29.4.2025 12:30:23 Latté
Re: Poslední zvonění - jaké kostýmy jste potkali?
Tehdy to, bohužel, bývalo zvykem maturovat ve svazáckém...Já maturovala na gymplu na malém městě v r. 1989, ředitel byl na tehdejší dobu vpohodě, žádný pošahaný komunista, to vůbec ne a přesto bylo nařízeno maturovat ve svazáckém. Jen ti, kteří maturovali první den, kdy byl nějaký slavnostní nástup, tak mohli už zůstat ve slavnostních šatech a kluci v kvádrech. Ti, co maturovali v dalších dnech, tak už svazácký kroj. Naštěstí jsem maturovala právě ten první den, takže jsem měla hezké, pohodlné, slavnostní šaty.
Poslední zvonění jsme před svaťákem tehdy dělali, to tam byla tradice a dlouho se na to třídy připravovaly - převleky, písničky - pásmo, scénky atd., ale jen u školy, nikam do města se, tehdy, tuším nechodilo. Dnes už to tam asi taky probíhá zase úpně jinak, nemám info...
Na gymplu u mláděte mají poslední zvonění dnes (tedy on ne, ještě není maturitní ročník)...asi to bylo plánováno mohutné, bral si dvojí oblečení, až je čtvrťáci zlejou od hlavy k patě, aby bylo do čeho se převléknout. Měli to plánováno asi na 3 dopolední hodiny, jestli pak chodí čtvrťáci někam mimo školu, to netuším, spíš si myslím, že jen do přilehlých ulic, obchodů, nákupáku, fast-foodu nedaleko atd. Že by jeli někam do centra (Praha) si nemyslím.
Odpovědět