13.12.2015 10:44:23 zerat
Re: Neodleželé těsto na cukroví?
Liško, někdy před rokem nebo roky jsem to tu řešila s Angreštem. Jde tam o práci lepku a koření. Teď jsem to šoupla do vyhledavače a našlo mi to tohle - myslím, že je to podobné tomu, co před lety psala Angrešt. I když od ní si jen vybavuji, že tam jde o chemické procesy, které v tom těstě mají proběhnout...
"Těsto se dává odležet do špajzu , lednice apod. Na několik hodin (1, 2, 12, 24h),
perníčky třeba i na několik dní (2 - 5 ve špajzu apod.).
Odležet se nechávají i těsta bez kvasnic!!! Například i těsto linecké, na některé štrůdly dokomce i na palačinky s rumemv těstě :) - alespoň 20 minut
Těsto musí "zkvasit" - fermentovat, pak se též nelepí, je vláčné, netrhá se a dobře se s ním pracuje.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD
Viz. perníčky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pern%C3%ADk
Odpovědět