Já už roky dělám tenhle ( zkopírovala jsem sem recept, co v jednom z odkazů uvedla Horama, protože se mi nechce ho opisovat ze svých receptů znova
).
""
Rozhodně je potřeba ho péct z polohrubé mouky, z hladké už je úplně jiný a nám tolik nechutná.
A taky se do mojí nové trouby z celé dávky nevejde
, pokud chci péct dva najednou, peču maximálně ze 750gr , každý z nich dám na samostatný kus papíru a někdy během pečení je protočím aby byly stejnoměrně růžové.
Klasický kynutý velikonoční mazanec
60g droždí, 900g polohrubé mouky (+ 100gr na vál), špetka soli, asi 0,5l mléka, 220 g vlahého rozpuštěného másla, 220g cukru, 4 žloutky, citronová kůra z jednoho citronu (nemusí být nebo se dá použít kupovaná balená citronová kůra v menším množství), 70g sekaných mandlí, 40g rozinek (je dobré je předem namočit do rumu), 1 vejce na potření
Buď udělej těsto v pekárně (nejdřív tekuté přísady, pak sypké, nedostat sůl do kontaktu s droždím) nebo postupuj takto: Droždí nechat vzejít v troše vlahého mléka se lžičkou cukru. V míse promíchat mouku se špetkou soli, přidat žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracovat hladké těsto. Přidat rozinky a část mandlí (něco si nechat na ozdobu). V míse poprášit moukou a nechat v teple kynout asi na dvojnásobek objemu. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem a nechat ještě chvíli kynout. Potřít vejcem, posypat mandlemi, vložit do trouby předehřáté na 180°C. Prvních deset minut troubu neotvírat. Po chvíli snížit teplotu asi na 150°C a nechat péct podle velikosti 45 minut až hodinu.