajicimu pankacovi neni POMOC , ale podpora jeho zavislosti. (kdosi tu psal, ze dava kazdemu zebrakovi). Kdysi davno byl v televizi dokumentarni porad o zebracich v Praze a kolik si za den vydelaji (a nebylo to malo! , sumu si nepamatuju, ale protoze to jsou nejen koruny, ale i cizi mena, je to skutecne slusna castka). Take o tom, ze jsou casto zneuzivani lide postizeni, kteri jsou pod dohledem "pasaku" (nevim, jak se v zebrackych gangech vedouci nazyvaji), kteri zebraji pro sve "nadrizene".
A jeste k pousteni lidi do bytu. nedavno se stalo jedne me pribuzne, starsi pani, ze k ni prisly dve stare damy s tim, ze cosi vyhrala a ze ji to nesou, ale potrebujou zpatky. Pozvala je dal, a pani se peclive divaly, odkud bere penize, pak ji jedna zabavila a druha ono misto vybrala , a tak ji pripravila o tvrde nasporenych 20.000 KC. Samozrejme, ze to bylo pred vanocemi. a z darku nebylo nic... Kdovi, zda si nemusela pujcovat od dcery na najem...
Lide jsou skutecne fikani, a duverovat kazdemu je naivita, hloupost a s Laskou to nema nic spolecneho! LASKA NENI NAIVNI ANI HLOUPA. A jak tak ctu, je nas hodne , co jsme nekdy naivne naletely nekomu, kdo pomoc nepotreboval. LASKA JE I PRISNA (jak matky vedi) a moudre rozvazi, jak v dane situaci nejlepe pomoci. Laska neni nic sladce rozplyzleho. Laska nekdy znamena umet rici NE. Laska neznamena , nechat se zneuzivat.
Tak tolik na zamysleni staci...

 marketkas 


jsem stejná 

(24.1.2005 14:59:17)
protže bych stařence také půjčila
 zuzek 


Tak krásně ten příběh začal... 

(8.10.2005 12:48:46)
.... a tak špatně skončil. Je to hodně smutné. Já jsem taky taková dobrá duše, a myslím, že by mě taky dostaly "psí oči" a půjčila bych, kdybych měla.
Moje rodina už takto taky přišla o pár těch stovek nebo i tisícovek. Hlavně táta a babička, ty by dokázal obměkčit kdokoliv. Za taťkou vždycky chodí takoví pochybní kamarádičkové, kteří se dušují, že to vrátí. Pokaždé jednomu půjčil 500 a to vrátil, ale jednou chtěl 1000 a ty už táta neviděl. To samé babička, pracovala pro ČČK, vede různé charity a ikdyž všichni vědí,že pán XY je místní ožrala a peníze si chodí pujčovat k naší hodné babičce na cigára a chlast, babi mu vždy pujčí. No a taky se vydrbala:-( bohužel, ale prostě ti dva nedokáží říct NE!, což je někdy chyba

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.