knedli, jako první bych se ptala, pro koho to bude. Jestli pro lidi, co rádi ochutnají něco neobvyklého, nebo naopak zaryté konzervativce. A podle toho bych volila ne/obvyklé kombinace.
Dělám dezerty do skleniček dost často, ale ty experimentální jen pro pár lidí, protože drtivá většina kolem mě to buď nejí, nebo si to zdvořile vezme a pak to zaraženě sní.
Nejvíc chutná nepečený citronový cheesecake, jablková pěna (pyré z kořeněných dušených jablek, potom zlehka vmíchané do ušlehané šlehačky), kávová pannacotta, čokoládová pěna s pomeranči, Mont Blanc ve skle (kaštanový krém+šlehačka+pusinky).
Neosvědčilo se mi moc vrstev, pokud tedy nejsou ztužené želatinou nebo škrobem, které to, hlavně při transportu, zpevní. Jinak je to prostě takovej trochu bordel ve skle.
Z neobvyklých kombinací, které ale kolem mě doceňují jen někteří mí osvědčení strávníci, třeba (sladké)želé s badyánovými hruškami a na tom (slaný) krém z modrého sýra sypaný vlašskými ořechy, želé ze svatojánských ořechů a k tomu borůvkový krém s levandulí, mařinkové želé + žloutkový krém + jahody, citronový krém s růžovým cukrem (cukr rozmixovaný s květy růží)...
Už jsme tu v diskusi zahlídla super nápady, líbilo se třeba to ladění do jablek s kořením a rozinkami, nebo nějaký klasický a všem známý dezert, akorát ve skleničce (schwarzwald třeba). Maliny bych do toho dala dovnitř leda v podobě pyré, celé maliny max. na ozdobu navrchu, jinak je váha ostatního zmačkne, jak to nebudeš podávat hned (pochopila jsem, že to bude dělané ráno, transportované dopoledne a konzumované až odpoledne), a budou pouštět šťávu a nebude to hezké. Pokud chceš kombinaci křupnutí+ovoce, fajn je granátové jablko, to spojí oboje v jednom a vydrží i nerozmačkané v nižší vrstvě dezertů.