tisk-hlavicka

Nejlepší školní oběd uvařili kuchaři z Prahy

30.8.2013 Jeninka 1 názor

Zvítězilo konfitované kuřecí prso á la bažant obalené v anglické slanině s kapustovým pure a glazírovanou červenou cibulkou.

Školní jídelny se již počtvrté mohly zúčastnit soutěže O nejlepší školní oběd pořádané Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Soutěž se uskutečnila v rámci preventivního projektu VZP Žij zdravě pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Magistrátu hlavního města Prahy a ve spolupráci se Společností pro výživu.

Do letošního ročníku soutěže O nejlepší školní oběd se přihlásilo 88 soutěžících z celé České republiky. Nejlepších deset školních jídelen se utkalo na finálovém kole, které se konalo 27. srpna 2013 v prostorách školní jídelny Základní školy Chelčického v Praze. „Úkolem soutěžících byla příprava kompletního poledního menu o třech chodech s důrazem na zdravé stravování, kvalitu a energetickou vyváženost. Nezbytnou surovinou hlavního chodu byla drůbež,“ upřesňuje odbornice na školní stravování Alena Strosserová. Důležitou roli hrála také limitní cena jedné porce ve výši 34 Kč. Zvolené menu muselo odpovídat skutečné nabídce školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy studentů.

Nejlepší školní obědy připravují svým strávníkům kuchaři ze školní jídelny Středního odborného učiliště U Krbu z Prahy 10, kteří uvařili konfitované kuřecí prso á la bažant obalené v anglické slanině s kapustovým pure a glazírovanou červenou cibulkou. Na druhém místě se umístil tým školní jídelny ze Základní školy Felberova ve Svitavách, který jako hlavní chod uvařil zapečené krůtí medailonky s brokolicí a sýrem a barevným kopečkovým kuskusem. Třetí místo patří kuchařskému personálu školní jídelny Novolíšeňská z Brna, který připravil kuřecí kroketu se sýrem, zeleninovou směsí a s brambory s petrželkou. Podle hlasování veřejnosti na stránkách www.YesNeYes.cz se vítězem stala školní jídelna ZŠ Videčská z Rožnova pod Radhoštěm, která ze svého školního jídelního lístku vybrala do soutěže kuřecí stehýnko na majoránce s kroupovým rizotem.

Kvalitu a vhodnost pokrmu pro danou věkovou kategorii hodnotila komise složená z odborníků na výživu a školní stravování, lékařů, zástupců Asociace kuchařů a cukrářů, pražského magistrátu, ministerstva školství, České školní inspekce, médií, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a Společnosti pro výživu.

Konfitované kuřecí prso v anglické slanině, kapustové pure

Kuřecí prso očistíme, protkneme kouskem cukety, osolíme, obalíme v anglické slanině a zavákuujeme. Zavákuované kofitujeme při 60° – 63°C přibližně 1 hodinu. Z očištěné mrkve, celeru a cibule připravíme zeleninový základ s divokým kořením a solí.

Zalijeme drůbežím vývarem vaříme 15 – 20min. Zredukujeme. Přepasírujeme přes jemný cedník. Zjemníme máslem.

Kapustové pure

Kapustu nakrájíme na úzké nudličky a blanšírujeme. Následně ji ochladíme ve studené vodě s kostkami ledu. Vodu slijeme, kapustu rozmixujeme a scedíme.

Očištěné, oloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka, rozšleháme, přidáme máslo, sůl a teplé mléko. Do takto připravené kaše vmícháme kapustovou pěnu.

Na pánev dáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat, přidáme očištěnou červenou cibuli nakrájenou na měsíčky, kterou lehce orestujeme. Poté zakapeme trochou balsamika. Odvaříme.

Vítězné jídlo

„Soutěž O nejlepší školní oběd již čtvrtým rokem dokazuje nejen žákům a rodičům, ale i široké veřejnosti, že školní strava může být chutná, sezónní a především zdravá. Kromě jiného má také nesporný vliv na správnou výživu a zdravý životní styl a předchází tak dětské nadváze a obezitě,“ připomíná Marta Řežábková, náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům.

Ve finálovém kole soutěžily tyto jídelny:

  • Centrální školní jídelna Třebíč
  • Mateřská škola Libocká, Praha 6
  • Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8
  • Mateřská škola V Žáčku 219, Klánovice
  • Střední odborná škola, Polička
  • Střední odborné učiliště U Krbu, Praha 10
  • Školní jídelna Novolíšeňská, Brno
  • Školní jídelna Základní školy Mánesova, Otrokovice
  • Základní škola Na Sadech 375, Třeboň
  • Základní škola Felberova, Svitavy

Vítězné týmy si rozdělily celkovou částku 35 tisíc korun na nákup spotřebičů či potřeb do školní jídelny. Finanční prostředky věnovala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. „Jsme velice rádi, že jsme se mohli soutěže zúčastnit a hlavně, že jsme zvítězili. Snažíme se vařit zdravě a chutně a našim cílem je vždy spokojený strávník,“ uvedl Miroslav Koblížek ze školní jídelny Středního odborného učiliště U Krbu.

Názory k článku (1 názorů)
jak se konfituje ve vakuu? Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 30.8.2013 11:42




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.