tisk-hlavicka

Zapékané plněné brambory podle slečny Lemonové

30.7.2008 Nágl Luboš 15 názorů

"Už jste četl dnešní Le Monde, Hastingsi?", zeptal se od šálku oblíbené ranní kávy svého přítele Herkules Poirot.

"Už jste četl dnešní Le Monde, Hastingsi?", zeptal se od šálku oblíbené ranní kávy svého přítele Herkules Poirot.

"Sotva jsem stačil nahlédnout do Timesů, Poirote. Nechápu, kde vy na to berete čas", udiveně zvedl obočí kapitán Hastings.

"Mám svůj systém, mon ami. A můj instinkt mi vždy neomylně signalizuje, když se děje něco tak mimořádného, že je to hodno Herkula Poirota. Zdá se mi, že po dnešku budeme mít co do činění s případem, jaký jsme ještě neřešili. A náš protivník se navíc zdá být po čertech mazaný. Jenže my máme jednu velkou výhodu, o které on neví, Hastingsi".

"A kterou?", zeptal se kapitán zvědavě.

"Přece Poirotovy malé šedé buňky", odvětil známý detektiv a pečlivě si nakroutil levou špičku svého pěstěného knírku.

"Tak už mě nenapínejte Poirote, a řekněte o co jde?"

"Až si přečtete článek "Tragédie v restaurantu Bon Appétit na Montmartru", pochopíte, Hastingsi".

"Není to náhodou onen vyhlášený kulinářský ráj, kde podávají báječná smažená křepelčí vejce na kachním sádle?", polkl slinu kapitán.

"Ano, Hastingsi. Je to on. Ale tentokrát se, bohužel, změnil v kulinářské peklo".

Jak se to mohlo stát, Poirote?"

"Jednoduše. Prostě v kuchyni stačilo jen přes noc vyměnit jemné bretaňské kachní sádlo za sádlo ropuší. A jak každé malé dítě ví, Hastingsi, vzhledem se od sebe tato sádla vůbec neliší. Pouze svým účinkem v zažívacím traktu".

"Takže otrava, Poirote?", zeptal se kapitán.

"Masová, Hastingsi".

"I když ze sádla", zadumaně po chvíli pro sebe dodal detektiv.

"Dokonalý zločin, hodný Poirota. Á propos, dobře se nasnídejte, kapitáne, máme před sebou náročnou cestu do Paříže. A rozhodně nezapomeňte ochutnat ty skvělé zapékané brambory, které dělá slečna Lemonová. Říkám jim soukromně "Lemonky". Ale jen aby o tom nevěděla", zašeptal Poirot a ohlédl se opatrně směrem ke kuchyni, kde se s napoleonskou rozhodností pohybovala slečna Lemonová.

"Už jsem je tu jednou u vás měl, Poirote. Vzpomínáte si? Zrovna jste řešil ten zapeklitý případ patentového tunelování značek Koh-i-noor a Remoska. Je to výtečná pochoutka, tyhle zapékané brambory. A ta nádivka! Už tenkrát jsem chtěl slečnu Lemonovou požádat o recept. Myslíte, že mi ho prozradí, Poirote?"

"Při své slabosti, kterou pro vás chová, určitě, Hastingsi", odvětil detektiv s poťouchlým úsměvem a podal svému příteli talíř z habáňské keramiky, na kterém voněly nádherně propečené "Lemonky".

Nutno podotknout, že Poirot byl nakonec v případu podvrženého ropušího sádla úspěšný. Nicméně ani kapitán Hastings nezahálel a tak máme díky němu možnost nabídnout vám recept na její specialitu. Slečna Lemonová původně zapékala brambory v elektrické troubě Elektrolux, později pak v remosce, kterou dostal Poirot darem jako pozornost za úspěšně vyřešený případ tunelu ochranné známky. Zapékané plněné brambory podle slečny Lemonové vám dnes nabízíme v úpravě pro mikrovlnnou troubu.

Složení (pro 4 osoby):

  • 4 velké brambory
  • 150 g anglické slaniny
  • 75 g uzeného lososa nebo tresky
  • parmezán nebo gouda
  • olivový olej
  • cibulka, černé olivy
  • bazalka, lžička sladké papriky
  • sůl, limetka

Příprava:

Brambory očistíme a vložíme na 15 min. do mikrovlnné trouby zapnuté na maximum. Zhruba v polovině pečení je otočíme a propícháme. Nakrájíme cibulku na tenká kolečka, slaninu na kostičky a lososa či tresku nasekáme nadrobno. Na pánvi osmahneme na oleji cibulku, poté vyjmeme a osmahneme lehce slaninu. Připravené brambory necháme vychladnout, odřízneme vršek a vydlabeme dužinu, takže se vytvoří jakási bramborová baňka.

Vydlabanou část brambor smícháme s cibulkou, slaninou, uzenou rybou a jemně nasekanými olivami. Přidáme papriku, nasekanou bazalku, osolíme dle chuti a promícháme. Směsí naplníme vydlabané brambory, posypeme sýrem a dáme na 10 min. zapékat.

Podáváme na předehřátém talíři, ozdobeném ledovým salátem. Slečna Lemonová před servírováním brambory ještě lehce zakapala limetkou.

Přeji vám dobrou chuť.

Názory k článku (15 názorů)
Mňamka? Wilma 30.7.2008 12:50
... Gandelion 30.7.2008 13:2
*Trošku tolerance! Jíťa 30.7.2008 14:9
**Re: Trošku tolerance! Gandelion 31.7.2008 13:46
***Re: Trošku tolerance! Jíťa 31.7.2008 14:3
***Re: Trošku tolerance! Magdaléna 31.7.2008 14:7
****Re: Trošku tolerance! teta 1.8.2008 9:15
*Re: ... Janina22 1.8.2008 16:40
no, nevim Toranoko 30.7.2008 21:26
dekuji ;-) boba+3 30.7.2008 21:32
*Re: dekuji ;-) jana, syn 2 roky 30.7.2008 23:4
**Re: dekuji ;-) Olina 31.7.2008 19:42
***Re: dekuji ;-) xxxxx 1.8.2008 8:16
****Re: dekuji ;-) Cindule - 1 ještěrka (20 m) 2.8.2008 14:39
*****Re: dekuji ;-) Svatak 8.8.2008 21:38




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.