Tak pokud se chceš předvést jako "dobrá hostitelka", určitě něco uvař a upeč. Obložený talíř je nuda.
Tady jednoduchý recept na slaný koláč. Upeč odpoledne, dá se jíst i studený - je to taková malá večeře.
Quiche Lorraine
na těsto: 200g hladké mouky, 75 g másla, půl lžičky soli, 50 ml vody
na náplň: 150 g šunky, pórek, červená paprika, 3 velká vejce, 1 33% smetana, 1 zakysaná 15% smetana, špetka muškátového oříšku, sůl, mletý pepř
V míse smíchejte mouku se solí a máslem, rukama vypracujte a přidejte po částech vodu. Těsto je pevné, pružné a hezky se sním pracuje. Vyválejte ho, a vyložte jím vymazanou formu (se zvednutými okraji) a dejte na 15 minut do ledničky. Předehřejte troubu na 200 C. V misce vyšlehejte vejce a smetanu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Z lednice vyndejte formu s těstem, posypte šunkou nakrájenou na kostičky, nakrájeným pórkem a paprikou na kousky, zalijte vaječnou směsí.
Koláč pečte 15 minut, pak ztlumte troubu na 170° C a pečte dalších 15 minut. Quiche musí být upečený dozlatova.
Jako dezert ke kávě nebo ráno na snídani zkus třeba tvarohovou bábovku.
Tvarohová bábovka
160 g másla
250 g cukru
3–4 vejce
500 g tvarohu
špetku soli
200 g dětské krupičky
prášek do pečiva
kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné)
máslo a hrubou mouku na vymazání formy
moučkový cukr na ozdobu
1. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.
2. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.
3. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.