Universální jsou proto,že se z nich dá připravit sladké i slané jídlo, stačí změnit charakter náplně.
Těsto vyrobíme ušleháním 2 vajec, 200-250 g hladké mouky,špetky soli a lžíce oleje v 1/2 l mléka.Necháme chvíli odležet.Na pánev potřenou(nikoli politou) olejem lijeme naběračkou těsto,krouživým pohybem pánve vyrobíme palačinky jemné jako papír,které opékáme po obou stranách.Upečené palačinky můžeme naslano plnit například špenátem.
V rendlíku dáme zesklovatět cibulku na olej,zasypeme lžící mouky,chvilku mícháme,pak přidáme balíček mraženého špenátu a krátce povaříme,dokus se plně nerozpustí a nepřejde varem.Ochutíme solí,česnekem(dle chuti) a zjemníme balíčkem lučiny(stačí nejmenší balení),která se ve špenátě krásně rozpustí a dodá mu smetnovou chuť.Palačinky naplníme,srolujeme a klademe do zapékací misky vytřené olejem.Povrch sypeme hrubě strouhaným sýrem a v troubě krátce zapečeme.
Kdo nerad špenát ,může si dát tytéž palačinky s tvarohem.
Tvarohová náplň: Kelímek Jihočeského tvarohu(může být i hubený) smícháme s kelímkem zakysané smetany a osladíme jedním vanilkovým cukrem.Kdo má radši sladší náplň,přimázne si ke tvarohu ještě marmeládu dle vlastní volby a píle při minulém zavařování.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.