Re: WC
Ahojtě,
ještě se vrátím k tomu limitovanýmu myšlení. Dando ono je toho na dlouhý povídání, ve stručnosti se mi moc líbil představený přístup tzv. koučování, což je termín používaný jak v profesní, tak osobní oblasti. Znamená to víceméně, že za druhýho nerozhoduješ (neříkáš a nenařizuješ mu, co má/nemá nebo smí/nesmí dělat), ale cílenými dotazy a chováním ho navedeš k tomu, aby si ten správný cíl a cestu k němu našel sám a přemýšlel nad tím.
K limitovanému myšlení v krátkosti asi tak, že hodně rodičů klade svým dětem limity právě v podobě zákazů a cíleného nepodporování jeho myšlení a rozvoje. Lektorka zmiňovala např. test, který dělali nějací psychologové - tříletých dětí se zeptali, čím chtějí být a zda si myslí, že toto povolání budou jednou vykonávat. 100% dětí odpovědělo, že ano. Totéž udělali u 7-letých, tady už řeklo, že to, čím chtějí být, dosáhne jen nějakých 80%. No a totéž u 12-letých a tam to byl propad na 50%. Je to proto, že když dítě např. řekne - já chci být kosmonautem, tak mu rodič řekne: "Ale prosím tě, dej s těmi výmysly pokoj, ty a kosmonaut..." a přitom správnější odpověď by měla být něco jako: "Fajn, to je pěkný být kosmonautem, tak pojď, sedmeme si spolu a řekneme si, co uděláme pro to, aby ses tím kosmonautem stal..." Prostě a jednoduše, děti postupem času ztrácejí přístupem rodičů sny a iluze :-)
Tyjo, teď jak píšete o těch prohlídkách, mě napadlo, že my na 1,5 roční nebyli. A já mám dojem, že jsem nás asi měla objednat..
Maminy proč chodíte s prťousema na to oční? Kvůli šmidrání?
No, koukám, že s tím nočníkem to bude rachot. Honzin teď vstává kolem šestý, což já nejsem schopná vstát a na ten nočňajs ho posadit. Vyštípe mě z postele před sedmou a to už je samo potentononc..
Luci děkuji za zprávy, odezva již odešla! :-)
Odpovědět