14.5.2025 3:15:41 Vážný2
Re: Byli jste na nějaké akci k výročí konce 2. světové války?
Byli jsme se 8.5. podívat ve VHU na expozici k Pražskému povstání.
Pak jsem to (kvůli účasti babičky) začal studovat. Do té doby jsem si myslel, že komunisti až po 1948 odsoudili Kutlvašra ve vykonstruovaném procesu.
Netušil jsem, že Sověti zuřili nad tím, že jim nechal utéct německé otroky do amerického zajetí, než se rozhoupali k akci a hranice dosáhli až prakticky 7.5.1945. Už 11.5. žádali o potrestání Kutlvašra a dalších za podpis dohody s Němci, že 8.5.1945 v 18.00 začne příměří a Němci bez těžkých zbraní opustí Prahu. Měli asi 5 hodin na to dosáhnout americké linie. Od půlnoci už nikoho nepřijímali.
Jenže kdo mohl tušit, že špička tankového úderu Rudé armády dosáhne 9.5. ráno do Prahy.
A i kdyby dojeli, tak pokud by v Praze byla bojeschopná německá posádka, tak by zřejmě Prahu jen tak nevyklidili, kapitulace nekapitulace. K Rusům se jim nechtělo a zřejmě by bojovali ústupový boj, dokud by jim Američani nevysvětlili, že je nenechají přejít demarkační čáru. I to by si možná vynucovali bojem. Navíc to v čele bylo několik tanků
Je možné, že by ještě došlo k bojům v Praze a víme jak dopadla Budapešť, když se o ní bojovalo.
https://www.bridgemanimages.com/en/noartistknown/the-destroyed-budapest-after-being-captured-by-the-red-army-1945-b-w-photo/black-and-white-photograph/asset/2985067
A i když ve skutečnosti povstání proběhlo pod kontrolou velitelů armády, tak ihned začali komunisté razit heslo, že dělníci byli pod vedení odborové odbojové centrály, která se nezmohla prakticky na nic. A příznačné bylo, že rukávové pásky "Revoluční gardy", co už byly vytištěny, zůstaly celé povstání zamčeny v nějaké kanceláři. A tak Češi jako rozlišení měli trikolóru.
Na přehlídce však šel v čele vedle zástupce velitelství Bartoš představitel odborů. Komunisté ihned začali ohýbat historii...
A tam uprostřed toho byla moje babička, telefonistka velitelství Bartoš, povýšená čestně do hodnoti svobodníka. A obdržela 2 medaile, z nichž jednu ve skutečnosti vydal soukromý spolek....
A začal jsem pátrat, zda v archivech nejsou nějaké personálie. Ale třeba v novinách se o velitelství Bartoš psalo velmi málo. ČNR byla brzy odstavena na vedlejší kolej, protože se znelíbila Stalinovi. A košickým politikům ať z Londýna či z Moskvy nevadilo odtavit lokální odboj od politiky.
Odpovědět