Re: Kuskus
Minulý týden jsem vyzkoušela recept z Albia a moc mi to chutnalo:
KUS-KUS se zeleninou
500 g kus-kus
2-3 mrkve
2 cibule
česnek (pokud ho máte rádi)
olej olivový
mořská sůl
sezamové gomasio
750 ml vody (poměr 1 díl kus-kusu na 1,5 dílu vody)
koření dle chuti - viz naše tipy na konci receptu, zelené natě cibulky, pokud máte….
V hrnci osmahněte na dostatečném množství olivového oleje cibuli a česnek. Osolte (nebojte se dostatečně osolit základ, jídlo poté získá výbornou chuť. Navíc dosolování na stole více zatíží tělo než tepelně upravená sůl). Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a společně restujte do měkka.
Přisypte kus-kus a promíchejte se zeleninou. Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar. (Lze použít i vroucí vodu s bio bujónem – ! pokud budete používat bujón, uberte sůl ze základu) a promíchejte. Odstavte z ohně a nechte 15 min. pod pokličkou dojít. Na závěr lze ještě dochutit olivovým olejem či bylinkami. A posypte sezamovým gomasiem. Servírujte s nasekanou jarní cibulkou a pickles (kysanou zeleninou)
Tipy na obměny…
Při restování zeleniny přidejte koření např. nadrcený římský kmín (cummin) s drceným fenyklem nebo italské koření
Odpovědět