26.7.2025 8:43:02 Ennywan
Re: Homeopatika a včelí bodnutí
Tak tady u nás akupunkturu, a dle info úspěšně, používá gynekolog místní porodnice a gynek. oddělení, kde dochází i do gynek. ambulance.
Co předcházelo zavedení této metody?
„Moje žena a já jsme absolvovali roční kurz akupunktury, který byl ukončen teoretickou a praktickou zkouškou, oba jsme získali certifikát na provozování akupunktury v rámci svého základního oboru. Podařilo se nám domluvit za pomoci primářů a vedení, že akupunktura bude prováděna i v nemocnici jako placená služba v rámci rehabilitační ambulance, a na gynekologii jak v rámci ambulance, tak za hospitalizace.“
Kdy je možné akupunkturu uplatnit?
„Akupunktura má široké spektrum indikací v obou našich oborech, ale důležité je, aby potíže pacientů byly vždy dobře došetřené, abychom nepřehlédli nějaká vážné onemocnění. Pak můžeme řešit pomocí akupunktury různé bolestivé stavy či funkční obtíže.“
Jak je tomu konkrétně ve vašich oborech?
„V rehabilitaci je akupunktura využívána k léčbě bolestivých stavů pohybového aparátu, většinou v kombinaci s probíhající fyzioterapií i fyzikálními procedurami, nebo při některých diagnózách i samostatně. Tělovou akupunkturu lze kombinovat s aurikuloterapií – ušní akupunkturou. V gynekologii je akupunktura často indikována jako doplňková metoda při léčbě neplodnosti (u obou partnerů) nebo i v rámci přípravy ženy před IVF cykly. Je možné ji také nabídnout při léčbě funkčních obtíží, nepravidelného krvácení, bolestivých menses a jako podpora řešení vegetativních symptomů u žen v období klimakteria.“
Lze metodu využít také v porodnictví?
„Využití má téměř v celém období těhotenství, ať už se jedná o zažívací obtíže v prvním trimestru, tak možnosti ovlivnění polohy plodu v třetím trimestru. Moderní je v současné době určitě příprava ženy před porodem. Při samotné hospitalizaci jsme schopni nabídnout stimulaci bodů k provokaci porodu, k posílení kontrakcí a také využít významného analgetického potenciálu akupunktury. Uvidíme, jaké výsledky budeme mít, ale jsem rád, že budeme moci nabídnout i trochu něco navíc.“
Odpovědět