22.11.2011 2:49:39 sally
Re: Jak se správně učit cizí jazyk co nejefektivněji?
Sidárto,
samozřejmě, že jsou vyjímky. Jsou dospělí, co se dokážou naučit jazyk intuitivně, a zrovna tak jsou děti, které to nedokážou. ALe většinou to tak je.
Já jsem se třeba naučila v intenzivním kursu za pár měsíců (nevím pět?) francouzky tak, že se mě pak francouzi ptali, kolik let jsem žila v Paříži (pochytila jsem i pařížštinu svojí profesorky) - a bylo to hodně o tom, že se celý kurs odehrával ve francouzštině. ALe měli jsme i tu gramatiku - je rychlejší naučit se nepravidelná slovesa nazpaměť, než čekat, že si je člověk "naposlouchá". Ale gramatika a slovíčka nejsou samospasitelný. Anglicky jsem se učila asi devět let a byla to bída, v podstatě jsem se nedomluvila (jako větu jsem dohromady dala, ale nerozuměla jsem odpovědi

) - pak jsem odjela na deset měsíců do Anglie a na konci těch deseti měsíců jsem udělala Proficiency - protože jsem se pohybovala jen mezi angličanama a naposlouchala si věci, v kterých mi pouhá znalost gramatiky nestačí....
K těm filmům pro děti - dobrý mi přijde Peppa Pig... oni tam hodně opakují slova, v různých větách (otázka, odpověď, oznámení), přidávají k nim různá přídavná jména (muddy puddles, big puddles, small puddles), takže jako výuka mi to přijde dobrý....
Odpovědět