24.12.2018 15:24:57 Lefff
Re: Vanocka recept
Souhlasím s Eudo - vánočku dělám z hladké mouky (max postraším nějakým zbytkem polohrubé) a je nadýchaná, měkkoučká. Vše je v teplotě surovin, v délce zrání těsta, v kynutí, teplotě trouby i délce pečení.
Už se ani nesnažím suroviny vážit, nemá to cenu. Mouka saje pokaždé jinak, vejce jsou pokaždé jinak veliká atd.
Tipy pro lepší výsledek: Suroviny pokojové teploty, pořadí surovin - nejdřív kvásek nebo prostě droždí rozdroben v mléce říznutém trochou vody, vejce, promísit, aby se do mouky vsákly tekutiny, pak teprve přidat tuk (máslo s lžičkou sádla nebo cukrářského tuku), míchat a míchat a opatrně přidávat mouku, dokud těsto nedělá "prdelky". Když přestane lepit k míse, je hotovo. Nechat zrát pomalu a dlouho (čím víc tuku v těstě, tím je těžší a tím zraje déle), pak vmíchat mandle a rozinky, rozválet, zamotat, pomašlovat, posypat a dát do trouby vyhřáté na 35°C na cca půl hodiny. Pak jen změnit teplotu na 200°C, a než se trouba stihne vyhřát na požadovanou teplotu, vánočky "vyskočí". 10 minut zapéct, stáhnout teplotu na 165°C a dopéci cca 25 minut. Tento týden jsem pekla 8 vánoček a nepovedly se jen dvě, a to, když jsem pekla 4 najednou a ty dvě, které byly v troubě u dna, mi vyběhly nahoru a následně spadly tak, že jsou plošší. Ne jako rejnoci, ale prostě ploché. Takže jsem se naučila, že záleží i na tom, jak vysoko v troubě jsou a jestli jim něco nepřekáží v rovnoměrném rozložení tepla.
Věřím, že spousta ženských zadělává v pekárně a taky to jde. Pro mě je pečení obřad, meditace, modlitba, chvilka usebrání, takže já si fakt hraju stylem "přiměřeně... přiměřeně..." a věnuju se každému kroku a nevadí mi se s nimi crcat
Nakonec se to stejně sní
Odpovědět