Re: Pravý marcipánový dort k 1.narozeninám
Já jsem domocukrář tak ti maličko s hmotama poradím. Pravý marcipán je pravý marcipán - je to jen z madlí a cukru - hmota stojí opravdu v obchodech cca 30Kč za 100g. V cukrárenskcýh obchodech ale marcipán koupíš za cca 160Kč kilo. Dorty ve tvaru mašinek, autíček atd. se potahují cukrářskou hmotou - může mít mandlovou příchuť (mandlovka) nebo je to nějaký druh fondantu nebo třeba hmota co se jmenuje White icing nebo K9 (prostě hmota z cukru a želatiny atd. - podle toho co je to za značku - mimochodem dá se to vyrobit i doma, ale nepracuje se s tím tak dobře jako s tou kupovanou). Marcipánový dort je někdy jen potáhnut plackou z marcipánu - tzn. je ho tam třeba tak 200g a zbytek je dodělán z té hmoty cukrářské. S tím pravým marcipánem se dort dost špatně potahuje - ta hmota se trhá - není tak elastická ...třeba s tím White icingem fakt potáhneš korpus vytvarovaný do mašinky naprosto hladce, krásně to obepne dort tam kde má atd.
A nebo se pak dělá dort z falešného marcipánu (s tím se taky blbě potahuje ale postavičky se z toho dělají často) - ten je ze sušeného mléka tak jak ho určo znáš nebo ze salka atd.
Jinak teda cena 700Kč se možná zdá přehnaná jen tomu, kdo nikdy takový dort nedělal

Řeknu ti uplně upřímně že jsem dělala dort na zakázku - průměr asi 30cm - potáhnutý cukrovou hmotou (mnozí si myslí že je to marcipán ale není) na ni asi 4 cca 7cm postavičky z pravého marcipánu (kuchař, servíčka atd. - bylo to do restaurace) a jen materiál na ten dort vyšel na 370Kč. K tomu musíš připočítat že se ten dort dělá neskutečně dlouho - než vytvaruješ ty postavy, než upečeš a nazdobíš krémem atd.... je to fakt min třeba 5 hodin práce ... to ti pak vychází cca 60kč na hodinu ( a to fakt někdy je mnohem dýl než 5 hodin - to se zdá, ale než ten marcipán nabarvíš, dotvaruješ atd). Běžná cena za kilo je cca 250-300Kč a takový dort menší má klidně kolem dvou kil ...
Takže ano - jsou to velké peníze, ale věřte, že ty cukrářky na tom fakt nemají moc ... nehledě na to, kolik peněz stojí všechny cukrářské pomůcky co k tomu jsou potřeba.
Odpovědět