10.10.2013 8:55:33 Filip Tesař
Re: Říct pravdu dítěti 7let o Ježíškovi?
Já jako malý dítě věděl, že dárky nenosí Ježíšek, protože jsem z věřící rodiny. Znal jsem Ježíše spíš jako dospělou postavu - ten vánoční Ježíšek možná snáz zapadne do běžných ateistických (nebo agnostických) rodin; v mým případě si děti spíš ve škole říkaly něco jako "on si myslí, že Bůh existuje, ale von přece neexistuje."
Ale doma dětem o vánocích nosí malý Ježíšek. Starší dcera (tehdy 7, první třída) se loni ptala, jak to je. Řekl jsem jí, že si dárky dávají i lidi navzájem, jestli nějaké nosí Ježíšek, jsem nechal otevřené. Ale řekl jsem, že Ježíšek dbá na to, aby lidi dárky dostávali, i na to, aby si je dávali, že on sám se narodil o vánocích jako chudý (a pak dostal dárky, aniž to čekal). Že je tu tak nějak s námi, a možná nebýt jeho, lidi by žádné dárky nedostávali. I že díky tomu, že si ho připomínáme (jeho narození), uvědomíme si, jak je důležité mít se navzájem rádi.
Pamatuju si, že jsem kdysi poslouchal přednášku o výročních obřadech indiánského kmene Navaho, v průběhu kterého přicházeli duchové (a děti také dostávaly drobné dárečky). Duchové byli maskovaní dospělí z vesnice. Malé děti je samozřejmě pokládali za opravdové duchy, prý asi tak kolem sedmi let zjistily nebo jim bylo řečeno, že to jsou maskovaní sousedé a příbuzní. Ale to zjištění prý neovlivnilo jejich víru v ty duchy samotné. Později jsem se dozvěděl, že něco takového je mnohem rozšířenější. Přivedlo mne to tehdy k přesvědčení, že asi nevadí, když děti zjistí "pravdu" typu Ježíšek dárky pod stromeček nedává, pokud ta původní víra byla součástí nějakého širšího kontextu, hlubšího sdělení. V tomto případě, proč se vlastně dárky rozdávají (že někoho obdarovat je snaha udělat někomu radost, že ta snaha je projevem citu, že kvůli tomu citu obdarovat někoho dělá radost i darujícímu).
Odpovědět